Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Pioneer SA-7800

pablo-123

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie witam wszystkich forumowiczów to mój 1 post wiec proszę o wyrozumiałość i nie zjeżdżanie jak coś zle napisałem :) .. do rzeczy,,, Panowie i Panie od jakiegos czasu jestem posiadaczem wzmacniacza Pioneer SA-7800 i tu prosze o pomoc w doborze kolumn ... kabli ... do kwoty max 4k ..... z góry zaznaczam ze nie jestem znawca muzyki czy tez sprzętu a normalnym chłopakiem co chce posłychac muzyki z troche lepszego sprzetu niz "jamnik" :)..jakiej muzyki ...? a rożnej ..pop rok... rege .... ogólnie współczesna...nic dodac nic ujac ... przegladajac sotony i aukcje ... wyłowołem kilka typów...( typy z allrgro i tu moje pytanie co sadzice o bezpieczeństwie kupna na allegro?) co onich sądzicie moze macie jakis inny pomysł?

1 MONITOR AUDIO BX6

2 Klipsch RF-62 II

3 Monitor Audio RX8 RX 8

zazmaczam ze nie słuchałem głosników.... kierowałem sie wyglądem ... jesli chodzi o odtwarzac CD to posiadam odziedzicony DENON DCD-1015

https://www.audiostereo.pl/topic/96159-jakie-kolumny-do-pioneer-sa-7800/

Witaj,

podaj jeszcze proszę wielkość pomieszczenia odsłuchowego oraz Twoje preferencje brzmieniowe - lubisz dźwięk dynamiczny, mocny, łagodny, dużo basu, jasny, .....

Dopiero wtedy będę w stanie zaproponować Ci konkretne rozwiązania

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

podaj jeszcze proszę wielkość pomieszczenia odsłuchowego oraz Twoje preferencje brzmieniowe - lubisz dźwięk dynamiczny, mocny, łagodny, dużo basu, jasny, .....

Dopiero wtedy będę w stanie zaproponować Ci konkretne rozwiązania

wymiary to 3,5 na 6 m .... ale jesli to za mało to mam salon 5 na 7 chociaz wolałbym w tym miejszym pokoju 3,5/6 odnosnie dzwieku lubie dynamiczny z basem ale bez przesady ... chce zeby był wyrazisty jesli to sformułowanie jest miarodajne :)

m

Witaj,

dzięki za szczegóły,

W takim razie zwróciłbym Twoją uwagę na kolumny Epos Epic 5 Oraz Kef Q500, ewentualnie Monitor Audio serii Bx.

Pod względem brzmienia, wypełnienia, kontroli basu zdecydowanie polecm kolumny Epos Epic 5, Kef będzie bezkonkurencyjny pod względem prezentacji sceny, przestrzeni. Jeśl lubisz mocne uderzenie, dynamiczne brzmienie, dobrym wyborem będzie Paradigm Monitor 9 v.7.

Serdecznie zapraszam na odsłuch, który pozwoli Cina wybór optymalnej konfiguracji.

W przypadku pytań służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do salonu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są Koledzy z zakładki DIY którzy zrobią Ci pod ten czy inny projekt obudowę w dowolnym kolorze czy fornirze.

Do mniejszego pomieszczenia

Ukryta Zawartość

I zapomnisz na lata z wymiana kolumn.

W ten sposób staniesz się posiadaczem bardzo dobrych kolumn za ułamek ich ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobra poważnie zastanawiam sie nad

1Monitor Audio serii Bx 6

2Paradigm Monitor 9 v.7

3 Phoebe III z tym ze Phoebe III sa gabarytowo miejsze od reszty i to mi trochę nie pasuje

1 i 2 sa bardyo podobne do siebie i tu mam problem heh moye jakas rada .... hmm albo spakuje wzmacniacz i ruszę gdzies na odsłuch

a wedug was 1 czy 2 .? aaa i co z drutami jakie polecacie .?

Nie kupuj kolumn oczami tylko uszami - akurat wielkość obudów wcale nie świadczy o jakości ich brzmienia. Jest wiele monitorów świetnie grających i schodzących nisko z basem, niektóre zapewne dałyby radę nie tylko w 21 ale i w 35 m2.

Wzmacniacz Pioneer SA-7800 z tego co pamiętam to solidna japońska konstrukcja z drugiej połowy lat 70-tych, 65 watów przy 8 ohm, 80 przy 4, całkiem wydajny prądowo, dość ciepłe brzmienie. Ciężko zgadywać jak się zgra z tak różnymi konstrukcjami - myślę, że powinieneś spróbować umówić się na jakieś odsłuchy, najlepiej gdybyś mógł przeprowadzić próby w swoim docelowym pomieszczeniu. Kolumny powinny być już wygrzane, żeby pokazały co potrafią - zabawę kablami zostaw sobie na później, żeby dopieścić nimi brzmienie, które już na wstępie będzie dla ciebie zadowalające.

W tych rozważaniach nie niedoceniałbym Phoebe, są to wyjątkowo muzykalne kolumny, nie bez powodu zgarniające słowa pochwały, wyróżnienia i nagrody. To sztandarowy przykład jak przemyślane i dokładne:

- dobranie przetworników (wcale nie jakiś wyszukanych i drogich),

- projekt obudów i ich zestrojenie pod te konkretne głośniki,

- dobre zwrotnice na przyzwoitych elementach,

- staranne wykonanie całości

dają w połączeniu naprawdę bardzo dobry efekt soniczny i wizualny. Z dodatkowych zalet - bezprobelmowy kontakt z konstruktorem udzielającym się na tym forum, można pytać o rady dotyczące elektroniki, ustawienia w pomieszczeniu, doboru IC, kabli głośnikowych, sieciówek. Spokojnie możesz się do niego zwrócić w wątku fanklubowym AA czy na PW.

Myślę, że RADUL nieco niedoszacował wartość kolumn Audio Academy na rynku wtórnym - jak miałbym obstawiać, to cena używanych Phoebe IIs będzie oscylować między 1200 - 1500 zł, Phoebe III 1500 - 2000 zł. Czasem trafiają się Mimasy II w okolicach 1200 - 1600 zł lub Hyperiony III/IV za 2 do 3,5 tys. i więcej zł. (ceny oczywiście za stany gabinetowe, wykończenie na specjalne zamówienie dodatkowo podnosi jeszcze cenę). Obserwuję oferty od jakiegoś czasu, bo sam mam chrapkę na przesiadkę na Hyperiony IV lub chętniej Thetys II (ale to już raczej nieosiągalne marzenie).

Gwoli ścisłości muszę zaznaczyć, że nie jestem bezstronny - po prostu sam mam kolumny AA Mimas II, znam też możliwości kolejnych wcieleń Phoebe i Hyperionów. Moje kolumny dobrze mi się zgrały zarówno z Rotelem RX-803 (epoka twojego Pioniera) jak i Yaqinem MC-10L. Sprawdzone źródła to: Sony CDP-XE310, Cambridge Audio D500SE, Micromega Stage 6, NAD 5120 z Ortofon om 5e, Michell Focus One S z ramieniem Mission 774LC i Nagaoka MP-11. Pomieszczenie ma 18,25 m2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.