Skocz do zawartości
IGNORED

Co zrobić z Xonarem D2/PM gdy muszę mieć kartę na PCI-E

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Padłem ofiarą straszliwej głupoty - ale cóż mogę poradzić, nie jest to w pełni z mojej winy, skąd mogłem wiedzieć, że najmocniejsdze chipsety pod Ivy Bridge nie będą wspierać PCI. Kupiłem w styczniu tego roku Xonara D2 w wersji PCI. Jako, że zajmuję się grafiką, a dobra muzyka tylko umila mi pracę, sprzęt pod grafikę jest priorytetowy. Nie przewidziałem, że chipset Z77, który najbardziej odpowiada moim wymaganiom odnośnie wielu GPU do raytracingu, nie będzie wspierał PCI. Czy ktoś mógłby mi doradzić co z tym zrobić? Chętnie się wymienię za dopłatą na wersję D2X jeśli dla kogos nie ma to aż tak kluczowego znaczenia jak dla mnie, karta ma dopiero pół roku, stan jest wzorowy, myślałem też może o sprzedaży, ale nie jestem pewien po ile takie karty chodzą na allegro. Może są jakieś inne opcje które powinienem rozpatrzeć?

Chipsety z serii 7 wspierają PCI, tylko akurat płyta (model i producent) którą kupiłeś tego nie robi.

Od dawna faktycznie PCI nie jest już natywne w inteloskich chipsetach, ale aktualnie używany przez nie których producentów mostek PCIE-PCI firmy ASMedia należy do najlepszych i najstabilniejszych jakie były. Używany w studiach dźwiękowych z powodzeniem z kartami PCI z pułapu PRO.

dzięki za radę :) Po dokładnym przejrzeniu oferty znalazłem nie tylko prawie identyczną płytę, ale nawet tego samego producenta. Zainteresowałem się dlaczego ta poprzednia płyta nie ma PCI dlatego znalazłem na wiki, że Z77 po prostu tego nie obsługuje, pewnie nigdy by mi nie przyszło do głowy, że jest to obchodzone i to w dodatku tak często.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Tak już było i to dość dawno. I tu ciekawostka, pierwotnie nie w płytach głównych, ale właśnie w kartach muzycznych Asusa, a dokładniej w Xonarze STX, w którym chipset DSP natywnie jest na PCI, a karta jak wiadomo jest na PCI-E. "Magię" zastosowano tam, za pomocą dodatkowego mostka konwertującego, którego to mostka, z kolei nie ma w Xoanrze ST, który jest na PCI. Skoro działa to w STXie bez problemu, to będzie działać i na płycie głównej.

Niestety mostki PCI-e - PCI bywały różne, i w użytku PRO powodowały często dużą latencje. Ale ASM1083 od niedawna nie wprowadza niepotrzebnych opóźnień. Testowane z RME, Marianem, i innymi Lynxami. Teraz jest nawet w bardzo tanich płytach np na B75. Szkoda że segment ITX oraz ION Atom z niego nie korzysta. Pewnie jest sporo płyt z 77 i 79 które go mają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.