Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z Creative Aurvana Live! na Senn HD598 lub AKG 701

spices

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Śledzę Wasze forum od jakiegoś czasu, z tym, że dotychczas bardziej pod kątem poszukiwania używanego wzmacniacza stereo.

Przyglądałem się głównie Denonon i wiele już o nich tutaj napisano, jednak z uwagi na to, że obecnie na Allegro nie widać nic ciekawego, a jeśli już jest - to ceny zaporowe, postanowiłem zająć się tematem słuchawek.

Moje rozterki dotyczą "opłacalności" (z góry uprzedzę, że mam na myśli opłacalność dźwiękową ;p) wymiany modelu, który mam obecnie CAL (jak w temacie) na coś lepszego, a konkretnie moją uwagę skupiły Sennheisery i AKG z nagłówka.

Za Senn HD598 trzeba obecnie wyłożyć ponad 700zł, bo od jakiegoś czasu podrożały, na allegro da się wyrwać używane za jakieś 500zł.

Mam jednak możliwość ściągnąć z amazonu w USA AKG 701 za 700zł i teraz pytanie - czy faktycznie warto dopłacić do tych ostatnich.

Wiem, że to trochę inna konstrukcja - otwarta i obawiam się, że moja partnerka nie zaśnie, jak będę na nich słuchać przed snem ;-) - ale to jestem w stanie rozwiązać i wynieść się do pokoju obok.

Czy ktoś z Was miał z tymi modelami do czynienia tak, aby porównać ich brzmienie?

Czy te ostatnie są faktycznie głośne na zewnątrz?

Będą używane na DCD-1290 Denona i docelowo na wzmacniaczu PMA-1500R lub podobnym.

Będę wdzięczny za Wasze porady i sugestie!

Pozdrawiam

Ja mogę ci powiedzieć że przy tej klasie sprzętu AKG sie nie sprawdzi, one potrzebują wzmacniacza słuchawkowego z prawdziwego zdarzenia, no i oczywiście źródło powinno być jak najlepsze. Z pewnością mogę jednak stwierdzić że przy spełnionych powyższych warunkach szłuchawki naprawdę są świetne. Co do HD598 to nie mogę się wypowiedzieć bo ich nigdy na uszach nie miałem.

K jak i Q 701 potrzebuja dobrego wzmacniacza i źródła,a żeby módz zagrać pełnią swoich możliwości. To tak jakbyś do tv Rubin podłączył dobry odtwarzacz Blueray,grac bedzie tylko jak.

Po za tym i Sennheisery HD598 i AKG K 701 są konstrukcjami otwartymi.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Dołącze się... a co myślicie o grado 325???

Też mam CALe i denerwuje mnie bułowaty bas...

mój wzmak jest nietypowy ale bardzo mocny (barwa może nie taka jak w tych najlepszych ale jest ok)... to w4s dac 2 z możliwością podłączenia słuchawek przez przejściówkę RCA... słucham też w systemie biurkowym z icona HDP, którego pewnie wymienie na audio-gd 5.2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sam kiedyś się przesiadłem z CAL! na SR 325is :)

Mułowaty bas zniknie i będzie (moim zdaniem) znacznie lepiej pod każdym względem. Chociaż Grado czasami mogą być męczące, a CALe to prawie zawsze miód na uszy ;)

a mogę ci powiedzieć że przy tej klasie sprzętu AKG sie nie sprawdzi, one potrzebują wzmacniacza słuchawkowego z prawdziwego zdarzenia, no i oczywiście źródło powinno być jak najlepsze.

Dzięki za podpowiedź. Fakt, czytałem o tym, że AKG z tej serii są dość trudne do napędzenia, podobnie z resztą jak beyerdynamic 770, ale przyznam, że nigdy nie rozglądałem się za wzmacniaczami słuchawkowymi, stąd nie wiem od czego zacząć.

Jaki wzmacniacz dobrze napędziłby takie słuchawki (mogę spróbować od używanych, żeby w razie co nie stracić wiele na odsprzedaży).

Na codzień wzmak denona będzie grał z cd playerem na Infinity Kappa 70

Słuchawki będą na wieczór i do komputera (asus xonar d1) :-)

Spróbuj poszukać na alle Lehmann clone ten poradzi sobie z większością słuchawek i nie jest drogi około 500 zł powinno starczyć. Chyba,że chcesz przeznaczyć większy budżet , lub mniejszy.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Spróbuj poszukać na alle Lehmann clone ten poradzi sobie z większością słuchawek i nie jest drogi około 500 zł powinno starczyć. Chyba,że chcesz przeznaczyć większy budżet , lub mniejszy.

Mogę przeznaczyć od 300 do 500zł.

Lehmanna aktualnie nie ma na alle... Jakaś alternatywa? :-)

Jest na alle kilka w cenie około 500 ,ale nie znam tego jedynie Vincent KHV-111 , Little Dot MK III. Byłby wart uwagi,albo coś z DIY.

Jest na alle kilka w cenie około 500 ,ale nie znam tego jedynie Vincent KHV-111 , Little Dot MK III. Byłby wart uwagi,albo coś z DIY.

Byłem dzisiaj posłuchać w sklepie słuchawek... Zaznaczyć muszę jednak, że jedne wyjęte były prosto z kartonu, a drugie wisiały na pałąku - więc pewnie były już używane.

Pierwsze to Beyerdynamic 990, drugie 880. Przyznać muszę, że wrażenie najlepsze zrobiły te pierwsze 990. Niestety nie mam bezpośredniego porównania do AKG 701, ale teraz już jestem pewien, że nie kupię, nim sam nie posłucham :)

Odnośnie wzmacniaczy, wybaczcie moją ignorancję techniczną, ale czy jeśli podłączę odtwarzacz cd do wzmacniacza np. takiego denona PMA-860, a do wzmacniacza słuchawki - to nie wzmocni on wystarczająco sygnału na wyjściu słuchawkowym, aby grały one w pełni swoich możliwości?

Myślałem, że wzmacniacz słuchawkowy przyda się głównie przy słuchaniu muzyki z komputera, albo z ajfona etc..., bo te urządzenia mają mniejszą moc.

Oglądałem tego Vincenta, czy to model warty uwagi?

Co powiecie na Heed Canamp? (niestety jest trochę droższy)

Podobno Heed Canamp dobrze się zgrywa z 701 ja nie słuchałem.

Odnośnie wzmacniaczy, wybaczcie moją ignorancję techniczną, ale czy jeśli podłączę odtwarzacz cd do wzmacniacza np. takiego denona PMA-860, a do wzmacniacza słuchawki - to nie wzmocni on wystarczająco sygnału na wyjściu słuchawkowym, aby grały one w pełni swoich możliwości?

Raczej nie zagra to tak dobrze jak dobry dedykowany do słuchawek wzmacniacz (gdyby były tak dobre te wbudowane we wzmacniacz, to nikt by sobie nie zawracał głowy konstruowaniem takich osobnych wzmacniaczy słuchawkowych).Im lepsze komponenty tym lepszy dzwięk.

Co do Vincenta i Little Dot MK III to są lampowe wzmacniacze,Heed Canamp to tranzystor.Tu też jest różnica.

Moim zdaniem nie spiesz się z zakupem.Zrób rozeznanie,posłuchaj kilku różnych słuchawek i wzmacniaczy (lampowych i tranzystorów) z przedziału jaki chcesz na to przeznaczyć ,masz też inne dobre tańsze modele słuchawek,również z rynku PRO (też AKG,Beyerdynamic),wtedy będziesz Miał już jakiś ogląd czego konkretnie szukć.Jeżeli ma to być Twój główny zestaw do słuchania muzyki,to warto dobrze zainwestować. Tego Vincenta projektował Canor,więc gra podobnie jak Canor SH 1 (już nie produkowany),ja używam m.inn. Canora TP-10 i słuchawek Q701,ale używam też innych zależy czego słucham.

Beyery musza sie duza nagrac zeby sie rozruszać880ki sa lepsze,u niemcow numerki nie oznaczaja do konca hierarchi wysokosci modeli.990 i 770 to to samo tylko jedne sa open drugie close.I graja przez to odmiennie.880ki to juz model lepszy a sa jeszcze wersje z roznych lat produkcji a ceny maja duza rozbieznosc.

Jak chcesz sie przesiasc na powazniejsze sluchawki to wzm. sluchawkowy jest niezbedny,chyba ,ze masz naprawde dobra dziurkwe we wzmaku np. Leben

Beyery vs akg lub senki wybieram te pierwsze nawet jesli kosztowaly by podbonie.A ze nie kosztuja to zostaje sporo kasy ktora mozna przeznaczyc na wzmak sł.

masz też inne dobre tańsze modele słuchawek,również z rynku PRO (też AKG,Beyerdynamic)

Jakieś konkretne tańsze modele masz na myśli?

Będę chciał odsłuchać jeszcze na pewno Beyery 770PRO i beyery "dla czołgistów" - takie budzą we mnie skojarzenia ;-) DT150.

Może uda się wypożyczyć jakiś wzmacniacz słuchawkowy za kaucją

wzm. sluchawkowy jest niezbedny,chyba ,ze masz naprawde dobra dziurkwe we wzmaku np. Leben

Dobrej dziurki we wzmacniaczu to raczej na razie mieć nie będę ;) to na razie za niska półka.

DT150 nie są złe,też je mam.

Poczytaj tu jeszcze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli spodobały ci się Beyerdynamic 990 to posłuchaj 990 pro. Nie są tak grzeczne, mają pazur, dynamikę i porządny wykop. U mnie bardzo dobrze zgrały się ze wzmacniaczem lampowym Espressivo.

Posłuchaj AKG-K242HD, które teraz już można dostać nowe za 485pln.

Jest to granie w stylu AKG K-701, jednak mają więcej basiku no i są dużo łatwiejsze do wysterowania.

Bez problemu początkowo napędzisz je dziurką swojego wzmaka, lub na początek drogi kup do nich Holdegron H1 (nówka za 4 stówki), który je dopełni.

Są na forum tacy, którzy przy braku budżetu 3-5kpln na zestaw słuchawkowy, zatrzymali się na powyższym połączeniu i są szczerze zadowoleni.

Słuchawki dostępne w wielu sklepach (zobacz np. na ceneo, czy skąpcu), więc z odsłuchem nie ma żadnego problemu (tylko najlepiej proś o takie, które już trochę pograły).

CALe używam tylko do raczej chłodno grającego iPoda Classic 160GB. Te Creativy do tych AKG się nie umywają.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.