Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienia fabryczne a kalibracja odbiorników TV

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

@Bobcat

Dalsza rozmowa nie ma kompletnie sensu. W końcu są tacy dla których jamo 606 to szczyt marzeń i nie potrzeba lepszych głośników, a już wydawać 5-10k, czysty absurd, przecie moje jamo ma zarysowaną piękną scenę, soczysty bas - są różne oczekiwania, tak więc kto co woli. Mogłeś napisać od razu że używasz opcji dynamicznej, nie było by odzewu z mojej strony, bo teraz wyszła taka polemika głuchego ze ślepym (chociaż w pewnym filmie potrafili się dogadać;)).

Czy pociemnienie logo w opisanej sytuacji stanowi dla Ciebie aż tak istotny problem?

Ależ oczywiście.

Wobraź sobie oto taką scenę: uliczka dajmy na to w Paryżu nocą po deszczu, latarnie uliczne świecą , światło z dalszych latarni odbija się od mokrego bruku.

Nagle najbliższa nas latarnia się psuje albo po prostu gaśnie, widać że odbicie światła w bruku tych dalszych latarni przyciemnia się - czy tak dzieje się w naturze?

W fabrycznych ustawieniach jasność jest mocno podbita, mamy standardowo przewagę niebieskiego

Przepraszam, ale u mnie nic takiego nie ma, dlatego nie ma sensu pisać aż tak autorytatywnie.

... więc został skalibrowany do za niskiej jasności.

czyli ostatecznie nie został skalibrowany a jedynie niedokalibrowany :) hehe, śmiać mi się chce z tych profesjonalnych nastawów, kiedy to po wyjściu fachowców z domu, zmieniając nastawy ludzi krew zalewa :)
Mylisz się, kalibruje się po to, aby jak najwierniej oddać to co miał w zamyśle reżyser.
Reżyser przepraszam czego? Czy każdy reżyser ma taką sama wizję? Czy spece od mrocznych horrorów będą mieli takie same wymagania co fachowcy od kolorowych sag Bollywood? I jak w tym wszystkim ma się zachować spec od kalibracji? Pytać nas przed o nasze preferencje?

@Bobcat za Szymborską masz piwo :)

Tej jej myk był prawdziwym mistrzostwem świata.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mogłeś napisać od razu że używasz opcji dynamicznej.

Porównanie do głośników jest nietrafne, gdyż tam nie ma natomiast jakiegoś "prawidłowego, wzorcowego brzmienia". Jedne kolumny grają ostro i analitycznie, inne ocieplonym, analogowym brzmieniem. Dlatego jedyny uprawniony podział to na dźwięk dobry i zły. Natomiast w obrazie na telewizorze próbuje się narzucić "prawidłowy, wzorcowy obraz". A moim zdaniem może być obraz wspaniały i urzekający swym pięknem, choć od tych wydumanych norm i wzorców odbiegający. Nie rozumiem dlaczego zwolenników takiej opcji uważać za niewyrobionych profanów, ignorantów i widzów Polonii 1.

Opcję dynamiczną mam w zanadrzu, na wszelki wypadek. Na codzień jej nie używam. W zupełności wystarcza mi tryb Normalny.

czy tak dzieje się w naturze?

Podajesz jakieś wydumane przykłady, niesłychanie mało prawdopodobne. Pytanie jak sprawdza się lokalne przyciemnianie w zwykłym, codziennym oglądaniu telewizora. Odpowiadam: całkiem nieźle.

@sittek, Bobcat

Mieliście kiedyś skalibrowany porządnie odbiornik? Jeśli nie, cała rozmowa mija się z celem, tu już nie chodzi o gusta, a zrozumienie o co tak naprawdę chodzi. Wzrok się przyzwyczaja, tak więc bez wzorca/odniesienia pisanie: " u mnie niema podbitej jasności, przewagi niebieskiego" , "mam całą masę detali" na nic się zda.

Kilka przykładów - w rzeczywistości różnice są bardziej namacalne:

Przed:

wS4Mv.jpg

Po:

nbi6G.jpg

Ten pierwszy od góry, będzie bardzo ładny, przepiękny i ogólnie ok, dopiero jak się ustawi wzór (dolne zdjęcie) nastąpi "ahaaaa"

Przed:

1bcFM.jpg

Po:

Gvkm3.jpg

W rzeczy samej. Na odległość nie da się opisać choćby odcienia koloru, czy ilości detali widocznych w kadrze.

Na innym forum przeprowadzali kalibrację oraz testy Sony 40HX750 o czym można poczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ciekawe są wyniki sprzed kalibracji jak i po niej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@ Corner

Co to znaczy "porządnie skalibrowany"? Przez zawodowca? Ustawiałem sam. Nie jestem masochistą, więc sam sobie nie będę robił na złość. Wklejasz jakieś obrazki, "przed" to ewidentna kaszana, "po" - obraz, jaki być powinien. Każdy przeciętnie rozgarnięty wiedz to zauważy. Jeśli Cię to interesuje - mam obraz jak Twoje "po". Więc po co ten nachalny marketing usług kalibracyjnych?

...Reżyser przepraszam czego? Czy każdy reżyser ma taką sama wizję? Czy spece od mrocznych horrorów będą mieli takie same wymagania co fachowcy od kolorowych sag Bollywood? I jak w tym wszystkim ma się zachować spec od kalibracji? Pytać nas przed o nasze preferencje?...

O Jeżu Kolczasty, w kółko to samo... ;)

Jeden reżyser ma mroczną niebieska wizję, drugi jasną i ciepło kolorową.

Po to jest kalibracja, by na naszym wyświetlaczu pierwszy film był mroczno niebieski, a drugi film był w jasnych i ciepłych barwach.

Bez kalibracji wszystkie filmy będą miały jakiś, niezgodny z wizją, odcień. Nikt nikomu nie zabrania ustawiać TV pod swoje upodobania.

@Bobcat

Wszyscy już wiemy że masz swoje podobania. Nikt nie zabrania Ci ich posiadać!

;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wszyscy już wiemy że masz swoje podobania. Nikt nie zabrania Ci ich posiadać!

Te całe moje upodobania to obraz jasny, ostry, kontrastowy i żywe, Intensywne kolory. Dla niektórych za mocne. Natomiast balans bieli wydaje mi się że mam ustawiony jak trzeba.

Natomiast wierzgam czasem na dźwięk słowa "kalibracja". Widziałem telewizory (podobno) profesjonalnie skalibrowane, czytam też w sieci czy w prasie AV jak są ustawione egzemplarze poddawane testom. I wszystko to jest obraz (dla mnie) nieakceptowalny.

Jak "skalibrować" jedzonko? Przerobić pyszną potrawę na niejadalne obrzydlistwo. Wmawiając jednocześnie wszem i wobec, że teraz dopiero jest w pełnej zgodzie z normami i standardami żywienia człowieka.

@sittek, Bobcat

Mieliście kiedyś skalibrowany porządnie odbiornik? Jeśli nie, cała rozmowa mija się z celem, tu już nie chodzi o gusta, a

O co? Zawsze podniecały mnie fotki typu: before and after :)

A odpowiadając na twoje zdjęcia to informuję cię, że gdybym miał obraz taki jak przed to bym ten TV wywalił przez okno. Na zdjęciu po, ten obraz nawet nie zbliżył się do mojego niekalibrowanego Panasa. Te fotki to z LCD? :)

O Jeżu Kolczasty, w kółko to samo... ;) ........

Bez kalibracji wszystkie filmy będą miały jakiś, niezgodny z wizją, odcień. Nikt nikomu nie zabrania ustawiać TV pod swoje upodobania.

Ja tylko tak, trochę poetycko :)

Ale opinia że bez kalibracji filmy będą niezgodne z wizją to spore nadużycie. Gdy ja oglądam film na swoim TV mam wówczas własną wizję, i obecnie ona mi się bardzo podoba.

Jak "skalibrować" jedzonko? Przerobić pyszną potrawę na niejadalne obrzydlistwo. Wmawiając jednocześnie wszem i wobec, że teraz dopiero jest w pełnej zgodzie z normami i standardami żywienia człowieka.

Mylisz pojęcia. Ew. wytłumacz mi co reprodukuje jedzenie. Bo telewizor reprodukuje obraz. A jedzenie? Reprodukuje smak może - uprzedzam że to bzdura. Jedzenie w odróżnieniu od telewizora nic nie reprodukuje. Pomijam fakt że masz wypaczony gust, skoro szukasz nienaturalnie przesyconego obrazu.

@wiatrak

Szkoda czasu, najgorsze że wymądrzają się w temacie, o którym nie mają za grosz pojęcia. Za długo siedzą w audio i widocznie myślą że tutaj (videofilia) pomiary nic nie znaczą.

Jeden posiada kalibrator w oczach i kompletnie nie wie jak omawiany zabieg ma wpływ na klimat, odbiór danego dzieła, o którym zarówna ty i ja już wyjaśniliśmy. Drugi myśli że pokazane zdjęcia są w 100% prawdziwe, jakby każdy miał tak samo skalibrowany monitor, laptop itd. Fotki jako poglądowe mają ukazać różnice, rozumiem osobiste preferencje, ale po co tak fałszować oczywiste fakty.

"Nie jestem niewolnikiem reżysera." - woow, mamy audiovoodoo, pora na videovoodoo ;) Czekamy na więcej.....

masz wypaczony gust, skoro szukasz nienaturalnie przesyconego obrazu.

Może i mam. Ale jest mi z tym dobrze. Ile przewiduje Kodeks Karny za to wzbudzające odrazę przestępstwo?

najgorsze że wymądrzają się w temacie, o którym nie mają za grosz pojęcia.

Proszę Państwa: czapki z głów. Pojawił się nowy autorytet z nominacji własnej.

mamy audiovoodoo, pora na videovoodo

Bełkot. Czy mógłby ktoś przetłumaczyć to na język polski lub inny szeroko znany?

ale po co tak fałszować oczywiste fakty.... Czekamy na więcej.....

Oczywiście dwie fotki, odpowiednio spreparowane przed i po albo odpowiednie ustawienie do zdjęć TV, to oczywiście czysta rzeczywistość.

Ja rozumiem, że każdy chce zarobić i szuka rynku i chętnych, ale liczenie na to, że ludzie są aż tak naiwni to trochę przesada. Poza tym trzeba robić to z taktem bo inaczej samemu wychodzi się co najwyżej na magika ze śrubokrętem.

Ponawiam pytanie:

ile kosztuje profesjonalna kalibracja?

Ponawiam pytanie:

ile kosztuje profesjonalna kalibracja?

Zajrzyj na stronę Maćka Kopera. Tam są podane ceny. Jest to rząd kilkuset złotych.

Ukryta Zawartość

Ten nachalny marketing usług kalibracyjnych przypomina mi inny, mianowicie suplementów diety. Jeśli wierzyć reklamom - bez nich nie masz prawa żyć. A jest ich tyle, że należałoby żreć wyłącznie je, gdyż na normalne jedzenie już nie wystarczyłoby miejsca w żołądku.

Ukryta Zawartość

Sittek i Bobcat: tak gwoli ścisłości, macie problem z kalibracją czy kalibratorami? Bo wydaje mi się, że bardziej z tym drugim. A przecież to, że znajdą się na świecie kiepscy kalibratorzy nie może poddawać w wątpliwość sens strojenia instrumentu / kalibracji.

Z kalibratorami nie miałem najmniejszego problemu. Po prostu nigdy żadnego nie prosiłem aby mi cokolwiek robił. Panasa ustawiłem sobie sam i mam obraz taki, jaki chcę, lubię i który mi się bardzo podoba. Chyba każdy to potrafi. Wmawianie ludziom, że muszą zamawiać profesjonalną kalibrację i podpieranie tego dętą ideologią (jakież to horrendum będą mieli jeśli tego nie uczynią) postrzegam w kategoriach wydrwigroszostwa i próby skoku na naszą kasę.

Ale gdzie i kto komuś wmawia, że musi?

Jeśli chcesz mieć naturalny obraz to powinieneś; jeśli nie to nie.

Jest jeszcze trzecia droga - zainteresować się tematem, poszukać, poczytać, i można samemu. No, trza by jeszcze zakupić odpowiedni przyrząd, tak za tysiąc lub nieco więcej zł. ;)

Ja swój projektor też ustawiałem sam (bez przyrządowo), i jestem z obrazu mniej niezadowolony, niż na początku. ;)

Jeśli chcesz mieć naturalny obraz to powinieneś;

Chcę mieć obraz jaki lubię i jak się MNIE podoba. A czy jest on naturalny czy też bynajmniej - nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

Porównanie do głośników jest nietrafne, gdyż tam nie ma natomiast jakiegoś "prawidłowego, wzorcowego brzmienia". Jedne kolumny grają ostro i analitycznie, inne ocieplonym, analogowym brzmieniem. Dlatego jedyny uprawniony podział to na dźwięk dobry i zły.

Tu się całkowicie nie zgodzę. Każdy audiofil, bądź osoba która lubi od czasu do czasu wsłuchać się w nagranie dąży do tego aby kolumna jak najbardziej naturalnie oddawała brzmienie nagrania.

Natomiast w obrazie na telewizorze próbuje się narzucić "prawidłowy, wzorcowy obraz". A moim zdaniem może być obraz wspaniały i urzekający swym pięknem, choć od tych wydumanych norm i wzorców odbiegający. Nie rozumiem dlaczego zwolenników takiej opcji uważać za niewyrobionych profanów, ignorantów i widzów Polonii 1.

Nie próbuje się narzucać wzorca, tylko stara się uzyskać, tak jak dla kolumn, jak najbardziej rzeczywiste odwzorowanie nagrania. Co do "widzów Polonii 1" to niestety tak trochę jest. Proste porównanie i przykład, jeśli ktoś słucha nagrań na średniej jakości kolumnach z mocno podkręconym basem, podbitymi sopranami bo mu się tak podoba (każdy lubi swoje), a potem pisze, że u niego gra super, bo w jego zamyśle jak dudni i wali sopranem jest ok, to też będzie porównany przez znawców tematu do "widzów Polonii 1".

Podobnie jest w dziedzinie obrazu.To, że ktoś lubi np. ostry, przesycony obraz, ok, ale niech nie pisze, że ma super obraz, bo on jest super tylko dla niego. W ogólnym rozumowaniu ten obraz jest do bani bo nie oddaje naturalności materiału.

Co do kalibracji, telewizor ma jak najlepiej odzwierciedlać rzeczywistość (w sensie tego co widzimy), dlatego ja ustawiam go tak, żeby jak najnaturalniej ją odzwierciedlał. Czyli np kwiat, jego barwa, jej intensywność itp, mają jak najbardziej odzwierciedlać to co widzimy w rzeczywistości. Ja rozumiem, że jak podkręcimy ostrość i kolory to będzie wyglądał "lepiej" i jak ktoś tak lubi oglądać, niech ogląda, ale to nie jest to czego się oczekuje od dobrego TV. Oczywiście są różne nagrania, ale jak zrobimy taką własną kalibrację na kilku lub kilkunastu materiałach, to wynik jest jak najbardziej zadowalający. Jest to o tyle dobre, że postrzeganie obrazu u ludzi jest różne i nie zawsze kalibracja wg wzorców pozwoli, żeby obraz był dla nas naturalny, taki, jakim go widzimy na co dzień.

Tu się całkowicie nie zgodzę. Każdy audiofil, bądź osoba która lubi od czasu do czasu wsłuchać się w nagranie dąży do tego aby kolumna jak najbardziej naturalnie oddawała brzmienie nagrania.

Na tym forum zdecydowanie nie każdy.

Sittek i Bobcat: tak gwoli ścisłości, macie problem z kalibracją czy kalibratorami?

Z kalibracją nie mam żadnych problemów ponieważ dostępne fabryczne ustawienia są wystarczające. A że ponoć jest to wolny kraj wyrażam swoje zdanie na temat kalibratorów. Gdy coraz częściej czytam na temat niezbędności kalibracji powoli zaczyna robić mi się niedobrze, ponieważ nienawidzę reklam i coraz powszechniejszego nachalnego marketingu. Przeczytałem test 4 telewizorów i jedyne co to zapamiętałem, że jeśli chcę się cieszyć normalnym obrazem kalibracja TV jest niezbędna.

Boję się że niedługo gdy kupię pralkę będę musiał ją kalibrować, gdy kupię żelazko będę musiał je kalibrować, gdy kupię wzmacniacz będę musiał go kalibrować i gdy zakupię kilogram jabłek też będę musiał je skalibrować.

Co do kalibracji, telewizor ma jak najlepiej odzwierciedlać rzeczywistość
Dlatego do tej pory w każdej fabryce istniała kontrola jakości. Obecnie widzę, że czynność ta została usunięta w związku z pojawieniem się dodatkowej płatnej opcji.

dąży do tego aby kolumna jak najbardziej naturalnie oddawała brzmienie nagrania.

Proponuję poczytaj sąsiednie wątki Stereo i Hi-End. Tam co jakiś czas ktoś prosi o radę w zakupie kolumn. Od razu pisze jakiej muzyki będzie przede wszystkim słuchał: rocka, heavy metalu, jazzu, klasyki, elektronicznej, dance, ... itd itp. A więc do każdego gatunku teoretycznie powinny być inne. Gdyby ideałem była absolutna neutralność i naturalność - to mielibyśmy kolumny uniwersalne na wszystko. A jedyny podział byłby na dobre i takie sobie.

będzie porównany przez znawców tematu do "widzów Polonii 1".

Porównywany przez Ciebie & Co.? Sami siebie mianowaliście "znawcami tematu"? Odrobinę skromności. Jesteście raczej ofiarami marketingowego prania mózgów.

ok, ale niech nie pisze, że ma super obraz, bo on jest super tylko dla niego.

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Przecież ja wszędze i cały czas piszę, że to jest DLA MNIE super obraz, który MNIE się najbardziej podoba.

telewizor ma jak najlepiej odzwierciedlać rzeczywistość (w sensie tego co widzimy),

Pustosłowie i dywan utkanych frazesów.

dlatego ja ustawiam go tak, żeby jak najnaturalniej ją odzwierciedlał.

A ja ustawiam tak, aby obraz mi się podobał.

jak podkręcimy ostrość i kolory to będzie wyglądał "lepiej" i jak ktoś tak lubi oglądać, niech ogląda, ale to nie jest to czego się oczekuje od dobrego TV.

Ty może nie oczekujesz. Ja - owszem. Na marginesie: co znaczy słowo "się"?

dostępne fabryczne ustawienia są wystarczające.

W moim LG tak jest. W Panasie trzeba było to i owo pokorygować, ale jest to czynność dziecinnie prosta, do wykonania że własnym zakresie. Rzekłbym nawet: bardzo sympatyczna zabawa.

Boję się że niedługo gdy kupię pralkę będę musiał ją kalibrować, gdy kupię żelazko będę musiał je kalibrować, gdy kupię wzmacniacz będę musiał go kalibrować i gdy zakupię kilogram jabłek też będę musiał je skalibrować.

A zakupiwszy w salonie nowy samochód będziesz go musiał na lawecie przewieźć do serwisu, aby tam uczynili go zdatmym do jazdy.

Dlatego do tej pory w każdej fabryce istniała kontrola jakości. Obecnie widzę, że czynność ta została usunięta w związku z pojawieniem się dodatkowej płatnej opcji.

Masz 100% racji. Podpisuję się pod tym oburącz.

Bobcat, wszyscy już wiedzą, że ustawiasz sobie TV tak, aby uzyskać obraz jaki lubisz.

Ale co z tego wynika dla publiki na publicznym forum?

Ja uwielbiam pomidorową, ale nie podkreślam tego na każdym kroku w co trzecim zdaniu.

Czy czytelnik zakładki Kino Domowe coś wniesie z tego, iż dowie się, że ustawiasz sobie TV tak jak lubisz, nawet jeśli obraz będzie niekoniecznie neutralny?

Nie przyszło Ci do głowy, że korzystający z kalibracji też mają ustawione TV tak jak lubią?

@Sittek

Jeśli chcesz aby kalibracja była przeprowadzana na etapie kontroli jakości w fabryce, to musisz liczyć się ze wzrostem ceny TV. Nikt sobie na to nie pozwoli, na masowym rynku króluje (niska) cena. A pomijam aspekt konieczności dostosowania ustawień do warunków oświetleniowych w pomieszczeniu.

Kalibracja była potrzebna zawsze (jak ktoś chciał mieć neutralne/naturalne wyświetlanie, czyli np. temp. barwowa 6500K itd.) ... już za czasów CRT. Nadal mam wrażenie, że usłyszałeś o tym niedawno / częściej się o tym ostatnio mówi i wydaje Ci się że to nowość i teraz jest większa potrzeba kalibracji niż np. 10 lat temu.

Jeśli chcesz aby kalibracja była przeprowadzana na etapie kontroli jakości w fabryce, to musisz liczyć się ze wzrostem ceny TV.

EIZO ma fabrycznie, dokładnie kalibrowaną np. gammę, są linearyzowane i wiadomo ile ich wyroby kosztują, tak że masz rację. A mimo to i tak trzeba je kalibrować, bo choćby temp. barwowa zmienia się z czasem (np. CCFL świeci z czasem coraz bardziej żółto, i byśmy mieli nadal biel a nie żółty na >białym<, to trzeba ten efekt starzenia kompensować kalibracją). Tak że nawet jak TV WAM wyjdzie z fabryki perfect skalibrowany, to praktycznie tylko do czasu. A żeby było ciekawiej, to dodam że CRT trzeba było kalibrować częściej niż np. LCD (CRT się szybciej rozkalibrowały).

Ale co z tego wynika dla publiki na publicznym forum?

Publika się dowie o istnieniu innej szkoły myślenia, uważającej ten cały szum wokół kalibracji za marketingową ściemę. A to już jest coś.

Nie przyszło Ci do głowy, że korzystający z kalibracji też mają ustawione TV tak jak lubią?

Nie przyszło Ci do głowy, że korzystający z kalibracji dowiedzieli się od speców od marketingu co ma się im (klientom) podobać i jakie jest ich (klientów) zdanie przedmiotowej sprawie?

Jeśli chcesz aby kalibracja była przeprowadzana na etapie kontroli jakości w fabryce, to musisz liczyć się ze wzrostem ceny TV.

Teraz, gdy kontrola i ustawianie parametrów można powierzyć komputerom? Chyba zapiałeś.

A pomijam aspekt konieczności dostosowania ustawień do warunków oświetleniowych w pomieszczeniu.

To mogą z łatwością załatwić różne (właściwie ustawione) tryby fabryczne.

Teraz, gdy kontrola i ustawianie parametrów można powierzyć komputerom? Chyba zapiałeś.

Więc jak komputer podjedzie kolorymetrem/spektrofotometrem i będzie to kalibrował chwilę (TV musi przy okazji trochę popracować przed kalibracją, by ustabilizować parametry) to myślisz że to będzie za darmo? (czas, energia, ekstra sprzęt na etapie produkcji). "Chyba zapiałeś"

Kalibracja była potrzebna zawsze ... już za czasów CRT.

A nie mówimy przypadkiem o ustawianiu zbieżności kolorów, która się w CRT notorycznie rozjeżdżała? Z telewizorami kolorowymi mam do czynienia od 1975, u Rodziców był Rubin 710p i wspomnianą zbieżność trzeba było regularnie ustawiać. Potem był Jowisz i u mnie Sony Trinitron, gdzie już ten problem nie istniał. Ale o kalibracji w tamtych czasach dalibóg nie słyszałem.

EIZO ma fabrycznie, dokładnie kalibrowaną np. gammę, są linearyzowane i wiadomo ile ich wyroby kosztują.

W przypadku firmy Sony - obecnie płacisz głównie za markę.

CCFL świeci z czasem coraz bardziej żółto

Ktoś jeszcze robi CCFL?

Więc jak komputer podjedzie kolorymetrem/spektrofotometrem i będzie to kalibrował chwilę (TV musi przy okazji trochę popracować przed kalibracją, by ustabilizować parametry) to myślisz że to będzie za darmo? (czas, energia, ekstra sprzęt na etapie produkcji)

Oczywiście, że nie będzie za darmo. Przy tej skali masowej produkcji jest to kwestia (w przeliczeniu na jeden telewizor) kilku dolarów. No więc roztrąbimy marketingowo, że coś-tam skalibrowaliśmy już w fabryce i w tego tytułu dowalimy cenę rynkową o kilkaset (lub jeszcze więcej) dolarów wyższą. Masz exemplum z Gammą w Sony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.