Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa pułapki basowej

BlueEagle

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Przymierzam się do zbudowania sobie pułapek basowych. Cena jednej pułapki to mimo wszystko nie jest groszową sprawą dlatego też proszę o poradę.

Wymiary pokoju:

4.1 - szerokość

4.5 - długość

2.4 - wysokość

Pułapki basowe (na początek dwie - wystarczą?) mam zamiar postawić w rogach pokoju.

Częstotliwości rezonansowe wg.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (zgadzają się w praktyce).

No i teraz mam pytanie dla jakich częstotliwości zbudować te pułapki. Czy do obliczeń brać pod uwagę te, które słyszę, że mi przeszkadzają, czy bierze się najniższą (np 56Hz, gdy przeszkadza 112Hz).

Mam zamiar zrobić 3 komorowe pułapki na 3 różne częstotliwości.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/9636-budowa-pu%C5%82apki-basowej/

Bzdura,wręcz przeciwnie ,lepiej jest zrobić pułapki działające w pewnym zakresie pasma.

Przeczytałem większość tego co można znaleźć w internecie na temat akustyki,trochę też testowałem.

Jesli ktoś zna dobrze angielski polecam ten artykuł

Ukryta Zawartość

i inne informacje ze strony tego Pana.Naprawdę ciężko znaleźć lepiej i dogłębniej wytłumaczony temat poparty tyloma doświadczeniami praktycznymi.Gdzieś na tej stronie są też plany świetnych pułapek basowych.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

->Bartek

bardzo chętnie zobaczę taki projekt rezonatora helmholza (bo chyba o to było pytanie) zestrojony na dwie częstości..;), może tak na 36Hz i nastepną 72Hz !!!:)

...no patrzcie świat jeszcze nie wie a on już tak...

pozdrawiam

->Bartek1

Jeżeli chodzi o częstości rezonansowe pomieszczenia, to niestety nie są to zakresy czy przedziały częstości, są to konkretne wartości dla których powstaje fala stojąca, a najskuteczniejszą metdą ich eliminacji jest przebudowa pomieszczenia, kolejną są pułapki basowe - właśnie rezonatory pana H., i niestety oddzielnie dla częstości podstawowej i kolejnych (przeważnie pierwszej) harmonicznych. I o to właśnie było pytanie.

"Pytanie było o pulapki basowe a nie o rezonator Helmholza,który nie jest ani jedyną ,ani też najlepszą metodą."

Bez jednego nie ma drugiego. Pułapka to odwrócona zasada działania obudowy b-r. Pisałem już sporo na ten temat na forum , poszukaj w archiwum.

Jeśli robisz 3 komorową to dostrój do podstawowego i następnych 3 najniżej leżących rezonansów.

Tak ale można zbudowac pułapki basowe które w przeciwieństwie do rezonatora Helmmotza nie są strojona na jedną okresloną czestotliwość w obrebie której dzialają ,ale takie ,które pochłaniają niskie częstotliwości w znacznie szerszym paśmie.

Poza tym budować taki rezonator w oparciu o wyniki programiku do którego wpisuje się długość,szerokość i wysokość pokoju to delikatne nieporozumienie.

Trzeba by pokój dokładnie pomierzyć.

Tak chodziło mi o rezonator, przepraszam, że napisałem nieściśle.

OLES - dzięki za namiar, dużo pomocnych rzeczy tam znalazłem między innymi o pułapkach basowych, o których pisał Bartek1.

Bartek1 - pomiary odczytane ze strony zgadzają się w praktyce co chyba(?) napisałem.

Cóż spróbuję zbudować te pułapki, a jeśli jesteście zainteresowani jak to zadziała w praktyce mogę napisać po skończeniu prac (pewnie w przyszłym tygodniu).

Pozdrawiam i dziękuję!

a tak korzystając z okazji; kiedyś pisałem, a teraz mogę pokazać.

[obrazekLUKASZ-145530_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>BlueEagle

Ale czy znalazłeś tam gdzieś na tych witrynach dokladne plany pułapek basowych na niskie basy i wyższe wraz z wymiarami?

Gdzieś tam są ,mam je też gdzieś na kompie ,także jak coś mogę ci je podesłać.

Nie wiem czy tak łatwo ci pójdzie ze znalezieniem sprasowanej wełny mineralnej,ale jest w Polsce do zdobycia.

Można jeszcze spróbować coś takiego jak tu:

Ukryta Zawartość

Z tym że dla bardzo niskich częstotliwości rozmiary rur muszą być bardzo duże.Ale za to działają w w większym zakresie pasma niż wspomniane wyżej rezonatory.

>js

Jeśli juz bym budował rezonator strojony na odpowiednią częstotliwość pomierzył bym które dokładnie czestotliwości pokój wzmacnia (które osłabia też) w miejscu w którym siedzę.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Link miał być taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat jest bardzo ciekawy, więc się nie sprzeczajcie i zamieśćcie jak najwięcej własnych doświadczeń i projektów. Odbieram w sierpniu własne mieszkanie i również myślę o takich rozwiązaniach

Właśnie wgryzam się w temat pułapki basowej pana H.

Wszyscy opisują ją jako skrzynkę (sześcian) o odpowiedniej objętości i BR, a może połączyć właściwości rezonatora H., z bass-drop’ami w kształcie walca umieszczonymi w narożnikach pomieszczenia?! Koncepcję jest taka aby wykorzystać rurę kanalizacyjną PCV o śr. Zew 250mm, podzielić ją na odpowiednie segmenty, właściwe dla częstotliwości rezonansowej (objętość, BR). Oczywiście z zewnątrz trzeba przykleić materiał (np. korek i wykończyć.

I teraz pytanie: Czy rezonator wykonany z takiego materiału (PCV) nie będzie miał za małej sztywności, a może rurę wykonać ze sprasowanego kartonu ( kartonowe szalunki do kolumn).

Pzdr

Arek

Aby otrzymać ideał akustyczny pomieszczenia możesz zmienic rozmiary pokoju, trudno jest powiększać ale pomniejszyć można np kurtynami dla Twojej wysokosci pokoju 2,4 najlepiej uzyskać wymiary pomieszczenia odsluchowego 3,07m x 3,70m otrzymasz wtedy drugi teoretyczny ideał 1:1,28:1,54

pozdr

Hi,

mysle ze najpierw nalezy rozroznic co sie chce osiagnac i nie porownywac gruszek z jablkami.

sedno sprawy to

"...Tak ale można zbudowac pułapki basowe które w przeciwieństwie do rezonatora Helmmotza nie są strojona na jedną okresloną czestotliwość w obrebie której dzialają ,ale takie ,które pochłaniają niskie częstotliwości w znacznie szerszym paśmie..."

Jesli masz konkretne "problemy" zwiazane z rezonansem pomieszczenia wynikajace z okreslonych wymiarow pomieszczenia -> czyli wystepujace stosunkowo waskopasmowo w trzech okreslonych czestotliwosciach to napewno wlasciwym rozwiazaniem sa dedykowane pulapki dostrojone wlasnie do tych problematycznych czestotliwosci ( i z tego co zrozumialem, o to wlasnie chodzilo BlueEagle). Czyli takie docelowe "wyciszenie" tych czestotliwosci rezonansowych pozwolilo by na wyrownanie pasma czestotliwosci w calym zakresie.

Zalecane przez Bartka1 szerokopasmowe "potraktowanie" basu spowodowalo by co prawda "przyciszenie" rezonansu ale i rownoczesne niezdefiowane przyciszenie pozostalego (nieokreslonego) pasma niskich czestotliwosci -> czyli powstala by dziury w zakresie basu miedzy czestotliwosciami rezonansowymi (jeden problem usuniety a powstaly trzy nowe...)

Mysle ze takie szerokopasmowe pulapki maja sens tylko przy zastosowaniu wielu sztuk przy zroznicowanych wymiarach i w kombinacji z innymi absorberami (srednio/niskopasmowymi) umozliwiajacymi zrownowazone wytlumienie pomieszczenia w calym zakresie czestotliwosci.

Powrocmy do problemu BlueEagle.

"..Czy do obliczeń brać pod uwagę te, które słyszę, że mi przeszkadzają, czy bierze się najniższą (np 56Hz, gdy przeszkadza 112Hz).."

Najnizszy rezonans w tym przypadku to:

38.1Hz dla 4.5m

41.8Hz dla 4.1m

71.5hz dla 2.4m

tudziez wynikowe

56.6Hz dla kombinacji dlugosci i szerokosci

jako rozwiazanie wchodzi w rachube rezonator Helmholtza albo rezonator plytowy -> wiecej na ten temat pod

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiscie kiedys budowalem pudla kierujac sie raczej tymi (w przenosni) 38.1Hz dla 4.5m i 41.8Hz dla 4.1m. Dzisiaj rozwazal bym to conieco bardziej kompleksowo:

- czy masz dobry sub? (ktore glosniki produkuja cos sensownego w tym niskim zakresie?)

- czy sluchana muzyka rzeczywiscie zawiera cos w tym zakresie (jesli sluchasz muzyki organowej, klasyki, bass&drum to tak, typowy pop i rock w tym zakresie jest raczej martwy...)

- rozklad modow w pomieszczeniu - inaczej wyglada sprawa dla "dolnego" basu (powiedzmy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Xajas. Co do częstotliwości, które mi przeszkadzają, to oczywiście wpomagałem się komputerowym generatorem. Wiem że najdotkliwiej bije po uszach niestety wysoki bas w okolicy 140Hz. Niestety ciężko mi znaleźć odpowiednie parametry kolejnych elementów do budowy pułapki bo zawsze, przy sensownych rozmiarach skrzynki, wychodzi liczba ujemna (pojemność rury). Na razie więc testuję sobie pułapkę na niższym basie, ale niestety efektów brak. Komorę w pudle mam 30x30x60cm, rurkę o średnicy 9cm. W związku z tym mam pytanie skąd wiedzieć (pomijając odsłuch naturalnie), że pułapka basowa już działa?? (Chodzi o sens ew. budowy drugiej). Wydaje mi się, że błędu w obliczeniach nie popełniłem (wspomagałem się kalkulatorkiem BassTrapu -> wyniki potwierdzałem z arkuszem). W każdym razie zmiany nie poczułem. Help. Pozdrawiam.

>Niestety ciężko mi znaleźć odpowiednie parametry kolejnych elementów do budowy pułapki bo zawsze, przy sensownych rozmiarach skrzynki, wychodzi liczba ujemna (pojemność rury).

wynika to z tego ze przy tej wielkiej srednicy rury w relacji do wielkiej pojemnosci pudla "sprezystosc" skomprymowanego w nim powietrza jest zbyt mala, by wprowadzic mase powietrza w porcie BR w drgania przy tak wysokiej czestotliwosci rezonansowej (pamietaj: rezonator helmholza to nic innego jak uklad masy wiszacej/drgajacej na sprezynie gdzie masa to powietrze w porcie a sprezyna to powietrze w pudle).

Albo musisz zmniejszyc pojemnosc (zwiekszyc "sztywnosc" sprezyny czyli zawartego powietrza) albo zmniejszyc drgajaca mase (zmniejszyc przekroj portu)

zwroc uwage ze dla wyzszych czestotliwosci absorbery helmholtza sa budowane zupelnie inaczej. Moze widziales w biurach, hotelach, itd. pokrycia sufitu plytami/panelami z dziurkami (3-5mm) . Te dziurki to nic innego jak mini-porty BR, a minimalna pojemnosc za tymi plytami to pojemnosc pudla rezonansowego!!! Czyli jak widzisz twoja skrzynka jest dla tych 140Hz za wielka!

>Na razie więc testuję sobie pułapkę na niższym basie, ale niestety efektów brak. Komorę w pudle mam 30x30x60cm, rurkę o średnicy 9cm.

Dla 56.4Hz przy wymiarach 30x30x60cm (54L) i rurce 9cm wychodzi dlugosc 4.47cm

Ukryta Zawartość

>W związku z tym mam pytanie skąd wiedzieć (pomijając odsłuch naturalnie), że pułapka basowa już działa??

ucho lub pomiar niestety nic innego nie pozostaje :-)))

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

czesc mama problem z fala stojąca... kolumny stoją za blisko narożników a nie mogę ich przestawić.

mam pewnien pomysł, jak bym zaokrąglił narożniki sporo to da prawda? myślę to zrobić grubym styropianem i Bedze to wyglądało tak (nie śmiać sie!!!)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fotki

Ukryta Zawartość

post-13209-100004672 1170302692_thumb.jpg

post-13209-100004673 1170302691_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

matko wybaczcie 3 posty

chodzi mi o to czy styropian bedze dobrym materiałem?

fotki to odleglosci kolumny od sciany

a du 2 kolumna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.