Skocz do zawartości
IGNORED

Fender Rhodes-brzmienie lat 70.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wpadł mi w ręce cudowny winyl z muzyką i brzmieniem charakterystycznym dla lat 70 czyli jazz-rocka.Mowa o płycie brazylijskiego klawiszowca Eumira Deodato z 1977r. "2001" CTI.Są tam piękne,typowe dla epoki brzmienia m.in. elekrycznego piana.A w tych czasach dominował Fender Rhodes.Może więc powspominajmy i przypomnijmy brzmienia tego instrumentu.Ulubione nagrania,solówki,muzycy.

Bo u mnie pierwsza myśl to Ch. Corea i "Return to forever" ECM.

A w rocku The Doors "Riders of the storm" i solówka Manzarka.

https://www.audiostereo.pl/topic/96363-fender-rhodes-brzmienie-lat-70/

Kapitalny Hancock z okresu Mwandishi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z rockowych sporo uzywali Steely Dan

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"In a silent way" też tam troszkę tego brzmienia jest

a ze starego dobrego popu to rzecz jasna 10CC

Ukryta Zawartość

u nas korzystał z tego instrumentu min nieodżałowany Grzegorz Ciechowski

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Niewiele ale jest : Jeff Beck "Wired". To mój nr 1 z tej epoki,a i dziś brzmi znakomicie (producent George Martin :-)

Wiele polskich kapel jazz rockowych z okresu męczyło Fendera - Sun Ship(Sendecki !),Crash & Łobaszewska,Laboratorium itd itp

Dziś tradycje tych klasycznych brzmień kontynuuje Korg SV-1 Stage Vintage Piano.

Niedawno w X-Music w Dublinie żona przemocą mnie odrywała od klawiatury, bo już byłem gotów wyskoczyć ze sporej kasy... i ten blask lampki... :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Dziś tradycje tych klasycznych brzmień kontynuuje Korg SV-1 Stage Vintage Piano.

Niedawno w X-Music w Dublinie żona przemocą mnie odrywała od klawiatury, bo już byłem gotów wyskoczyć ze sporej kasy... i ten blask lampki... :)

Ja z kolei natrafiłem na tego Korga w sklepie w Monachium. Powalił mnie brzmieniem. W szczególności od smyczków nie mogłem się oderwać. Tutaj instrument "w akcji":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zainteresowanym polecam bardzo dobrą płytę z pianem Fender'a. Jest to nagranie z 2003 roku, wydane przez Naim w 2004 i nagrane przez głównego majstra tej wytwórni - Ken'a Christianson'a - inżyniera nagrań i audiofila, znanego m.in. z Pro Musica w Chicago. Płytka nazywa się Shadow Puppets, a w rolach głównych występuje chicagowska ekipa z pierwszej półki: lider, saksofonista Jim Gailloreto, pianista Lawrence Hobgood, basista Larry Kohut i perkusista Eric Montzka. Nagrań dokonano w Gantz Hall przy Roosevelt University, 24, 25 i 26 sierpnia 2003 roku. Zespól w tym projekcie przybrał nazwę Jim Gailloreto's Split Decision. Nagrania są bardzo dobrze zrealizowane z fantastycznym odwzorowaniem przestrzeni i detalu. Samo miejsce gdzie dokonano nagrań, jest bardzo duże i to na płycie jest idealnie słyszalne. Ken Christianson jest znany z wielu nagrań w znakomicie brzmiących miejscach, a ta realizacja tylko to potwierdza. Znakomita muzyka, znakomita realizacja i naprawdę świetny projekt. Rekomendacja!

51EFZZ6g%2BzL._SL500_AA300_.jpg

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.