Skocz do zawartości
IGNORED

Xonar Essence ST Problem ze sterownikami asio

Borygo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem karty dźwiękowej Xonar Essence ST co do jakości dźwięku nie mam większych zastrzeżeń, ale irytuje mnie praca w trybie ASIO tej karty. Gdzieś wyczytałem, że " Strumień ASIO ma wyższy priorytet wykorzystania bufora DMA niż inne strumienie, jest tak, że gdy strumień ASIO jest aktywny, inne strumienie nie mogą być odtwarzane" w praktyce wygląda to tak, iż podczas gdy ASIO jest włączone nie mogę odtwarzać dźwięku na przykład w winampie. Czy nie ma jakiegoś sposobu by obejść ten problem i jakoś wymusić działanie wielu źródeł podczas pracy w ASIO ? Zajmuję się trochę - amatorsko - produkcją muzyczną i lubię sobie postukać od czasu do czasu po moim parapecie i nie ukrywam że irytuje mnie to, bo wcześniej w moim starym X-FI tego problemu nie było w ogóle, a tu w karcie za ponad 7 stówek taka lipa.

Nie mam Xonara, ale u mnie jest tak, że jak włączę dwa programy, które używają domyślnie ASIO to rzeczywiście ten drugi nie może odtwarzać, ale jeżeli ten drugi używa innego protokołu to nie ma żadnego problemu z odtwarzaniem, np. foobar + przeglądarka internetowa, która nie używa ASIO. Musze zaznaczyć, że bywają różne ASIO, bo u mnie mam np. ASIO 2.0, ASIO DirectX Full Duplex Driver i ASIO Multimedia Driver, i programy korzystające tego pierwszego i tego ostatniego mogą pracować, grać jednocześnie.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

No to nie używaj ASIO, Dobre ASIO powinno blokować inne źródła, gdyż mikser powinien być wyłączony.

Z tego, co wiem (mogę się mylić) to ASIO nie wyłącza miksera, tylko go omija.

WASAPI wyłącza mikser i wszystkie inne strumienie audio.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam, niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem karty dźwiękowej Xonar Essence ST co do jakości dźwięku nie mam większych zastrzeżeń, ale irytuje mnie praca w trybie ASIO tej karty. Gdzieś wyczytałem, że " Strumień ASIO ma wyższy priorytet wykorzystania bufora DMA niż inne strumienie, jest tak, że gdy strumień ASIO jest aktywny, inne strumienie nie mogą być odtwarzane" w praktyce wygląda to tak, iż podczas gdy ASIO jest włączone nie mogę odtwarzać dźwięku na przykład w winampie. Czy nie ma jakiegoś sposobu by obejść ten problem i jakoś wymusić działanie wielu źródeł podczas pracy w ASIO ? Zajmuję się trochę - amatorsko - produkcją muzyczną i lubię sobie postukać od czasu do czasu po moim parapecie i nie ukrywam że irytuje mnie to, bo wcześniej w moim starym X-FI tego problemu nie było w ogóle, a tu w karcie za ponad 7 stówek taka lipa.

Może spróbuj Kernek Streaming? O ile dobrze pamiętam, Xonar obsługuje ten tryb, który nie miesza tak naprawdę nic w systemie, a jego działanie polega na odwołaniu się bezpośrednim do "Kernela", czyli procesora DSP karty muzycznej i pobranie wprost z niego strumienia danych audio. Taki sposób powoduje, że nie będzie to mieć wpływu na sąsiadujące komponenty systemu i procesy. Aczkolwiek KS, o ile mnie pamięć nie myli, pomija także możliwość regulacji głośności w przypadku Xonarów, znaczy będzie zawsze głośność na full. To może stanowić problem w określonych konfiguracjach.

Nie mam Xonara, ale u mnie jest tak, że jak włączę dwa programy, które używają domyślnie ASIO to rzeczywiście ten drugi nie może odtwarzać, ale jeżeli ten drugi używa innego protokołu to nie ma żadnego problemu z odtwarzaniem, np. foobar + przeglądarka internetowa, która nie używa ASIO. Musze zaznaczyć, że bywają różne ASIO, bo u mnie mam np. ASIO 2.0, ASIO DirectX Full Duplex Driver i ASIO Multimedia Driver, i programy korzystające tego pierwszego i tego ostatniego mogą pracować, grać jednocześnie.

Tak jak wyżej napisałem miałem SB X-FI i było tam Creative ASIO z którym nie było takich problemów. Nie udało mi się znaleźć jakiś alternatywnych sterowników do XONARA, może Wy znacie jakieś inne sterowniki ASIO dedykowane dla tej karty?

No to nie używaj ASIO, Dobre ASIO powinno blokować inne źródła, gdyż mikser powinien być wyłączony.

Nie używać ASIO ? nie wiem czy kiedykolwiek próbowałeś swych sił w edycji dźwięku, ale istnieje takie pojęcie jak latencja (opóźnienie), na sterownikach dx-owych jest z tym delikatniej rzecz ujmując pewien problem.

Może spróbuj Kernek Streaming? O ile dobrze pamiętam, Xonar obsługuje ten tryb, który nie miesza tak naprawdę nic w systemie, a jego działanie polega na odwołaniu się bezpośrednim do "Kernela", czyli procesora DSP karty muzycznej i pobranie wprost z niego strumienia danych audio. Taki sposób powoduje, że nie będzie to mieć wpływu na sąsiadujące komponenty systemu i procesy. Aczkolwiek KS, o ile mnie pamięć nie myli, pomija także możliwość regulacji głośności w przypadku Xonarów, znaczy będzie zawsze głośność na full. To może stanowić problem w określonych konfiguracjach.

Niestety zarówno w Foobar2000 jak i Winamp, Kernel Streaming nic nie daje, dalej odcina drugie źródło.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

...

Nie używać ASIO ? nie wiem czy kiedykolwiek próbowałeś swych sił w edycji dźwięku, ale istnieje takie pojęcie jak latencja (opóźnienie), na sterownikach dx-owych jest z tym delikatniej rzecz ujmując pewien problem.

Sorry, oczywiście do edycji to nie ma dyskusji, ASIO to pdstawa. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, myślałem, że jak większość ludzi tutaj, chcesz używać ASIO, ze względu na jego poboczną właściwość, pomijania pewnych sekcji systemu, a nie dla celów dla jakich został stworzony, czyli właśnie do obniżenia latencji. Zmyliło mnie zdanie o Winampie :-).

Tak, to paradoksalnie, zwykła karta Creative jest lepsza, gdyż ma natywną, "firmową" obsługę ASIO. A w Xonarze tak miło już nie ma niestety. Pewnie stąd Twoje problemy. Pomysłu na to nie mam, chociaż... jakiego systemu operacyjnego używasz? Może zmiana środowiska by coś pomogła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.