Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawnie skalibrować program LIMP?

gnoti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak w temacie ,Jak poprawnie skalibrować program LIMP? Chodzi mi o to czy do kalibracji używamy przewodu z rezystorem ,czy zwykłego którym później łączymy wejście liniowe karty z wyjściem słuchawkowym .

Najlepiej to weź ze trzy rezystory o różnych wartościach i pomierz. Jedyne co trzeba zrobić w limpie to podać wartość rezystora jaki zastosowany jest w kablu. Jeżeli mimo to limp mierzy rezystancję nieprawidłowo to znaczy że masz coś skopane w systemie. Używamy przewodu z rezystorem.

Jeszcze jedno. Jak będziesz mierzył impedancje głośników to staraj się puścić jak najgłośniejszy sygnał na głośnik. Głośniki mogą się zachowywać trochę inaczej dla dużych i dla małych sygnałów. Szczególnie ważne dla pomiaru parametrów TS.

Teoretycznie limp mierzy sobie impedancję ze stosunku napięcia na głośniku i na rezystorze w kablu i głośność sygnału w zasadzie nie powinna mięć całkowicie żadnego wpływu pod warunkiem że nie przesterujesz wejścia w karcie. W praktyce jednak podatność zawieszenia nie musi być wcale liniowa w funkcji wychylenia co może powodować inne wyniki pomiaru w okolicach rezonansu dla różnych głośności. Dlatego na głośnik dajesz sygnał jak najgłośniejszy się tylko da.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Żeby skalibrować LIMP trzeba zrobić kabelek, który łączy wyjście liniowe z wejściem liniowym karty dźwiękowej.

line out   line in
  L	<-->   L
  R	<-->   R

Po podłączeniu kabelka : "Record" -> "Calibrate"

Przyciskiem "Generate" sprawdzasz siłę sygnału i jeśli jest właściwa naciskasz "Calibrate"

Po kalibracji podłączasz przystawkę i podajesz wartość rezystora "Setup" -> "Measurement", w polu "Reference Resistor" wpisujesz jego wartość.

Jako że jestem tu świeży witam serdecznie, również mam podobny problem, choć wydaje mi się że to wejście liniowe w laptopie mam skopane, strasznie niski poziom sygnału pokazuje i tu moje pytanie, jaka możliwie tania zewnętrzna karta usb nada się do pomiarów?

haj-fajowo jest;)

faktycznie przydługawy

A jaki by Pan proponował jeszcze program do pomiarów z użyciem mikrofonu dla początkującego?

A jaki by Pan proponował jeszcze program do pomiarów z użyciem mikrofonu dla początkującego?

Autor programu proponuje takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki Cadam, ogólnie też podziękowania się należą za cierpliwość i chęć pomocy początkującym

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

Gość Cadam

(Konto usunięte)
  • 1 miesiąc później...

Może ktoś mnie oświecić czemu LIMP pokazuje różne wyniki w pomiarach? Pomiar sinusem wygląda jak z kosmosu, impedancja nie schodzi poniżej 17 omów,max w okolicy 120omów, pomiar szumem różowym wygląda na bliższy prawdzie.Co jest nie tak?

haj-fajowo jest;)

Przerabiałem chyba wszystkie ustawienia i nic to nie dało, system postawiony świeży, zainstalowane tylko sterowniki i soft pomiarowy, żadnych śmieci, nawet kupiłem dziś nowe wtyczki i kabel, ciągle to samo.Łapy zwyczajnie opadają :(

haj-fajowo jest;)

Masz raczej problem z komputerem niz programem. Jesli uzywasz Win7 to najlepiej kupic karte zew, ktora posiada sterowniki Asio. Jesli winXP to sprawdzi sie nawet jakis poczciwy Creative na USB.

Jesli chcesz wykorzystac pelny potencjal tego programu, to polecam wykonac prosta przystawke JIG, ktora umozliwi Ci zasilanie mierzonego glosnika za pomoca zewnetrznego wzmacniacza. Pozwoli to na uzyskanie dokladniejszych pomiarow impedancji, ale rowniez daje inne mozliwosci ( np pomiar dwukanalowy czestotliwosci z kalibracja ).

Tak na PCI, teraz mam SoundMax zintegrowaną i myślę że to jest problemem, dziwne tylko że taka różnica wyników zależna od typu sygnału tzn. szum różowy i sinus.Trzeba kupić SB Live, dzięki za odpowiedz

haj-fajowo jest;)

Bo te metody sa wlasnie rozne. Metoda z szumem rozowym zbiera wiecej zaklucen ( choc impedancja zawsze powinna wygladac wlasciwie ), glosnik dziala jak mikrofon i pomiar jest nierowny. Trzeba dawac usrednianie lub korzystac z metody pomiaru Sinusem. Jest dokladniejsza lecz zabiera wiecej czasu.

Jak uzywam pomiaru sinusem, to tylko do max 200-300hz i tylko dla pomiaru parametrow T-S czy. Nigdy wiecej nie dawalem, musialbym sprawdzic czy te piki wylaza faktycznie. Acha, dodalem jeszcze ze korzystam z metody pomiaru zewnetrznym wzmacniaczem (daje bardziej dokladne pomiary rezonansu wooferow ).

• 1 rok później...

Sory za pewnie lamerskie pytanie, ale...

Zacznijmy od kalibracji - zrobiłem kabelek jak w manualu, niestety dalej nie wiem jak wykonać poprawnie kalibracje: z podłączonym głośnikiem czy nie?

Jak robię bez głośnika to sie kalibruje, jak z to nie. Nie dziwne zresztą, jak obserwuje poziomy na mixerze w karcie, na zwartych przewodach bądź podłączonym głośniku to poziom opada, limp wywala błąd że jest więcej niż 2dB różnicy.

Abstrahując od tematu to czemu się tak dzieje z elektronicznego punktu widzenia?

Czytałem manuale:

PL

Ukryta Zawartość

i oryginał:

Ukryta Zawartość

w nim w "6.1 Importance of calibration" jest następujące zdanie:

"When measuring impedance and capacitance it is very important to calibrate the system before the measurement, and it is best to make the calibration with the impedance connected (DUT)."

Według wiki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli... głośnik

Dobrze to rozumiem; powinno się kalibrować z głośnikiem czyli mam skopany kabel?

Wklejam pomiar, wartość rezystora w rzeczywistości może trochę odbiegać od tej ustawionej w programie (tolerancja 1%) bo jeszcze nie mam miernika.

post-2463-0-20536900-1385675104_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Kalibracje wykonuje sie laczac krotkim kablem stereo wyjscie z wejsciem karty dzwiekowej. Oczywiscie przed pomiarem. Po kalibracji podlacza sie kabelek z rezystorem do pomiarow.

Przewody powinny byc mozliwie krotkie oraz solidnie polutowane, tak aby caly "mini jig" pomiarowy mial jak najmniejsza rezstancje.

• 1 rok później...

Witam.

Zasadniczo mam pytanie do Krzyśka ale do reszty kolegów również.

Pany wykonałem taki prymitywny JIG jaki widnieje na obrazku.

Podłączyłem jedną wtyczkę do wyjścia sygnalu z karty,a drugi do wejścia mikrofonowego karty.

Ustawiłem w komputerze poziom suwaków,że mam swiecące na zielono(brak przesterowania)i dalej,to już kaszanka...

Co jest zle,w czym błąd?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdz w ustawieniach pomiaru, jaki masz aktywny kanal pomiaru ( lewy czy prawy ). Ogolnie limp powinien dzialac od strzalu bez zadnej kalibracji jesli jest dobrze zlutowane i poprawnie ustawione. Sprawdz tez ustawienia karty, zeby karta nie uruchomiala napiecia dla mikrofonu, ma dziala w trybie wejscia liniowego. Jak zrobisz poprawny pomiar, to wtedy wroc do kalibracji karty i kalibracji przewodow polaczeniowych. Bez tego beda pewne niedokladnosci.

Poza tym lepiej zrobic jiga do Arta, daje wiecej mozliwosci, wygody i dokladnosci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.