Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm 9v7 dobre kino i stereo jak pogodzić ? Hm :)

Polex9

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim

Mam zamiar kupic kolumny Paradigm 9v7 i zależy mi na dobrym stereo i tez w przyszłosci na kinie domowym . Mam trochę sprzętu HD : HD Player , lcd i inne , lubię tez posłuchać muzyki i zalezy mi na jakości tzn dynamice szczególach itd , generalnie na jakości . Stąd pytanie jak pogodzic te dwie

dziedziny tzn dobre stereo i kino jaki amplituner który sprosta moim oczekiwaniom nie ukrywam że mam mały chaos w głowie od czytania opinii i postów . Decyzja jakas jednak jest - Paradigm 9v7 eventualnie v6 urzywki (chociaż mam mieszane uczucia co do kupowania używanych kolumn).

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Witaj,

kolumny Paradigm Monitor 9 v.7 to bardzo dobre konstrukcje, które często są stosowane w dobrych systemach wielokanałowych. Paradigm stawiane są z drogimi amplitunerami typu Arcam czy wysokiej modele Marantz.

Aby pogodzić stereo i kino, zdecydowanie zwróciłbym Twoją uwagę na amplitunery Marantz. Im wyższy model, tym lepiej. Aktualnie są wyprzedaże serii przygotowanej na rok 2011/2012, możesz w świetnej cenie kupić np. Marantz SR 6006. Paradigm dobrze współpracuje także z wyższymi modelami amplitunerów Harman Kardon - zwróć uwagę na modele od AVR 460 i wyżej. Idealnym połączeniem natomiast byłby Arcam np. AVR360.

Drugim rozwiązaniem jest zakup amplitunera oraz (ewentualnie w przyszłości) dokupienie stereofonicznej końcówki mocy. Do takiego zastosowania nadaje się idealnie przedstawiony powyżej Marantz SR 6006, posiadający przyzwoity przedwzmacniacz.

Są to tylko moje propozycje, które przedstawiłem na podstawie doświadczenia. Każdy jednak ma inne preferencje, słucha inne muzyki, dlatego serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania, które pozwolą Ci na wybór optymalnie dobranej konfiguracji całego systemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Od ponad pół roku użytkuję 9.v6 w zestawieniu z HK AVR 255 więc trochę o nich napiszę.

Generalnie jest OK. Kolumny świetnie spisują się w muzyce typu jazz itp. W techno sprawują się trochę gorzej ale nawet nieźle. Dynamiki nie brakuje chociaż chętnie bym je przetestował z HK AVR 460 (czasami mam wrażenie że ten AVR255 dostaje lekkiej zadyszki ale muszę to zweryfikować w konfrontacji z mocniejszym wzmacniaczem).

Zastrzeżenia: 8 Ohm to chyba twórcy specyfikacji wzięli sobie z bajek Lema. W testach wyszło ok 4 Ohm więc zadbaj o dobry ampli.

Zejście basu do 39Hz też wyssane z palca. Faktycznie jest ok 50Hz (przy ustawieniu Crossover na 40 Hz miałem dziurę w paśmie, po przestawieniu na 60Hz wszystko zgrywa bardzo ładnie).

Zadbaj też o przestrzeń dla nich żeby miały czym oddychać. Min po 30cm z każdej strony.

Daj sobie spokoj z kinem,filmy mozna ogladac na 2.0,koncert zreszta tez.Warunek jest jeden,dobry wzmacniacz nie zaden tam amplitunerek a jak ma łupnac np na filmie to łupnie,szczegolnie z paradigmem.Dialogi sa lepsze niz glosnika centralnego,wyrazniejsze-co prawda skraca sie perspektywa ale jak sie przyzwyczailem to nie moge juz ogladac na centralnym.Sam uzywam wlasnie kolumn tej marki i wzmaka stereo a w zasadzie koncowki mocy.

Jesli natomiast planujesz kino i stereo z ampli i koncowki mocy to koszta wzrastaja o

koncowke

centralny

efektowe

subwoofer

wiecej okablowania

a wtedy za te pieniadze jest stereo juz z naprawde godnej półki.

Tak wiec zdecyduj sie czy chcesz miec ilosc czy jakosc.Pod pojeciem ilosc mam na mysli bajerki w postaci zabawy dookólnoscia i roznymi trybami DSP.

Pod pojeciem jakosc mam na mysli co prawda skromne 2 kanaly w kinie ale za to konkretnie brzmiace,masa,barwa nasycenie,namacalnosc,realizm a na muzyce to juz beda wogole dwa swiaty miedzy KD a stereo.

Jesli Ci to nie wystarczy to w przyszlosci bedziesz mogl to stereo rozwinac do 5,1 tylko wzmacniacz musi miec wyjscie pre out.ale mysle,ze nie bedziesz chcial inwestowac kolejnych 6 tysiecy by miec kilka dodatkowych kanaalow tylko po to by filmy "czuc" dookolnie.

Daj sobie spokoj z kinem,filmy mozna ogladac na 2.0,koncert zreszta tez.

Można ale nie ma co porównywać, na czym przyjemniej.

Skoro na razie ma być stereo to bez sensu pakować się w amplituner do kina. Kupić wzmacniacz stereo, potem dokupić resztę (czyli amplituner z resztą kolumn). Wzmacniacz i tak się przyda, będzie można połączyć kino i stereo w jedno w przyszłości. Dużo drożej takie rozwiązanie nie wyjdzie, bo zamiast jednego porządnego amplitunera (który i tak słabiej zagra od takiego taniego wzmacniacza) można trochę zaoszczędzić biorąc gorszy model, przy filmach dużej różnicy nie odczujemy, muzyka to co innego, dlatego lepiej mieć dedykowane urządzenie do tego.

Jesli Ci to nie wystarczy to w przyszlosci bedziesz mogl to stereo rozwinac do 5,1 tylko wzmacniacz musi miec wyjscie pre out.ale mysle,ze nie bedziesz chcial inwestowac kolejnych 6 tysiecy by miec kilka dodatkowych kanaalow tylko po to by filmy "czuc" dookolnie.

Autor wątku nie napisał jakie gatunki filmów lubi oglądać, i czego oczekuje w dźwięku wielokanałowym. Jeśli przeważają filmy akcji, sci-fi, horrory itp., ze ścieżką wielokanałową, to chyba nikt nie ma wątpliwości, że sprzęt stereo będzie tu kompromisem - większym, niż słuchanie muzyki na amplitunerze.

Autor wątku nie napisał jakie gatunki filmów lubi oglądać, i czego oczekuje w dźwięku wielokanałowym. Jeśli przeważają filmy akcji, sci-fi, horrory itp., ze ścieżką wielokanałową, to chyba nikt nie ma wątpliwości, że sprzęt stereo będzie tu kompromisem - większym, niż słuchanie muzyki na amplitunerze.

Chyba sobie zartujesz?Pewnie jeszcze plyte CD z blu raya odtwarzac z muzyka :)No ale nie bede sie spieral,ja kazdy film obejrze na stereo i bede zadowolony z dzwieku.Natomiast zeby posluchac muzyki na amplitunerze to musza to byc albo ampy pokroju Arcam,Primare albo topowe japonczyki,a i to mozna krecic nosem ze czegos brak :)A jak juz wchodzimy w gatunki filmowe to w tych bezefekciarskich gdy jest naprawde dobra muzyka to kino dostaje poprostu po dupie :)Owszem stereo dobiera sie pod gatunki mmuzyczne ale zeby kino tak dobierac to jeszcze nie slyszalem :)Aha w poprzednim poscie troche chyba zbyt optymistycznie podalem kwote 6k jako wystarczajaca do rozbudowy o amplituner i glosniki z subem.:)Kwestia forsy,ja tam nikomu nie bronie,ale jak ktos nie ma pomieszczenia i zasobow odpowiedniej gotowki to korzystniej poprzestac na 2.0Ps;jestes ten Nabuchonodozor z HFiM?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.