Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon max. do 7000zł

messi

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zestawem jest wzmacniacz Creek Evolution 2 Integrated

hej messi - jak choćby widać z tej strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to ten wzmazniacz już ma pre gramofonowe ! i to chyba niezłe, bo na wkładki MM i MC - zatem na początek zaoszczędzasz 2000 i możesz kupic sporo winyli :)

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Mój budżet to 5tys.zł. Nie wzrośnie, bo nie mam takiej możliwości zwiększenia tej kwoty. Tym bardziej, że z czasem chciałbym wymienić kolumny i jak się da - kolumny. Lepiej coś nowego! Zawsze jest gwarancja, a znając ludzi, nie do końca ma się pewność, co się kupuje. (Kiedyś na allegro dałem się nabrać i kupiłem konsolę używaną, która grała mi dokładnie 1 miesiąc i kilka dni...).

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Uważam, że gramofonu nie dobiera się do systemu, ewentualnie już samą wkładke. Gramofon, ramie, przedwzmacniacz mają być po prostu dobrej jakości, charakter brzmienia to już tylko kwestia wkładki.

A czym się zainteresować to zależy od budżetu i kwestii czy używane gramofony wchodzą w rachubę.

pzdr

????

Czyli - uważasz, że gramofon, ramię i przedwzmacniacz nie mają wpływu na brzmienie ... ? Oj nieprawdę straszną zapodajesz, niestety ...

to ten wzmazniacz już ma pre gramofonowe ! i to chyba niezłe, bo na wkładki MM i MC

Chyba

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

????

Czyli - uważasz, że gramofon, ramię i przedwzmacniacz nie mają wpływu na brzmienie ... ? Oj nieprawdę straszną zapodajesz, niestety ...

A niby po co wymieniałem ramie w swoim gramofonie? Oczywiście, że wszystko ma wpływ na brzmienie. "Piję" do czego innego - nie wybiera się np. ramienia do kolumn, nie spotkałem się z czymś w stylu "SME 309 nie pasuje do kolumn Focala" i domyślam się że Ty też nie. Tylko o to mi chodziło, bo autor postu zaznaczył we wpisie (jaki sprzęt posiada i co do tego wybrać) a jest to mało istotne (oprócz wzmacniacza i jego ewentualnym przedwzmacniaczu).

pzdr

Gość Wireless

(Konto usunięte)

A niby po co wymieniałem ramie w swoim gramofonie? Oczywiście, że wszystko ma wpływ na brzmienie. "Piję" do czego innego - nie wybiera się np. ramienia do kolumn, nie spotkałem się z czymś w stylu "SME 309 nie pasuje do kolumn Focala" i domyślam się że Ty też nie. Tylko o to mi chodziło, bo autor postu zaznaczył we wpisie (jaki sprzęt posiada i co do tego wybrać) a jest to mało istotne (oprócz wzmacniacza i jego ewentualnym przedwzmacniaczu).

pzdr

A widzisz - nie do końca. Np. nie dalej jak rok temu miałem okazję testować (i porównywać ze swoim Lehmannem) dwa preampy Lejonklou (no, co prawda to nie ramiona, ale tak, czy inaczej - wymieniiłeś jejako "elementy, które po prostu muszą być solidne"). No i skutek następujący:

Lehmann lepiej mi się zgrywa z moim wzmacniaczem i kolumnami, podczas, gdy Lejonklou lepiej mi się zgrywało z linnowską resztą toru.

Jak już jest cała reszta toru, to wymieniane elementy dobierasz właśnie pod nią, a nie na odwrót przecież :).

Messi i jak ?

Coś już masz na oku ?

Swoją drogą polecam przeczytać

Ukryta Zawartość

Warto trochę poczytać, Kolega Wojciech Pacuła już trochę w tym siedzi.

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 27 Sierpnia 2012 - Regulamin, § 6. 5.
Ukryte przez misiomor, 27 Sierpnia 2012 - Regulamin, § 6. 5.

Kolega Wojciech Pacuła jest tak samo wiarygodny jak cyganie sprzedający złoto na stacjach benzynowych. Chociaż prędzej kupiłbym chyba pozłacany łańcuszek i sygnet, niż miałbym uwierzyć w to, co wypisuje ten poetycki grafoman, hehe:)

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 27 Sierpnia 2012 - odpowiedź na usunięty post
Ukryte przez misiomor, 27 Sierpnia 2012 - odpowiedź na usunięty post

Teraz mnie zaciekawiłeś Tomasz.

Skąd takie zdanie jeśli można zapytać ?

Powiem szczerze, że miałem problem, zwróciłem się do w/w kolegi i z wielką cierpliwością odp na moje wiadomości i mi pomógł.

tomasz_pianista

Ciekawe kto sprawił że wpis zniknął cyganie ze stacji benzynowej czy ?

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Nie wiem. Nie uważam, żeby to co napisałem było obraźliwe, ale widocznie ktoś uznał inaczej. Być może moderator uznał, że wpis może zachaczać o podpunkt "nienawiści rasowej" albo Bóg wie co jeszcze, wiadomo, że polityczna poprawność zakrawa o absurd w dzisiejszych czasach, w Szwecji nie ma już Matki i Ojca w akcie urodzenia, tylko Rodzic A i Rodzic B, by nie urazić par homoseksualnych z dziećmi. Ja zrobiłem poprównanie humorystyczne, ale może ktoś inaczej to zrozumiał. Nie zamierzam dociekwiać.

Nie mniej uważam Szanownego Redaktora W.Pacułę za mało obiektywną osobę i nie traktowałbym tego co opisuje w swoich artykułach zbyt opniotwórczo.

pzdr

Ok, może za mało wiem, aby się odzywać, moja przygoda ze światem audio trwa od maja, ale powtarzam mnie "pomógł" doradził, zwał jak zwał i krzywda mi się nie stała.

Więc tak, może pochopnie go poleciłem, ale może Messi przeczyta poniższy artykuł i coś z tego wyciągnie.

Tak w ogóle to jak Twoje poszukiwania, odsłuchy itp.

Ale teraz to już musicie powiedzieć co w trawie piszczy odnośnie p. Pacuły.

Na tym samym forum, z tego co pamiętam, a nie chce mi się sprawdzać, szukać, to poświęcono mu cały temat odnośnie akustyki, i jakoś nie pamiętam tak negatywnych wypowiedzi.

Raczej nikt nie napisze,bo zaraz przyjdom drwale i wyrombiom,jak Yul napisał. Z czasem sam może zrozumiesz w czym rzecz.

O to właśnie chodzi .... smutne ale prawdziwe.

Poza tym osoba nie ma pojęcia o sprawach technicznych, o których pisze. A powinna skoro ma materiały od producenta. Jeśli nie ma to należy o nie zadbać by się przygotować do opisów. W takich przypadkach objawia się wiedza a tutaj raczej jej brak.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Redaktorzy

Pytanie: na ile gramofon LINN BASIK + RAMIĘ AKITO + IGŁA LINN K5 jest dobrym gramofonem? Czy lepiej sobie darować taki zakup?

Wkładkę darować, reszta powinna być OK.

Nie uważam, żeby to co napisałem było obraźliwe, ale widocznie ktoś uznał inaczej.

To, że sam nie wiesz, kiedy obrażasz, nie świadczy jeszcze, że tego nie robisz.

Istnieje dość dobry test na to, czy wypowiedź w internecie jest obraźliwa. Należy sobie wyobrazić, że wypowiada się tę samą uwagę w twarz osobie, której dotyczy. Oj, coś nie bardzo? Tak to właśnie działa.

Mnie ciekawi jedno: co tak naprawdę w gramofonie ma wpływ na jakość dźwięku?

Wkładka?

Przedwzmacniacz gramofonowy?

Ramię gramofonowe?

Według poglądu Ivora Tiefenbruna (Linn) kolejność jest następująca (malejąco): napęd, ramię, wkładka. Osobiście bym dyskutował, ale taka jest opinia kogoś, kto sporo w latach 70. namieszał w rynku analogowym.

Wojtek P. ma jedna ,ze tak powiem ,,przyware,, czyli jesli mu sie cos podoba to o tym pisze kwieciscie a jak nie to stara sie nie kopac lezacego ,od osoby potrafiacej czytac miedzy wierszami zalezy wszystko i jawi sie odpowiedz co jest dobre a co zle.

robix

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak, ale to się nazywa byciem na czyimś pasku. Pasku dostawcy żywności :) Toć dyskutowałem w zakładce stereo z kolesiem, którego kolumny uzyskały 92%. tyle, że między wierszami ukryto w kodzie tajemnym, że kolumny mają totalnie przewalony i nienaturalny bas. I to usłyszałem jako pierwsze w styczności z nimi. Koleś zamikł dopiero jak mu pokazałem, że 90% kolumn ma 96% w rankingu :) To, że słyszałem nie docierało i w sumie słusznie akurat :)

Mam jeszcze pytanie o gramofony Thorensa. Jak dobrym, albo jak słabym gramofonem jest np. Thorens TD 240-2?

Jak Thorens'y to te wyższe lepiej 3XX,5XX

W ogłoszeniach jest clearaudio-concept jakby kogoś interesowało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Messi, licytowałeś tego Linn'a Basik z Akito?

Współczesne Thorensy, którymi warto się ewentualnie zainteresować, to te drogie, akrylowe "czterocyfrowe" modele. Słyszałem taką sztukę w Best-Audio w Łodzi, ale i tak myślę, że ich relacja cena/jakość dźwięku jest niekorzystna.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.