Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon max. do 7000zł

messi

Rekomendowane odpowiedzi

Ponad rok temu miałem możliwość posłuchania gramofonu Thorens TD 240-2 u pewnej osoby, u której byłem ze swoją dziewczyną. Byłem zafascynowany brzmieniem. Od tamtego dnia "zakochałem" się w tym i postanowiłem z każdej wypłaty odłożyć pewną sumę pieniędzy. W tej chwili jestem na etapie rozbicia skarbonki i okazało się, że mam do dyspozycji ok 7000 zł. Problem polega tylko na tym, że ta kwota ma wystarczyć na gramofon, przedwzmacniacz gramofonowy plus ewentualnie wkładka gramofonowa. Nie jestem w stanie podnieść tej sumy, bo po prostu nie jestem w stanie. Co wybrać, nie mam pojęcia? Zależy mi na gramofonie "długowiecznym", co oznacza że w najbliższych 5-7 latach na pewno nie będę go wymieniał

Co posiadam? Moim zestawem jest wzmacniacz Creek Evolution 2 Integrated oraz Creek Evolution 2 CD. A kolumny to Harbeth P3ESR. Słucham tylko i wyłącznie muzyki klasycznej.

https://www.audiostereo.pl/topic/96449-gramofon-max-do-7000z%C5%82/

Może Ci się przyda,bo byl już podobny wątek założony przeze mnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Witaj,

moje propozycje są następujące:

1. Rega RP6 z wkładką np. Audio Technica AT-33EV i przedwzmacniaczem Pro-Ject Tube Box SE

2. Pro-Ject 2-Xperience Classic z przedwzmacniaczem j.w.

Jeśli mógłbyś lekko zwiększyć budżet, to zwróć uwagę na Acoustic Signature !Ecco oraz Roksan Radiu 5 Mk2.

zapraszam jednak na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

- a moja propozycja taka - na sprzęt wydaj max 3 tys. - powyżej tej kwoty poprawa brzmienia jest raczej w sferze urojeń i płacisz tylko za bajery - 4 tys. przeznacz na winyle, ale tylko stare - klasyka jest akurat tania jak barszcz - i tylko z winyla należy jej słuchać :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Zgadzam się z excel pod warunkiem nie kupowania nowego tylko coś z klasyki Thorensa lub drapak Andrzeja, do tego pre od Ahaja i pasująca do kompletu wkładka - najpewniej AT, Ortofon, Lyra...

Resztę proponował bym przeznaczyć na myjkę o ile jeszcze jej nie posiadasz i płyty.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

- a moja propozycja taka - na sprzęt wydaj max 3 tys. - powyżej tej kwoty poprawa brzmienia jest raczej w sferze urojeń i płacisz tylko za bajery - 4 tys. przeznacz na winyle, ale tylko stare - klasyka jest akurat tania jak barszcz - i tylko z winyla należy jej słuchać :)

Tak tak - najlepiej niech autor wątku kupi gramofon Universum z wkładką MF-100 i zupełnie dowolnym preampem za maks. 50pln.

Jeśli na dodatek owo Uniwersum nie będzie działało to zostanie uszczęśliwiony podwójnie: raz że ma, że tak powiem, gramofon, a dwa, że nie musi go słuchać.

Excel - weż trochę na wstrzymanie i nie pleć andronów chociaż w jednym wątku z łaski swojej.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

powyżej tej kwoty poprawa brzmienia jest raczej w sferze urojeń i płacisz tylko za bajery

excel, zlituj się ja Ciebie bardzo proszę.

drapak Andrzeja, do tego pre od Ahaja

Mirek, to jest najlepsza opcja w zakładanym budżecie. Jeśli kolega nie znajdzie pre Ahaja to jest teraz na hifi.pl wystawiony ex demo Primare R20 a to za tą kwotę będzie świetnym zakupem. Bardzo dobrze go wspominam.

Zgadzam się z excel

excel to excel ale, że Ty Mirku takie rzeczy mówisz!?!? ;)

Paradoksalnie wydane na początek 7k może sprawić zawód. Koledzy dobrze mówią lepiej wydać mniej a reszte przeznaczyć na winyle bo może okazać się że nie wszystkie płyty będą grać jak przy "pierwszym stosunku" i czar pryśnie. A drapaka zawsze można lepszego kupić

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Paradoksalnie wydane na początek 7k może sprawić zawód. Koledzy dobrze mówią lepiej wydać mniej a reszte przeznaczyć na winyle bo może okazać się że nie wszystkie płyty będą grać jak przy "pierwszym stosunku" i czar pryśnie. A drapaka zawsze można lepszego kupić

Zawsze jakieś płyty będą grać lepiej lub gorzej .

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

W sieci znalazłem gramofon Marantz TT-15S1 w "okazyjnej" cenie? Można go kupić za 4500zł. Czy jest wart tych pieniędzy? Proszę o ZA i PRZECIW dla tego wyboru?

Ten gramofon robi OEM-owo dla Marantza niemiecka f-ma Clearaudio. Jest to odpowiednik modelu Emotion, zaopatrzony w udane ramię Satisfy.

Ukryta Zawartość

Po otworzeniu linku można wizualnie porównać oba gramofony.

Jeśli dysponujesz niezłym budżetem, to nie wchodź w stare runchle typu legendarne, skorniczałe wraki Thorensa lub samoróbki, no chyba, że lubisz się umartwiać. Najlepiej to podjedź do jakiegoś miasta gdzie można w "saloonie" audio posłuchać jakiś nowych gramofonów, a po tym, jeszcze tego samego dnia, udaj się do jakiegoś komisu z płytami gdzie zwykle stoją wyrychtowane do sprzedaży starocie i też takiego "cudu" posłuchaj. Wnioski nasuną się same. W oparciu o samo suflowanie z forum nic nie kupuj, bo wiesz - jeden lubi blondynki, drugi brunetki, a trzeci - tylko te z wielkim cycem.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Tak tak - najlepiej niech autor wątku kupi gramofon Universum

- i dobrze by zrobił - bo ma on wszystko co dobry gramofon mieć powinien:

- direct drive

- pełna automatyka

- esowate ramię z regulowaną przeciwwagą i typowym wkładkotrzymaczem

- obroty 33, 45 stabilizowane generatorem kwarcowym

- winda do opuszczania ramienia

- regulacja antyscatingu

- kółko plastikowe do singli

- wizualna, stroboskopowa kontrola obrotów

- dwa kółka do ręcznej regulacji obrotów /po wyłączeniu kwarcu/

- odpowiednią wagę - powyżej 8 kg.

- pokrywę z przeźroczystego plastiku na zawiasach - przed kurzem nie ma ucieczki, jest wszechobecny - nie wyobrażam sobie gramofonu bez pokrywy.

- ładny, stonowany, pasujący do każdego wnętrza wygląd.

oczywiście nie ma on tych fajnych kręcących się ciężarków, chromów, hebanów,kolców :), ton akrylu i innych extra kosmicznych bajerów - ale dobrze gra :)

ps. trzy lata intensywnej eksploatacji i chodzi wyśmienicie :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Wyświetl postUżytkownik Acoustic Lab dnia 20.08.2012 - 22:07 napisał

Zgadzam się z excel

excel to excel ale, że Ty Mirku takie rzeczy mówisz!?!? ;)

Wyciągnij cały sens: "Zgadzam się z excel pod warunkiem nie kupowania nowego"

Bo według mnie za 3k za nowy gramofon+wkładka+pre to nie będzie grało zadowalająco. A te same 3k można by rozdysponować na pre Ahaja (~550zł o ile dobrze pamiętam + obudowa), lekko używana wkładka od pewnego sprzedającego za około 1kzł i zostaje ~1,3kzł na używany drapacz, a za 2x więcej będzie nowy drapacz AA.

A te same 3k można by rozdysponować na pre Ahaja (~550zł o ile dobrze pamiętam + obudowa)

Czy gotowe pre Ahaja można kupić? Gdziekolwiek od ręki?

Bo wydawało mi się, że to projekt DIY.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Obecnie jest/była druga edycja zamówień na to pre. Czasami trafia się ktoś kto chce sprzedać.

Wcześniej z pierwszym pre VSPS by Ahaja można było go zamówić bezpośrednio od Ahaji polutowanego i w obudowie, ale to nie była ta sama cena.

Nieśmiało dodam Garrard 301 lub 401 i plus fajne ramionko z niedrogą wkładką i na początek integra lub amplituner z lat 60-70 tych z pre ze wzmocnieniem 2,5 i 5,0 mV. Taki amplituner to z 300 zł i może być lekkie zdziwienie.( napęd + ramię) a reszta w dalszej kolejności

Pzdr Jarek

Jeśli mogę, nie będę ingerował w modele, ten czy tamten, nie znam się na tym.

Ale doradzę, gdyż sam posiadam gramofon od maja z Creek evo 2 i MA RX6 , jak masz 7 koła nie wydawaj całości na sprzęt, zostaw pieniądze na winyle.

Ja mam Pro-Ject 2-Xperience Classic z Ortofon 2m Blue, jest to mój 1szy gramofon, jestem swoją drogą z niego bardzo zadowolony ! Analog wciągnął mnie całkowiciem , ale ciągle zastanawiam się czy nie robię czegoś źle, czy nie uszkodzę igły, czy tak można ją czyścić, czy to nie za mocno, i czasami uważam, że na początek lepiej kupić tańszy "prostszy" model aby się z tym obyć.

Kupisz np. wkładkę na 1 tyś i przez niewidze możesz ją uszkodzić i lipa. Szkoda.

Chyba, że koledzy z forum mnie uświadomią, że igły tak łatwo się nie uszkodzi ...

Nie wiem tego.

Co do modelu to do salonu i słuchać. :)

Ps. Według badań przedstawionych m.in. przez Audio Engineering Society, rzeczywiste właściwości elektroakustyczne sprzętu audiofilskiego nie odbiegają od sprzętu masowego o różnicach w parametrach elektrycznych leżących poza zakresem percepcji człowieka. W ślepych testach (gdy słuchacz nie posiada informacji, które urządzenie jest aktualnie włączone) nie są odróżniane przez słuchaczy

W sieci znalazłem gramofon Marantz TT-15S1 w "okazyjnej" cenie? Można go kupić za 4500zł. Czy jest wart tych pieniędzy? Proszę o ZA i PRZECIW dla tego wyboru?

To pewnie tu :

Ukryta Zawartość

Idź i posłuchaj jak masz możliwość, niech ci podłączą go z pre Musical Fidelity V-LPS II,Musical FidelityM1 ViNL,Jolida JD9.

Ukryta Zawartość

Gość Wireless

(Konto usunięte)

...

- ładny, stonowany, pasujący do każdego wnętrza wygląd.

...

Hehehehe. Że pominę całą resztę... (co prawda gusta nie podlegają dyskusji, ale nie mogłem się powstrzymać)

Excel - bardzo Cię proszę - trollujesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Hehehehe. Że pominę całą resztę... (co prawda gusta nie podlegają dyskusji, ale nie mogłem się powstrzymać)

Excel - bardzo Cię proszę - trollujesz.

Troluje? A w którym miejscu?

Autor wątku zadał konkretne pytanie, a Excel na nie odpowiedział. To czy się komuś ta porada podoba to już inna sprawa.

Trolem jesteś natomiast Ty, bo niczego merytorycznego w tym wątku nie napisałeś.

Jesli nie jestes zainteresowany DIY lub starymi gratami zawsze mozesz zadzwonic do RCMu R.Adamek dobierze Ci zestaw ktory pozwoli bez kompleksow sluchac winyli.

Sluchalem u kolegi takiego zestawu (uzywanego) ktory zwalil mnie z nog ,po pierwsze ustawiony bezblednie przez fachowca (na poczatek jak znalazl) po drugie dobrane wkladka,naped ,ramie optymalnie co owocowalo zywym ,bogatym w barwy ,rozdzielczym dzwiekiem na wysokim poziomie.

Nie rob niczego pochopnie, wydajac ciezko zarobione pieniadze trzeba to robic z glowa.

Tutaj zrobimy Ci metlik w glowie i nie bedziesz wiedzial co poczac ,dlatego bierz wolne d...o w auto i jazda na odsluchy by wyrobic sobie wlasne zdanie ,my juz swoje mamy Ty jeszcze nie i jesli sie to nie zmieni zakop ta kase gleboko tak by nie korcila-dobrze radze!

robix

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Troluje? A w którym miejscu?

Autor wątku zadał konkretne pytanie, a Excel na nie odpowiedział. To czy się komuś ta porada podoba to już inna sprawa.

Trolem jesteś natomiast Ty, bo niczego merytorycznego w tym wątku nie napisałeś.

Co do mojej propozycji, to przychylam się do tego co napisał Yul, z jednym wszakże wyjątkiem - mianowicie wziąłbym pod uwagę gramofon Andrzeja Anologowego

poważniej (aczkolwiek produkt de facto DYI dla początkującego może być kłopotliwy faktycznie).

Co do Excela, to niestety - będę się upierał przy swoim. Klepanie tych samych bzdur w każdym możliwym wątku, nie przyjmowanie do wiadomości innych punktów

widzenia, to niestety - trollowanie. I to niezależnie od tego, czy w pojedynczym wątku ("brzmienie winylu nr 1") było traktowane z pewnym pobłażaniem, czy też nie.

Wątek został zamknięty, a działalność Excela rozszerza się na całe forum, bynajmniej nie dlatego, że ma coś sensownego do powiedzenia. Bo proponowanie

komuś, kto chce wydać 7kpln zakupu Universum w komplecie z wkładką MF-100 i sugerowanie że cała droższa konkurencja to już tylko fanaberie nie może być

traktowane serio .....

Ucieknijmy się do analogii motoryzacyjnej: człowiek nazbierał sobie trochę pieniędzy i zamierza ruszyć do salonu wybrać auto. Tymczasem odsyła się go na samochodowy szrot z hasłem - tam są bardzo dobre wozy, kup jakiś ze szrotu, a resztę forsy zostaw na benzynę, bo będzie ci potrzebna, hehe. To jest moim zdaniem bardzo głupie gadanie i wcale się nie dziwię >Wireless'owi<, że się zdziebko zjeżył. Jak ktoś ma 7 tysięcy na gramofon to i na płyty znajdzie, tak jak ten co nazbierał na samochód, to i na benzynę wykombinuje, żeby nie wiem jak droga była. A co będzie kupował - wznowienia po 100 zł czy poryte i zapaćkane firstpressy po 700 PLN od handlarzy o świńskich oczkach, to już inna sprawa, ale jak sam nie posłucha i tych i tych, to mam wrażenie, że coś jednak przegapi.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A co będzie kupował - wznowienia po 100 zł czy poryte i zapaćkane firstpressy po 700 PLN od handlarzy o świńskich oczkach, to już inna sprawa, ale jak sam nie posłucha i tych i tych, to mam wrażenie, że coś jednak przegapi.

Pomału dochodzę do tego, że wolę wznowienia za 100zł, które w 90% graja u mnie doskonale od przereklamowanych firstpressów, które ostatnie trzydzieści lat przeleżakowały w niemieckiej mokrej i śmierdzącej piwnicy i może 30% z nich nadaje się do położenia na talerz i usłyszenia czegokolwiek co przypomina muzykę a nie wyzutą ze wszelkiej dynamiki szmatę.

A o tokarkach typu universum i czymś o nazwie mf100 przez szacunek dla innych i samego siebie wspominał już więcej nie zamierzam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.