Skocz do zawartości
IGNORED

Drapak peezeeta

peezeet

Rekomendowane odpowiedzi

Myślisz o tym co ja? Labeli nie niszczy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena mi się podoba, wreszcie cos taniego :).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl znów otwarty jak kogoś interesuje. :)

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Zauważyliście, że w tym wątku jakoś nikt nie sika po nogach i nie twierdzi, że winyl jest lepszy od CD?

DZIWNE.

A to raczej powinno być tutaj właśnie a nie w wątku o MF-100. Jakoś będę musiał z tym żyć.

Pozdro

Nie spieszcie się z zakupami tych docisków, bo niebawem będę miał coś ciekawego i eleganckiego do zaoferowania. Czekam na materiały z zagranicy i się biorę do roboty, jak wszystko pójdzie po mojej myśli to nie będziecie chcieli nawet patrzeć na te Clearaudio. :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A taki outer ring też wystrugasz? Najlepiej ten w stylu Ludwika.

Nie wiem jakiego Ludwika ale coś w rodzaju spidera jak w clearaudio jest dobre.

Wystrugam ale minimalna ilość zakupu właściwego materiału kosztuje majątek i jak uzbieram to się tym zajmę.

Paweł, nadwyżki pomożemy upchnąć w skupie metali kolorowych :)

A pmcompa to zbanuj bo Ci wątek przejął i zaśmieca :)

Nie ma mowy ... prawo do banowania mnie ma tylko excel ale ... nie chce skorzystać.

Ponizej ten Ludwik.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

He Piter to teraz jak rodzina - moje pierwsze dziecko adoptował....

Pierwsze? To znaczy, że jego drapak to jest ten sam co był u mnie i go niechcący na podjazd upuściłem jak nie dałem rady donieść do Twojego samochodu??

;)

Wy wiecie jak sobie zdobywać przyjaciół ... teraz już wiem dlaczego te sworznie z talerza wystają.

Tak sobie leci taki placek Philipsa ... The very best of Dinah Washington.

Rewelacyjnie nagrany ale ... Dinah jeszcze troszkę miejscami posykuje. Poslucham tej plyty za kolejne 20, 30 godzin.

Koliberek się definitywnie układa.

Tak wlazlem na eBay i zakupilem kilka placków tej Pani. Na cyfrze mam jej dużo, tutaj musiałem nadrobić bo vinyl ... excel powinien dokończyć? ... a kysz.

Pozdro

Nie tam, będzie metalowy tylko wstawka będzie z tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie podoba mi sie ta wersja z trojkatem. Trzeba nim jezdzic po plycie i rownac do wewnetrznej krawedzi outer ringu. Chociaz nie, tu chyba raczej trojkat polozyc na talerz z plytą i wtedy nakladać outer ring. Co nie zmienia faktu, ze trojkat bedzie lezal na winylu. Pewnie ma jakies podkladki filcowe jak widzialem na ktoryms zdjeciu.

W TTW rowna się tą plexą do zewnetrznej krawedzi ringu i plexa opiera się na ringu a nie na plycie.

Ale przeciez ja sie nie znam. Za to tanio jest :)

Czemu piszesz o srednicy talerza? Przeciez on tu nic nie bedzie mial do rzeczy jak wewnetrzna srednica ringu jest nieci, stawiam na 3 mmm mniejsza od standardowej srednicy plyty winylowej. kenwood podaje srednice zewnetrzna ringu na 348 mm.

Mam rację?

Pozdro

Nie podoba mi sie ta wersja z trojkatem. Trzeba nim jezdzic po plycie i rownac do wewnetrznej krawedzi outer ringu. Chociaz nie, tu chyba raczej trojkat polozyc na talerz z plytą i wtedy nakladać outer ring. Co nie zmienia faktu, ze trojkat bedzie lezal na winylu

Słusznie. Akryl centrownicy jest wiecznie ubrudzony, bo się elektryzuje. Po położeniu centrownicy na płytę, mamy ją cała usyfioną. Nie ma to jak taki spider Clearaudio - metalowe, cienkie ramionka i nic się nie brudzi.

Ukryta Zawartość

Ja mam stareńką Nagaokę. Nazywa się toto Disc Stabilizer Ts - 623. Kupiona lata temu za grosze. Też genialna w swej prostocie.) Trzy sprężynujące łapki osadzone na plastikowym krążku z plastikowym pokrętełkiem od góry. Nasadzasz na szpindel , dociskasz , kręcisz śrubką i - trzyma jak umarły książeczkę. Sam z siebie waży chyba mniej niż label od singla. Wolę go niż mój drugi docisk - spory i ciężki. Gdy ten Clearaudio działa na podobnej zasadzie - będzie ok.

Ukryta Zawartość

Właśnie przyjechały do mnie takie kabelki:

Ukryta Zawartość

Konstruktor będzie miał co robić.

Pozdro

-----------------------------------------------

A ... żeby się jeszcze dzisiaj coś podziało w samochodzie do testów przywiozłem:

- mata

Ukryta Zawartość

- mata ceramiczna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego outer ring

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (można tam sobie kliknąć i wyskoczy marketing oraz manuale z ciekawymi wykresami)

Ta pierwsza mata już u mnie gościła ale ... nie z Koliberkiem.

Do porównania dołączę jeszcze:

- mata gumowa ze złotej ery winylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Sprzęt się nagrzał, idę słuchać, cos jeszcze dzisiaj napiszę.

Po wybraniu zwycięzcy maty, a ceny za które mogę posiąść dwie pierwsze są bardzo zachęcające, pobawię się może tym outer ringiem. Nie wiem co z tego wyjdzie bo nie mam dzisiaj docisku wewnętrznego.

Pozdro

Harmonix vs. Garrard.

Na ringu polozono moja testowa plyte Glenn Miller Revival, track 1 In the Mood. Kawalek z wyrazną perkusją, ktora pokazala roznice przy poprzednim sluchaniu mat.

Wynik: Harmonix gra talerze perkusji w sposob bardziej zroznicowany niz Garrard. Dzwiek jest bardziej aksamitny i delikatny. Na Garradzie jest ostrzejszy tak jakby pomiedzy taleze i paleczki posypano troche piasku. Na Garrardzie wydaje sie ciut glosniej i wyrazniej, na Harmonixie ciplej i przyjemniej i ... dokładniej. Koncowe wybrzmiewanie akordu talerza na Harmonixie jakby ciut dluzsze i pelniejsze.

Roznice pomiedzy matami sa duzo wyrazniejsze niz na wkladce ClearAudio Maestro.

Nie wiem ktora mi sie bardziej podoba, nie wiem jaki jest wzorzec. W Harmonixie wiecej sie dzieje, slychac kazde musniecie, w Garrardzie jest bardziej dosadnie i chyba bardziej prawdziwie? W Harmonixie pałkarz delikatnie muska te talerze, w Garrardzie bardziej nimi dzwieczy.

Z Kenwoodem bedzie gorzej bo mata ma 6 mm a nie 3 jak konkurenci, poza tym wazy 1200g wiec nawet na tym magnetycznym zawieszeniu talerza powinna bardziej ossiasc. Musze pobawic sie niestety wagą i VTA.

Kontynuuję.

Na ringu plyta nr 2 i mistrz trąbki Bobby Hackett z krązka String of Pearls gdzie z jego orkiestrą big bandowa pogrywa sekcja smyków. To juz taka mala orkiestra symfoniczna sie zrobila.

Generalnie odczucia podobne jak poprzednio. Doprecyzowujac na Harmonixie jest precyzyjniej i aksamitniej, na Garrardzie detaliczniej i wyraźniej. Pojecie prcyzyjnosci dotyczy tutaj takze sceny choc wrazenie jest bardziej na granicy percepcji. Na garrardzie scena potrafi miejscami się rozplynąć, na Harmonixie stoi jak drut.

Uzywajac innego porownainai mata to taki krawat lub muszka, ktora zakladamy w zaleznosci od nastroju. Dobieramy kolor, wzór, szerokosc, material.

Gramofon to rodzaj garnituru, ramię to koszula a wkładka to buty.

Ale detale tworzy krawat i spinki.

A spinkami zapewne bedzie phono pre.

Za niedlugo zapodam Kenwooda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A ja sobie załatwiłem tą matę Harmonixa do "posłuchania" ;) i muszę powiedzieć, że jej wpływ na brzmienie jest wyraźnie słyszalny.

Ale niestety (a raczej stety) u mnie na minus...

Napawa mnie to jednak sporym optymizmem bo widać, że pewnych firm nie da się i nie ma co poprawiać :)

Mam w ten sposób 1200zł na płyty albo na mamrota :)

No to ja mam na szczescie dylemata za polowe tej kwoty.

Mozesz cos doprecyzowac probujac opisac dzwie i wrazenia a nie tylko ze jest gorzej?

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mozesz cos doprecyzowac probujac opisac dzwie i wrazenia a nie tylko ze jest gorzej?

Oczywiście.

Pół góry (wysokich tonów) mi siadło a bas wyrwał klepki z podłogi :)

Genialna mata do bardzo jasnych systemów.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja też słuchałem kilku mat. Nie dewastowały mi dźwięku,ale nie wprowadzały zmian ,za które byłbym gotów wydać kasę. U mnie sprawdzało się ,że grube placki grały super na gołym talerzu , a chudzinki potrzebowały maty skórzanej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.