Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa seria Rotela "12"

Mikkonen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Niedługo planuję zmienić swój aktualny wzmacniacz. Rozglądam się zdecydowanie w kierunku Rotela, ponieważ w małym pokoju gra u mnie RA-04 i ta konstrukcja zaskakuje mnie za każdym razem, jak na swoją cenę brzmi na prawdę rewelacyjnie, ma fajny bezpośredni przekaz i pięknie prowadzi bas. On oczywiście zostaje, szukam czegoś nowego do salonu. Byłem prawie zdecydowany na RA-06SE, ale oto właśnie wchodzi nowa seria - Rotel RA-10, RA-11, RA-12. Model 10 wydaje się tym samym co RA-04, nie wiem jakie są między nimi różnice. Modele wyższe różnią się od siebie już tylko mocą, mają natomiast wejście cyfrowe USB czyli wygląda na to, że można używać ich jako pełnoprawnego DACa podłączając pod kompa. Czy ktoś miał styczność z tym sprzętem i może cokolwiek więcej powiedzieć ? Jak sprawdzają się te "nowoczesne" funkcje wyższych modeli w praktyce ? Warto w to inwestować ?

https://www.audiostereo.pl/topic/96598-nowa-seria-rotela-12/

Wejście z przodu jest do podłączenia ipoda lub odtwarzania plików z pendrive. Nie wiem jak grają ale sam bym się tym wzmacniaczem zainteresował gdybym nie kupił wcześniej swojego. Ma wyświetlacz co bardzo lubię i można odtworzyć na nim pliki wav z pamięci przenośnej. Jakość wbudowanego przetwornika pewnie by wystarczyła normalnemu użytkownikowi.

Wiele w internecie informacji o tej serii jeszcze nie ma, ale z tego co wyczytalem to przednie wejscie USB sluzyc ma jako klasyczny odtwarzacz plikow z pendrive - fajna sprawa, jesli mamy pliki WAV wysokiej jakosci. Najlepsze w nim sa jednak dwa wejscia cyfrowe. Powiem jak by to wygladalo na moim przykladzie - pod jedno wpinam dekoder TV cyfrowej, pod drugie Xboxa, natomiast pod analogowe "CD" wpinam HTPC (z dac zewnetrznym USB), ktory sluzy mi jako odtwarzacz wszelkich filmow oraz serwer muzyczny. Tym sposobem mam urzadzenie idealnie pelniace funkcje salonowego centrum audio. Dla mnie rozwiazanie idealne, tym bardziej ze nie jestem zwolennikiem kina 5.1 i skomplikowanych amplitunerow. Lubie rozwiazania proste, acz wysokiej jakosci. Jak tylko sprzedam obecny piecyk, na pewno zakupie nowego RA-12.

Podłączę się pod temat, ponieważ niedawno stałem się posiadaczem tunera sieciowego RT-12. W porównaniu do starszego modelu RT-06 jeśli chodzi o funkcjonalność to przepaść ( choć w porównaniu do starszego modelu jakość sygnału FM mnie trochę zawiodła). W nowym tunerze odtwarzanie stacji radiowych nadawanych w internecie to rewelacja. Jeśli się trochę poszuka można znaleźć sporo stacji nadających w świetnej jakości. Nic nie przerywa, nic nie zrywa, idzie jak z CD ( jakość też porównywalna, a czasami nawet lepsza). Można go używać też jako DAC, więc same zalety.

Dlatego jeśli ktoś myśli o nowym wzmacniaczu powinien brać pod uwagę czy będzie w przyszłości zamierzał się na RT-12 bo wówczas nie ma sensu podwajać komponentów, i wówczas niższy model spokojnie wystarczy.

Na razie bawię się w serwery UPnP i przesyłanie plików mp3 czy WMA przebiega płynnie.

Natrafiłem jednakże na problemy z przesyłaniem plików FLAC, ponieważ co około 90 sekund każdy plik jest buforowany.

Wynika z tego, że tak jak inne urządzenia podobnego typu ma problemy z wielkością bufora.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Od razu zwróciłem uwagę, że przy formatach nic nie pisze o FLAC. To jakaś duża luka i dziwi że coś takiego ma miejsce. Ciekawi mnie bardzo porównanie jakości RA-12 do RA-06 lub RA-1520. Funkcjonalność większa a cena niższa nie widać specjalnych różnic na minus. Rotel zjechał z ceny i chce konkurować z tańszymi firmami czy jednak coś poleciało jakościowo w środku?

Bardzo dobrym pomysłem jest umieszczenie wejść cyfrowych w nowej serii Rotela. Można podłączyć na przykład TV i laptopa. Niektórzy producenci telewizorów LED wręcz rezygnują z wyjść analogowych RCA. Mam nadzieję że w ślad za Rotelem pójdą inne firmy i na przykład następca Nada 356bee będzie miał wejście cyfrowe

• 2 miesiące później...

Wiele w internecie informacji o tej serii jeszcze nie ma, ale z tego co wyczytalem to przednie wejscie USB sluzyc ma jako klasyczny odtwarzacz plikow z pendrive - fajna sprawa, jesli mamy pliki WAV wysokiej jakosci. Najlepsze w nim sa jednak dwa wejscia cyfrowe. Powiem jak by to wygladalo na moim przykladzie - pod jedno wpinam dekoder TV cyfrowej, pod drugie Xboxa, natomiast pod analogowe "CD" wpinam HTPC (z dac zewnetrznym USB), ktory sluzy mi jako odtwarzacz wszelkich filmow oraz serwer muzyczny. Tym sposobem mam urzadzenie idealnie pelniace funkcje salonowego centrum audio. Dla mnie rozwiazanie idealne, tym bardziej ze nie jestem zwolennikiem kina 5.1 i skomplikowanych amplitunerow. Lubie rozwiazania proste, acz wysokiej jakosci. Jak tylko sprzedam obecny piecyk, na pewno zakupie nowego RA-12.

witam,

mam od kilku tygodni RA-12 i pod jedno wejście cyfrowe podłączyłem dekoder telewizyjny, a pod drugie jako źródło bluray LG (czekam na właściwe źródło i wtedy podłączę do RCA, a do wejścia cyfrowego podłączę ps3), zostaną jeszcze dwa wolne wejścia cyfrowe i oczywiście wejście phono,

uważam, że jest to naprawdę bardzo udany wzmacniacz o bardzo dużej funkcjonalności

@ przemek_s uważam, że do tej muzyki jest wręcz stworzony :) Od czasu do czasu słucham stacji internetowych z taka muzyką w wma i acc+ i jest świetnie. Generalnie RA-1520 jest uniwersalny, świetnie radzi sobie z elektroniką jak i też z dość wolnymi składami.

@ Marek76 nie wiem o co chodzi, co zmienili w sofcie. Ważne jest że nie ma juz najmniejszych problemów z ich odtwarzaniem. Gdy kontaktowałem się z rotelem, informowali mnie, że zmiana firmware poprawiła pojawiające się błędy. Zaznaczyli, że dla dokładnej pracy przesyłania plików transferu musi wynosić minimum 6Mb/s.

czy przy odtwarzania plików FLAC z hdd lub pendriva, rotel obsługuje gapless ?
Niestety nie, chyba że pojawi się nowsze firmware.

Przymierzam się właśnie do RA 12. Jak sądzicie będzie dobrze współpracował z Monitor Audio BR6?

Na pewno mniej analitycznie niż z odpowiednimi B&W ale dużo bardziej analitycznie niż z Dynaudio. Dźwięk czysty, z wyrazista ale nienachalną górą z duża przestrzenią i zaznaczonym basem, fajna stereofonia, jednakże przy płytach ze zbyt ostrym materiałem potrafi dać po uszach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawe jakie ma brzmienie jeżeli bardziej analityczne to możliwe że z dynaudio było by dobrym połączeniem np z serią dm lub excite, szkoda że ma troszkę usb wywalone na froncie

lub z vienna bach a są w promocji teraz ,,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.