Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

całkiem możliwe, że trochę inaczej się ustawiła - trzpień nie wszedł do końca ale nie będę go wpychał na siłę - w każdym razie moje subiektywne odczucie jest takie, że gra znacznie lepiej - jest dużo więcej mięsa bardzo dobrej jakości :) - wychodzi na to, że stopień zużycia igły ma bardzo duże znaczenie. Teraz tak to wygląda:

Excelu Drogi, igła MUSI wejść w body do końca. Nie będę pisał Ci o ruchomej żelaznej zworce, stałym magnesiku, czy maleńkich ceweczkach wewnątrz wkładki, oraz o zależnościach pomiedzy nimi, bo wiem że masz to w wielkim poważaniu:-) Jednak bardzo proszę uwierz mi, tutaj ma znaczenie jak głęboko wsadzisz. Zrób to choćby dla nowych adeptów i zacznij traktować gramofon jak należy. Zamontujże tę MFkę poprawnie. To co tu wyprawiasz czyta młodzież. Ona sie uczy. To, że podoba Ci sie brzmienie MF-100, to żaden wstyd, jednak okaż troszkę szacunku tym którzy stworzyli wkładki i gramofony i korzystaj z nich zgodnie z wymogami ich twórców i zasad ogólnych ich eksploatacji.

Jak zawsze serdeczne pozdrowienia. W.

Excel to jest dobry przykład że koledzy piszący w stylu daj coś pod płytę , skalibruj wkładkę itp nie chcą źle Ci doradzić tylko by banany dojrzały, stały się smaczniejsze, lepszego sortu :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Beatlesi i póżny The Shadows, już nie grają tak fajnie jak wcześniej - oba klipy nagrane inną kamerą, właściwie nie wiem czy jest lepiej czy gorzej, trochę inaczej...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Chłopie,

czemu sobie nie kupisz porządnej wkładki za 300-400 zł? Jakąś AT albo ortofona? Miałem 25 lat temu w swoich łapkach kilka sztuk MF-100 i ani nie grały dobrze ani nie były powtarzalne. Nie rozumiem co ty w nich widzisz. Sentyment sentymentem ale róznica w jakości będzie słyszalna od razu.

Sam korzystam z kolumn vintage ale one są wybitne, czego o MF-100 powiedzieć nie można.

BTW "teledyski" z kręcąca sie czarna płytą czemu maja służyć, bo chyba nie pokazaniu jakości odtwarzanego dźwieku? Mikrofon w kamerze to taka mała zabawka która z analogowym dźwiękiem zgramofonu ma mało wspólnego.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie kumam Waszych pretensji do Excela , forum jest ogólno dostępne chce wstawiać filmy nich wstawia. Nikt nikomu nie każe ich oglądać. Co do wkładki to jest indywidualny wybór i myślę, że każdy może dobrać sobie coś co mu pasuje. Jak Excel lubi MF100 niech słucha, najważniejsza jest chyba przyjemność ze słuchania muzyki a tą jak widać Excel posiadł, czegóż chcieć więcej. Na tej samej zasadzie ja nie powinienem słuchać magnetofonu Technics M5 , bo to najprostszy, najtańszy i stary model z 1980roku, a słucham go z przyjemnością w której zawarte jest to , że sam go naprawiłem. Obiektywnie są lepsze decki , ale tego bardzo lubię i gra jak dla mnie bardzo przyjemnie. Różne ludzie mają preferencje, ciągłe odwodzenie Excela od MF100 nic nie da , bo jak widać jest uparty, co najwyżej należy sobie odpuścić zaglądanie do tego wątku :-), czego nikomu nie życzę. Czasami można znaleźć tutaj fajna muzykę , której warto poszukać na rynku używanych winyli :-).

Pozdrówki

Co excel chce przekazać wklejająć wciąż te filmiki, to trudno wyczuć. Ja nie wiem. Może excel wmontowuje tam jakieś przekazy podprogowe :)) na przykład coś na chwałę PRL-u?

A gdybyście przestali postrzegać excela i jego wątek, wyłacznie przez pryzmat wkładki i jedynego na świecie połączenia Universuma z Foniką, a zaczęli traktować ten wątek jako podróż sentymentalną, dla ludzi zainteresowanych, w różnym przekroju wiekowym, byłoby prosciej i łatwiej go zaakceptować. To JEGO wątek i ma prawo umieszczać propozycje muzyczne uznane przez NIEGO za wartościowe.

Tak uważam. Włodek.

A gdybyście przestali postrzegać excela i jego wątek, wyłacznie przez pryzmat wkładki i jedynego na świecie połączenia Universuma z Foniką, a zaczęli traktować ten wątek jako podróż sentymentalną, dla ludzi zainteresowanych, w różnym przekroju wiekowym, byłoby prosciej i łatwiej go zaakceptować. To JEGO wątek i ma prawo umieszczać propozycje muzyczne uznane przez NIEGO za wartościowe.

Tak uważam. Włodek.

Absolutnie tego nie neguję ale czy nie lepiej po prostu wykonawca, tytuł płyty i tytuł utworu?

Pozdro

Nie mogę się powstrzymać przed uwagą, że każdy z nas ma pasję. Ale nikt w takie wyklejanki filmikowe się nie bawi. Celu tych wyklejanek pojąć nie potrafię, a staram się go zgłębić, bo uważam, że rzeczy nie dzieją się bez przyczyny.

Pozdro,

Yul

Absolutnie tego nie neguję ale czy nie lepiej po prostu wykonawca, tytuł płyty i tytuł utworu?

Z całym szacunkiem, jednak ten "znak firmowy" tego naprzekór rozsądkowi i prawom regulacji gramofonu, widok ramienia z "kultową" wkładką ustawionąa a'la pikujacy sztukas, to jest cały On, nasz EXCEL i basta.

Też nie rozumiem zamieszczania filmików z obracającą się płytą, nie obejrzałem ani jednego, szkoda mi czasu i uszu...ale oczywiście wyznaje pełną wolność i nic mi do tego, może ktoś to docenia,nie zamierzam ganić za to Excela. Nic mi też do sprzętu na którym słucha, mam tylko nadzieje, że MF nie psuje płyt, tak jak niektóre polskie wkładki.

Dużo bardziej wole filmy a'la:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można sporo ciekawych płyt poznać, niektórzy mają niesamowite kolekcje.

Jedyny film Excela który obejrzałem to tam gdzie pokazuje swoje półki z winylami, to było całkiem ciekawe, choć chaotyczne:)

Pzdr

Ukryta Zawartość

- dziękuję za wszystkie miłe komentarze - jeżeli chodzi o cel wklejania klipów, to po prostu taka zabawa, z drugiej jednak strony, kogóż to mogłoby ewentualnie zainteresować, jak nie uczestników tej zakładki analog ? Może być też coś na rzeczy w uwadze kolegi Yula : " jakieś przekazy podprogowe :)) ", bowiem trochę będzie dobrej muzyki rodem z PRL :) - a na razie dwa klipy country - pozdrawiam...

Ale excelu, co ma mi się podobać w tych filmikach? Mi lub komukolwiek innemu, no bo przecież nie wklejasz ich dla samej przyjemności wklejania, prawda? Co byś mi poradził, żeby mi się podobało? Mi osobiście lub innym.

Może być też coś na rzeczy w uwadze kolegi Yula : " jakieś przekazy podprogowe :))

Wybacz excelku, ale te techniki chyba Cie troszke przerastają. Uwazaj, przechylasz równoważnie w strone Radmrusia:-)

Ja pi.....ę.

Excel założył sobie wątek i wkleja filmiki z tym, co mu się podoba.

Tymczasem część "geniuszy" próbuje go nawrócić, część zastanawia się "co Excel ma na myśli", a część usiłuje za wszelką cenę wykazać, że wątek nie ma sensu.

Ku..a, czy na tym forum siedzą naprawdę sami idioci?

Takim wpisem skutecznie potwierdzasz hipoteze zawartą w ostatnim pytaniu w Twoim poście.

Z treścią postu się zgadzam, ale zluzuj trochę...

pzdr

no bo przecież nie wklejasz ich dla samej przyjemności wklejania, prawda?

- nieprawda :)

Co byś mi poradził, żeby mi się podobało?

Johny Walker :)

johnnie-walker-red-black-green-gold-blue.jpg

Nieeeee no ... taka sztampa?

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

- nieprawda :)

Johny Walker :)

johnnie-walker-red-black-green-gold-blue.jpg

Ale to jest pozamuzyczne i to nie jest część mojej pasji. Może Twojej bardziej. Biorąc pod uwagę brak sensownej odpowiedzi na moje pytanie, przyjmuję, że te filmiki są jednak dla samych filmików i nie niosą żadnych treści. Wklejanie dla wklejania.

Może są dla Miecia ( tak żeby Mieć tutaj na forum, youtube)

Sam autor chyba tak do końca tego nie wie po co.

A może z czasem stało się to formą nałogu i tak się nakręca tym kręceniem filmików,że już musi,bo bez tego życie jest do kitu. :)

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Masza to było brutalne :) Dziś picie czerwonego Jasia byłoby dla mnie karą, a ty taki wynalazek wyszukałeś :)

Wiecie, wkładka Excela kojarzy mi się teraz z wysuniętą szczęką Gmocha. No patrzę na te filmiki i wypisz wymaluj Gmoch.

Ja się uczę winylu. W sklepie można dziś kupić tyle magicznych reedycji zespołów -z tamtych lat, o których istnieniu pojęcia nie miałem. Na portalu na literkę A -80 tys sztuk...

Kilka pozycji zwróciło moją uwagę dzięki Excelowi. Nabyłem, jestem happy, że je nabyłem. I tyle.

Ja się uczę winylu. W sklepie można dziś kupić tyle magicznych reedycji zespołów -z tamtych lat, o których istnieniu pojęcia nie miałem. Na portalu na literkę A -80 tys sztuk...

Kilka pozycji zwróciło moją uwagę dzięki Excelowi. Nabyłem, jestem happy, że je nabyłem. I tyle.

To jak się uczysz winylu to po co kupujesz nowe reedycje tłoczone z cyfry? To prawie tak jak byś kupił CD. O kilkukrotnej konwersji DA/AD nie wspomnę, do tego jeszcze winyl będzie się mechanicznie niszczył a CD nie.

Kupuj płyty z lat 50-ych, 60-ych, 70-ych i 80-ych to zobaczysz co to był vinyl i nagrywanie analogowe.

BTW niedługo dokonam wielu porównań, też założę SWÓJ wątek tak jak excel, starych edycji winylowych do tego samego materiału wydanego później na CD/SACD/DVD-A/Hi-Res.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.