Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

Na którym LP The Shadows jest Apache?

- to ich sztandarowy kawałek i jest na większości płyt Shadowsów - a tu znalazłem ciekawą wersję:....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- dziś fragment /bateria padła / superhitu ! - nagranie z lekko trzeszczącej niemieckiej składanki - 20 kawałków :( - nie powinno to grac, ale jakoś gra...z ciekawostek, to Sława Przybylska /70609 odsłon/ zdetronizowała w końcu Janusza Gniatkowskiego /7601/...pzdr...

Ukryta Zawartość

ups ! - Sława oczywiście 7609..

- ogłaszam konkurs na odgadnięcie nazwy zespołu produkującego sie na klipie, innymi słowy, co to za metalowe wyjce ? - nagrodą jest satysfakcja...:)..pzdr..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

• 2 tygodnie później...

- ostatnio słuchałem płyty składanki z lambadami w różnych wykonaniach

- właściwie to ciekawy jestem czy macie jakiś klucz wg którego odsłuchujecie płyty ? - ja przyznam się robię to doś przypadkowo i chaotycznie - do niektórych półek sięgam rzadziej, bo np. nie chce mi się schyli czy otworzy szafki - wiem , że przez to byc może przez lata nie wyjmę na talerz płyty, która z drugiej strony by na to zasługiwała, chyba muszę sobie narzuci jakiś reżim /tfu ! - co za brzydkie słowo ! /

- ale wracając do lambad - płyta ładnie nagrana, patrzę ci ja na okładkę i własnym oczom nie wierzę ! - na stronie B Coleman Hawkins ! znacie tego mistrza saksofonu tenorowego i jego płyty zbieracie, rydz pewnie woli Simsa, ale moim zdaniem nie ma to jak Szukalski, Namysłowski i Wróblewski - "Ptaszyn" :) - zatem chwyciłem za kamerę....pzdr...

a druga lambada, tak dla rozruszania bioder...

- dzisiaj, jak wiecie, mamy rocznicę wiedeńskiej victorii Jana Sobieskiego , dlatego zamiast klipa załączam ten link...pzdr...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj Excel, oprócz alternatywnego podejścia do audio, widzę że podobnie jest u ciebie z historią. Bitwa pod Wiedniem odbyła się 12 września, chyba że jesteś jak ten Pciuch Wojtyszki.

innymi słowy, co to za metalowe wyjce ? -

Tajne Stowarzyszenie Abstynentów

:)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tajne Stowarzyszenie Abstynentów

:)

- BRAWO !!! - to oni - nagranie to pochodzi z takiej dziwnej płyty - 2 LP - na okładce jest fizyczna mapa Polski - składanka - gratulacje ! - ja dzisiaj kupiłem na rynku Wishbone Ash - Just Testing - płyta z epoki za 30, jeszcze nie grałem - a byłem też w Saturnie - winyle poukładane na dziwnych półkach, pościskane - nie da się przeglądac a w każdym razie jest to bardzo upierdliwe - zwróciłem na to uwagę pracownikowi dodając, żeby sobie obejrzał na YT jak powinny by eksponowane winyle - odpowiedział mi, że to nie on tylko kolega....zresztą te płyty w Saturnie drogie, wszystkie powyżej 40 - a i repertuar nieciekawy, dziwny jakiś - pozazdrościłem też fanom cd, bo w koszu było pełno cedeków po 9,99 - może za jakiś czas i winyle będą w koszu ?....pzdr...

- ten Wishbone Ash nieźle czadzi :) - tak , ze ją zostawię, chociaż w ustnej umowie kupna-sprzedaży zawartej ze sprzedawcą, zastrzegłem sobie wymianę w razie braku satysfakcji....pzdr...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excel

Zapoluj jeszcze na tę ponizej:

DSC00421.jpg

Potem poszukaj starszych, choćby tę z Persefoną:

WISHBONE%20ASH%20THERE%20EE.jpg

Ukryta Zawartość

...ja lubię te najstarsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Potem poszukaj starszych, choćby tę z Persefoną:

- dzięki, będę miał na uwadze - zwykle tak jest, ze starsze są ciekawsze, chociaż to nie reguła - polowania na tanie, dobre stare winyle potrafią byc bardzo emocjonujące, tym bardziej , ze sezon trwa cały rok :) - teraz myślę o grzybach - będzie wysyp !...pzdr...

• 2 tygodnie później...

- dzisiaj orkiestra Duka Ellingtona - forum wygląda jak śnięta ryba na upale...ale za to mój Uniwersum jest o dziwo, nadal w super formie :)...to cudo techniki XX wieku intensywnie eksploatowane od ponad 4 lat, nadal ciągnie jak nowe...i nic się, odpukac, nie popsuło !...teraz już takich nie robią...no, ale to temat na inny wątek...pzdr...

- dzisiaj fragment ładnej melodii ze skrzypka na dachu...nagranie dokonane parę lat temu, inną kamerą...to od razu widac i... słychac - odnoszę wrażenie, ze mi wtedy lepiej grało...

- dzisiaj mistrz saksofonu i mistrz klarnetu....-taka dygresja - widzę, że ostatnio na tym forum więcej gości niż użytkowników :) - chyba słusznie podejrzewam, że są to znani goście - cóż zrobic, takie czasy ...- ja też miałbym powody aby się tu nie udzielac, ale niestety trzeba to przyznac....na razie nie widzę innej rozsądnej alternatywy...ciekawe czy sprzedaż winyli w USA osiągnie w tym roku 8 mllionów ? - wszystko na to wskazuje....ja stawiam swoją półkę z winylami /ale tylko tą krótszą 40 cm/ przeciwko paru dolarom, że tak będzie...ktoś powie, że to margines w rynku, ale wszyscy wiemy, że Nielsen skanuje tylko nowe winyle a jest to mały wierzchołek góry lodowej - np u mnie nowe stanowią zaledwie kilka procent kolekcji...pozdrawiam koneserów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

- dżwięk z winyla nie chce się znudzic, raczej wprost przeciwnie - kupiłem ostatnio płytę cd...!!!!! .. z koncertu na którym byłem - i oczywiście nie nadawała się do słuchania...za to winyl....to się słucha !...widzę, ze ceny płyt ostro w górę...czarna gorączka, do której jak mniemam sam też się trochę przyczyniłem, chwaląc winyl, na szczęście trochę zdążyłem się zaopatrzyc :)...można powiedziec, że w ostatniej chwili /2009/ wsiadłem do tego niebylejakiego czarnego pociągu - ale jazda....:)...polecam

dziś wersja instrumentalna znanego standardu...

- ładna pogoda, więc pojechałem trochę na rynek, właściwie bez specjalnego celu - trafiłem jakieś płyty po 2 zł, więc wziąłem - zapłaciłem 7 zł bo Bert Kaempfert był cały zamoczony /fotka/ i miałem upust - Nabucco w domu okazało się co innego i porysowane, więc nawet nie myłem i wyrzuciłem , Opole na rynku oceniłem jako nówkę nieśmiganą, ale się myliłem, w dodatku dosyc słabo nagrana - Clayderman ok. ale duplikat w moich zbiorach - najlepszy okazał się zatem mokry Bert...kopertę wysuszyłem suszarką.....pzdr..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- plagiat ?....nie plagiat.?....

Nie plagiat, lepsza wersja krajowa. "Noc komety" to też nie ich utwór a niemieckiego Eloy, a słucha się jak nasz.

- dżwięk z winyla nie chce się znudzic, raczej wprost przeciwnie - kupiłem ostatnio płytę cd...!!!!! .. z koncertu na którym byłem - i oczywiście nie nadawała się do słuchania...za to winyl....to się słucha !...widzę, ze ceny płyt ostro w górę...czarna gorączka, do której jak mniemam sam też się trochę przyczyniłem, chwaląc winyl, na szczęście trochę zdążyłem się zaopatrzyc :)...można powiedziec, że w ostatniej chwili /2009/ wsiadłem do tego niebylejakiego czarnego pociągu - ale jazda....:)...polecam

dziś wersja instrumentalna znanego standardu...

Z tymi cenami winyli to faktycznie cuda zaczynają się dziać, nawet na targowisku z towarem leżącym na ziemi niedawno za polskie winyle gościu krzyczał po 15 zł za sztukę bez względu na stan. Z drugiej strony mam wrażenie, że polskie płyty stają się rzadkością i łatwiej kupić wydawnictwa zagraniczne co mnie zaczyna trochę martwić.

- dziś włączyłem sobie cedeka Roda !, bo lubię tę melodię też w jego wykonaniu - cd zabrzmiał ładnie i potężnie - dlaczego więc wolę słuchac winyl ? - brzmienie cd niejednego może zmylic, ale brakuje w nim smaczków , natury i subtelności tak charakterystycznych dla czarnej płyty...+ fragment Dire Straits...

- witam - chyba ponad rok temu wrzuciłem na nirvanę klipa z tej płyty z utworem o'well - od tego czasu niegrana, nie wytarła się - dzisiaj wysłuchałem ją całą - nie mogłem się oderwac - świetna pod względem muzycznym, brzmieniowo też bardzo dobra, choc nagrana nierówno - to oczywiście kwestia gustu, ale tamten Fleetwood Mac podoba mi się bardziej od tego późniejszego - polecam tę płytę - wydana na początku lat 70 -tych, więc w ogóle nie zainfekowana cyfrą...:) ..pzdr..

Ukryta Zawartość

post-25310-0-58004800-1414926530_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- ta płyta ładnie gra - niestety z przyczyn natury obiektywnej, nie będę mógł uczestniczyc w tegorocznym audioshow, nad czym bardzo boleję...pzdr...

- winyl jednak pięknie gra, tego się słucha ! płyta cd jest mi do niczego niepotrzebna....a co z muzyką, której nie ma na winylu ? - nie chcę jej ! - w razie czego posłucham na YT - w każdym razie nie na cd - szkoda, jak już pisałem, czasu - dzisiaj pieściły moje uszy dwie orkiestry - Percy Faitha i Mantowani a na deser Amanda Lear, która zagrała najlepiej - nie zamierzam na tym poprzestac..:)...pzdr...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- dzięki winylowej rewolucji, mamy też Norkę też na winylu i dlatego możemy jej słuchac z przyjemnością - nie jestem ortodoksem i kupuję też nowe winyle, choc znacznie rzadziej niż stare - ale materiał nagrany na winylu to już inna jakośc w stosunku do tego na cd, który niejednokrotnie jest dokładany jako gadget do normalnej płyty.....pzdr..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.