Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - przeglądając stare wątki, konkretnie "Winyl brzmienie " zamknięty nieopatrznie przez krzyśka, natknąłem się na to nagranie - wkleił je sty30 w celu zaprezentowania mi jak gra wypasiony system cd - podjąłem więc rękawicę i nagrałem to samo w moim niskobudżetowym systemie - jak wyszło ? - oceńcie sami. Oczywiście to tylko zabawa :) - nie mam oryginalnej płyty Presleya z tym nagraniem, dlatego musiałem się zadowolić Amigą - trzeba też wziąść pod uwagę, że używam lichej /choć w moim mniemaniu bardzo zacnej/ wkładki, którą niektórzy nazywają gwoździem :) pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ty tak na poważnie z tym porównaniem Wartburga do Jaguara S-type? Że tak porównania ze świata aut użyję :-] Ja też uwielbiam winyl ale nie potępiam w czambuł cd, bo wiem że może urwać i to konkretnie. W listopadzie masz Ałdioszoł we Warszawie, więc możesz strzelić z ucha co nieco. Nawet na takim chaotycznym skupisku wystawców sprzętu audio, jak w/w impreza i w pokojach nie zaadoptowanych akustycznie można wyłapać potęgę brzmienia dobrej cyfry z cd, sacd, flac :-) polecam, bo nie warto krytykować czegoś o czym się nie ma pojęcia i czego się nie widziało ani nie słyszało nigdy w życiu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Doskonale słychać różnicę w klasie dźwięku

- na korzyść Universuma ? :)

Excel, jak to wygląda na stroboskopie.Kreski stoją jak Pan przykazał?

kreski są ok - byłem na AShow 2 razy i nie zostałem powalony na kolana, chociaż się tego bardzo obawiałem - w jednym pokoju naprawdę ładnie grało - szło to z jakiegoś komputera..a głośniki nie zajmowały pół pokoju..

excelvinyl winylmania blog szukaj

Pierwsza sprawa .... masza1968, zmieniłeś avatar , a to był Twój znak rozpoznawczy; teraz muszę się dłużej zastanawiać z kim piszę :]

Druga sprawa, excel, już na Friday Night .... było słychać ,że u Ciebie gra za szybko

No i trzecia sprawa, najważniejsza bez problemu ,nawet na laptopie można wyłapać różnice w brzmieniu, moim zdaniem u CIebie jest gorzej ... co nie znaczy ,że źle i może się podobać - kwesta gustu i osłuchania

w jednym pokoju naprawdę ładnie grało - szło to z jakiegoś komputera..a głośniki nie zajmowały pół pokoju..

Pewnie Xavian , puszczali koncert z DVD kogoś z gości AShow

też mile wspominam

audiokarma.org

Jeśli mogę zasugerować :)

- bardzo dobre ! strzał w dziesiątkę - czy to jest tam ?

- dzięki masza - ten jest przyjemniejszy i zarazem a'propos :)

- cieszy mnie mój nowy avatar, jest ładny :) - jeszcze raz dziękuję maszy - odbanowuję frywolnego - może to było niepotrzebne - czas puścić urazy w niepamięć - tak przy okazji zauważyłem, że kilku niewątpliwie popularnych, zasłużonych i cenionych forumowiczów nie ma jeszcze avatara ? zaprawdę zróbcie to ! - masza na pewno pomoże :)

Musiałbym wybawić tatuaże;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość masza1968

(Konto usunięte)

masza na pewno pomoże :)

Jak patrzę co się dzieje od jakiegoś czasu na tym forum to mam nieodpartą ochotę zapodać sobie takiego :)

Na szczęście ta zakładka jest w miarę normalna.

no, zabawa musi być cały czas:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Raczej się usuwa np : laserowo ,wywabić można plamę,wbawić od złego. :)

Yul jak ci się znudziły to zrób cover up.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

- coś mi ostatnio winyl jakby mniej smakował, tłumaczyłem to sobie jakością płyt, nastrojem itp. w kazdym razie było mało bananów i jakieś takie wymuszone - myślę sobie igła jeszcze w miarę, wysokie odtwarza więc chyba nie zużyta - ale coś nie pasuje - w końcu dziś założyłem nową igłę do mojej mf-ki - tę co jakiś czas temu kupiłem i.............są banany !!! - dużo bananów, świeże, dorodne, niewymuszone ! Na razie wrzuciłem fragmenty kilku płyt... nie, nie może być pomyłki ! - to była igła ! Dźwięk potężny, przyjemny, więcej basu, średnica, wysokie, barwa, przestrzeń,scena, głębia, powietrze, subtelności !! - Analog pełną gębą ! I wszystko to sprawiła "Igła kompletna z ostrzem diamentowym sferycznym do wkładek typu MF-100" wyprodukowana w ubiegłym wieku w PRL :) pzdr..

A przypadkiem, w trakcie wymiany (niechcący) nie skalibrowałeś wkładki?

całkiem możliwe, że trochę inaczej się ustawiła - trzpień nie wszedł do końca ale nie będę go wpychał na siłę - w każdym razie moje subiektywne odczucie jest takie, że gra znacznie lepiej - jest dużo więcej mięsa bardzo dobrej jakości :) - wychodzi na to, że stopień zużycia igły ma bardzo duże znaczenie. Teraz tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

post-25310-0-68615300-1349431870_thumb.jpg

post-25310-0-46611700-1349431885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w takim razie czekamy na kolejne filmy tym razem z nową / starą igłą :)

tak na moje oko to zmienił się VTA, pewnie dlatego ,że igła nie weszła do końca body wkładki

audiokarma.org

- dwa klipy z muzyką Vivaldiego, jeszcze na starej igle - teraz będę nagrywał oczywiście na nowej, ale nowa igła niekoniecznie musi ujawnić swój potencjał na filmach - wynika to z pracy kamery - dźwięk finalny bardzo zależy od ustawienia jak też od rodzaju muzyki - kamera ma automatyczne wzmocnienie więc atak wysokich tonów powoduje od razu wyciszenie poziomu nagrania i to co w realu brzmi świetnie, niekoniecznie wyjdzie tak na filmie /ile filmów musiałem skasować, to tylko ja wiem/ - tym niemniej często się w miarę udaje - najlepiej wypadają kawałki z przewagą średnicy i niskich bez natarczywej góry, która jednakże też musi być obecna - czyli fortepian, flet, wokale itd. - ale to co słabo gra w realu, nie zagra też na filmie - życzę miłego weekendu...excel

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.