Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojego doświadczenia: bas najlepiej jest kontrolowany przy użyciu kabli solid-core.

Kable solid-core to nie moja półka cenowa (90zł/mb). Pytanie brzmi, czy podpięcie kabla RCA-RCA tylko do jednego z dwóch kanałów LINE IN w subie wpływa na jakość dźwięku i czy zakup 2RCA-RCA nie byłby w tym wypadku lepszy?

Pytanie brzmi, czy podpięcie kabla RCA-RCA tylko do jednego z dwóch kanałów LINE IN w subie wpływa na jakość dźwięku i czy zakup 2RCA-RCA nie byłby w tym wypadku lepszy?

Jeżeli z przedwzmacniacza/karty dźwiękowej wychodzisz z wyścia "stereo" (moim zdaniem lepsza opcja) - to powinieneś zastosować dwa kable (po jednym na kanał).

Jeżeli wychodzisz z dedykowanego wyjścia "sub out" - możesz zastosować jeden pojedynczy kabel podpinając go do jednego z wejść stereo subwoofera.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Emyyl nie wariuj z poziomami glosnosci bo spalisz suba. Raz ze on ma zawiasy jeszcze sztywne jak wyszedl prosto z kartonu, dwa z reguly w polowie skali volume ludki ustawiaja, a w stereo mniej. Nie wariuj.

Kabel sieciowy i w subie za 300 zl i za 3000zl jest podobnie beznadziejny. I ten tani sub i ten drozszy odwdzieczy sie za zmiane. Zapewne, bo wszystkich subow zem nie sluchal. Dobry kabel, kurde troche dlugi emyyl masz tez jest istotny z punktu widzenia szybkosci , struktury dzwieku suba, wiec nie ma smiacia ze jak sub tanioszka maksymalna to kable nagle tyle co sub

Podłączałem krótszy kabel i też nieciekawie to brzmi, bas jest trochę rozlany i mało punktowy, wpada w rezonans (ale to akurat może być wina akustyki), skoro nie można słuchać więcej niż powyżej 50% to na co taki sprzęt? Nie kupuje się 150W głośnika aby słuchać na nim 75W.

Zwracam go w poniedziałek i rozglądam się za JBL ES 150P, tylko widzę, że jedni podają moc wzmacniacza ciągłą i szczytową: 100W/400W, a inni 300/500...ciekawe rozbieżności w tym samym modelu.

PS. jest już w kartonie spakowany, ale może dam mu jeszcze jedną szansę jak przyjdzie dobra dźwiękówka 5.1 (teraz jest integra) i podłącze do wejścia dedykowanego do suba.

A jak podłączyłeś subwoofer i satelity - jakie masz wyjścia w zintegrowanej karcie dźwiękowej?

Jeżeli coś źle podłączasz lub konfigurujesz to z każdym subem będziesz miał problem...

A jak podłączyłeś subwoofer i satelity - jakie masz wyjścia w zintegrowanej karcie dźwiękowej?

Testowałem przez podłączenie RCA-RCA-mini Jack samego suba, oraz przez RCA-RCA-rozdzielacz-mini jack po jednym wejściu z suba i stereo do rozdzielacza

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Sub ustawiasz przez pierwsze 100 godzin na maks połowa skali, bo on musi się fizycznie rozegrać. Resor głośnika nowego stawia opór, musi popracować kilkadziesiąt godzin. Z czasem wzmakowi bedzie łatwiej, a sub zyska nieco na szybkosci.

Master volume podaje wzmacniacz, jak podgłaśniasz kolumny główne, proporcjonalnie głośniej gra sub. I gwarantuję ci, że powinien być mniej niż w połowie skali bo będzie dominował nad głównymi kolumnami podczas słuchania muzyki. Będzie psuł, a nie uzupełniał.

Na zdjęciu, które podałeś nie widać opisu wejść. Mi nadal wydaje się, ze masz coś źle podłączone. Jeśli masz wejście dla prawego i lewego kanału to nie możesz podłączać do jednego, bo masz połowę basu.

Zrób zdjęcie panelu tego suba. Jak wygląda przejściówka tego suba ? Mini Jack rozumiem, ale stereo czy mono ? Jakie wyjście ma karta dźwiękowa, stereo czy mono ?

Nie kupuj do suba za 600zł kabla za 160zł strata pieniędzy. Lepiej dołożyć kolejne 160 i kupić lepszego suba.

Testowałem przez podłączenie RCA-RCA-mini Jack samego suba, oraz przez RCA-RCA-rozdzielacz-mini jack po jednym wejściu z suba i stereo do rozdzielacza

No to "na dzień dobry" masz co najwyżej połowę (i to słabej jakości) basu.

Na zdjęciu, które podałeś nie widać opisu wejść. Mi nadal wydaje się, ze masz coś źle podłączone. Jeśli masz wejście dla prawego i lewego kanału to nie możesz podłączać do jednego, bo masz połowę basu.

Zrób zdjęcie panelu tego suba. Jak wygląda przejściówka tego suba ? Mini Jack rozumiem, ale stereo czy mono ? Jakie wyjście ma karta dźwiękowa, stereo czy mono ?

Nie kupuj do suba za 600zł kabla za 160zł strata pieniędzy. Lepiej dołożyć kolejne 160 i kupić lepszego suba.

Tutaj jest dokładnie ten sam sub co mój:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Połączenie pierwsze wygląda następująco: do jednego wejścia w rozdzielaczu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) idzie RCA-RCA z suba (podpięty w subie pod jeden kanał), a do drugiego wejścia w rozdzielaczu wchodzą kolumny stereo za pomocą RCA-2RCA

Drugie połączenie to tylko 2RCA-Mini Jack (kabel w linku powyżej) z suba do karty dźwiękowej w laptopie, gdzie odsłuchuje się tylko dźwięk z suba, ale za to przy podłączony 2 kanałach. Ten sam efekt pierdzenia o którym wspominałem wyżej.

Ok, załóżmy, że przy połączeniu tylko jednego kanału w subie będzie 50% mocy to przy połączeniu obydwu kanałów suba do audio w dzwiekowce za pomocą kabla 2RCA-Mini Jack powinno już być 100% (dokładnie takim ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), a między jedną a drugą opcją jest mała różnica i pierdzi powietrze zarówno przy 1 jak i 2 rozwiązaniu na volume w subie 80%.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Połączenie pierwsze wygląda następująco: do jednego wejścia w rozdzielaczu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) idzie RCA-RCA z suba (podpięty w subie pod jeden kanał), a do drugiego wejścia w rozdzielaczu wchodzą kolumny stereo za pomocą RCA-2RCA

Masz zły rozdzielacz, musisz nabyć coś takiego

Ukryta Zawartość

i potem przejścia na RCA

Ukryta Zawartość

lub polecieć kablami mini jack stereo - 2RCA osobno na wzmacniacz i na suba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że ten JBL ES150 jest najlepszym wyborem do 1000zł Moja rada oddaj ta kode i przygarnij jbl

Tu masz aukcje sprzęt z ekspozycji, na to dostaniesz normalnie GW itd, a że jest z wystawy zawsze można coś więcej utargować:)

Ukryta Zawartość

Przecież to nie zagra, ludzie... To subwoofer typowo do kina, na wolniejszych kawałkach będzie OK, ale o słuchaniu non stop muzyki ze wspomaganiem z tego kloca, można zapomnieć...

Do muzyki konstrukcja zamknięta, ew. membrama bierna, bas reflex gra dobrze czasem, ale nie w tej klasie cenowej. JBL to jak na razie ostatnio nie potrafi zrobić budżetowych kolumn, grających ładnym basem.

Ukryta Zawartość

Masz zły rozdzielacz, musisz nabyć coś takiego

Ukryta Zawartość

i potem przejścia RCA

Ukryta Zawartość

lub polecieć kablami mini jack stereo - 2RCA osobno na wzmacniacz i na suba

No ok, już tych przejściówek nie będę kupował bo karta 5.1 jest w drodze. Jeśli przy podłączeniu 2RCA-Mini Jack, do kompa głośnik (zaznaczam, że przy podłączonych dwóch kanałach w subie) średnio gra to chyba żadne inne kablowe rozwiązanie nie poprawi tego układu prawda?

Może jedynie wchodzić jeszcze w grę jakość karty dźwiękowej oraz "dogrzanie" głośników.

Don111 ta Koda nie jest zła za tą cenę dla mniej wybrednej osoby, ale ja naprawdę liczyłem na bas z większym uderzeniem a nie buczącym podczas kręcenia VOLUME. Na 50% to gra bardzo ładnie, ale później....

Czy Twoim zdaniem Don111, JBL ES 150P będzie lepszym rozwiązaniem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież to nie zagra, ludzie... To subwoofer typowo do kina, na wolniejszych kawałkach będzie OK, ale o słuchaniu non stop muzyki ze wspomaganiem z tego kloca, można zapomnieć...

Do muzyki konstrukcja zamknięta, ew. membrama bierna, bas reflex gra dobrze czasem, ale nie w tej klasie cenowej. JBL to jak na razie ostatnio nie potrafi zrobić budżetowych kolumn, grających ładnym basem.

Bierna jeszcze gorzej spowolni, w wyższych półkach cenowych dopiero spodziewaj się dobrej szybkości basu z tą obudową. Co do zamkniętej ok. pełna zgoda, to najlepszy wybór do muzyki, ale wzmacniacz w subie musi dysponować odpowiednią mocą żeby to SPL było w miarę na dobrym poziomie, no i w tej cenie nie znajdziesz suba z dobrym zejściem w obudowie zamkniętej, to kolejny kompromis.

Jeśli przy podłączeniu 2RCA-Mini Jack, do kompa głośnik (zaznaczam, że przy podłączonych dwóch kanałach w subie) średnio gra to chyba żadne inne kablowe rozwiązanie nie poprawi tego układu prawda?

Może jedynie wchodzić jeszcze w grę jakość karty dźwiękowej oraz "dogrzanie" głośników.

To znaczy zakładając, że na kolumny idzie stereo i na suba stereo to nic nie zrobisz innymi układami kabli, tu największy wpływ ma jakość samego suba w 2 kolejności sygnału na niego zapodanego. Napisz co dokładnie rozumiesz, że średnio gra, za niska moc suba, muli basem ? Nowe głośniki potrzebują czasu, aż ich zawieszenia się odpowiednio wyrobią, ale fajerwerków nie będzie, przeważnie po dotarciu bas jest bardziej miękki, poprawia się zejście suba, poprawi się ogólna charakterystyka.

Czyli ogólnie co polecacie? JBL ES150P też odpada? Zaproponowano mi w dobrej cenie JAMO sub 660, obstawać przy tym?

JAMO sub 660 wart 1500zł obudowa zamknięta, najlepsza pozycja jak do tej pory. Masz okazje taniej, to bardzo dobra opcja

Przy volume powyżej 70% "łupnięcie" zaczyna uciekać a wchodzi pierdzenie tak jakby powietrza podczas skoku membrany. Ciężko mi to opisać.

Pierdzenie podobne mniej więcej do tego na tym filmiku

Ukryta Zawartość

tyle, że u mnie tak to słychać, a u autora filmu wynika to ze złej jakości nagrania i u niego zapewne wszystko cacy.

W jednym z wątków innego forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wyczytałem, że "Subwoofer odbiera sygnał monofoniczny, tak więc zastosowanie podwójnego RCA jest tak naprawdę nie potrzebne...." Czyli wystarczy podłączyć jeden kanał w subie czy nie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

don 111 miałeś okazje posłuchać tego JBL? Ja mam codziennie i na jego szybkość nie narzekam. To znaczy narzekałbym gdybym poodkręcał gały jak emyyl, zero odcięcia, volume 85% Oj narzekałbym :) JBL ma inną wadę, słabo stopniuje różnorodność basu, wszystko klepie na jedna modłę, ale i z tym sobie od biedy poradziłem wycofujac zakres jego działania. Mniej ma do roboty, jest szybszy.

To Jamo może być rzeczywiście fajne. Schodzi nisko, obudowa zamknięta...

Ja mam z podłączeniem czystą sprawę. Pre-out L+R we wzmaku pod in w subie L+R. Sub już sobie sam łączy kanały. W amplitunerach kina domowego zwykle jest jedno wyjście SUB OUT, trzeba więc zrobić przejściówkę z jednego RCA na L+R RCA. Jakie wyjście ma mieć ta karta?

Emyyl dlaczego starasz się zakrzyczeć głośniki subem? Zresztą co to za głośniki?

To na filmiku pokazuje chyba różne urządzenia wprawiane w drgania i to ne tak trzepoczą.

Początek filmu czymkołwiek by od był to oddaje odgłos mojego głośnika przy większej głośności na maksymalnym odcięciu. Uważam że mam prawo do niepokoju. Głośniki jak na razie nie są zagłuszane.

Jeśli takie pierdzenie jest norma i wystepuje takze w drozszych modelach to ok.

Na razie testowałem tylko wejście audio w dzwiekowce a na subie dalem maks odcięcie. Jutro bedzie karta 5.1 z dedykowanym wyjsciem pod sub ale watpie zeby to cos zmienilo.

Ustosunkuje sie ktos do tego o czym pisałem we wczesniejszym poscie ze sub potrzebuje sygnal monofoniczny i zastosowanie 2RCA jest bez sensu?

Jeśli dobrze zrozumiałem to masz złe podłączenie.

Wygląda na to, że z jednego kanału z karty dźwiękowej sygnał idzie na suba (czyli bas tylko z jednego kanału, prawego lub lewego) a sygnał na kolumny z drugiego kanału. Jeśli mam rację to Twoje kolumny (obie) odtwarzają tylko jeden kanał, grają monofonicznie.

W Twoim przypadku w grę wchodzi tylko podłączenie wysokopoziomowe, czyli sygnał z karty dźwiękowej do wzmacniacza, kable głośnikowe ze wzmacniacza do suba i z suba na glosniki.

Chyba, ze poczekasz na kartę ze specjalnym wyjściem na suba.

Początek filmu czymkołwiek by od był to oddaje odgłos mojego głośnika przy większej głośności na maksymalnym odcięciu. Uważam że mam prawo do niepokoju. Głośniki jak na razie nie są zagłuszane.

Jak dasz odcięcie wysoko 150Hz, to pierdzi, a jak dasz na 50Hz przy tej samej głośności już nie, dobrze rozumiem ?

Przy odcięciu 50Hz pierdzi, a powyżej to ciężko nazwać basem

Czy podłącze suba stereofonicznie czy monofonicznie gra tak samo źlę. W kompie mam jedno wyjście audio (bez lewego i prawego kanału) no chyba że dam rozdzielacz, ale to gra tak samo.

Swoją drogą jeśli subwooferom wystarczy sygnał monofoniczny (wnioskuje na podstawie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to po co producenci montują w nich dwa kanały (lewy i prawy)?

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Bo sporo wzmacniaczy ma tzw pre-out do podłączenia zewnętrznej końcówki mocy. Po podłączeniu takiej końcówki robią za tzw przedwzmacniacz.

Z czasem okazało się, że to niezłe jest do podłączenia suba :)

Jeżeli zrobisz i odcięcie i volume w połowie to coś pierdzi w subie?

Myślę, że jak dalej będziesz się tak zabawiał to w końcu go sfajszysz. Wywalisz zbędny głośnik i będziesz miał ładną doniczkę na fikusa.

Bo sporo wzmacniaczy ma tzw pre-out do podłączenia zewnętrznej końcówki mocy. Po podłączeniu takiej końcówki robią za tzw przedwzmacniacz.

Jeżeli zrobisz i odcięcie i volume w połowie to coś pierdzi w subie?

Myślę, że jak dalej będziesz się tak zabawiał to w końcu go sfajszysz. Wywalisz zbędny głośnik i będziesz miał ładną doniczkę na fikusa.

Sub jest od wczoraj w kartonie, wystarczyło mi 10 minut zabawy żeby mieć takie wnioski. Jutro będzie karta z dedykowanym wyjściem pod suba to dam mu jeszcze jedną szansę.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Sub powinien grać, potrzebuje czasu żeby wyrobić zawieszenie. Przyjdzie karta, dasz go na maksa i jak zapierdzi oddasz?

Fajnie, ale tak naprawdę nie będziesz wiedział jak on gra, weźmiesz inny i będziesz miał to samo. W JBL piszą, żeby nie przekraczać połowy volume!

I nie potrzeba bo jak przekraczam, to mi zagłusza fronty!

By nie było wątpliwości. Wyjscie pre-out podaje glosnosc zgodna z pokretlem volume na wzmaczniaczu. to znaczy, ze jak sciszasz, wzmak scisza kolumny, ale tez i suba. I analogicznie jak sluchasz glosno. Czyli raz ustawiasz stosunek glosnosci suba do kolumn, zakres odcięcia i zapominasz o tych pokrętlach w subie. Czy ty masz staly sygnal na suba i jak sluchasz glosno idziesz do suba i kręcisz glośniej bo on zawsze gra tak samo głośno?

Ok, to w takim razie dlaczego pojawiają się opinie, że jak jest podłączony tylko jeden kanały (czyli monofonia) to jest 50% mocy skoro to nierpawda...?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.