Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

Znieszktałcenia są w dźwięku stereo. Tak jakby kodeki były złe i są zniekształcone głosy. Przy ustawionym 2.1 chodzą same kolumny bez subwoofera. Model karty to Soundblaster x-fi 5.1 Pro

Znajomy mówił, że jest tam trochę ulepszaczy dźwięku, które czasem robią taki efekt np na basie, Trzeba prześledzić opcje i powyłączać np: opcja Crystalizer moze to będzie to. Niestety osobiście nie znam tej karty, to nie pomogę, ale taki efekt nie jest przez to, że zastosowałeś takie połączenie, wina leży w samej karcie i ustawieniach, sterownikach.

Ps. Zobacz na stronie producenta czy nie ma nowych sterów

Znajomy mówił, że jest tam trochę ulepszaczy dźwięku, które czasem robią taki efekt np na basie, Trzeba prześledzić opcje i powyłączać np: opcja Crystalizer moze to będzie to. Niestety osobiście nie znam tej karty, to nie pomogę, ale taki efekt nie jest przez to, że zastosowałeś takie połączenie, wina leży w samej karcie i ustawieniach, sterownikach.

Ps. Zobacz na stronie producenta czy nie ma nowych sterów

Zniekształceń w basie nie wychwyciłem, ale są one w kolumnach stereo, nawet czasami dźwięk jest raz głośniejszy, później cichnie...ale to tylko w ustawienaich 5.1. W ustawieniach 2.1 karty dźwięk jest spoko, ale sub nie działa w ogóle...masakra. Equalizery i crystalizery wszelakie wyłączyłem na samym początku.

Zdjęcia kolumny aktywnej od której odchodzi kabel głośnikowy do kolumny pasywnej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjęcie subwoofera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W twoim przypadku to połączenie się jednak nie sprawdzi

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Zniekształceń w basie nie wychwyciłem, ale są one w kolumnach stereo, nawet czasami dźwięk jest raz głośniejszy, później cichnie...ale to tylko w ustawienaich 5.1. W ustawieniach 2.1 karty dźwięk jest spoko, ale sub nie działa w ogóle...masakra. Equalizery i crystalizery wszelakie wyłączyłem na samym początku.

Zdjęcia kolumny aktywnej od której odchodzi kabel głośnikowy do kolumny pasywnej:

Ukryta Zawartość

Zdjęcie subwoofera:

Ukryta Zawartość

Jedyne wyście jakie widzie, to kupić taki adapter jak pisałem w

Ukryta Zawartość

i wtedy do tego samego wyjścia w karcie wpinasz sub i kolumny (2x stereo)

W tym trybie 5.1 działa widocznie jeszcze jakiś filtr, dziwne jest że w trybie 2.1 sub nie działa, nie jest to w takim układzie tryb 2.1 a tryb 2.0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to będzie ciekawie jak kolega kupił kartę specjalnie do 2.1, a okaże się ,że ona jest tylko 5.1 i 2.0

No może tak być, wtedy wymiana karty.

Można podłączyć też, tak jak pisałem, ustawić kartę na 2.0, jeśli będzie dobrze to rozkręciłbym Microlab'a i wyciągnął drugi kanał do suba.

Witam i pozdrawiam wszystkich

Jak w temacie, który subwoofer jest lepszy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może żeby przełamać trochę ten rel'owski spam wylewający się na każdej stronie, napiszę coś w opozycji do reszty, dla wszystkich zastanawiających się nad kupnem dobrego sub'a do stereo.

Mam b&w asw608 który jest tańszy od rel'a t5, przy tej samej średnicy głośnika schodzi niżej (23hz vs 32hz rel'a), ma lepszy napęd (200W vs 125W rel'a), ma więcej ustawień i możliwości konfiguracji (np. można wybrać rodzaj basu (pod stereo lub kino), a także wychylenie głośnika) również jest konstrukcją zamkniętą, również jest dedykowany do stereo, jest piekielnie szybki, przy swojej kubaturze potrafi zejść rekordowo nisko. Jednym słowem polecam. Jedyny minus to że mimo wszystko w kinie domowym sprawdzi się niespecjalnie, w przeciwieństwie do większego brata asw610.

Kemal ja rownież posiadam b&w asw600 też jest to konstrukcja zamknięta i w stereo sprawdza się znakomicie, podłączony kabelkami głośnikowymi do wzmacniacza. Polecam mimo że to już dość stara konstrukcja.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Witam po długiej przerwie.

KODA SW-5000 jak na swoją cenę gra dobrze. Zaznaczam, jak na swoją cenę czyli 550zł z przesyłką.

Wtope zaliczyłem w innej kwestii. Zakupiłem Creative Sound Blaster X-Fi Surround Pro 5.1 i jak się okazuje opcja 2.1 nie działa tak jakbym tego oczekiwał przed zakupem. Przy ustawieniu opcji 2.0/2.1 sygnał subwoofera nie jest wysyłany na oddzielnym kanale C/Sub, ale razem z sygnałem kanałów prawego i lewego. Masakrta C/Sub działa wyłącznie w 5.1, gdzie dźwięk jest trochę zniekształcony ponieważ nie ma podpiętego kańału środkowego.

Kartę dźwiękową kupiłem za 100zł czyli połowę ceny w komputroniku bo jest po testach. Teraz chyba ją oddam albo wykorzystam do wzmacniacze. gdzie połącze wszystko za pomocą wejść wysokopoziomowych jak to jest u kolegów wypowiadających się wcześniej.

Możecie polecić jakiś używany wzmacniacz do moich zastosowań w kwocie do 200zł?

Dla przypomnienia podaję czym i jakimi wejściami dysponuję:

Ukryta Zawartość

Zdjęcie subwoofera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakupiłem Creative Sound Blaster X-Fi Surround Pro 5.1 i jak się okazuje opcja 2.1 nie działa tak jakbym tego oczekiwał przed zakupem. Przy ustawieniu opcji 2.0/2.1 sygnał subwoofera nie jest wysyłany na oddzielnym kanale C/Sub, ale razem z sygnałem kanałów prawego i lewego. Masakrta C/Sub działa wyłącznie w 5.1, gdzie dźwięk jest trochę zniekształcony ponieważ nie ma podpiętego kańału środkowego.

I tak dla potwierdzenia zrzut z instrukcji jak producent widzi system 2.1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Chodzi mi po głowie zakup suba i tak się zastanawiam nad wyżej wymienionym...

Czy ktoś to ma, słuchał i ile taki sub jest warty ( z drugie ręki)?

Jest do kupienia za 3500zl ale zanim bym sie wybrał na odłuch chcialbym wiedzieć czy warto za tą cenę.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Ja mam kolumny podłogowe i uważam , że sub jest pięknym towarzyszem do nich. Odzywa się kiedy trzeba i o to chodzi ...

Niestety stentor się sprzedał, ale poszukiwania trwają.

Rel T5 to wydatek 700€ (nowy) a zastanawiam się co można z drugiej ręki dostać.

Niestety bardzo mało informacji jest na temat rel stadium 2 który mogę mieć za 500€.

Jestem zwolennikiem kupna sprzętu za rozsądne pieniądze na którym wolałbym nie stracić przy odsprzedaży.

Ktoś ma taki sub u siebie?

Seria Stadium i Stentor to flagowce ReL jedne z najlepszych w swojej klasie,500eur to tak naprawdę 10 procent nominalnej ceny, w odsprzedaży może być różnie,ale jeżeli ktoś będzie szukał dobrego suba. Będziesz miał świetny produkt do odsprzedaży.

Dzięki za wypowiedź. Wiem, że niegdyś to były flagowce ale ciekawi mnie jak się sprawdzają w stereo.

Co najważniejsze czy taki "stary" sub nadąży w metalu czy rock'u.

Z innej beczki dużo się słyszy o rel t5.

Ten kosztuje ok2tysi, a seria zero o jakieś 250zł mniej.

W wyprzedaży nówka jest za 300€, ale jeśli tego kupię to już go nie zwrócę.

Ot, najpierw sto pytań do (które już były przerabiane) a pózniej coś się wybierze.

Poszukaj rowniez rel strata III bardzo dobry do stereo. T5 mozesz brac rowniez lub R205,R305. Kazdy z nich bedzie bezpiecznym wyborem.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Myślę, że padnie na T5 z powodu koloru.

Ot, żona ma też coś do powiedzenia :)

Ale jeszcze trochę wody upłynie.

Strata 3 niestety niedawno uciekł mi w dobrej cenie, a obecnie za 6tyszl .. trochę za dużo.

Witam.

Posiadam mini Denona DF-107 zastanawiam się nad dokupieniem do niego subwoofera ciekawym wydaje mi się Paradigm Ultracube 10.

Dlaczego potrzebny subwoofer?

A więc nie mogę ustawić idealnie kolumn od mini w moim pokoju, więc przez to słabiej wyeksponowany jest dół, który właśnie ma być poprawiony przez subwoofer. Testowałem mini w salonie i tam właśnie usłyszałem różnicę o ile lepiej może grać. Chodzi o to aby subwoofer delikatnie pomagał szczególnie przy cichym spokojnym słuchaniu, lub oglądaniu filmu. Oczywiście całe okablowanie w mini mam wymienione więc tym nic nie poprawie. Zwróciłem uwagę na Paradigm ponieważ subwoofer powinien być mały aby go ukryć, a przy tym musi być na tyle dobry aby współgrać z mini. Proszę o wasze opinie, może ktoś ma własne doświadczenia z tym subwooferem. Może też propozycje innych modeli subwooferów?

Może to Ci pomoże

Ukryta Zawartość

jednak cena na poziomie 3000 zł jest masakryczna. Kolega ma Yamaha YST-SW030 razem z Yamahą PianoCraftem 810 i jest zadowolony.

Ukryta Zawartość

Miałem już do testów pożyczonych kilka subwooferów w przedziale cenowym do 1000 zł i niestety nie spisywały się za dobrze.

Troszkę nie nadążały za mini, z niektórych wydobywały się stuki zamiast basu inne za to wpadały szybko w jakiś dziwny rezonans i buczały.

Cena na poziomie 3 tyś jest masakryczna ale to ma być wydatek jednorazowy i sprzęt przez to musi być dobry i w miarę uniwersalny.

W testach widać że PARADIGM ULTRACUBE 10 wypada bardzo dobrze.

Miałem już do testów pożyczonych kilka subwooferów w przedziale cenowym do 1000 zł i niestety nie spisywały się za dobrze.

Troszkę nie nadążały za mini, z niektórych wydobywały się stuki zamiast basu inne za to wpadały szybko w jakiś dziwny rezonans i buczały.

Cena na poziomie 3 tyś jest masakryczna ale to ma być wydatek jednorazowy i sprzęt przez to musi być dobry i w miarę uniwersalny.

W testach widać że PARADIGM ULTRACUBE 10 wypada bardzo dobrze.

REL - też kiedyś byłem przeciwnikiem subów, z RELem to się zmienia.

U mnie T5 to jeden z lepszych zakupów jakie zrobiłem w życiu.

Tylko 1680 zł nowy.

Witam, posiadam zestaw NAD C315bee + Magnat Quantum 673. Ogólnie zestaw zajebiście mi się podoba, ale do filmów czasami brakuje ciut basu, tymbardziej, że filmy oglądam w pokoju 50m2, a muzyki słucham w 20m2.

I właśnie szukam suba aktywnego, ale takiego który będzie miał wszystkie wejścia/wyjścia potrzebne do podłączenie go pod mojego NADa, bez straty jakości/mocy , żeby regulował się wraz z kolumnami, a nie osobno trzeba było. I od razu zapytam jak to podłączyć (najlepiej opiszcie to łopatologicznie, bo nie znam się zbytnio na tym póki co, ale chętnie dowiem się co i jak :) ).

Budżet to myślę że do tysiąca, biorąc pod uwagę używki chyba, że potrzeba dołożyć więcej, żeby miał te wejścia/wyjścia wszystkie, to piszcie propozycje.

Tak wygląda tył:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Jestem zadowolonym użytkownikiem Velodyne CHT-10Q, który w mojej ocenie jest dobrym subem. Pytanie tylko co ma uzupełniać. Jeżeli ktoś chce uzupełnić super szybkie monitory to będzie narzekał na szybkość suba. Z mojego doświadczenia wynika, że sub ma uzupełniać tylko dolne partie rejestru. Napisałem UZUPEŁNIAĆ a nie budować cały dół pasma. Dotychczas też należałem do grupy używającej suba, ale zawsze było to "ale". Sub nie do końca zgrywał się ze stereo. Było nisko, było fajnie ale to nie było pełnia zadowolenia... do czasu w którym sub jest odcięty na 40Hz i dodaje tylko i wyłącznie najniższe rejestry i przy okazji lekkie drżenie podłogi (wiem, że nie wskazane, ale panele to do siebie mają). Reasumując moja subiektywna ocena dla suba jest na tak, pod warunkiem, że sub jest tylko dodatkiem w najniższych rejestrach a nie zasadniczym ich źródłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.