Skocz do zawartości
IGNORED

Baza rzemieślnikow

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zważając, iż dział "ogłoszenia" koncentruje się raczej na sprzedaży / kupnie / zamianach, ... PRODUKTÓW,

proponuję utworzenie wątku skoncentrowanego na aspekcie "USŁUG".

Proponuję konwencję / formalizm, aby początek każdego nowego posta rozpoczynał się od słowa: "Wykonam: " lub "Zlecę "

Jeśli dana propozycja nie ma charakteru 'jednorazowej' usługi, lecz nosi znamiona powtarzalności, proponuję dodatkowy kwalifikator "praca" (np. "Zlecę (praca)

Ponadto proponuję, aby wszelkie komunikacje interesantów z takim oferentem odbywały się już dalej przez PW, aby nie zaśmiecać wątku.

Jeśli jakaś konkretna "oferta" będzie zarzewiem do dyskusji, to taka dyskusja - raczej na innych wątkach, czy to istniejących czy też nowo utworzonych.

Każdy wpis powinien (imho) jasno określać przedmiot propozycji - co ma zostać zlecone bądź wykonane - opisane na tyle dokładnie, aby nie budziło dwuznaczności.

Proponuję pozostawić wolną rękę oferentom odnośnie zamieszczania informacji dotyczących:

(#) zasad realizacji usług - w szczególności np. zasady rozliczeń, czy publikują 'cenę' bądź zasady jej ustalania, czy też raczej oczekują odzewu na PW;

(#) zakresu 'sformalizowania' współpracy - czy to są zasady: koleżeńskie / na słowo / na kwit / zlecenie / umowa (jaka?);

(#) inne, stosownie do kontekstu.

Podobnego tematu szukałem, ale nie znalazłem, stąd też niniejsza propozycja rozpoczęcia wątku. Dział "DIY" wydaje mi się najbardziej odpowiedni, bo de facto dotyczy "DO IT" ... czyli "wykonaj" ... no i w szczególności Yourself. A czy dla siebie, czy dla kogoś - to już zupełnie inna para kaloszy. Tak ?

Pozdrawiam,

zjj_wwa

a wykonujący zlecenie będą to zgłaszać w US płacić podatki czy wszystko na czarno?

W zasadzie podobne pytanie można zadać w kontekście "Różne kostki do wzięcia" czy też "Sprzedam / Kupię" - gdyż z punktu widzenia prawa podatkowego tam również jedna ze stron osiąga przychód.

Proponuję jak na wstępie czyli:

"... Proponuję pozostawić wolną rękę oferentom odnośnie zamieszczania informacji dotyczących: ....

(#) zakresu 'sformalizowania' współpracy ..."

Wiadomo, że nikt się czepiać o jakąś drobnicę nie będzie. Jest gdzieś w przepisach określona pewna nieduża kwota, poczynając od której 'sporadyczny przychód' podlega opodatkowaniu. Wynika to chyba z Ustawy o Podatku Dochodowym od Osób Fizycznych lub czegoś podobnego.

Poza tym, z faktu, że ktoś informuje że może wykonać - wcale jeszcze nie wynika, że ktoś tym był zainteresowany i skorzystał ...

Podobnego tematu szukałem, ale nie znalazłem,

Dwa podobne tematy tego typu były już założone .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drugiego nie chce mi się szukać.

Proponuję konwencję / formalizm, aby początek każdego nowego posta rozpoczynał się od słowa: "Wykonam: " lub "Zlecę "

Jeśli dana propozycja nie ma charakteru 'jednorazowej' usługi, lecz nosi znamiona powtarzalności, proponuję dodatkowy kwalifikator "praca" (np. "Zlecę (praca)

Nie każdy będzie chciał publicznie pisać o tym co robi czy chce coś zrobić .

Osobiście zlecam robienie obudów kolumn Koledze Marko3T a publicznie nie mam zamiaru przedstawiać choćby zarysu tych konstrukcji .

" Baza rzemieślników " jest ciekawszym pomysłem a i tak jak widać ci co mają do zaoferowania pewne usługi nie pojawili się w tym i podobnym temacie .

Ukryta Zawartość

> artw > To zależy czy będą działać w sferze prywatnej jako istota ludzka czy w sferze publicznej jako tzw. osoba fizyczna lub firma.

Wiadomo, że nikt się czepiać o jakąś drobnicę nie będzie. Jest gdzieś w przepisach określona pewna nieduża kwota, poczynając od której 'sporadyczny przychód' podlega opodatkowaniu. Wynika to chyba z Ustawy o Podatku Dochodowym od Osób Fizycznych lub czegoś podobnego.

Tak, ale aby zapłacić podatek najpierw niezbędnym jest uznać się za osobę fizyczną. Bez tego uznania się za takową podatku zapłacić się nawet nie da.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Były podobne tematy, ci solidni i robiący "po Bożemu" są łatwi do znalezienia.

Miło by było tez widzieć pasjonatów ,robiących może nie za darmo,ale z sercem i dla przyjemności.

Ale moje wrażenie jest takie ,że temat stanie się azylem dla krętaczy i szukających jeleni.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Były podobne tematy, ci solidni i robiący "po Bożemu" są łatwi do znalezienia.

Miło by było tez widzieć pasjonatów ,robiących może nie za darmo,ale z sercem i dla przyjemności.

Ale moje wrażenie jest takie ,że temat stanie się azylem dla krętaczy i szukających jeleni.

Tak ale nie mozna wszystkich od razu traktowac jak kretaczy. Dajac mozliwosc wystawienia opinii przez klienta pozwalasz na w miare przyzwoita kontrole nad nieuczciwymi uskugodawcami.

server unreachable;--

Cześć

Już kiedyś próbowałem założyć podobny wątek pt "polutuje, poskładam, doradzę "..Powodzenia ))

Pozdrawiam ))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Dając możliwość wystawienia opinii przez klienta pozwalasz na w miarę przyzwoita kontrole nad nieuczciwymi usługodawcami.

Dobry pomysł. W takim razie proponuję poszerzyć wątek o jakiś system "potwierdzeń" / "komentarzy" - choćby w postaci odnośników do "galerii" z fotkami czy po prostu dobrego słowa. Trochę się wątek rozmyje - ale w imię podnoszenia wiarygodności w ramach niszowej społeczności - chyba warto. Siłą rzeczy komentarze/potwierdzenia musiałyby być zwięzłe / krótkie.

Zlece wykonanie czesci do monoblokow lampowych, konkretnie metalowych elementow obudowy takich jak fronty oraz plyty gorne. Osoby znajace sie na frezowaniu CNC itp, prosze o kontakt na priv.

Nie każdy będzie chciał publicznie pisać o tym co robi czy chce coś zrobić .

Stąd też wątek może posłużyć nie jako przedstawienie oferty a bardziej w kierunku szukam/potrzebuję.

Reszta na pw i po sprawie.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zlecę wykonanie przedniej ścianki do końcówki mocy

Materiał docelowy to pleksi tłoczone przeźroczyste gr. 8-10mm, tył pleksi podklejony czarna naklejką. Możliwe grawerowanie pleksi, lub wycinanie napisów w naklejce.

To ja tez bo sie ostatni pytalem w innym temacie - zlece wyciecie formatek z mdf do skrzynek na kolumny wraz z wierceniem i podfrezowywaniem otworow. Preferowana lokalizacja to Lodz, chyba, ze koszt przesylki bedzie rozsadny. W gre wchodzi takze kompleksowe wykonanie skrzynek z fornirowaniem itd.

server unreachable;--

To ja tez bo sie ostatni pytalem w innym temacie - zlece wyciecie formatek z mdf do skrzynek na kolumny wraz z wierceniem i podfrezowywaniem otworow. Preferowana lokalizacja to Lodz, chyba, ze koszt przesylki bedzie rozsadny. W gre wchodzi takze kompleksowe wykonanie skrzynek z fornirowaniem itd.

Z czystym sumieniem polecam forumowego "marko3T".

dzieki Alfred za namiar, ale jakos nie jestem przekonany do tej firmy - dwa razy im zaufalem i pipa - spier.... robote...

pzdr

We Wrocku na gotowo - anoda + czarne barwienie - anodowałem ostatnio za jakieś 2,50 /dm2. Niestety ale chłopy trochę polecieli sobie z mocowaniem zawieszek i mam 2 dwóch miejscach na krawędziach blachy delikatnie widoczne niedociągnięcia. Napewno w tej cenie bym nie pomalował, a malowanie proszkowe nawet nie umywa się do anody.

mam anodownie pod nosem. Będę robił u nich na czarno. 1,5zł. za dm/2. Nie wiem czy to drogo czy tanio. Co z tego wyjdzie? Będę robił pierwszy raz więc sam nie wiem. Człowiek wydaje się konkretny. Pokazywał mi detale które robił i wyglądało to nieźle.

mozesz podac namiar ? jakis tel. lub @

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam anodownie pod nosem. Będę robił u nich na czarno. 1,5zł. za dm/2. Nie wiem czy to drogo czy tanio. Co z tego wyjdzie? Będę robił pierwszy raz więc sam nie wiem. Człowiek wydaje się konkretny. Pokazywał mi detale które robił i wyglądało to nieźle.

Będziesz anodował "te"radiatory?

Jestem bardzo ciekawy jak to wyjdzie-i cenę mają dobrą,wszędzie gdzie pytałem zaczynała się od ponad 2 zł/dm.

Jak będziesz miał już gotowe-pochwal się nimi,niezależnie od efektu.

tak, do anody pójdą "te" radiatory, a w zasadzie całe obudowy z radiatorami. ale jeszcze mi zejdzie chwilę... w sobotę o 13:05 gwintownik zrobił trach... i koniec pracy :) hurtownia z narzędziami była czynna do 13:00. Także następne podejście w kolejną sobotę. Nie mam jeszcze pomysłu na fronty. Mają być z 10mm alu więc muszę kogoś poprosić o zrobienie 3D pod frezarkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.