Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Druga sprawa, to co to znaczy opóźniony?

Na dowolnym utworze dźwięki z jego suba, pojawiały się z opóźnieniem. Jak ktoś próbował zagrać na klawiaturze midi z opóźnieniem, to doświadczył właśnie takiego efektu. Problem opóźnienia pojawił się przy "okazji" odsłuchu normalnej muzyki, bo w tematach zakresu jego urządzenie poległo już przy 30Hz.

Gość

(Konto usunięte)

Użytkownik SzuB dnia 23.05.2013 - 10:42 napisał:

Bezpiecznik też potrafi spowolnić dźwięk.

Ty zamiast fantazjować, zabierz się za 747, bo ci rozwali wątek swoją Hujnią.

Spokojnie, o 14:00 go zbanuje...

W zakresie możliwości regulacyjnych subwoofera, zmiana fazy nic nie dawała.

Nie sądzę, aby to był w ogóle problem faz. Brak zgodności fazowej objawia się rozjeżdżaniem sceny na boki i jej nadmierną szerokością. Szumy do sprawdzania zgodności są u mnie zawsze pod ręką :-)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W zakresie możliwości regulacyjnych subwoofera, zmiana fazy nic nie dawała.

Nie sądzę, aby to był w ogóle problem faz. Brak zgodności fazowej objawia się rozjeżdżaniem sceny na boki i jej nadmierną szerokością. Szumy do sprawdzania zgodności są u mnie zawsze pod ręką :-)

Ponieważ bardzo zależało mi na odgrodach, więc kilka razy kombinowałem z subwooferem. W przypadku subwoofera nie będzie zjawiska rozjeżdżania się sceny na boki, bo prezentuje on tylko pasmo do max. 200Hz, które jest najmniej kierunkowe. Faza to nie tylko ustawienie elektryczne, ale także suma odbić w pomieszczeniu. U mnie wychodziło na to, że ta skrzynka musiałaby stać na środku pokoju, więc kompletnie mi to nie pasowało.

<br />Szumy do sprawdzania zgodności są u mnie zawsze pod ręką <br />

U mnie też :-).

<br />Faza to nie tylko ustawienie elektryczne, ale także suma odbić w pomieszczeniu.<br />

A jak jest możliwość korekty mechanicznej to jest OK ?

To sprawdzanie szumami to wynalazek z epoki "kalkulatora łupanego" (opisywany kiedyś w prehistorycznym "Radioelektroniku"), ale bardzo skuteczny, chociaż wyniki dają trochę do myślenia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A jak jest możliwość korekty mechanicznej to jest OK ?

Nie wiem. Kilka razy się już przekonałem, ze wyczuwam suba zawsze. Mam subiektywnie i niemiłe wrażenie, że jakaś część muzyki gra oddzielnie.

Panowie tak czy owak szybki wzmak to jeszcze nic. Ja czytałem o gościach co to mówili , że ...kabelek zwalnia :)

Jacek doskonale wie, że dawniej, jeszcze w czasach techniki analogowej powszechnie stosowano tzw. linie opóźniające. Np. w oscyloskopach analogowych. Sygnał wyzwalał rysowanie przebiegu na ekranie lampy. Ale tego fragmentu, który "wyzwolił" już nie można było zarejestrować...

Przed podaniem sygnału na elektrody odchylające puszczało się go przez wspomnianą linię opóźniającą.

Sygnał wyzwalał (np. zboczem) "rysowanie" przebiegu a jednocześnie ze zwłoką docierał do elektrod odchylających. Przemilczam tu istnienie wzmacniaczy...

Linie opóźniające bywały różne. Również najzwyklejszy kabel koncentryczny (przyzwoitej jakości rzecz jasna; jednorodny...). Kilkadziesiąt metrów zwiniętego kabla i opóźnienia sięgały setek ns, a to już wystarczało...

Skoro ałdiofile słyszą te ps w zegarach, to ns nie usłyszą...?... ;)

Problem w tym, że jak opóźni się o X to zakończy się również po później po X... Cały sygnał jest taki sam...

Ale... baba swoje, dziad swoje...

Nie wiem. Kilka razy się już przekonałem, ze wyczuwam suba zawsze. Mam subiektywnie i niemiłe wrażenie, że jakaś część muzyki gra oddzielnie.

A widzisz...

Poćwiczysz i kable też usłyszysz...

A na poważnie.

jak słyszysz subwoofer prawidłowo odcięty (<100Hz) to znak, że jest to liche urządzenie albo liche jest pomieszczenie odsłuchowe (rezonanse własne jakichś klamotów, geometrii...).

No żaden dziad chyba nie używa kilkadziesiąt metrów kabla?

c=300 000 000 m/s -> 300 m/us -> 0,3 m/ns -> 0,3 cm/ps

Dobry ałdiofil usłyszy nawet różnicę długości 1 cm między kablami głośnikowymi. Przecież to aż 3 ps!!

Zegar w DAC`u dobrany z dokładnością ps szlag trafia!!

I po co było wydawać pieniądze.

Nic z tego, że kupi się super równe kable.

W kolumnach kabelki połączeniowe nigdy nie są równe, ścieżki na płytkach drukowanych nie są równe...

Ale pieprzeniu o zegarach w hi-end nie ma końca...

Ty zamiast fantazjować, zabierz się za 747, bo ci rozwali wątek swoją Hujnią.

Przejrzałem sąsiedni wątek.

Ładna ta Hyuna!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A na poważnie.

jak słyszysz subwoofer prawidłowo odcięty (<100Hz) to znak, że jest to liche urządzenie albo liche jest pomieszczenie odsłuchowe (rezonanse własne jakichś klamotów, geometrii...).

Całkiem możliwe. Nie próbowałem jakichś bardzo drogich subwooferów. Większość miała odcięcie wyżej niż 100Hz. ;)

<br />Kilka razy się już przekonałem, ze wyczuwam suba zawsze. Mam subiektywnie i niemiłe wrażenie, że jakaś część muzyki gra oddzielnie. <br />

To wystarczy go trochę sciszyć. Sub ma tak grać żeby się nie narzucał. Przy sub-ach biernych jest to trudne do zrealizowania. Dlatego sub. powinien być zawsze aktywny (moim zdaniem). Oczywiście wiem że, sub-y bywają różnej jakości i z niektórymi nic nie da się zrobić, ale tak jak powiedział wcześniej Grzegorz najczęstszą przyczyną kłopotów z basem jest pomieszczenie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Należałoby odciąć aktywnie od kolumn to, co dostarczane jest do subwoofera. Nikt tego nie robi a potem się ludzie dziwią, że nie gra. To temat rzeka...

W najbliższym czasie jest organizowane spotkanie (trudno nie zauważyć) w Q21. Wybieram się. Uwielbiam klimat oczekiwania na cud dźwiękowy i wygaszanie emocji w praniu. Może ktoś z Was wybiera się do Pabianic? Ciekaw jestem Waszych bezpośrednich opinii o grającym sprzęcie. Klimat jest naprawdę OK, mniej nadęcia a więcej luzu jest niewątpliwie sporą zasługą gospodarzy i zachęca (mimo ewentualnych oporów natury osobistej ;) ) do udziału.

<br />Należałoby odciąć aktywnie od kolumn to, co dostarczane jest do subwoofera. Nikt tego nie robi a potem się ludzie dziwią, że nie gra. To temat rzeka...<br />

W niektórych sub-ach jest wyjście odcinające kolumny główne (mają kompletną zwrotnicę). Wyjście to oczywiście jest bez wzmacniacza.

<br />Klimat jest naprawdę OK, mniej nadęcia a więcej luzu jest niewątpliwie sporą zasługą gospodarzy<br />

Mogę to potwierdzić na podstawie mojego i moich kolegów doświadczenia z nimi. Nawet była jedna reklamacja bardzo sprawnie załatwiona. Przed zakupem prowadziłem z nimi rozmowy przez telefon i były one bardzo rzeczowe i na poziomie. Niestety jest to ode mnie bardzo daleko. Ja czasem jeżdżę do Starogardu Gdańskiego tam też jest bardzo dobry sklep z miłą i nie kombinującą obsługą.

Istnieją pediatryczne metody badania słuchu które mogą na dorosłej osobie stwierdzić co słyszymy a co nie.Metoda jest nasza krajowa :)

Znaczy kto stwierdza, pediatra? Klepie dwoma łyżeczkami i sprawdza, czy mi brewka pyknie? Śmieszne. Rafael uważa chyba, że my udajemy niesłyszenie i tą metodą chce nas odczarować. Cocacola :) (imienniczka) zrobiła lepszy test na wiarygodność i właśnie taki polecałbym zapodać znawcom dac-ów, kabli etc...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak się miewacie?

U mnie wszystko w porządku.

Niepokoi mnie prognoza złej pogody na weekend ;)

Mam trochę do roboty w ogródku...

To prawdziwa radość życia taki ogródek.

A teraz oglądam z Dziewczynami siatkówkę...

Witaj Grzesiu!

Jakże Ci zazdroszczę...ale następne dwa łikendy będę w domu, ogródek, te sprawy...

Wybierasz się może na jubileusz AS ?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Koszulkę!

Ale zamówiłem więcej, jak dojdzie do realizacji to Wam prześlę.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość

(Konto usunięte)

Jak się miewacie?

U mnie wszystko w porządku.

Niepokoi mnie prognoza złej pogody na weekend ;)

Mam trochę do roboty w ogródku...

To prawdziwa radość życia taki ogródek.

A teraz oglądam z Dziewczynami siatkówkę...

A jedzenie chociaż dobre tam macie?

Wszyscy zdrowi?

Często macie wycieczki, jakieś ogniska?

I chyba nie piszesz po to tylko, byśmy znowu przesłali Ci jakieś pieniądze...

;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.