Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Nie no "dziedzinie komputerowej" też zdarzają się oszołomy. Słyszałem kiedyś rozmowę cyt. "mi staje w 3minuty, a mnie 2min 55sek" Chodziło o system - chyba :)

Mam nadzieję, ze o system, bo wynik byłby takie sobie :-)

W każdej dziedzinie są oszołomy, ale audiofila - sądząc po wypowiedziach na tym forum - jest jedynie dla oszołomów. Jak ktoś kabli nie słyszy to w najlepszym wypadku "ma śmieciowy sprzęt, jest głuchy i się zwija", w gorszym dostaje bana, w najgorszym w ogóle usuwany jest z forum.

Mój Stary, to jakim cudem ty tu jeszcze jesteś i tak sobie swobodnie piszesz? Widzę tu jakąś potrzebę przypisanie się do prześladowanej mniejszości. Daruj porównanie, ale na Krakowskim Przedmieściu też bywasz regularnie?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Daruj porównanie, ale na Krakowskim Przedmieściu też bywasz regularnie?

Nie mieszkam w Warszawce niestety.

A może i dobrze. Nie wiem czy miałbym odwagę szarpać te biedne patriotyczne staruszki, przypalać papierosami wyznawców Świętej Pamięci Prezydenta Bohatersko Poległego Za Ojczyznę, albo sikać na relikwie smoleńskie.

Tak więc panie kolego strzeliłeś kulą w płot.

Stereotypy się nie sprawdzają. Wydawałoby się raczej, że ci słyszący to bardziej podatni będą na smoleńskie cuda. W myśl zasady nie sprawdziłeś (brzozy) to nie krytykuj. Ale okazuje się, że też niekoniecznie. Czasem mogę sie z kimś nie zgadzać na temat kabli, a się okazuje, że światopoglądowo gość jest porządny. A czasem bywało, że z kimś łączy mnie jedynie brak wiary w grające kable, a cała reszta poglądów za cholerę.

Czasem jest ktoś dobrym fachowcem od kolumn głośnikowych, ale jego ksenofobia mnie poraża.

Nie ma letko. ;)

A to jest inna sprawa. Taka jest cena za bycie na czasie :)

Jednak nie zmienia to faktu, że czemuś to wszystko służy i porównując możliwości karty za 500zł do karty za 2.500zł

widać wyraźną, czasami wręcz szokującą poprawę grafiki na ekranie komputera, a więc coś tam za te wydane pieniądze dostajemy.

Tymczasem porównując możliwości np. stolika za 500zł do stolika za 2.500zł widać wyraźnie tylko tyle, że ktoś tu kogoś w trąbę robi :)

Od końca.

Sam bawię się w stolarkę i nie tylko.

Za 500zł nie zrobi się stolika. Chyba, ze kupi z paździerzy w markecie…

;)

Ale chciałem podejść inaczej do tych elementów komputerowych.

Taka karta grafiki za 2500zł po zmieleniu i segregacji materiału miałaby niemel dokładnie taki sam skład jak ta za 500zł.

Ale wiemy za co się tam płaci. Za gęstość upakowania i złożoność głównie struktury kostki procesora graficznego.

Stoją za tym wysokie technologie i wielka praca całych grup inżynierów wymyślających topologię, logikę i oprogramowanie…

Praca podparta olbrzymią infrastrukturą techniczną laboratoriów badawczych.

Potęga!

W przełożeniu cena i tak jest niewielka, tym bardziej, że po krótkim czasie ta cena (popyt-podaż i szersze opanowanie technologii) leci na pysk.

A w audio?

Tu ani wysokich technologii, Topologie układów dokładnie takie same jak przed dziesięcioleciami. Ogólne wrażenie coraz gorszego wykonania. Powszechna globalizacja; te same wsady znajdują się w urządzeniach za 300 i za 10000zł…

W zamian bajdurzenie o jakichś niebywałych nowych różnicach … ;)

W czym różnicach nie wiadomo.

No ale są nabywcy i wszystko jest OK.

Do czasu, póki nie pojawią się na tym Forum i nie pieją tu swoich fantasmagorii.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mój Stary, to jakim cudem ty tu jeszcze jesteś i tak sobie swobodnie piszesz?

No to ci powiem, że sam nie mam pojęcia. Chyba jestem takim "alibi" dla moderatorów.

Ale nie mam manii prześladowczej. Dlaczego użytkownik bum1234 właśnie dostał ograniczenie pisania? Śledzę uważnie dyskusje, w których bierze udział i nie zauważyłem by kogoś wyzywał, obrażał w przeciwieństwie do Yula, który sobie hasa swobodnie, nie zliczę ile razy na różne sposoby mnie usiłował obrazić. Zdaje się jednak, że bum1234 zadaje ciut niewygodne pytania i zbyt logicznie punktuje religię audio-voodoo.

Teraz ciekawe, czy odpowiesz, czy zrobisz unik? A może ten post zniknie?

• Redaktorzy

No to ci powiem, że sam nie mam pojęcia. Chyba jestem takim "alibi" dla moderatorów.

No to już nie wiem, czy życzysz sobie bana, żeby pozbawić moderatorów alibi? Innymi słowy, jak mawiała moja znajoma, chwalisz się czy żalisz?

Oczywiście, że robiłem takie próby.

I od razu: mikrofon nic tu nie wniesie!

To nie ta skala zmian. Na brzmienie składa się olbrzymia ilość parametrów, mikrofon to zaledwie kilka.

W zależności od jakości wyjścia/wejścia różnie jest.

Np taki DAC jest w CD, DAC jest w urządzeniu DAC, DAC jest we wzmacniaczu (amplitunerze). Jak teraz oceniać kable? Przecież DAC DAC`owi nierówny.

W efekcie porównuje się kable tego samego typu (analogowe, cyfrowe) wpięte z obu stron w to samo miejsce. I tu różnice leżą poniżej innych wpływów o których wspominałem tu.

z tego co piszesz to jedynie kwestia ustalenia jakiegos 'referencyjnego' zestawu - ktory jest na miare hi endu, ale wspolnego dla probki pomiarow. Co z tego ze DAC DACowi nie rowny? wazne ze szukamy jakichkolwiek zmian. Jesli beda - kable 'graja' - nie bedzie to klops.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

No to już nie wiem, czy życzysz sobie bana, żeby pozbawić moderatorów alibi? Innymi słowy, jak mawiała moja znajoma, chwalisz się czy żalisz?

Tak jak przypuszczałem. Zrobiłeś unik, aby nie odpowiedzieć na właściwe pytanie.

• Redaktorzy

Jeśli dobrze rozpoznałem właściwe pytanie, to odpowiadam: pojęcia nie mam, dyskutowałem z nim przed chwilą i nie wyglądał na ograniczonego. Jeśli masz jakieś extra informacje, to podaj, a nie ciskaj się zbędnie.

z tego co piszesz to jedynie kwestia ustalenia jakiegos 'referencyjnego' zestawu - ktory jest na miare hi endu, ale wspolnego dla probki pomiarow. Co z tego ze DAC DACowi nie rowny? wazne ze szukamy jakichkolwiek zmian. Jesli beda - kable 'graja' - nie bedzie to klops.

Tak.

Wyjście.

Przełącznik na badane kable.

Przełącznik z badanych kabli.

Wejście.

I badamy!

Były w jakichś watkach fotki przełączników jakie dla siebie poczyniłem.

Korzystając z nich słucham na wielu wzmacniaczach i zespołach głośnikowych wraz z towarzyszącymi im kablami.

Drugi zestaw pojechał gdzieś w Polskę do prób...

Ja nie mam dylematu co gra a co nie gra... ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jeśli dobrze rozpoznałem właściwe pytanie, to odpowiadam: pojęcia nie mam, dyskutowałem z nim przed chwilą i nie wyglądał na ograniczonego. Jeśli masz jakieś extra informacje, to podaj, a nie ciskaj się zbędnie.

Wolne żarty. Ja ci mam podawać informacje, które ty musisz mieć w swoim panelu moderatora? :)

Takiej moderacji jak na tym forum jeszcze nie widziałem nigdzie.

Bo to forum jest wyjątkowe.

Tematy swoją zawartością rzadko przypominają normalne posty.

Mnie wpisy kojarzą się z np. gadu-gadu.

• Redaktorzy

Wolne żarty. Ja ci mam podawać informacje, które ty musisz mieć w swoim panelu moderatora? :)

Jak już powiedziałem, żadnej takiej informacji tam nie znajduję. Więc się zaciekawiłem. Powiesz teraz? Nie daj się prosić.

Na forach zazwyczaj ludziska dzielą się na trzy grupy, ci za, ci przeciw i ci którzy chcieliby się coś dowiedzieć. Niestety z dyskusji zawsze wynika to samo wielkie nic. Niestety 21 wiek ogarnęła wszędobylska anonimowość. Jeszcze parę lat temu podczas dyskusji ktoś by usnął pod stołem, ktoś puścił pawia a ktoś inny miał przestawiony nos.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jak już powiedziałem, żadnej takiej informacji tam nie znajduję. Więc się zaciekawiłem. Powiesz teraz? Nie daj się prosić.

Zostałem poinformowany że palton zarządził mu cenzurę prewencyjną, czyli zatwierdzanie postów. Nawet jeśli ostatecznie puści mu wszystkie, to wystarczy parę godzin opóźnienia i wyklucza go to z każdej dyskusji.

• Redaktorzy

No popatrz, a mnie nikt o takich rzeczach nikt nie informuje. Zresztą chyba słusznie, bo na liście osób, które mają zatwierdzane posty, nie figuruje, więc wygląda że to nieprawda.

Oczywiście, mogę czegoś nie widzieć.

Tak.

Wyjście.

Przełącznik na badane kable.

Przełącznik z badanych kabli.

Wejście.

I badamy!

Były w jakichś watkach fotki przełączników jakie dla siebie poczyniłem.

Korzystając z nich słucham na wielu wzmacniaczach i zespołach głośnikowych wraz z towarzyszącymi im kablami.

Drugi zestaw pojechał gdzieś w Polskę do prób...

Ja nie mam dylematu co gra a co nie gra... ;)

ale po co przelacznik - to nie test abx. Prosta zmiana np kabla USB w urzadzeniach niech sobie pogra 20 min i pomiar. Za bardzo kombinujesz

Czyli powyżej audioholika? Teraz już wiem po co te zielone punkciki...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Szkoda, że nie podajecie podstaw swoich decyzji, które punkty regulaminu użytkownik naruszał itd. Szkoda, że nie stosujecie tych samych zasad dla wszystkich. Szkoda być moderatorem na takim forum.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

No popatrz, a mnie nikt o takich rzeczach nikt nie informuje.

Sorry Winnetou. To twój problem, ze cię olewają.

na liście osób, które mają zatwierdzane posty, nie figuruje, więc wygląda że to nieprawda.

No patrz pan, jak ci pasuje. Stary, głuchy i to tego kłamca.

ale po co przelacznik - to nie test abx. Prosta zmiana np kabla USB w urzadzeniach niech sobie pogra 20 min i pomiar. Za bardzo kombinujesz

Zastanów się czy oby ty nie kombinujesz.

Ja nie robię testów ABX.

Ja siedzą w fotelu i sobie przełączam (zdalnie) amplituner KD na wzmacniacz stereo.

Monitory frontowe z KD 5.1 na solidne fronty podłogowe.

Kiedy chcę, jak chcę...

Gdy ktoś wpadnie dobrze jest widzieć jego minę jak jego super klocek gra jak moje KD. Nawet sztandarowego wzmacniacza nie muszę włączać... ;)

A USB nie gra. I żaden pomiar tu niczego nie wykaże.

• Redaktorzy

No patrz pan, jak ci pasuje. Stary, głuchy i to tego kłamca.

Ppowyższy wpis kwalifikuje się tylko do usunięcia, ale zostawię go w celach poglądowych. Nie wiem dlaczego uważasz się za upoważnionego do obrzucania innych obelgami. Żegnam, miłego dalszego dyskutowania w tym stylu.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kolego, powyższy wpis kwalifikuje się tylko do usunięcia, ale zostawię go w celach poglądowych. Nie wiem dlaczego uważasz się za upoważnionego do obrzucania innych obelgami. Żegnam, miłego dalszego dyskutowania w tym stylu.

Ale który wpis? I kto oraz gdzie obrzucił cię obelgami? Ktoś już usunął ten wpis?

Gdy ktoś wpadnie dobrze jest widzieć jego minę jak jego super klocek gra jak moje KD. Nawet sztandarowego wzmacniacza nie muszę włączać... ;)

To wina przełącznika! KD nie ma PRAWA zagrać .

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Widzę, StaryM, że dbasz o swój wątek. Czy to dlatego dyskusja jest już na takim poziomie, że trzeba odgarniać ziemię, by ją zobaczyć? Winszuję i przepraszam, że to powiem: ale to już błazenada. Nie masz żadnego dowodu, nawet naukowego, że masz rację. Im droższe i lepsze kable, tym mniej "zanieczyszczeń" brzmienia - to dlatego na lepszych lepiej brzmi. A ty dalej swoje teorie: że elita, że spisek, że bum biedaczek prześladowany. Kolego, zachowujesz się jak jakiś Antoni, który wie o "osobach trzecich". Dokąd prowadzisz swój wątek? Dokąd, powiedz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.