Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

> mirek10

No teraz, to Cie nie rozumiem.

" Nie chce wydac wiecej niz 2000 funciakow "

Te Tannoye kupisz oryginalne ponizej 2000 funciakow.

" dlatego pisalem ze najlepiej uzywane "

A one sa jakie jak nie uzywane ? Moje SRM-y maja 32 lata !

" granie jak wiadomo jednym pasmem czyli srednica i tylko do wokalu! "

Jaki jest sens kupowania kolumn grajacych jednym pasmem, jesli mozna miec kolumny grajace kazdy rodzaj muzyki, a srednice i wysokie wybitnie ? Przeciez ty masz mozliwosc przesluchania ich jak malo kto - nie ruszajac sie nawet poza miasto w ktorym mieszkasz.

" ma byc w miare tanio ,a zarazem rewelacyjnie "

To jest bardzo tanio, w stosunku do jakosci dzwieku, jakim te monitory sie legitymuja, a na dodatek graja wybitnie w zasadzie z kazdym wzmacniaczem.

Ja w kazdym razie dalem Ci propozycje, a jak nie skorzystasz i nie posluchasz, to juz twoja strata. Gorzej tylko, jak kiedys posluchasz juz po zakupie innych kolumn i stwierdzisz, ze to co kupiles, to jednak nie to - no ale wowczas juz bedzie pewnie za pozno.

Sluchac..., sluchac i porownywac - najlepiej we wlasnym pokoju !

Dziękuje sprawdze,mam cały czas na myśli wybitne średnie pasmo! ale oczywiście ze reszta pasma będzie tez b.dobra,chodzi mi o to aby wybitnie grały z ta lampa 300B i jak dokładniej oddawały jej chrakter brzmienia, a nie gdzieś tam zanikaly w tle, bo jakieś tam pasmo inne dominuje bardziej lub jest na równi ,takich wysokoskutecznych kolumn powyżej 90db jest wiele,myśle ze tu bardziej chodzi o takie które maja ok.100db i dodatkiem tuby a głośnik bass wielki i o papierowej mebranie,mieki,ciepły z tak zwanym powiewem(powiewaja nogawki lekko u spodni)jak można to w przenosni powiedzieć.Zaliczylem przez 35lat wiele wystaw Hi-End i jak zwykle na takich wystawach wiadomo dziesiątki pomieszczeń,zawsze wystarczyło mi 3minutki aby posłuchać i wiedziałem ze to nie to,chodzby sprzet stał za milion dolarów nie interesowało mnie to.Jest oczywiścieJedna firma która produkuje kolumny i nie są to ogrody ,ani tuby, czy mieszane z tubą kolumny ,a nazywa sie Audio Note i zawsze wydobywala sie z nich tak fantastyczny dźwięk ze szok,a przecież tak nieciekawie wyglądają, kto by pomyślał ze są tak wspaniale.Trudno powiedzieć czy do Cary 300SEI bedą pasowaly, ale i cena jest wysoka,duży jest wybór,może coś ze starych,tańszych i dobrych, ktoś by polecił.

Lutek dobrze Ci radzi.

Od około roku mam ten sam problem. Szukam, jak Ty, kolumn do 300B.

Miałem możliwość słuchania dobrych wzmaków na 300B z kilkoma kolumnami Art loudspeakers (również tych wymienionych przez Ciebie) i wszystkie brzmiały bardzo dobrze. Muszę Cię zmartwić, ale trudno będzie Ci je kupić za tę kwotę, myślę oczywiście o s/h.

tannoy sprzed 30-40 lat gra bardzo dobrze z lampą. Wtedy dominowały wzmacniacze lampowe. I nie jest do końca prawdą to, co, pisał kolega wyżej.

specyfikacja swoje, życie swoje. Napisane, że zalecana jest moc od 50W na kanał, nic nie oznacza. Warto się, o tym przekonać.

Przyjemniej jedna bratnia dusza,cieszę sie ze nie jestem sam ,może ktoś jeszcze szuka kolumn do lamp 300B, to chętnie bym posłuchał z jakimi odbywał odsluchy.Jestem bardzo cierpliwy w poszukiwaniach i napewno złapie okazje,Carego 300SEI poszukiwalem 2lata i znalazłem prawie nie używanego! ok 60godzin przepracował tylko na pokazach Audio!jestem dobrej myśli,oby tylko wybrać dobrze, bo oferta duża.

Jestem w czasie przeprowadzania sie do nowego mieszkania,przyszedł przed samym wyjazdem na urlop, a z niego dopiero wróciłem ,przykryty jest na stale! bo dziecko akurat uczy sie rzucać czym popadnie.Nie mam kolumn, a z słuchawek będę go odsluchiwal już po przeprowadzce,tak ze narazie nie działa.

Nie da się kupić taniej i lepszych na średnicy, niż największe Bodnar Audio - na stronie WWW masz namiar na dystrubutora w UK.

Głośnik szerokopasmowy bez zwrotnicy. Kolumna stworzona dla 300B. Po angielsku, to chyba będzie... KILLER.

Wuelem, dobrze radzi, najlepiej bez zwrotnicy,..

Ja ostatnio słuchałem mono bloki Cary, (Uwielbiam, sam posiadam) z kolumnami Piega, coś niesamowitego, wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku, tak samo Cary, potrzebuje wykwintnych kolumn, tak kolumny potrzebują wykwintnego wzmacniacza. Kolumny Piega wymagają dobrej efektywności wzmacniacza, z polskimi konstrukcjami ograniczysz potencjał wzmacniacza, w Piega bardzo dużo pracuje wstęga, nie będe się rozpisywał, jeśli jesteś z okolic Łodzi musisz posłuchać Piega i Cary. Pozdrawiam.

Cieszę sie ze są miłośnicy wzm na lampy 300B!!!Napisz jakie masz Piega bo widzę ze jest ich dużo!Kolega tez niech napisze dokładnie jakie miał na myśli te największe kolumny bez zwrotnicy?

Kolumny Piega P8LTD seria limitowana, piękne do lampy, słuchałem z 211AE i 805C. lepszego sytemu na razie nie słyszałem, ale marzenie ściętej głowy, chyba że w totolotka wygram;0)

Troche mam czesci w piwnicy, moze cos z tego sklece, jakies glosniki!hi hi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem w czasie przeprowadzania sie do nowego mieszkania,przyszedł przed samym wyjazdem na urlop, a z niego dopiero wróciłem ,przykryty jest na stale! bo dziecko akurat uczy sie rzucać czym popadnie.Nie mam kolumn, a z słuchawek będę go odsluchiwal już po przeprowadzce,tak ze narazie nie działa.

Czyli nie włączyles go jeszcze... A jak się okaże, że jest walnięty i nie działa? Tak samo słuchawki ??

Czyli nie włączyles go jeszcze... A jak się okaże, że jest walnięty i nie działa? Tak samo słuchawki ??

Gwarancja na rok,lampy na pol roku,duza odpowiedzialna firma!!!sluchawki sprawdzone u kolegi wszystko perfekt!!!

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ale zwrotnica to tam jest....i te 83dB...

>>Zwrotnica C8LTD jest bardzo skomplikowana,

ale przyczyny tego stanu rzeczy ju¿ poznalioemy

– aluminiowe membrany niskotonowych i delikatnooeæ

uk³adów drgaj¹cych przetworników wstêgowych

wymagaj¹ stromego filtrowania. Uk³ad podzielony

jest miêdzy dwie p³ytki, w sekcji niskotonowej

znajduj¹ siê cztery cewki (wszystkie

rdzeniowe...) i piêæ kondensatorów (wszystkie

elektrolityczne...). W czêoeci oerednio-wysokotonowej

– a¿ osiem cewek, tym razem ju¿ z przewag

¹ powietrznych (szeoeæ) i dziewiêæ kondensatorów

– oprócz jednego, wszystkie polipropylenowe.

Piega zachowa³a siê wiêc przyzwoicie, deleguj

¹c odpowiednio wysokiej jakooeci elementy

w bardziej wra¿liwe miejsca, a oszczêdzaj¹c tam,

gdzie jest to dopuszczalne.<<<<

http://audio.com.pl/pdf/testy/zespoly%20glosnikowe/Piega%20C8LTD.pdf

...chyba ze seria limitowana bez zwrotnicy ale raczej trudno to sobie wyobrazic...

Panowie w Uk sprzedaja rowniez wspaniale kolumny polskiej firmy Bodnar Audio o nazwie SANDGLASS swietnie grajace z lampa 300B,nie wiem jakie sa ceny w Polsce? szukam i nigdzie nie podaja,mysle ze taniej niz w UK,jak ktos znajdzie cennik w Polsce to prosze podac!wyglad bardzo nowoczesny,bardzo pasuje do nowoczenych pomieszczen.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Trioda ..to raczej emocjonalna jakosc i z hi fi nie ma nic wspolnego i tak graja monobloki Audio Note P 4 ktore wiele razy sluchalem z Cabasse Iroise 2...bardzo polecane sa tez Triangle Antale, pierwotna wersja z glosnikiem szerokopasmowym ...ja bym radzil na poczatek kupic cos tanszego bo nie ma szansy poznac calej oferty ....najlepiej jednak zaczac od kogos kto robi takie wzmacniacze na 300B i kolumny do nich czyli Audio Note i tansze Lothx...

zdjecia przed wymiana okablowania..Lothx Ion 2

post-15075-0-09649300-1347114325_thumb.jpg

post-15075-0-63534700-1347114450_thumb.jpg

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Pamietaj ..tylko glosnik szerokopasmowy zapewni Ci taki lekko nostalgiczy dzwiek ktory bardo pasuje do triody...ja poniewaz slucham bardzo duzo musialem zdecydowac sie na tranzystor ktory ma podobny charakter ....

Pamietaj ..tylko glosnik szerokopasmowy zapewni Ci taki lekko nostalgiczy dzwiek ktory bardo pasuje do triody...ja poniewaz slucham bardzo duzo musialem zdecydowac sie na tranzystor ktory ma podobny charakter ....

Znalazlem Audio Note uzywane 6.5roku,na srebrze w srodku 5tys eur.podobaja mi sie, ale o 2tys za duzo!

Bandar,... są bardzo tanie przetworniki, z ciągniesz z wegier sunido zaaplikujesz w obudowę i grają, po co przepłacać.

to są głośniki do plumkania, Cary graja mięsistym, amerykańskim brzmieniem, rodzina Banndar są małżeństwem muzyków pianistów i robią pod siebie, mirek10,... jaja sobie robisz chyba z tego forum, Jak byś miał Cary to byś takich pytań nie zadawał, bo kto ma Cary wie czego chce!

Arek, interesuje mnie twój tranzystor, mam troche dosyć lamp za drogie w utrzymaniu,...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Kup sobie ...NVA to tranzystor do szerokopasmowcow....nigdy go nie wylaczysz z powodu irytacji czy znudzenia...

http://www.ebay.co.uk/itm/Traded-In-NVA-AP80-Integrated-amplifier-/221119658677?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item337bc23ab5

..nowy taki 1200..funtow....

Mam AP30 ...monobloki A 40...nastepny bedzie TDS.....

Azus-akurat mam Cary 300SEI !!!bo dopiero go dostałem ,siedzi jeszcze w kartonie,jak zauwazyles nie szukam wmacniacza tylko kolumn,jak gra to wiem ale tylko z sluchawkami,o kolumnach do niego nie mam pojęcia ,dlatego powstał ten watek,proste prawda!!!!

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Posiadam Cary Cad 300 SEI.Jestem z Wloclawka jesli sa ludzie w miare bliskiej okolicy posiadajacy odpowiednie kolumny do tego wzmaka mozna by sie zgrac i dokonac odsluchu.

Jestem zwolennikiem odsluchow a nie gawedziarstwa wiec czekam na propozycje moge dojechac ze wzmakiem do was.Mam na to czas tylko do nastepnej niedzieli bo wyjezdzam.

Jak sa chetni to prosze pisac.

Pozdrawiam

Posiadam Cary Cad 300 SEI.Jestem z Wloclawka jesli sa ludzie w miare bliskiej okolicy posiadajacy odpowiednie kolumny do tego wzmaka mozna by sie zgrac i dokonac odsluchu.

Jestem zwolennikiem odsluchow a nie gawedziarstwa wiec czekam na propozycje moge dojechac ze wzmakiem do was.Mam na to czas tylko do nastepnej niedzieli bo wyjezdzam.

Jak sa chetni to prosze pisac.

Pozdrawiam

szkoda ze mieszkam w Londynie,bo bardzo chciabym byc na takich odsluchach!!!!

Super !!!

Moze uda wam sie kiedys spotkac i podlaczyc wzmacniacz Mirka z twoimi kolumnami Arku.

Mysle ze nam sie uda!chcialbym wszystkich poznac audiofili majacych wzm CARY 300SEI i wymienic uwagi odnosnie grania ich z kolumnami i sluchawkami,wszystko zwiazane z wymiana lamp na lepsze itd.

Ukryta Zawartość

atutaj projekty

http://www.sonido.hu/eng/diy.htm

Ukryta Zawartość

tutaj coś mi sie pomerdało?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.