Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Zostalem posiadaczem wzmacniacza lapowego Cary 300SEI na lampy( 300B),wybralem go specjalnie, bo jest hybryda grajaca zarowno dobrze z kolumnami jak i sluchawkami.Mam problem z doborem odpowiednich kolumn do tego wyjatkowego wzmacniacza,chcem zaznaczyc ze slucham najwiecej wokalu kobiecego i meskiego w wokalizie rozrywkowej,nastawiony jestem na nacisk na srednice w kolumnie, co wyjatkowo oddaja lampy 300B, jak wiecie.Chcem zeby ten czar tych lamp byl jak najbardziej zachowany i wyeksponowany w tych kolumnach,dlatego czekam na wasze propozycje,moga byc jak najbardziej uzywane kolumny,chodzi o nie przeplacanie,jak i kity sprzedawane przez producentow a wykonanie obudowy pozostawic mi.Prosze nie zapomniec o parametrch tego wzmacniacza bo akurat on moze napedzic kolumny majacych pomizej 90DB,ale w tym przypadku nie chodzi o to by sie meczyl ten wzm, tylko wlasnie mial duzo zapasu napedzajac te kolumny.Mysle o kolumnach od 95DB-100DB w tym przedziale,z tego co zdazylem dowiedziec sie najlepsze to takie ktore beda o impedacji 8omowej,bez zwrotnicy,papierowa mebrana(bass),pojedyncze gniazda,bass-refleks jak jest to lepiej z przodu(latwosc ustawienia przy scianach) itd.Wynotowalem pare kolumn,moze ktos odsluchiwal z lampa 300B?

WLM DIVA

THORENS HP360(OGRODY)

HARPIA 300B GRANDE MINI

XINDAK MS(TUBOWE)

AYON HEROM

ART LOUDSPEAKERS-MODERNE10

GRAJPUDLA

GOLDENNOTE XS-96

BODNAR AUDIO

WHT PR1

FOSTEX(TUBOWE)

TOWER OF POWER

ART EMOTION CLASSIC 12SING

TRIANAGLE LUNA

PENTATON BB

ZUESSENCEZ USA

AUDIONOTE(KITY AN98)

BASTANIS MATTERHORN(KIT TEZ W OFERCIE)-"moj czarny kon"

Witaj,

pozostaje Ci wyłącznie odsłuch, wzmacniacz rzeczywiście ogranicza Twój wybór do konstrukcji bardziej skutecznych, jednak najważniejsze jest brzmienie.

Z mojej strony zaproponowałbym Ci odsłuch bardzo nowoczesnej konstrukcji, świetnie współpracującej ze wzmacniaczami lampowymi Amphion Argon 7L. Także brzmienie powinno Ci odpowiadać zgodnie z Twoimi sugestiami. Zwróć także uwagę na zestaw Aspara Acoustics HL1 - bardzo klasyczna, wysokoskuteczna konstrukcja kolumn. Pomimo "trudnych" parametrów namawiam także na posłuchanie Twojego wzmacniacza z Harbeth Super HL5.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolega Szub w inteligentny i kulturalny sposób zwrócił uwagę na na błąd w pisowni kolegi mirek10.

Sam też niestety robię błędy, czasem z przeoczenia a czasem to chyba jakaś dys....ortografia,ale jest

taki zwyczaj na forum że na błędy zwraca się uwagę i dobrze.

Tak więc kolego mirek10....."chcem" to raczej definitywnie wykreśl ze swojego zasobu słownictwa, dla własnego dobra.

Pozdrawiam.

Amphiony polecają jedni do lampy drudzy do chłodniejszych tranzystorów...

Za tydzien jade na odsłuch to napisze wrazenia bo juz nie wiem po tych opiniach w jakim kierunku ida te kolumny.

Kolega Szub w inteligentny i kulturalny sposób zwrócił uwagę na na błąd w pisowni kolegi mirek10.

Sam też niestety robię błędy, czasem z przeoczenia a czasem to chyba jakaś dys....ortografia,ale jest

taki zwyczaj na forum że na błędy zwraca się uwagę i dobrze.

Tak więc kolego mirek10....."chcem" to raczej definitywnie wykreśl ze swojego zasobu słownictwa, dla własnego dobra.

Pozdrawiam.

Wszyscy robia bledy! tak jak powiedziales ,ale moze cos na temat ?co koledzy myslicie o tych kolumnach do mojego Cary 300SEI (mozliwosc kupna kitu i zrobienia obudowy w wlasnym zakresie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dla przypomnienia o jakim wzmacniaczu mowimy! Wojciech Pacula pisal o Carym 300SEI

Ukryta Zawartość

Wszyscy robia bledy! tak jak powiedziales ,ale moze cos na temat ?co koledzy myslicie o tych kolumnach do mojego Cary 300SEI (mozliwosc kupna kitu i zrobienia obudowy w wlasnym zakresie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla przypomnienia o jakim wzmacniaczu mowimy! Wojciech Pacula pisal o Carym 300SEI

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasnie posiadam tego Carego 300SEI, w tym samym kolorze!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Producent ( Bastanis Matterhorn) ma siedzibe w Niemczech 55296 Lorzweiler, to troche na poludniowy-zachod,a moja droga do Polski biegnie na polnocy,ale najlepiej zabrac caly tor odsluchowy i przetestowac w tej firmie z tymi kolumnami, lub zostawic i wlaciciel specjalnie poprawi kolumny do tego toru, aby jak najlepiej graly,ale czy to wszystko warte zachodu?

>> mirek10

Jak nic nie posłuchasz to jak koledzy piszą i nie napiszesz wrażeń, to będzie strzelanie.

Co do kolumn z linka.

Znam Marka Dybę osobiście i wiem czego szukał w tych testowanych kolumnach (chyba je sobie zostawił, jeszcze nie słuchałem). Przypuszczenia opieram na znajomości Jego poprzednich kolumn (są na tytułowym zdjęciu z czarnym frontem). Tamte oparte o linię transmisyjną, a recenzowane to tuby. Obie konstrukcje idealne do 300B (Marek jest ich fanem), Jednak obie dają inny efekt brzmieniowy. I co ja mam Tobie poradzić.

pozdr. Jacek

>> mirek10

Jak nic nie posłuchasz to jak koledzy piszą i nie napiszesz wrażeń, to będzie strzelanie.

Co do kolumn z linka.

Znam Marka Dybę osobiście i wiem czego szukał w tych testowanych kolumnach (chyba je sobie zostawił, jeszcze nie słuchałem). Przypuszczenia opieram na znajomości Jego poprzednich kolumn (są na tytułowym zdjęciu z czarnym frontem). Tamte oparte o linię transmisyjną, a recenzowane to tuby. Obie konstrukcje idealne do 300B (Marek jest ich fanem), Jednak obie dają inny efekt brzmieniowy. I co ja mam Tobie poradzić.

pozdr. Jacek

Z tego co wiem to Marek Dyba zostawil sobie te Bastanis Matterhorn, bo uwaza je za najlepsze jakie slyszal,pisalismy do siebie i mam namiary do wlasciciela firmy,moge zamowic sam kit i obudowy dam sam do zrobienia,za kit 1800eur!!! a za cale kolumny 4400eur!!! to juz duzo bo w tej cenie juz jest pare znanych i dobrych propozycji,musze sie zorietowac ile ktos wezmie za wykonanie obudowy(moze ktos z kolegow da rady wyliczyc ) i czy duzo sie na tym pomysle zaoszczedzi?

Nie jestem fanem własnoręcznego dłubania. Śmiem twierdzić, że nawet zastosowanie innego materiału na obudowę, inny sposób klejenia, zastosowanie innych podzespołów (o tych samych parametrach) daje różne efekty końcowe. Dlatego nie bawię się w to. Różnica w cenie to nie tylko jego robocizna, ale czasem "jakiś myk", o którym się nie pisze przy sprzedawaniu kitów, a powodujący niemożność osiągnięcia identycznego dźwięku. Będzie "prawie" to samo, jednak znasz ta reklamę? Słychać dość często, że kit AN zmontowany samemu nigdy nie gra tak jak oryginał.

Jeśli szukasz oszczędności to musisz liczyć się z nie do końca osiągniesz dźwięk jaki jest u Marka.

pozdr.

Nie jestem fanem własnoręcznego dłubania. Śmiem twierdzić, że nawet zastosowanie innego materiału na obudowę, inny sposób klejenia, zastosowanie innych podzespołów (o tych samych parametrach) daje różne efekty końcowe. Dlatego nie bawię się w to. Różnica w cenie to nie tylko jego robocizna, ale czasem "jakiś myk", o którym się nie pisze przy sprzedawaniu kitów, a powodujący niemożność osiągnięcia identycznego dźwięku. Będzie "prawie" to samo, jednak znasz ta reklamę? Słychać dość często, że kit AN zmontowany samemu nigdy nie gra tak jak oryginał.

Jeśli szukasz oszczędności to musisz liczyć się z nie do końca osiągniesz dźwięk jaki jest u Marka.

pozdr.

Moze masz racje,z tego co widac tania plyta,ale nie wszystko jest takie proste,moze sie trafia uzywane te kolumny,ale to bedzie trudne bo to nowosc i bedzie malo ich w obiegu!chyba ze Markowi sie znudza lub wymieni na lepsze, wtedy bedzie okazja!

Zdecydowanie polecam posłuchać z HARPIA 300B GRANDE MINI lub Marcusem.<br />

Równa impedancja bez dołków, spora efektywność i na prawdę świetna dokładność i realistyczna barwa dźwięku. Bardzo blisko mojemu słuchawkowemu wzorcowi :) , co świadczy o wyjątkowo niskich zniekształceniach.

Zostalem posiadaczem wzmacniacza lapowego Cary 300SEI na lampy( 300B),wybralem go specjalnie, bo jest hybryda grajaca zarowno dobrze z kolumnami jak i sluchawkami.Mam problem z doborem odpowiednich kolumn do tego wyjatkowego wzmacniacza,chcem zaznaczyc ze slucham najwiecej wokalu kobiecego i meskiego w wokalizie rozrywkowej,nastawiony jestem na nacisk na srednice w kolumnie, co wyjatkowo oddaja lampy 300B, jak wiecie.Chcem zeby ten czar tych lamp byl jak najbardziej zachowany i wyeksponowany w tych kolumnach,dlatego czekam na wasze propozycje,moga byc jak najbardziej uzywane kolumny,chodzi o nie przeplacanie,jak i kity sprzedawane przez producentow a wykonanie obudowy pozostawic mi.Prosze nie zapomniec o parametrch tego wzmacniacza bo akurat on moze napedzic kolumny majacych pomizej 90DB,ale w tym przypadku nie chodzi o to by sie meczyl ten wzm, tylko wlasnie mial duzo zapasu napedzajac te kolumny.Mysle o kolumnach od 95DB-100DB w tym przedziale,z tego co zdazylem dowiedziec sie najlepsze to takie ktore beda o impedacji 8omowej,bez zwrotnicy,papierowa mebrana(bass),pojedyncze gniazda,bass-refleks jak jest to lepiej z przodu(latwosc ustawienia przy scianach) itd.Wynotowalem pare kolumn,moze ktos odsluchiwal z lampa 300B?

WLM DIVA

THORENS HP360(OGRODY)

HARPIA 300B GRANDE MINI

XINDAK MS(TUBOWE)

AYON HEROM

ART LOUDSPEAKERS-MODERNE10

GRAJPUDLA

GOLDENNOTE XS-96

BODNAR AUDIO

WHT PR1

FOSTEX(TUBOWE)

TOWER OF POWER

ART EMOTION CLASSIC 12SING

TRIANAGLE LUNA

PENTATON BB

ZUESSENCEZ USA

AUDIONOTE(KITY AN98)

BASTANIS MATTERHORN(KIT TEZ W OFERCIE)-"moj czarny kon"

Przyslano mi na PW uzupelnienie do podanych kolumn

WLM LYRA

HORING EUFRODITE MK3

STILETTO 6

MODERNE 8 / 10

EMOTION

SOUNDD&LINE ENIGMA MEDIAS

VIFA REFERENCE VR8.5F

ABBRAXAS

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Do tych cary to i aa duo lub chociaz uno nano. Wokale bed, przestrzen bedzie i wciagniecie w spektakl muzyczny. Wielokrotnie sluchalem tego zestawu. W razie W jeszcze jakies cieple zrodelko bo te kolumny dobrze sie czuja z takowa elektronika.

P.S. poeksperymentuj z roznymi lampami, osobiscie nie testowalem, ale osluchany w systemie kolego mowi, ze zmiany sa potezne.

Do tych cary to i aa duo lub chociaz uno nano. Wokale bed, przestrzen bedzie i wciagniecie w spektakl muzyczny. Wielokrotnie sluchalem tego zestawu. W razie W jeszcze jakies cieple zrodelko bo te kolumny dobrze sie czuja z takowa elektronika.

P.S. poeksperymentuj z roznymi lampami, osobiscie nie testowalem, ale osluchany w systemie kolego mowi, ze zmiany sa potezne.

Dodam, ze one tez z proac'kai dobrze graja tez:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>> mirek10

Co do kolumn z linka.

pozdr. Jacek

Witaj umka:)a gdzie podział się Emitter i Harbeth?

Nie odnosząc się do wcześniejszych sugestii proponuję kupić "dla jaj" Klipsch Heresy MkI. Chłopaki z sąsiedztwa dobrze radzą. Nie przypasują, to pójdą na sprzedaż. Z tym nie powinno być problemu.

Matterhorny, jak pisałem w mailu, powinny się znakomicie sprawdzić, oferując na dobrą sprawę pelnopasmowy dźwięk. Opcja druga - największe BodnarAudio (choć to obawiam się, koszty wyższe niż kit Bastanisa) - niewykluczone, że też dostepne w UK - jakiś czas temu rozmawiałem z właścicielem i o ile plany się ziściły to powinno się dac ich tam posłuchać.

>mirek10

Posluchaj starych monitorow studyjnych Tannoy-a na glosniku wspolosiowym, Super Red Monitor SRM 12X lub SGM 12X - 92 dB, 8ohm, a impedancja minimalna nie spada ponizej 6ohm ! Mysle, ze idealne do 300B. O takich mozliwosciach odsluchow jakie Ty masz i poszukania egzemplarza w idealnym stanie, to my tu w Polsce mozemy tylko pomarzyc. Gdzies powyzej wymieniales kwote 4400 EUR. Te monitory dostaniesz duzo taniej..., a dzwiek ? No coz..., koniecznie posluchaj i skonfrotuj z niektorymi, ktore wymieniasz :-) Jesli Ci sie spodobaja, to masz przynajmniej oryginaly bez zabawy z obudowami. A jesli bywasz czasem w Polsce, to zapraszam na odsluch. Sam bardzo chetnie bym posluchal ich na 300B i skonfrontowal z brzmieniem Cayin-a A88T w pp na lampach 6550 EH.

>mirek10

Posluchaj starych monitorow studyjnych Tannoy-a na glosniku wspolosiowym, Super Red Monitor SRM 12X lub SGM 12X - 92 dB, 8ohm, a impedancja minimalna nie spada ponizej 6ohm ! Mysle, ze idealne do 300B. O takich mozliwosciach odsluchow jakie Ty masz i poszukania egzemplarza w idealnym stanie, to my tu w Polsce mozemy tylko pomarzyc. Gdzies powyzej wymieniales kwote 4400 EUR. Te monitory dostaniesz duzo taniej..., a dzwiek ? No coz..., koniecznie posluchaj i skonfrotuj z niektorymi, ktore wymieniasz :-) Jesli Ci sie spodobaja, to masz przynajmniej oryginaly bez zabawy z obudowami. A jesli bywasz czasem w Polsce, to zapraszam na odsluch. Sam bardzo chetnie bym posluchal ich na 300B i skonfrontowal z brzmieniem Cayin-a A88T w pp na lampach 6550 EH.

Ten Cary nie nadaje się do wymienionych Tannoyów. To były kolumny przeznaczone przez producenta do tranzystorów. Zagrają także z mocniejszą lampą 40-50w. Z 8 watami wydadzą dźwięk ale na pewno nie o taki chodziło ich twórcom. Matterhorny i tym podobne to na pewno lepszy pomysł.

Ten Cary nie nadaje się do wymienionych Tannoyów.

Nie bylbym taki pewien... ten Cary ma 15W, a te Tannoy-e juz bardzo dobrze graja np. z Sun Audio SV 2A3 - 3,5 W !!!

Nie bylbym taki pewien... ten Cary ma 15W, a te Tannoy-e juz bardzo dobrze graja np. z Sun Audio SV 2A3 - 3,5 W !!!

Nie chce wydac wiecej niz 2000 funciakow,jak na tak ograniczone kolumny, tylko do lampy 300B, granie jak wiadomo jednym pasmem czyli srednica i tylko do wokalu!powiedzmy do 12000zl,dlatego pisalem ze najlepiej uzywane ,bo -50% jest oszczednosci na starcie,lub jakis swietny kit i obudowa w wlasnym zakresie.Mam sprzet w domu co gra wszystkie gatunki muzyki,sluchawki K-1000, tak ze bez przesady, ma byc w miare tanio ,a zarazem rewelacyjnie.

W/g pomiarów w Stereophile ten wzmacniacz osiąga 10,25 W prz 10% zniekształceń THD ! Przy ich lawinowym wzroście nie osiągnie jednak nawet 11 watów. Po prostu lampa 300b nie generuje takich mocy. W małym pokoju , słuchając jedynie wokali może być ok ale będzie to bardzo wybiórcze słuchanie.

Nie chce wydac wiecej niz 2000 funciakow,jak na tak ograniczone kolumny, tylko do lampy 300B, granie jak wiadomo jednym pasmem czyli srednica i tylko do wokalu!powiedzmy do 12000zl,dlatego pisalem ze najlepiej uzywane ,bo -50% jest oszczednosci na starcie,lub jakis swietny kit i obudowa w wlasnym zakresie.Mam sprzet w domu co gra wszystkie gatunki muzyki,sluchawki K-1000, tak ze bez przesady, ma byc w miare tanio ,a zarazem rewelacyjnie.

Kup sobie Goodmansy i zrób skrzynie. Będziesz miał anielskie wokale i coś jeszcze. Skuteczność 98 db/15ohm

Moze cos takiego powinienem kupic 2letnie ODEON ELEKRA S !!!troche jeszcze drogie z 12000eur przecena na 5490eur

Ukryta Zawartość

Moze cos takiego powinienem kupic 2letnie ODEON ELEKRA S !!!troche jeszcze drogie z 12000eur przecena na 5490eur

Ukryta Zawartość

Albo Audio Note AN-E SPE HE ale tez 4900eur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.