Skocz do zawartości
IGNORED

podwyżki cen wkładek, inne źródła

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Biorąc pod uwagę kategorię -ANTYK.:)

i zakup nie w DESIE.

Szczere gratulacje z okazji spotkania z 35 letnią dziewicą.Daj tips'a gdzie takię jeszcze są:)

Może.....

Panowie szukacie sprzętu po świecie i na forach odpowiedzi co jest prawdziwe a co nie..

Czy nie prościej wysłac do nas email lub zadzwonić aby rozwiać wszystkie watpliwosci?

Ceny sugerowane Ortofona są podawane na naszej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Firmy z którymi wspólpracujemy:

Ukryta Zawartość

Myślę że w każdym ze sklepów można wynegocjować rabat, po co więc poszukiwać "okazji" :)

Jeżeli macie choć najmniejszy problem z produktmi Ortofona proszę o email

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

w.duval

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- kolego - moja dziewicza mf100 z napisem na czole i to igła + wkładka kosztowały 71 PLN z dostawą :) - gdzie znajdziesz produkt o tak korzystnym stosunku jakości do ceny ? - jest to pytanie czysto retoryczne :)

A w innym wątku kosztowała 60zł z przesyłką...

PomijTo my nakręcamy :koniunkturę" swoimi nieświadomym PR-em ku uciesze producentów. Można to porownac do strzału we własne stopy:)

tak

przez to że tankuję drożeje paliwo;-)

ale masz rację bo 15 lat temu można było kupić 10szt ecc83 za 18zł...

Ortofon DK potwierdził oryginalność mojej wkładki na podstawie zdjęć (mam nadzieję, że są pewni).

Czyli Wamat ma oryginały nie od Mediam, ani z Danii bo Ortofon zaprzeczył.

Jak dla mnie, to wszystko jedno skąd ma, ważne że oryginalne i tańsze.

może z TIRa wypadły :) i Wamat je znalazł ;)

Hehe, była kiedyś hipoteza, że te od 30 lat nieprodukowane Digitraki, co ich nowych mają cały kontener, to Indiana Jones Wamatowi odkopał...w Chinach. Prowincja Shenzen, seria "Yellow" :)

Pozdro,

Yul

[...w pojmowaniu rzeczywistości .

..."zawsze chodzi panocku przezcie o "pieniondze".

I ten co chce płacić i ten co nie chce ....to jest dwóch klientów i dwóch sprzedawców , a rzeczywistośc jedna (czytaj towar, a właściwie pomysl na towar) -;)

Ortofon DK potwierdził oryginalność mojej wkładki na podstawie zdjęć (mam nadzieję, że są pewni).

Czyli Wamat ma oryginały nie od Mediam, ani z Danii bo Ortofon zaprzeczył.

Jak dla mnie, to wszystko jedno skąd ma, ważne że oryginalne i tańsze.

Kupiłem w Wamacie wkładkę AT440MLa, oczywiście taniej niż z innych źródeł. Zgodnie ze specyfikacją wkładka powinna mieć parametry: Channel separation (dB, 1 kHz ) : 27.  Channel balance (dB, 1 kHz) : 0.8. Niestety w odsłuchu pewne rzeczy mi od początku jakby lekko nie grały, dlatego mając taką możliwość techniczną, przeprowadziłem pomiary, które wykazały coś takiego: Channel separation (dB, 1 kHz ) : 19. Channel balance (dB, 1 kHz) : 3. Wstrząs i szok. Ewidentnie nowa i raczej oryginalna (?) wkładka w skandaliczny sposób nie trzyma parametrów fabrycznych. I w żaden sposób nie udało się osiągnąć niczego lepszego. Taki sam pomiar wykonany zaraz potem dla porównania dla Benz Micro Glidera M2 wykazał: Channel separation (dB, 1 kHz ) : 40. Channel balance (dB, 1 kHz) : ok. 0,5. Czyli  rewelacja i nieco lepiej niż podawane w specyfikacji graniczne parametry fabryczne, i tak właśnie  powinno być. Następny pomiar, porównawczy, wykonany tym razem dla wkładki DL103R wykazał również  trzymanie przez nią parametrów fabrycznych.Nie wiem co sprzedaje Wamat, ale to co ja kupiłem, to prawdopodobnie odrzut produkcyjny. Firmę  Wamat całkowicie, definitywnie i raz na zawsze skreśliłem.Pozdrawiam.

Czy możesz zamieścić foto wkładki wraz z dowodem zakupu u Wamata?

Czy możesz udostępnić AT-440MLa do pomiarów?

Dziękuję.

Wybacz, ale za dużo czasu, nerwów i tak już na to poświęciłem. To było jakiś czas temu a te pomiary były czasochłonne. Zdjęcia gdzieś leżą w jakimś katalogu, mam gdzieś nawet wykonane wtedy przez siebie makrofotografie bardzo charakterystycznego szlifu Microline czubka igły tej wkładki, dokładnie ją wtedy sprawdzałem, okazała się nowa i raczej oryginalna, ale dowód zakupu? Po co, nie bardzo nawet go kojarzę, to było załatwiane jakoś przez Allegro. Nie mam zamiaru ani czasu na ciągnięcie tego tematu, jest zakończony. Zmigrowałem całkowicie na wkładki MC i do MM nie wrócę. Wkładka na razie leży i być może wyląduje u jednej z moich wnuczek, która zaraziła się czarnym wirusem i właśnie zaczyna swoją przygodę z czarną płytą. Na jej pierwsze potrzeby wystarczy.Rozmontowałem wtedy te wkładkę, tzn wyjąłem igłę z tymi integralnymi, charakterystycznymi dwoma magnesami prętowymi i skorygowałem bardzo, bardzo minimalnie kąt ustawienia cantilevera, bardzo ryzykownie luzując tę słynną śrubkę. Zegarmistrzowska, bardzo ryzykowna, wyjątkowo upierdliwa robota pod zegarmistrzowską lupą. Za 3-im podejściem udało się sprowadzić poziom zrównoważenia kanałów do ok. 0,6 – 0,8 dB, wyjątkowo pracochłonne zajęcie wliczając w to kolejne serie pomiarów. Przesłuch pozostał na poziomie ok. 19dB, jednak wkładka po tej korekcie generalnie nadaje się do sensownego użytku, brzmi dobrze, na potrzeby początkującej dziewczyny będzie nawet za dobra, pieniądze nie do końca będą stracone. Żałuję, ale więcej czasu na tę sprawę nie jestem w stanie poświęcić. Zmieniłem podejście do źródeł zaopatrzenia we wkładki i np. DL103R sprowadzałem z Japonii z oryginalnymi dokumentami łącznie z podstemplowaną gwarancją. Być może nieco drożej niż z innych źródeł. Pozdrawiam.

ryszard_pp

Nie zamierzam negować Twoich pomiarów, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, aby renomowana firma całą partię wadliwych produktów dopuściła do sprzedaży. Tym bardziej, że to firma japońska.

Hehe, była kiedyś hipoteza, że te od 30 lat nieprodukowane Digitraki, co ich nowych mają cały kontener, to Indiana Jones Wamatowi odkopał...w Chinach. Prowincja Shenzen, seria "Yellow" :)

Pozdro,

Yul

Swego czasu kupiłem w Wamacie AT95. Grało to nędznie, ale znacznie lepiej jak "polecane" tutaj w pewnym wątku polskie wkładki- to oczywiście z przekąsem. Ale od razu kupiłem zamiennik igły do AT95- było o wiele, wiele lepiej. Czyli jakby sprzedawał felerny produkt. Potem kupiłem tak obrzydzane tutaj Digitrac i wreszcie po 3-4 latach kupowania różnego rodzaju źródeł- "złomu" nie analogowego usłyszałem dźwięk, który mnie satysfakcjonuje. Mówisz Yul, że "od 30 lat nieprodukowane Digitraki"- tylko, że sama wkładka, igła, opakowanie, trącący myszką papier instrukcji nie wyglądają na tanią podróbę. Jeżeli jest to podróba, to ktoś zadał sobie bardzo dużo trudu, aby była to podróba prawie doskonała. To czego się obawiam to czy piankowe zawieszenie nie siądzie, ale przez pół roku nic złego się nie dzieje. Co do dźwięku, to się nie wypowiadam kategorycznie- brak mi punktu odniesienia.

ryszard_pp

Nie zamierzam negować Twoich pomiarów, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, aby renomowana firma całą partię wadliwych produktów dopuściła do sprzedaży. Tym bardziej, że to firma japońska.

Montowałem znajomemu AT440 , miał ją po rabatach z papierami itd . Ku mojemu zdumieniu na jednej z kartek okazało się że jest produkowana w jednym z kantonów, mimo logo , znaku producenta i regionu. Znając warunki obecne , większosć towarów jest produkowana właśnie dla producentów w tym rejonie świata- dają kontrolę i znak towarowy urządzenia. Rzeczywistość jest daleka od tego co było wypracowane w Japonii - tam firmy renomowane nie dopuszczały do wycieku elementów i sprzętu z poza konroli: to złomowano! Tylko że w Japonii ......

Chcesz dalej rozmawiać jako były obywatel komuny ? ;)) Handel tanimi żeczami to nie to samo co salony ....

Jeżeli jest to podróba, to ktoś zadał sobie bardzo dużo trudu, aby była to podróba prawie doskonała.

Czasy tanich, infantylnych podróbek typu Suny, Panascanic, Addidas czy Maxwell już dawno minęły. Gdyby obecnie coś takiego ukazało się na rynku, to by chyba tylko kupa śmiechu była. Obecnie ludzkość ma laboratoria na orbicie, a zrobienie małej wkładeczki, która składa się głównie z plastiku, nie jest żadnym problemem.

Własności sonicznych wkładki Digitrac niech kolega nie przecenia - to poprostu pierwsza nowa wkładka w życiu kolegi. Coś takiego zawsze zagra lepiej niż wyeksploatowany runchel po milionie godzin przebiegu.

Pozdro,

Yul

Własności sonicznych wkładki Digitrac niech kolega nie przecenia - to poprostu pierwsza nowa wkładka w życiu kolegi. Coś takiego zawsze zagra lepiej niż wyeksploatowany runchel po milionie godzin przebiegu.

Słuchałeś tej wkładki, czy jak zwykle piszesz o czymś co tylko na zdjęciu widziałeś?

Słuchałeś tej wkładki, czy jak zwykle piszesz o czymś co tylko na zdjęciu widziałeś?

Jak nauczysz się odróżniać rozmowę od przesłuchania, to możemy pogadać.

Miałem o to samo zapytać, ale wiadomo sobota piwko,czy widziałeś ta wkładkę na własne oczy i czy jej słuchałeś. Jeżeli nie, to chyba nie za bardzo możesz się tak kategorycznie wypowiadać i prowadzić swoją prywatną wojenkę.

Jak nauczysz się odróżniać rozmowę od przesłuchania, to możemy pogadać.

Widzę, że strasznie się obruszasz jak się z Tobą rozmawia stylem, który sam stosujesz. Wyznajesz "zasadę Kalego", a "rozmowa" z Tobą nie bardzo mnie interesuje.

Na pytanie oczywiście nie odpowiesz, bo kolejny raz wyszłoby na to, że wypowiadasz się o czymś, czego na oczy nie widziałeś.

Z mojej strony EOT.

Zaraz, zaraz, bo już się gubię. Który z was jest sędzia, a który prokurator? :))) Manluk jakby sędzia bardziej, bo w poście 52 osądził i wyrok wydał. Telefoniczny jest prokurator najwyraźniej. Prokurator-EOT, hehe. Ale obaj mają zapędy być sędzią, prokuratorem i na dodatek profosem w jednej osobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam grzecznie , jakoś od niedawna zatęskniłem za wyższymi sferami... wiadomo lepszy gramofon, kabelki, kolumny itd... Za grosze zakupiłem BEOGRAM 2000 bez ani jedne ryski - dziadek sprzedał bo mu cicho grał... i twierdził że igłę ma zjechaną... Na szczęście okazała się jak nowa a wina była raczej z jego badziewiastym wzmacniaczem... W trakcie drobnej konserwacji oglądając jego wnętrze zorientowałem się że druciki do ramienia są grubości włosa albo i jeszcze cięższe - w przerażeniu kapnąłem w stosowne miejsca olejkiem i zamknąłem to... Moje pytanie to czy wkładka MC4 wymaga specjalnego wzmacniacza gramofonowego ? Na większości moich wzmacniaczy gra to jakoś dziwnie " metalicznie / cicho / wybrakowanie" tylko na starym radmor 5100 gra znakomicie ( ??? ) Byłem u sąsiada z tym BEOGRAM -em i na jego ustrojstwach też jakoś dziwnie cicho i metalicznie... Ktoś wie o co z tym chodzi? Wtyczki / wejścia mam sprawne i używam zgodnie z przeznaczeniem.

Radmor ma przedwzmacniacz gramofonowy i te inne też niby mają. Daniel

G 1100-fs gra mi na wszystkich wzmacniaczach i na byle czym całkiem przyzwoicie. Tak samo gramofon sąsiada gra na wszystkim. Ten Beogram tylko na starym radmorku 5100 ??? Zerknąłem na ceny igły do braci z za oceanu ( USA ) i bardzo się zmarszczyłem na ten widok .... to jakieś chore jest... 200 dolców chcą + inne atrakcyjne opłaty ( cło O0o.) - masakra, w ukochanej Europie nima panie nima nic.... llipa . Igła wydaje się być jak nowa... Problem leży chyba w przedwzmacniaczach gramofonowych bo tak na tym jednym wzmacniaczu jest świetna detaliczności brzmienie itd... Mam nadzieje ze nie muszę zastanawiać się nad kupnem nowej igły ??? Bardzo podoba mi się detaliczność, scena, ten gramofon wyciąga dźwięki o których wcześniej nie miałem pojęcia ze są zapisane na winylach... Dzwięki to kryształ... no tylko to jedno ale... Jakieś uwagi dla radmrusia mile widziane. FOTKA - B&O tak to ustrojstwo wygląda... Igła ( MMC4 lub w innej pisowni MC4 )

grzecznie pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zatęskniłem za wyższymi sferami więc kupiłem gramofon za 20zł. Ojej, wkładka do niego 600zł? Co to za wyższe sfery by tyle żądać :)

Czas wracać do prl-owskich produktów budowanych przy współudziale NASA.

niego 600zł? Co to za wyższe sfery by tyle żądać :)

Podpinaliśmy go pod SABA 924, AKAI 1020, HITACHI SR 802, RADMOR 5102 i ze 3 inne niszowe amplitunery... lipa gra trochę dziwnie. Jutro sprawdzę przejściówki chociaż wyglądają na sprawne. Czy zużyta igła może dawać takie objawy że na jednym gra dobrze na innym gorzej ???

Wkładka MM jest też zwana w polskiej literaturze adapterem elektromagnetycznym. We wkładce takiej igła połączona jest z magnesem lub zworą magnetyczną. Ruch igły śledzącej ścianki rowka przenoszony jest na element ruchomy (magnes lub zwora), który porusza się wewnątrz cewki generującej sygnał akustyczny.

Ponieważ cewki we wkładce MM pozostają nieruchome, mogą one być relatywnie duże. Dość znaczne może być też zróżnicowanie impedancji wyjściowej wkładek MM, spotyka się zarówno konstrukcje niskoomowe (dziesiątki lub setki omów) jak i wysokoomowe (do kilkudziesięciu kiloomów). Poziom napięcia wyjściowego wkładek MM jest wyższy niż wkładek MC. Typowa dla tego typu wkładek skuteczność jest na poziomie kilku milivoltów (dla częstotliwości 1kHz przy 5cm/s).

Wzmocnienie napięciowe przedwzmacniacza gramofonowego dla wkładek MM wynosi zazwyczaj około 100. Przedwzmacniacz gramofonowy musi też oczywiście wykonać korekcję charakterystyki częstotliwościowej zgodnie z krzywą RIAA.

Wkładka MC

Wkładka MC zwana jest też w polskiej literaturze adapterem magnetoelektrycznym lub adapterem dynamicznym. We wkładce tej igła połączona jest z cewką. Ruch igły śledzącej ścianki rowka przenoszony jest na cewkę, która porusza się w polu magnesu stałego i generuje sygnał akustyczny. Tego typu konstrukcja jest z reguły stosowana w droższych wkładkach o wyższej jakości. Wkładki MC mają niskie zniekształcenia nieliniowe i miękkie ułożyskowanie systemu.

Charakterystyczne parametry wkładek MC to niska impedancja wyjściowa i niskie napięcie wyjściowe (czyli inaczej mówiąc niska skuteczność). Typowa impedancja wyjściowa nie przekracza 200 omów. Natomiast typowa dla tego typu wkładek skuteczność jest na poziomie kilkuset mikrovoltów (dla częstotliwości 1kHz przy 5cm/s). Sporadycznie spotyka się jednak wkładki MC o wyższym napięciu wyjściowym, zbliżonym do wartości spotykanych we wkładkach MM, w szczególności znana z ich produkcji jest japońska firma Denon.

Ze względu na niski poziom wyjściowy wkładki MC potrzebują do współpracy wejścia we wzmacniaczu od odpowiednich parametrach. Wzmocnienie napięciowe przedwzmacniacza gramofonowego dla wkładek MC wynosi zazwyczaj około 1000 i jest około 10 razy większe niż w przypadku przedwzmacniacza przeznaczonego dla wkładek MM. Spotyka się też transformatory podnoszące napięcie z wkładek MC do poziomu typowego dla wkładek MM. Zastosowanie takiego transformatora pozwala podłączyć wkładkę MC do wejścia MM. Przedwzmacniacz gramofonowy musi też oczywiście wykonać korekcję charakterystyki częstotliwościowej zgodnie z krzywą RIAA.

Od rAdMrUśA - czy ktoś wie właściwie czy to na zdjęciu jest MMC4 czy MC4 czy może jakaś MM... ??? Kable sprawdziłem i są ok, poddałem się gdyż wszystko wygląda na sprawne... musiałem cały burdel posprzątać i wynieść, ale chociaż niech ktoś mi z bardziej doświadczonych napisze co to za igła - w prosty zrozumiały sposób... Po przeczytaniu tej lektury wydaje mi się że problemy leżą po stronie wzmacniacza gramofonowego lub wyschniętych kondensatorach gdyż to dosyć stare amplitunery... albo z czasem muszę sobie kupić kolejne kłębowisko kabli z przedwzmacniaczem gramofonowym i zasilaczem. ( ??? ) Przepraszam za ten of-top ... z góry dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak jest z poprawnością przebiegu okablowania. Wkąldki MMC B&O są specyficznie wewnętrznie crossowane.

Sprawdż koncówki sygnałowe ,, masy wkładki i ramienia.i ich dopasowanie do gniazd wejscia pre.

Oznaczenie MMc nie oznacza wkałdki MC (Moving coil). MMC4 jest to wkładka magnetyczna o u wyj ok 2,2mV.

Radmruś, masz jakieś konkretne dane o tym pre gramofonowym wmontowanym w Radmora, co go ludzkośc wraz z Obcymi do spółki robiła? Takie konkrety jak: ile wynosi wzmocnienie (gain), jaką ma nastawioną pojemność, jaką impedancję? Bo skoro wkładka dobrze gra tylko z pre Radmora, to warto byłoby się tego dowiedzieć. Podobno masz jakieś kontakty z Obcymi, w tym z jednym Obcym z Trójmiasta - zapytaj go.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.