Skocz do zawartości
IGNORED

Wharfedale Diamond 10.4 vs Jamo s606

Karol22m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupu kolumn wyżej wymienionych.

Cena zestawu jest zbliżona do siebie. Mają grać w pokoju 9m2 60%muzyka 40%filmy.

Wyczytałem dużo ciekawych opini na temat Jamo s606, jak i o Wharfedale Diamond 10.4 szczególnie na zagranicznych portalach.

Słuchał może ktoś obu zestawów by mogł je porównać?

Będzie to napędzane amplitunerem Yamaha RX-V650.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/97037-wharfedale-diamond-104-vs-jamo-s606/

Miałem kiedyś Jamo 606 ale grały w pokoju 20 m2 w stereo i k.d.

W Twoim metrażu nie wiem czy rozwiną skrzydła.

To duże kolumny z potężnym basem i trzeba trochę odkręcić by zagrały.

Tych drugich nie znam.

na ten metraz Wharfedale 9.1 wystarcza nie wiem jak graja z Yamaha ale u mnie rewelacja za ta cene....

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia, posiadany zestaw skłaniałbym się bardziej do Wharfedale Diamond 10.4, chociaż w podobnym przedziale cenowym zdecydowanie pod względem brzmieniowym zagrają lepiej kolumny podstawkowe np. Monitor Audio BX2, Kef C3 lub wolnostojące KEF C5 i Monitor Audio MR4.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji systemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Monitorów raczej nie chce, patrząc na sam wygląd estetyczny podłogówki bardziej przypadają mi do gustu. Miałem okazje słuchać kolumn Indiana Line Nota 550. Głośniki również 13 jak w diamond 10.4 i potrafiły zagrać dołem co byłem zdziwiony przy takiej średnicy głośnika.

Fajnie by było jak by ktoś powiedział jak graja te diamondy 10.4 bo szczerze mówiąc najbardziej mi się spodobały :)

Monitorów raczej nie chce, patrząc na sam wygląd estetyczny podłogówki bardziej przypadają mi do gustu. Miałem okazje słuchać kolumn Indiana Line Nota 550. Głośniki również 13 jak w diamond 10.4 i potrafiły zagrać dołem co byłem zdziwiony przy takiej średnicy głośnika.

Fajnie by było jak by ktoś powiedział jak graja te diamondy 10.4 bo szczerze mówiąc najbardziej mi się spodobały :)

To nie są złe kolumny, ale nie spodziewaj się przestrzeni, dobrej stereofoni i silnego basu w tak małym pomieszczeniu.

Aktualnie posiadam dwa pomieszczenia gdzie rozmieszczony mam sprzęt audio. Salon +kuchnia, około 40m2 Gdzie gra Paradigm Monitor 11v7

I sypialnie (15m2) w podobnych rozmiarach do twojej, gdzie gra rubicon r-63 na standach, monitorki na głośnikach wstęgowych.

I powiem ci ze jak zataszczę tam moje nowe paradigmy i stare podłogówki, to róznic dużych nie ma, poza jakimiś 4tyś powodów, w nominale złotówki. Obydwa zestawy się tam po prostu duszą...

Ale audiofil słucha wzrokiem...

Też tak mam, ale na szczęście już tylko na punkcie kabli ;)

Zdecydowałem się na Wharfedale Diamond 10.4. Już je mam u siebie w domu i jestem z nich bardzo zadowolony, aktualnie jestem na etapie testowania. Ładnie wykończone, z wyglądu nie ma się do czego doczepić, jedynie co mnie zdenerwowało to jest brak podkładek pod kolce :) Jak na takie głośniki (125mm) mają dużo basu, średnie tony bardzo detaliczne i wysokie też dobre. Myślę że za te pieniądze nie kupił bym niczego lepszego.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Zdecydowałem się na Wharfedale Diamond 10.4. Już je mam u siebie w domu i jestem z nich bardzo zadowolony, aktualnie jestem na etapie testowania. Ładnie wykończone, z wyglądu nie ma się do czego doczepić, jedynie co mnie zdenerwowało to jest brak podkładek pod kolce :) Jak na takie głośniki (125mm) mają dużo basu, średnie tony bardzo detaliczne i wysokie też dobre. Myślę że za te pieniądze nie kupił bym niczego lepszego.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Do paradigmów tez nie dostałem podkładek, na szczęście miałem ze starego zestawu :)

Ale polecam płyty granitowe. Zamówić u kamieniarza-grabarza-melomana :)

...przy założeniu, że nie masz dzieci... Niestety, ja musiałem chwilowo zrezygnować z płyt granitowych, bo już dwukrotnie dzieciaczki zepchnęły mi kolumnę :( Kiedy już dorosną, płyty powrócą :)

Luxmany i winyle 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.