Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Naim Nap 150

drapichrust

Rekomendowane odpowiedzi

Czesć forumowicze!

Potrzebna pomoc. Coś pierdyknęło w moim systemie naima (cd 5/ nac 112/ nap 150) i nie wiem co mam z tym zrobić, bo kompletnie nie znam się na naprawach. System służył mi wiernie przez długie lata, aż tu nagle...

Podłączyłem sprzęt w nowej chatce (ostatnio się przeprowadziłem), tak jak zwykle, nie bezpośrednio do gniazdka, tylko przez listwę, której używam od dość dawna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na początku wszytsko grało ok. Co prawda bas się dusił niemiłosiernie, ale to wina pomieszczenia, które jest dwukrotnie mniejsze od tego w starej chatce (muszę wymienić moje Linny 5140 na jakieś małe monitory, może ktoś jest zaineteresowany?), poza tym wszystko wydawało się być w normie. Nagle, gdy poruszyłem gałką potencjometra, coś tak strzeliło w głośnikach, że aż podskoczyłem. Spróbowałem znów pokręcić i znów strzeliło. Wyłączyłem i włączyłem sprzet kilka razy, ale potencjometr wciąż nie działał prawidłowo, oprócz przerażliwych strzałów można było usłyszeć, jak dżwięk ścisza się lub zgłaśnia skokowo zamiast płynnie. Gdy zaś nie poruszałem gałką- wszystko brzmiało ok. W końcu zorientowałem się, że na listwie świeci się czerwona dioda "line fault". Rozkręciłem gniazdko w ścianie i okazało się, że było nieprawidłowo podpięte: faza i zero zamienione miejscami (czy to ma jakieś znaczenie???). Po prawidłowym okablowaniu gniazdka dioda "line fault" na listwie przestała świecić (a jednak ma znaczenie!), a potencjomer znów działał jak nowy. Jednak jakość dżwięku nie pozostała bez zmian. Niby wszysko gra, ale jakby chropowaciej, mniej przejrzyście, bas głęboki jak dawniej, ale sztuczny, nieczytelny, przymulony, scena węższa, czasem mam wrażenie jakbym słuchał muzyki z radia internetowego a nie z cd. Więc się pytam: co jest??? Przepalił się jakiś kondensator w końcówce mocy? Co z tym robić? Dzięki za wszelkie porady, Tomek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/97052-problem-z-naim-nap-150/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.