Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłócenia od licznika elektrycznego.

a_las

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta

Jest jedyne łączenia poza licznikiem jeśli o tym mówimy nie chodzi o moją nową instalacje tylko o ten piepszony licznik, kolega za kilka dni będzie go zmieniał, może jakiś filmik nakręcimy bo ja jestrm przekonany na 100% że u niego jest to samo.

hehe, a próbowali mi wmówić, że na zachodzie wszystko takie aj waj i wery good, a nawet liczników nie potrafią dobrze zrobić, pojedzie polak do stanów, z własnym sprzętem, kupionym w Polsce za ciężko zarobione pieniadze, i podejrzewam że w ogóle ten sprzęt tam nie zagra, a miało być tak piknie ;-)))

Gość partick

(Konto usunięte)

hehe, a próbowali mi wmówić, że na zachodzie wszystko takie aj waj i wery good, a nawet liczników nie potrafią dobrze zrobić,

zapraszam. nie modyfikowane i działa :)

Mój do mnie mruga czerwonym światełkiem, a vintage zabrali i w dźwięku nic się nie zmieniło.

Trza zapytać foxbata kto lamizuje ;-)) On wie...

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość partick

(Konto usunięte)

Hm..może to czas na wątek " Mój nowy audiofilski licznik elektryczny klasy A " ?

jak usmażyć licznik z klasą...

"Święty Graal Klasy A."

"Najbardziej skrywana tajemnica rynku audio."

"Jeden z najważniejszych komponentów audio w historii".

"Ten licznik ma duszę!"

"Mógłby kosztować dwa razy więcej, a i tak stanowiłby zadziwiającą okazję!"

tylko na fazy, na fazy trzeba uważać ;-)

.

A sprawdzając miernikiem stare i nowe gniazdko jest podobnie 230V +- 2V .

Co tak słabo ja mam 240V -1,-2V

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak sobie myślałem o tym i to nie jest tak oczywiste co jest najlepsze :)

Przykładowo dla Twoich głośników celem wykorzystania i docenienia ich pełnych właściwości powinno się używać nagrań zrobionych na mikrofonach wielkoformatowych z membraną o grubości 1 mikrona. ile takich nagrań wyprodukowano? :)

To samo dotyczy grubości kabli dochodzących do sprzetu; co z tego ze do sprzętu np. dochodzi kabel 4mm jak sieć dochodząca do domu może mieć napięcie znacznie niższe niż te umowne +,- 10%. Samo napięcie 240V może być degradujące dla starszego sprzętu robionego np. na 220V. Kolejną sprawą jest np. wpływ zakłóceń z domowych sprzętów innych uzytkowników sieci (wbrew pozorom przemysł nie zawsze jest taki zły)Teoretycznie powinienem być zadowolony, pierwszy dom w odległosci 50m za trafo,kable 4x300mm2 (uwierz potęga)do skrzynki dla dwóch mieszkań kabel 4x16mm2 do licznika 4x10mm2 dalej pokój 4mm2 gniazdko 2,5mm2. Wydawało by się super ale super się słucha dopiero po godzinie 23 jak pozostałe towarzystwo na tym wspólnym trafolku 15KV/240V powyłącza swoje domowe zabawki (np. zasilacze impulsowe-przekleństwo dla sieci) i pójdzie spać!

Idąc dalej za ciosem różnego rodzaju kondycjonery też dają swoją specyficzną sygnaturę no i zabawa sobie idzie dalej :)

W sumie powinniśmy na dzień dobry kupować sprzęt z bardzo dobrą i silnie rozbudowana sekcją zasilania i może by nie trzeba było wtedy się zastanawiać nad cała ta resztą.

Tylko że tolerancja elektrowni wynosi 10% : )))))))))))))))))))

To daje +/- 24 p-p VAC/50Hz a w praktyce uchyby są większe.

Nie do końca tak elektrownia powinna się zmieścić w +,-10% od 240V dopiero wtedy po przekroczeniu tej odchyłki możemy składać reklamacje.

Tak OT po cholerę okładasz gniazda 240V w sprzęcie folią miedzianą a kabli dalej już nie,poprawia Ci to samopoczucie?

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 29 Września 2012 - na prośbę autora
Ukryte przez misiomor, 29 Września 2012 - na prośbę autora

Pisze o autentycznych doświadczeniach, wykształcenie mam średnie techniczne, oczywiście błędy mi się często zdarzają tym bardziej, że staram się pisać szybko i wszystkimi palcami a z pisania nie żyję i sam czytając swoje wpisy, się dziwię, że to niewłaściwie napisałem. Przepraszam, postaram się przyjrzeć dokładniej tekstom przed wrzuceniem.

Jak mi mówił mój znajomy większość ludzi, co wiedzą tu nie ma, bo i po co, żeby być opluwanym przez jakiegoś „Patrick”, którego wzmacniacz i głośniki można było kupić za 2000 zł z groszami w markecie, jakie ty masz wykształcenie może polonistyczne? Bo jeżeli nie elektryczne to większość rzeczy, o których się tu pisze ciebie nie dotyczy, ja bym nie miał takiej odwagi. Bo może jedyną rzeczą, co ci w życiu została to coś napisać, bo w realnym życiu to cicha myszka, która się własnego cienia boi.

Dziękuję za wpisy, które mogą być owocne dla kogoś, ale sporo nadaje się do usunięcia, o co proszę.

Jak zwykle chamstwo, pogania chamstwo polska specjalność, (homosowietikus).

Gość partick

(Konto usunięte)

Nie do końca tak elektrownia powinna się zmieścić w +,-10% od 240V dopiero wtedy po przekroczeniu tej odchyłki możemy składać reklamacje.

Following voltage harmonization, electricity supplies within the European Union are now nominally 230 V ± 6% at 50 Hz.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_electricity#Standardization

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hm....

Jak masz włączoną zmywarkę, pralkę , żelazko , gnojki na kompach jadą i jeszcze coś.... to 16ka jest krótka... grzeje się.

to ty wszystko masz do jednego gniazdka podlaczone?

Marku, czy elektrownie stosują kable Furutecha? - i jeżeli nie, to dlaczego... no ale jak ich są dobre... ;-)

BTW. Ty jesteś prawnikiem, a ja elektronikiem - naprawdę chcesz brnąć dalej?

z zawodu czy zamilowania?

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Jak masz włączoną zmywarkę, pralkę , żelazko , gnojki na kompach jadą i jeszcze coś.... to 16ka jest krótka... grzeje się.

To znaczy, że na lini jest za dużo punktów. Nie znam obecnych regulacji elektr. w PL, ale tu gdzie mieszkam na linii niemoże być więcej niż 8 punktów bo nie dostanie się odbioru elektr. Co więcej, za punkt restrykcyjnie licznone są także rozgałęzienia (puszki); gniazdka zgrupowane po 2 liczone są za jeden punkt, podobnie ze światłem. Jest to strasznie wkurzające, bo trzeba ciągnąć kilometry kabli, ale bezpieczniejsze niż robienie na jeden liniii wszystkich gniazdek w domu.

Powrót po dłuższej przerwie...

Co tak słabo ja mam 240V -1,-2V

Wam tam w Krakowie nigdy nie żałowali, musiałem do Rocha z EAR-em przyjechać by elektrolity ugotować

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Wam tam w Krakowie nigdy nie żałowali, musiałem do Rocha z EAR-em przyjechać by elektrolity ugotować

To nie napięcie (tam jest ok 230V) to atmosfera u Rocha w sprawach audio może być bardzo gorąco a jednocześnie twórczo :D

Pytam po raz ostatni; kto zjadł sernik! ;)

Słuchałem podstawowego słuchawkowca EAR-a było dobrze ale na kolanach się nie ugiąłem; myślę że inne konstrukcje to jego broń ofensywna, chętnie bym ich posłuchał.

Słuchałem podstawowego słuchawkowca EAR-a było dobrze ale na kolanach się nie ugiąłem; myślę że inne konstrukcje to jego broń ofensywna, chętnie bym ich posłuchał.

ogólnie RAR dla mnie to taka "japońsko-europejska" szkoła grania, niby ok ale ciut cienko, za to myśl techniczna bardzo bardzo :)

szkoda, że obsługa klienta to same dupki, zapytałem o przekładnie trafa, odpisali, że pewnie widziałem 859 na diy, przesłałem palantowi foto z numerem seryjnym i nalepką adresową z pudła wraz z właściwym komentarzem a przekładnię przeliczyłem sam

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Temat prawie umarł i czekam na założenie licznika u kolegi, który jednak pertraktuje z energetyką a to trwa.

Co mi napisał specjalista:

Używanie uziemienie zdecydowanie jest wskazane i konieczne.

Używanie wszelkiej maści filtrów (kondycjonerów) szkodliwe.

Transport nieuziemiony może generować zakłócenia.

Używanie dobrych kabli zasilających (szczególnie do transportu) bardzo

wskazane.

specjalista od czego?

A) specjalista elektryk?

B) starszy specjalista sprzedawca kabli audio?

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

A dziś u mnie pan z elektrowni wymieniał zegar sterujący licznikiem i oświadczył mi że nasze kable z naszej Polskiej Miedzi są "chrzczone" z ilości miedzi w miedzi. Na pytanie czy coś wspólnego ma z audio i kablami odpowiedział mi uprzejmie ze nie.

Teraz rozumiem że świat audiofilski się po prostu od tej chwili zawalił ;)

Jestem człowiekiem wierzącym, i może mi to pozwala wierzyć w rzeczy w audio, w które bym kiedyś nie uwierzył. Z kablami jest według mnie tak, że są uzależnione od systemu i na ich temat nie chcę się wypowiadać ( w niektórych systemach działają w innych prawdopodobnie mogą nie, a i może również szkodzić). Pomyliłem się prawdopodobnie nieco odnośnie oceny gniazdka angielskiego (na pewno nie jest audiofilskie), z moich doświadczeń jeszcze nieugruntowanych, że zestaw CEC (transport + dac) znakomicie spisuje się pod listwą z wyjścia niskoprądowego zapewne z jakąś filtracją z transportem north star design na razie nie udało mi się uzyskać znakomitego dźwięku Ja nikomu nie wierzę tylko własnemu słuchowi, który mam dość wrażliwy.

z moich doświadczeń jeszcze nieugruntowanych, że zestaw CEC (transport + dac) znakomicie spisuje się pod listwą z wyjścia niskoprądowego zapewne z jakąś filtracją z transportem north star design na razie nie udało mi się uzyskać znakomitego dźwięku Ja nikomu nie wierzę tylko własnemu słuchowi, który mam dość wrażliwy.

No to jeszcze wypnij z Ceca bezpiecznik i podepnij na sztywno trafolka i zobaczysz co Ci tak degraduje dźwięk :)

Teraz rozumiem że świat audiofilski się po prostu od tej chwili zawalił ;)

Co tam szczepiona miedź. Linie wysokiego są z aluminium i stalowego rdzenia. Od zawsze. I to i tak nie przeszkadza różnicowac sieciowki. Sam sie dziwię.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Bardzo ciekawa dyskusja o licznikach :)

Myślę że wielu kolegow wrazliwych na zaklucenia w sieci, dostałoby zawału lub co najmniej przeżegałoby się nogą widząc niektore połączenia przewodów na linii wykonanych przez Pana Tadzia o czerwonej twarzy.

A tak poważniej, to moim zdaniem, jesli ktos słyszy te różnice to samo gniazdo scienne Furutecha to za malo. Poszedłbym w stronę poważnego kondycjonera np. Accuphase.

Odseparowanie galwaniczne od sieci przede wszystkim.

Co tam szczepiona miedź. Linie wysokiego są z aluminium i stalowego rdzenia. Od zawsze. I to i tak nie przeszkadza różnicowac sieciowki. Sam sie dziwię.

Ja nie do końca bym tak kwestionował tę sprawę, niektórzy po tej audiofilskiej profanacji posiadają później transformatorowe stacje średniego i niskiego napięcia nawijane na audiofilskiej sklejce a później idzie to naszą Polską Miedzią którą dalej wolimy sprzedawać jako surowiec czy półprodukty zamiast łoić kasiorkę na wysoko przetworzonych wyrobach.

Takie pytanko, ktoś z Was używa wtyczek 230V zrobionych z audiofilskiej sklejki skoro trafka tak robione są w przemyśle energetycznym jedne z lepszych :)

...

A tak poważniej, to moim zdaniem, jesli ktos słyszy te różnice to samo gniazdo scienne Furutecha to za malo. Poszedłbym w stronę poważnego kondycjonera np. Accuphase.

Odseparowanie galwaniczne od sieci przede wszystkim.

Separacja galwaniczna to również eliminacja sprzężeń pojemnościowych między siecią a systemem.

A to osiągnąć można jedynie poprzez skuteczne ekranowanie.

Separacja galwaiczna właściwie istnieje w każdym urządzeniu z zasilaczem, transformatorowym. Transformator ze swej natury jest takim separatorem. Kolejny juz typowy trafol separacyjny nie da wiele wiecej korzyści. Co najwyzej zapewni wieksze bezpieczenstwo użytkownika i rozwiąże problem pętli mas. Na zakłócenia sieci już lepsze chyba bedzie dobre dobranie dławikow i kondensatorów. Straty energii powodowane, przez sporej przecież mocy trafol separacyjny, wolałbym spożytkować na ładowanie baterii akumulatorów i zupelnie w ten sposób olać zasilanie z sieci.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.