Skocz do zawartości
IGNORED

Dynavector DV-10X5 zamiast Ortofon 2M-Black

Octagon

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam Pro-Ject RPM 5.1 z Ortofonem 2M-Blue. Zastanawiałem się nad zakupem 2M-Black, ale zwrócono mi uwagę abym zainteresował się Dynavector'em DV-10X5. Pytanie do Was, czy taka zamiana ma sens? Jakiego dźwięku mogę się spodziewać po tej wkładce. Moje pre obsługuje MM i MC, także tu akurat problemu nie będzie.

Słyszałem tę wkładkę parę tygodni temu w "saloonie" audio w Pabianicach. Nie na swoim gramofonie, nie w swoim systemie, nie w swoim pomieszczeniu gdzie zwykle słucham muzyki , ale mogę powiedzieć jedno - podobało mi się. Bardzo ładna była i szeroko budowana sterofonia i barwa dźwięku, z "docenionymi" skrajami pasma, zarówno górnym, jak i dolnym. Wkładka grała w ramieniu Roksan Tabriz o masie efektywnej prawie takiej samej jaką ma ramię 9cc Pro-Jecta (różnica raptem 0,5 grama). Nie pozwala to osiągnać wprawdzie "książkowych" 10 Hz częstotliwości rezonansowej, ale jak widać niczemu to nie przeszkadza. Nie wiem na ile lepiej gra model wyższy - 20X2 - ale wiem, że jest 2 razy droższy. Ciekawe, czy naprawdę warto dopłacić do modelu wyższego.

Pozdro,

Yul

P.S. Różnica w graniu była w stosunku do Ortofona 2m Blue wyraźna, słyszalna na pierwszy rzut oka, o pardon - ucha, generalnie ewidentna. Raczej nie ma co porównywać, ale też trzeba pamiętać, że bazowy Dynavector jest jednak 2 razy droższy od modelu 2M Blue Ortofona.

U mnie ta wkładka zamontowana jest w Pro-Jectcie RPM-9x ,zastąpiła Goldringa 1042 i bardzo sobie chwalę ...

Właśnie słucham teraz muzy z drapaka i podziwiam jak sobie radzi z Kraftwerkiem "Tour de France" .

Tadeo, za konkret masz plusa! Na zdrowie! Dałbyś radę choć trochę rozwinąć wypowiedź? Podaj proszę główne zalety i ewentualne wady tej wkładki Dynka, no chyba, że to jest wkładka bez wad.

Pozdro,

Yul

Trudno mi się tutaj odnosić do wad i zalet tego Dynavectora wszak wiadomo ,że gra SYSTEM :-)

Reszta toru u mnie lampowa ,poczynając od pre a kończąc na wzmacniaczu więc to też ma niebagatelne znaczenie a i tak

dla końcowego efektu najważniejsze tłoczenie i mastering winyla.

Wkładkę dobrałem na zasadzie prób i błędów nie chciałem ,żeby pokazywała mi muzykę "po całości" ani też "dzieliła włosa na czworo".

Ten Dynavector najlepiej się "wpasował" ,jest rozdzielczy w stopniu wystarczającym ,ma niezłą dynamikę i skraje pasma

potrafi też pokazać jak potrzeba.

Chciałem coś uniwersalnego co zagra wszystko ale nie ma niestety takich urządzeń ,mój kolega ma dwa gramiaki ,parę ramion

i kilka wkładek ,rajcuje go analog i ma czas :-) ,ja niestety tyle czasu jak i umiejętności nie posiadam.

Trudno mi się tutaj odnosić do wad i zalet tego Dynavectora wszak wiadomo ,że gra SYSTEM :-)

system systemem ale dynvector jest ponad to

miałem kiedyś zajechaną 20 -kę na byle TH166 z TP16 i grało tak OK , że do dziś pamiętam

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 2 miesiące później...

Mam Dynavectora 20X High Output od 5 lat i jestem bardzo zadowolony. Koledzy wypowiadający się wcześniej mówią pozytywnie o innych modelach wkładek tej firmy (a przecież to wszystko modele podstawowe), co pozwala wysnuć wniosek, że to firma która robi dobre i trwałe wkładki (dobre szlify, igły są diamentowe). Aż korci po wyeksploatowaniu obecnej wkładki sięgnąć po najwyższe modele.

miałem kiedyś zajechaną 20 -kę

w tym samym czasie miałem i 10x, różnica brzmienia była porównywalna do różnicy ceny, niestety

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.