Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vasa

(Konto usunięte)

Phono preampy zakupione jako gotowy kit i wlozony we wlasnej konstrukcji(?) wykonaną skrzyneczke :)

Możesz podać jakieś fakty, nazwy, linki?

Chciałbym porównać mój phono preamp z podanymi przez Ciebie.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 18 Stycznia 2013 - wpis odnosi się do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 18 Stycznia 2013 - wpis odnosi się do skasowanego posta

No debil..po prostu : ))))

Darkul naciagacz po prostu.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Po prostu jak ktoś w tym kraju umie więcej to jest wrogiem

To jednak smutna rzeczywistość, i muszę Ci przyznać rację, że tak jest.

Resztę spraw pozostawię bez komentarza, gdyż w nich nie uczestniczę.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 18 Stycznia 2013 - brak kultury
Ukryte przez Fr@ntz, 18 Stycznia 2013 - brak kultury

Phono preampy zakupione jako gotowy kit i wlozony we wlasnej konstrukcji(?) wykonaną skrzyneczke :)

Nie konfabuluj debilu bo za takiego cie mam.

Jak już rzucasz debilu coś takiego to miej czelność udokumentowac swoje bzdety .... wiem nic takiego nie masz : ))))))

Troll , już ikona swoje mówi : ))) fOLKLOR TUTEJSZY : )

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 18 Stycznia 2013 - brak kultury
Ukryte przez Fr@ntz, 18 Stycznia 2013 - brak kultury

No i kichawzdęta popuściła w gacie.

>Vasa

To taki troll z zacięciem tutejszego folkloru. Głośne fakt jest ale ilość za cholerę nie idzie w jakość.

Takie pseudo mono.

• Redaktorzy

darkul - jeśli nie zmienisz sposobu wypowiedzi i nie popracujesz nad kulturą osobistą to za chwilę będziesz miał dostęp do forum w trybie read only.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Spoko, spoko, nad moderacją jest Administracja:) A może el konstruktore sponsoruje Klub Audiostereo?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Też nie do końca. Darkul robi projekt z dokładnymi wymiarami, dobiera przetworniki, przyjedzie do mnie zmontować, zestroić i wytłumić paki. No i najważniejsza sprawa wykonuje całą elektronikę.

.... i wszystko byłoby super, gdyby nie jedno małe "ale" - on Ci to wszystko póki co obiecuje, żeby Cię udobruchać przy kolejnym przełożeniu terminu. A na jakim etapie są obecnie Twoje paczki? Głośniki chociaż ma? Co robił przez tyle czasu? Nic a nic Cię to nie zastanawia? teraz masz nowy termin i powiem Ci jak będzie. 2-3 dni przed tym terminem powie Ci, że co prawda jeszcze nic nie zrobił, ale obiecuje ci solennie, że do lipca jeszcze dorzuci Ci monobloki w prezencie, a w grudniu dokupi jakieś auto z wyprzedaży rocznika - dlatego trzeba poczekać do grudnia. Moja rada: nie zamawiaj skrzynek, dopóki nie prześle Ci głośników, zwrotnic i preampu. Inaczej jest poważne ryzyko, że zostaniesz z pięknymi obudowami z litego drewna. No, właśnie - z litego drewna.... Cóż, jak lubisz zapraszać kłopoty, to czemu nie?

Jezeli mozna slowko na temat materialu na obudowy to mysle ze lite drewno, nawet sezonowane nie jest najszczesliwszym rozwiazaniem. Drewno caly czas pracuje, azeby obudowa nie popekala to musi miec szczeliny by miec sie gdzie rozejsc gdy naciagnie wilgoci. Kolumna jednak musi byc szczelna. Jezeli juz ma byc drewno to moze uzyc klejonki a wierzch okleic fornirem?

Ech darkul - gdybyś odpowiadał jak człowiek to nie byłoby problemów. Dobrze wiem że elektronik z Ciebie pierwsza klasa, natomiast dyskutant jesteś niestety mizerny.

Zorganizuj dla chętnych z forum jakiś odsłuch, poopowiadaj o urządzeniach, pokaż się z lepszej strony - od razu będzie ciekawiej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mam nadzieje, jednak mimo wszystko bardzo jestem sceptyczny jezeli chodzi o uzycie litego drewna. Swego czasu uzylem litego drewna (dab, 10 lat sezonowany) na obudowe do amplitunera i niestety nie wytrzymala nawet roku. Boczne scianki sie odksztalcily pomimo wyfrezowania w nich kanalow i wklejeniu czopow. Trzeba bylo odciac boki i zrobic ze sklejki plus fornir, zas obudowa kolumn jest bardziej skomplikowana od tej mojej obudowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co ja wiem to człowiek ma z wielkiej dechy zrobić cięcia odprężające i na szago je połączyc.

W realu nie moja pchła ale musi być artysta bo wie jak i robi potężne schody samonośne.

Tak, tylko ze schody maja miejsce dla pracy drewna a w tym przypadku decha bedzie z kazdej strony ograniczona druga decha. Moze jagby drewno impregnowac na podobienstwo tego uzywanego w szkutnictwie?

Roban

Musiałbyś skierować pytania do tego stolarza.

Jest projekt i tak ma być zrobione.

-----------------

Będą foty to zobaczysz jak chłop rozwiązał sprawę.

Sądzisz że taki idiota nawet jakbys mu wsadził w uszu po głosniku miałby jaja przyznac że słyszy przynajmniej stereo : ) ? Nie.

Bo to nie w jego pokręconej naturze.

Gdyby nie to forum taki nick nie miałby sensu życia.

To go ignoruj, blokuj w wątku, albo zgłaszaj moderacji. Ale z nim nie dyskutuj.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

wiecie co kiedyś robiło się z żaglówkami Omega przed sezonem, zatapiało, żeby namiękły , napęczniały i nie przepuszczały wody, jak kolumny się rozejdą to też tak można zrobić, membrany głośników są impregnowane to nic im nie będzie :)

Chyba w modelarstwie lotniczym np ceniona za swą wagę chyba że masz na myśli stosowanie jej ozdobnie jako fornir, bo kolumny to raczej przy przeciągu latały by po pokoju :) , - miękkie toto więc tak samo jak ze styropianu zrobić. Co do drewna miałem już kilka rzeczy wykonanych i nie było nigdy problemu z pękaniem czy widoczną pracą materiału, odpowiednio wyschnięte/sezonowane i oszlifowane + capon > szlif > capon > szlif (często rozcięczony jeszcze bardziej niż jest (i tak)) w ilości aż drewno przestanie go "pić" a później ew. poprawki, znów warstwa caponu i lakier docelowy po montażu - oczywiście trzeba kontrolować stan drewna przy takim "napojeniu" oraz zaimpregnować w ten sposób z każdej strony - nie miałem nigdy problemu z tak przygotowanym drewnem - po prostu robi się szczelne i nie pochłania/wydala wilgoci. To jest logiczne raczej dla większości z nas ale gdy jeszcze byłem mały i było mi to obce podpowiedział mi to wujek który od lat zajmuje się hobbystycznie wykonywaniem artystycznej stolarki oraz mebli z drewna na własny użytek - nigdy u niego nie widziałem żadnych wad w wyrobach. zawodowi stolarze (nie mylić z tymi co meble na wymiar składają z płyt z obi) też mają swoje patenty a drewno drewnu nie równe - trzeba wiedzieć co do czego. A stare meble które mają po kilkanaście-dziesiąt lat i wyglądają jak nowe ? dobrze wykonane podłogi ?, oczywiście można ale trzeba poświęcić więcej pracy niż "gotowcom".

stare meble były robione z litego drewna, np. dębu i do tego fornirowane szlachetnieszym fornirem, np. orzechem,sam mam takie, cudo. Kogo na to teraz stać?

No własnie.

MDF ma w zasadzie tylko ten plus że jest powtarzalny w obróbce.

Ale fonicznie najlepsze są Balsa , płyta wiórowa lub sklejka na końcu MDF/HDF ....a w brew wszystkiemu najsłabszy dzwięk to w tzw. super sztywnych obudowach czyli beton , odlew alu , marmur.

Ideał obudowy to jej brak.

Lub gdy jest nieskończenie wielka.

Ja mam sentyment do Balsy.

Genialny materiał , poniekąd do polaków nalezą rekordy wytrzymałościowe.

Balsy są rożnej twardości i można z niej rożne kształty.

Fajnym materiałem ale upierdliwym w obróbce są dechy bambusowe.

Gość Gość

(Konto usunięte)

.... i wszystko byłoby super, gdyby nie jedno małe "ale" - on Ci to wszystko póki co obiecuje, żeby Cię udobruchać przy kolejnym przełożeniu terminu. A na jakim etapie są obecnie Twoje paczki? Głośniki chociaż ma? Co robił przez tyle czasu? Nic a nic Cię to nie zastanawia? teraz masz nowy termin i powiem Ci jak będzie. 2-3 dni przed tym terminem powie Ci, że co prawda jeszcze nic nie zrobił, ale obiecuje ci solennie, że do lipca jeszcze dorzuci Ci monobloki w prezencie, a w grudniu dokupi jakieś auto z wyprzedaży rocznika - dlatego trzeba poczekać do grudnia. Moja rada: nie zamawiaj skrzynek, dopóki nie prześle Ci głośników, zwrotnic i preampu. Inaczej jest poważne ryzyko, że zostaniesz z pięknymi obudowami z litego drewna. No, właśnie - z litego drewna.... Cóż, jak lubisz zapraszać kłopoty, to czemu nie?

Ano zobaczymy. Jak napisałem wyżej cała reszta ma być 6-tego gotowa.

Jezeli mozna slowko na temat materialu na obudowy to mysle ze lite drewno, nawet sezonowane nie jest najszczesliwszym rozwiazaniem. Drewno caly czas pracuje, azeby obudowa nie popekala to musi miec szczeliny by miec sie gdzie rozejsc gdy naciagnie wilgoci. Kolumna jednak musi byc szczelna. Jezeli juz ma byc drewno to moze uzyc klejonki a wierzch okleic fornirem?

Nie tego się nie boję. mam stolarza który kieruje się przebiegiem włókien, strukturą drewna itd. Mam od niego bardzo dużo wyrobów i nic nigdy nie pękło. W łazience mam blat o wymiarach bodajże 70cm na 2m i gruby na 6cm. W nim mam wycięty otwór na wpuszczoną umywalkę i wystającą z blatu baterię. I przez cztery lata nic kompletnie się z nim nie dzieje. Zero wypaczeń, ząbkowania, nierówności o pęknieciach nie wspominając. A jest tylko olejowany i raczej codzienny kontakt z wilgocią ma. Nie sadzę żeby kolumny były poddawane takim zmiennym warunkom wilgotnościowym jak łazienka. Bardziej się boję efektu akustycznego takich konstrukcji. Ale przy ich wadze i masywności może źle nie będzie.

No i nie ładuj się w żadne lite drewno, kłopoty zapewnione. Robił kiedyś takie obudowy polski Qba, ale się rozłaziły i finalnie się z tego wycofał. Z jakiegoś poodu chyba nikt na rynku nie robi obudów z litego drewna. Rozważ sklejkę + fornir. Co do terminu to sugeruję jednak Ci podpisanie umowy z dokładnym rozpisaniem w punktach co i kiedy ma być dostarczone, zmontowane, jaka cena itd. Wiem, że darkul będzie tego unikał jak diabeł święconej wody, ale teraz tak czy siak powinien podpisać, jednak presja forum na kolesia jest spora.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Zorganizuj dla chętnych z forum jakiś odsłuch, poopowiadaj o urządzeniach, pokaż się z lepszej strony - od razu będzie ciekawiej.

Ale tu większość osób która nigdy nie słyszał jego produktów wcale nie chce ich słuchac. Chcą tylko pyskować.

Nie raz zapraszałem i ja kolega Panerai chętnych na odsłuchy. A wiem że i pan Darek z chęcią wyśle wzmak na próbę tak jak zrobił to na początku dla mnie.

Mczaj ma pojęcie jak to małolat z netu.

------------------

Każdy robiący obudowy wie , jest świadomy że mistrzostwo stolarstwa to własnie budowa z litego drewna , z rożnych gatunków w różnych formach.

Dlatego skrzypiec nie robimy z MDF'u : ))))))))

Nie tego się nie boję. mam stolarza który kieruje się przebiegiem włókien, strukturą drewna itd. Mam od niego bardzo dużo wyrobów i nic nigdy nie pękło. W łazience mam blat o wymiarach bodajże 70cm na 2m i gruby na 6cm. W nim mam wycięty otwór na wpuszczoną umywalkę i wystającą z blatu baterię. I przez cztery lata nic kompletnie się z nim nie dzieje. Zero wypaczeń, ząbkowania, nierówności o pęknieciach nie wspominając. A jest tylko olejowany i raczej codzienny kontakt z wilgocią ma. Nie sadzę żeby kolumny były poddawane takim zmiennym warunkom wilgotnościowym jak łazienka.

ok, jak masz mega-starannego stolarza, to ryzyko maleje, choć weź pod uwagę, że blat może pracować, natomiast ścianki obudowy - mniej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.