Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Te Credo fajne. Warto by je posłuchać.

Tylko jak dla mnie niestety za drogie. 14500zł

skoro credo są dostępne w "regularnej" sprzedaży to cena musi zakładać marżę sklepu i wobec tego myślę, że jest skalkulowana uczciwie choć mój budżet głośnikowy również przekraczają

podoba mi się natomiast ich koncepcja - prawdziwe 3 drogi na renomowanych przetwornikach jeśli tylko zwrotnica jest dopracowana to musi fajnie zagrać.

Pozwolę się wtrącic.

Miałem w domu kilkanaście par kolumn nie wspominając o tym że sprzedając różnego rodzaju sprzęt audio zawsze ktoś wpadał do mnieze swiomi na porównania. Posiadałem wiele markowych konstrukcji i DIY na drogich przetwornikach- kilka modeli audio physic (kiedyś mnie rajcował sposób prezentacji tych kolumn) , usher , dynaudio , proac response , esy continnum , akustyki rr2(te wyżej na zdjęciu to kolegi ale ja je zrobiłem), sonus faber amator 1 i najlepsze kolumny z wyżej wymienionych kolumny projektu Father_Pio na etonie i wstędze fonteka. Na niektórych przy odpowiednim sprzęcie towarzyszącym udawało mi się uzyskac dobrą scenę dźwiękową z niezłym realizmem (kwesta kabli w jednych systemach zmieniały sporo w innych prawie nic). Można było powiedziec że byłem zadowolony ale czegoś mi jednak brakowało. To cos znalazłem i zmieniło nieco mój pogląd do audio to odsłuch starych kolumn tannoya z wypasioną lampą 300b. Wtedy pomyślałem stare brzydkie drogie w użytkowaniu odpada. W międzyczasie trafiły do mnie kolumny harbeth w sumie po namowie kolegi który kiedyś użytkował SF amator 1 i akustyki rr2. Obecnie ma on najwyższy model monitor 40. Postawiłem u siebie harbeth , bas bez rewelki ale głosnik dośc duży więc go słychac , góra można powiedzec że jest ale do wstęgi founteka czy kopułki dynaudio w amator 1 bardzo dużo jej brakuje ale co ważne nie przeszkadza mi to. Jest duży dzwięk z fajną srednicą....ale cały czas pamiętam 300b plus tannoy i tam realizm był większy z lepszą dynamiką. Mówię sobie chu...robię 300b i w sumie przez przypadek kupując lampy trafiłem do Pana Jagodzińskiego od Jaga.

Stoją u niego w niewielkim pomieszczeniu kolumny na goodmansach axiom 301. Posłuchałem i znowu mega realizm z kapitaną dynamiką nie do osiągnięcia poprzez obecnie kolumny typu scanspeak , focal ,itp. Grało prawie tak dobrze jak na kolumnach tannoya Co ciekawe po odsłuchu pojechałem kupic odtwarzacz audio nota od kolesia z łodzi. Wchodzę wypasione kolumny focala z serii utopia - techniczny typowo "audiofilski" dzwięk ze słabą dynamiką którego po odsłuchu goodmansów moje ucho nie trawiło.

Powrót do domu , kolega już zakupił 2 pary goodmansów. Pomiary trwają i kompletowane czesci pod 300b.

Tu chcę nawiązac do kolumn drakulowych. Powiem tak kupic bym ich nie kupił bo wystający głośnik , gdzie otwór śruby zaślepiony jest chyba gumą do żucia ,to dla mnie nieporozumienie. Nie wiadomo jak kolumny były mierzone itp.

Wczoraj wsadziłem z kolegą goodmansy do byle jakiej obudowy nazwijmy ją "zastępczą " która nie odpowiadała w żaden sposób do tych głosników , jedyne co pasowało to otwór pod głosnik który nie wystawał i co i zagrało i to całkiem nieźle ale nadal sporo gorzej niż na odsłuchu w Łodzi.

Kolumny drakula mogą grac , pamiętacie ile osób się podniecało po odsłuchu nowych kolumn ancient audio na przetwornikach nie adekwatnych wcale do ceny kolumn. Podobnie jest z WLM estradowy tani głosnik eminence , tonsilowska "kupa" plus czary mary i gra.

Wsadzając większe kolumny na miejsce mniejszych przy elektronice która jest w stanie je napędzic do odpowiednio dużego pomieszczenia (choc czasami nie jest to konieczne) będziemy mieli wrażenie że większe jest lepsze i tak jest.

Gość Gość

(Konto usunięte)

nautilus81

Ja mam podobne doświadczenia. Miałem kappy 8.2i dosyć długo.

Też stare, solidne trumny. I ten sposób na dźwięk mi odpowiada. Lubię energie, drive, emocje w muzyce.

Stąd pomysł na jeszcze większe konstrukcje.

Mam nadzieje ze za tydzień dam znać jak brzmi Darkulowy pomysł na muzykę. Jak będzie lepiej niż niż z Kapp to ja niczego więcej nie potrzebuję.

nautilius81

zgadzam się z Toba w 100%,

mnie poniosło w komentarzach, to że koledzy piszą o czymś czego nie słuchali a wiedza lepiej, że to nie może zagrac. a to niestety dla niektórych gra i to jak.

Trzeba miec otwarty umysł na różne rozwiązania. Najwazniejsze jest, że to co mamy najbardziej musi sie nam podobać.

Co do wpisu, nautilusa, wszystko się zgadza, sam gram na JBL z 70 lat o skuteczności 108dB/220L i mam punkt odniesienia, np.drivera 118dB, miażdżą wręcz konstrukcje na markowych przetwornikach, szkoda czasu i pracy, na stosowanie 18 cm, które mają się nijak, a tutaj co nie którzy, jajka znoszą przy swoich popierdziawkach, nie rozumiem jak można się zachwycać basem z 6", ale cóż, jeśli nie zainwestuje jeden z drugim minimum 5tyś$, to prawidłowego dźwięku nie uzyska,..... i nie przekonają mnie wpisy że np 16Hz są dobre,... bo nie są, takie skrzyneczki i konstrukcje zaprzestałem już dawno tworzyć, bo poco, nawet na tym oka zawiesić, a słuchać tym bardziej.

Azus, jeśli lubisz to jak dla mnie możesz mieć membranę nawet i 100" i nic mi do tego, wiszą mi wasze dziwne preferencje muzyczne, nie mające nic wspólnego z naturalnym graniem i przekazywaniem muzyki, ja wiem że ŁUP ŁUP na dyskotece jest zajebiste, niestety nie mające nic wspólnego z muzyką, o gustach się nie dyskutuje, ale proszę mi tu nie wciskać swojego Disco Kitu, a jeśli chodzi o znoszenie jajek Azus to na fermie znajdziesz ich więcej, znoście wielkie jaja takie jak i wasze membrany.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Elmero

nawet nie wiesz o czym Ty piszesz. To że są 12" basowe głośniki nie oznacza, że one grają jak na disco.

Przekaz jest bardzo neutralny, swobodny a basu jest tyle ile trzeba, nie zabija innych dźwięków.

Duże stare głośniki/kolumny są niewygodne. Wyglądają częstą tragicznie same w sobie , potrzebują dużych paczek (drogo i nieładnie ) , same przetworniki są stosunkowo drogie goodmans ok 1500 zl za parę , tannoy sporo drozej itp. Mimo wysokiej efektywności wbrew pozorom dobór wzmacniacza nie jest prosty i tani , lekki przydzwiek wzmaka bedzie wyraznie słyszalny itp.

Moja żona też chce smukłe kolumienki , krytykuje wygląd harbeth a nie wie co ja czeka....chyba dostane łomot:)

Człowieku, ty nawet nie wiesz co to jest bas, jakbyś wiedział, to napisałbyś coś konkretnego, jam mam bas 45Hz , nie żadne łub, tylko jego wybrzmienie, dowiedz się co to jest bas.

Ehh, ludzie, na scenie grałem lat wiele, kto z was zna dźwięk basu??? prawdziwy dźwięk, Azus, polemizował bym na temat kto z nas wie lepiej co to jest bas, się tak czepiacie basu ehh , a reszta pasma?? mniej ważna, bas najważniejszy?? Koniec tematu z mojej strony, no bo ja przecież nie wiem co to jest bas, nawet ten 60 Hz, bawcie się tu dalej w swoim gronie basu 45 Hz

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Człowieku, ty nawet nie wiesz co to jest bas, jakbyś wiedział, to napisałbyś coś konkretnego, jam mam bas 45Hz , nie żadne łub, tylko jego wybrzmienie, dowiedz się co to jest bas.

Dokładnie. Popieram

Tam też pewnie gra jak w disco:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dokładnie. Popieram

Ukryta Zawartość

czym się ekscytujesz?nie zbliżasz się nawet na odległość wzroku do takiego grania!

Ukryta Zawartość

Duże stare głośniki/kolumny są niewygodne. Wyglądają częstą tragicznie same w sobie , potrzebują dużych paczek (drogo i nieładnie ) , same przetworniki są stosunkowo drogie goodmans ok 1500 zl za parę , tannoy sporo drozej itp. Mimo wysokiej efektywności wbrew pozorom dobór wzmacniacza nie jest prosty i tani , lekki przydzwiek wzmaka bedzie wyraznie słyszalny itp.

Moja żona też chce smukłe kolumienki , krytykuje wygląd harbeth a nie wie co ja czeka....chyba dostane łomot:)

Ja swoją ujarzmiłem, ;0), jak wniosłem do domu stare skrzynie i żeliwne tuby, oj wole nie pisać, ale jak zapuściłem małżonki płytę, to mnie jeszcze bardziej pokochała, zresztą już się przyzwyczaiła bo tyle lat już to trwa.

Od wczoraj wygrzewam monobloki, jestem sam w domu przez weekend, miodzio.

źwięku nie uzyska,..... i nie przekonają mnie wpisy że np 16Hz są dobre,... bo nie są, takie skrzyneczki i konstrukcje zaprzestałem już dawno tworzyć, bo poco, nawet na tym oka zawiesić, a słuchać tym bardziej.

Azus-ładnie by było napisać-moim zdaniem-bo ktoś może mieć inne.zwłaszcza,że słyszałem i uczestniczyłem w porównaniach różnych kolumn.i mam inne zdanie od twojego!

Dokładnie. Popieram

Ukryta Zawartość

Marcin dziwie Ci się,jak sie ten wpis ma do twoich spostrzeżeń nt basu z sonus faber electa amator 1???????????

Ukryta Zawartość

Azus-ładnie by było napisać-moim zdaniem-bo ktoś może mieć inne.zwłaszcza,że słyszałem i uczestniczyłem w porównaniach różnych kolumn.i mam inne zdanie od twojego!

Przepraszam,... to są tylko moje odczucia i testy, proszę do moich wpisów dołączyć ten wpis, jeszcze raz przepraszam.

Przepraszam,... to są tylko moje odczucia i testy, proszę do moich wpisów dołączyć ten wpis, jeszcze raz przepraszam.

problem w takich dyskusjach jest jeden-każdy z nas ma własne koncepcje i upodobania.

NIe ma co dyskutowac , kazdy ma swoje racje.

Przećwiczyłem sporo kolumn , sporo słuchałem , wiem że takie goodmansy czy tannoye to inna wyższa liga niż kolumny typu studio 16 hertz czy akustyk czy proac itp.

Kolega ma w domu jeden z pierwszych wytworów studio 16 hertz i wiecie gdzie grają podłączone u syna do konsoli sony playstation. Chciałem zrobić kiedys fotkę ale mi nie pozwolił twierdząc ze może byc przykro producentowi że to bardzo spoko koleś.

Zwrotka projektowana na słuch ale żeby ładniej brzmiało mówi się tak "pod indywidualne zamówienie klienta".

Mam mało basu ....wyślij pan wsadzę inną zwrotkę i będzie więcej itp. Żenada.....

Pozdrawiam

problem w takich dyskusjach jest jeden-każdy z nas ma własne koncepcje i upodobania.

Tak, tym bardziej, że każdy słyszy inaczej, a do tego upodobania,....i jeszcze poglądy, charakter, dobrze, że przez internet nie można się bić, co niektórzy zawzięci, znam takiego ze wschodu, co chce mnie pobić, słuchamy na takich samych konstrukcjach, a i tak ma inny pogląd na dźwięk i weź zrozum.....

NIe ma co dyskutowac , kazdy ma swoje racje.

Przećwiczyłem sporo kolumn , sporo słuchałem , wiem że takie goodmansy czy tannoye to inna wyższa liga niż kolumny typu studio 16 hertz czy akustyk czy proac itp.

Kolega ma w domu jeden z pierwszych wytworów studio 16 hertz i wiecie gdzie grają podłączone u syna do konsoli sony playstation. Chciałem zrobić kiedys fotkę ale mi nie pozwolił twierdząc ze może byc przykro producentowi że to bardzo spoko koleś.

Zwrotka projektowana na słuch ale żeby ładniej brzmiało mówi się tak "pod indywidualne zamówienie klienta".

Mam mało basu ....wyślij pan wsadzę inną zwrotkę i będzie więcej itp. Żenada.....

Pozdrawiam

jakbyś był obiektywny to byś napisał szczegóły konstrukcji,każdy kto się interesuje tmi produktami wie jak one ewoluowały na przestrzeni casu i jakie możliwości miały przetworniki montowane wiele lat temu w danej kolumnie,to żadna tajemnica,odsyłam do klubu S16Hz

jest jeszcze pomieszczenie i jego wielkość,jakaś kategoria cenowa i parę innych rzeczy.kolumny takie jak moje Ariesy,były porównywane z kolumnami Opera Baroque(15`` woofer) w pomieszczeniu ok50m-poza tym ,że to zupełnie odmienne szkoły grania,dramatu nie było.poglądy kolegi Nautilus to szkoda komentować,jego Sonusy, byłe ,słuchałem w domu.

To jest w ogóle problem dużych membran, mają sporą bezwładność.

Nie wrzucaj wszystkich dużych przetworników do jednego kosza.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

jest jeszcze pomieszczenie i jego wielkość,jakaś kategoria cenowa i parę innych rzeczy.kolumny takie jak moje Ariesy,były porównywane z kolumnami Opera Baroque(15`` woofer) w pomieszczeniu ok50m-poza tym ,że to zupełnie odmienne szkoły grania,dramatu nie było.poglądy kolegi Nautilus to szkoda komentować,jego Sonusy, byłe ,słuchałem w domu.

Może u Cebie nie grały bo wzmak był nieodpowiedni , złe kable itp. Jak sobie sklepałes system pod aries to so sie dziwic.

Amator 1 dobrze grały na audioquest cv6 , z kolegi yp sound argentum była kicha , podobnie z amplifonem szału nie było , znacznie lepiej zagraly z 18 watowym setem na diablach co nie powinno razem grac.

Sonusy sprzedałem bo miałem lepsze kolumny profesjonalnie mierzone a nie strojone na słuch.

Tyle w tym temacie.

Może u Cebie nie grały bo wzmak był nieodpowiedni , złe kable itp. Jak sobie sklepałes system pod aries to so sie dziwic.

Amator 1 dobrze grały na audioquest cv6 , z kolegi yp sound argentum była kicha , podobnie z amplifonem szału nie było , znacznie lepiej zagraly z 18 watowym setem na diablach co nie powinno razem grac.

Sonusy sprzedałem bo miałem lepsze kolumny profesjonalnie mierzone a nie strojone na słuch.

Tyle w tym temacie.

mam różne druty,ale akurat nie YPS,mam również inny wzmacniacz niż Amplifon-i parę innych rzeczy o których nie wiesz.i wykonaliśmy kilka różnych połączeń żeby wyrobić sobie zdanie.

mam różne druty,ale akurat nie YPS,mam również inny wzmacniacz niż Amplifon-i parę innych rzeczy o których nie wiesz.i wykonaliśmy kilka różnych połączeń żeby wyrobić sobie zdanie.

Odnośnie kolumn to minas anor premium są kolegi. Jak będę miał 300b z dopracowanym projektem na goodmansach to zapraszam na odsłuch . Mieszkam 80 km od Rezysława.

Nie twierdzę, że nie jest uczciwa.

Tylko jest ponad trzy krotnie wyższa od kolumn Pana Darka, które to są przedmiotem porównania.

HQ piszesz o cenie kolumn razem z obudowami czy tylko części którą wykona Darkul ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.