Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z zasprzegleniem obrotów 45 w Thorens

velchinaski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nabyłem gramofon Thorens 320 i mam mały problem z obrotami 45 tzn nie moge sie zasprzeglic dopiero pomaga pchniecie talerza reka .Obroty 33 chodza idelanie oraz bez talerza 45 wchodza po 15-20 sekundach jednak towarzyszy temu dziwny dzwiek taki trekot jak by przekladnia nie mogla sie zazebic czy jak .Moze ktos pomoze co moze byc przyczyna .Sprzedawca sugeruje ze to wina zlego wypozimowania ale mi sie wydaje ze wszystko ustawilem dobrze i ze to wona sprzegła lub paska tu linki do video

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Umyj pasek w zimnej wodzie z mydłem oraz przeczyść rolke silnika. Jeżeli dalej tak będzie, to znaczy, że z silnikiem coś jest nie tak. Rozkręcenie talerza w tym gramofonie nie powinno zajmować więcej niż 5 sekund.

Dlaczego z silnikiem kiedy obroty na 33 dzialaja idealnie oraz gdy zasprzegli i 45 w/g mnie to wina sprzegla lub jakies przekladni zasprzeglajacej stad tez charakterystyczne chrobotanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Nabyłem gramofon Thorens 320 i mam mały problem z obrotami 45 tzn nie moge sie zasprzeglic dopiero pomaga pchniecie talerza reka .Obroty 33 chodza idelanie oraz bez talerza 45 wchodza po 15-20 sekundach jednak towarzyszy temu dziwny dzwiek taki trekot jak by przekladnia nie mogla sie zazebic czy jak .Moze ktos pomoze co moze byc przyczyna .Sprzedawca sugeruje ze to wina zlego wypozimowania ale mi sie wydaje ze wszystko ustawilem dobrze i ze to wona sprzegła lub paska tu linki do video

Ukryta Zawartość

Thorens "na pych".

O myciu paska w mydlinach nie słyszałem jeszcze. To może nic nie dać, bo pasek może być po prostu rozciągnięty, wobec czego pomogłoby to jak przysłowiowemu umarłemu kadzidło. Raczej kup nowy pasek (zdaje się, że to kosztuje około 80 zł), ale zanim go założysz, przeczyść alkoholem izopropylowym zarówno rolkę napędową jak i brzeg subplattera po którym biegnie pasek.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Miałem podobny dźwięk w swoim.

Wymień pasek, wyczyść rolkę, subplater. Sprawdź i wymień olej w łożysku.

Oglądałeś zawieszenie? Czy talerz nie dotyka obudowy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na tym zdjęciu po lewej stronie widać krążek napędowy od silnika. Jest dokręcany do osi na mały imbus. To kwestia regulacji tego elementu - wysokość położenia tego krążka. Pod spodem jest sprężyna - uważać należy przy rozkręcaniu.

To nie jest wina paska, chyba, że jest luźny, wtedy trzeba wymienić.

Jasne, że dobrze jest oczyścić łożysko, zalać do pełna nową oliwką.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jednak sprzedawca mial racje nie mialem wypoziomowanego wcale talerza i ramienia zaczelem krecic srubami trzema, ktore znajduja sie obok talerza i jadna do oporu no i nagle trzask i pekla i teraz sobie narobilem ;((((  czy mozna to jakos naprawic jak rozebrac by wymienic z tej sruby ta linke ;(((??? Cale zawieszenie na jedna strone padlo ;((((

I juz wszystko wiem nie moglem uzyskac dobrych obrotow bo talerz i ramie nie bylo dobrze wypoziomowane bo kiedy urwalem jedna ze srub poziomujacych okazalo sie ze byla dorabiana i zostala tez chyba przez kogos urwana i kiedy krecilem nia linka sie skrecala az sie urwala napisalem do sprzedawcy z ebay jestem ciekaw co odpisze . A czy ktos z was wie moze gdzie moge dokupic taki plastikowy wkret z linka i drugim bolcem sluzacy w thorensie do poziomowania ramianie i talerza ?

• 5 miesięcy później...

Witam,

mam perfekcyjnie ustawiony i wypoziomowany thorens td 160 i z czasem zaczęły się problemy z przełączaniem na 45 obrotów (nie było hałasów tylko się nie przełączał ) umyłem pasek i pomogło :) może na niedługo i pasek będzie trzeba zmienić.

dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.