Skocz do zawartości
IGNORED

jaki subwoofer do kina

ReNtGeN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym powiększyćmój zestaw o subwoofer. W zasadzie w 90% tach oglądam tylko filmy. Mam osobne pomieszczenie do tego przeznaczone ok. 24 m2. Amplituner Yamaha RX 765 i zestaw głośników Mordaunt Short. Do pełnego zestawu brakuje tylko porządnego basu. Chciałbym na ten cel przeznaczyć 1500 zł. Co polecacie ?? A może zamiast jednego kupić dwa mniejsze ?? MA to sens ??

https://www.audiostereo.pl/topic/97518-jaki-subwoofer-do-kina/

w tej cenie dostaniesz Roth KH-20 - powinno wystarczyć

http://www.audiostereo.pl/roth-audio_kh20_kino-domowe-750-5122-22.html

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Tylko niewiele przekracza Twój budżet, natomiast oferuje świetną kontrolę, bardzo dobrą dynamikę, spokojnie wystarczy do Twojego pomieszczenia - REL T5.

Zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No dobrze a można prosić kogoś o opinie kto nie sprzedaje sprzętu ?? Chciałbym posłuchać jeszcze opinii samych użytkowników.

Hehe dlaczego, tak ładnie walczą o klienta, pełen obiektywizm z każdej ze stron ;)

Co do tematu, zainteresuj się niemiecka firmą Teufel, mamy dostępny model S 5000 SW z certyfikatem THX Select 2, bardzo chwalony w niemieckiej prasie (cały zestaw). Cena przekracza nieco ponad 1600 zł na amazon.de

31XwxJ4wSzL._SS400_.jpg

Masz potworka stworzonego od podstaw pod KD, a nie REL które jest dla budżetowego stereo, czy Roth (i branża dostała po łapkach - więcej finezji panowie, a nie tak z grubej rury))

Co do subów firmy Teufel to faktycznie brzmią dobrze. Jednak mam pytanie, ma lub miał może ktoś styczność z tym subem: Magnat Motion 250 A?Proszę o opinie.

P.S.

Jeśli głównie oglądasz filmy to spokojnie zadowoli cię sub do 1000 zł jak Jamo lub Taga. W filmach kompresja sygnału nie jest wymagająca i nawet suby średniej klasy sobie tadzą.

a nie REL które jest dla budżetowego stereo

Trochę przesadzasz z tym budżetowym klientem w przypadku tego woofera. REL T5 czy podobnej klasy Velodyne CHT-8Q ( Q10 i nowa seria) jak najbardziej poleciłbym do stereo oraz KD. Sam posiadam ten drugi i w KD spisuje się świetnie, choć podłączony jest tylko do wzmacniacza stereo. Bardzo ciekawie prezentuje się podczas koncertów z BD.

Niestety 1500 złotych to trochę za mało, jednakże uważam, że jak najbardziej warto.

do 25 m2 spokojnie powinien wystarczyć 8 calowy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeśli głównie oglądasz filmy to spokojnie zadowoli cię sub do 1000 zł jak Jamo lub Taga. W filmach kompresja sygnału nie jest wymagająca i nawet suby średniej klasy sobie tadzą.

Wręcz przeciwnie, dopiero przy dobrym subwooferze można poczuć to co w filmie najlepsze.

Co znaczy stwierdzenie "kompresja sygnału w filmach nie jest wymagająca???"

Witam

Chciałbym powiększyćmój zestaw o subwoofer. W zasadzie w 90% tach oglądam tylko filmy. Mam osobne pomieszczenie do tego przeznaczone ok. 24 m2. Amplituner Yamaha RX 765 i zestaw głośników Mordaunt Short. Do pełnego zestawu brakuje tylko porządnego basu. Chciałbym na ten cel przeznaczyć 1500 zł. Co polecacie ?? A może zamiast jednego kupić dwa mniejsze ?? MA to sens ??

hej wszystkim ja podobnie jak Ty chciałbym powiększyc sobie zestaw kina o suba ( w tej chwili jade na kompie i zestaw Creative GigaWorks S750 THXdaje rade muszę przyznac (pokój 26m2) ale na filmach dvd i mkv z dżwiękiem do 1,5 mbps jak wcisnę bluray-a słyszę,że satelitki ( mimo,że mają po 70W ) jakoś nie dają rady a sub ma szczyty mozliwości wcale na nienajgłośniejszym podkręceniu potencjometru a chciałbym poczuc nie tylko usłyszec porządne "pierdniecie" poza tym słucham dużo muzy (relaksacja, medytacja,trans,elektronika,muza filmowa,dance,techno,rock a i czasami i metal(bas na kotłach) a niestety po ostatnim pobycie u znajomych i posłuchaniu muzy w stereo na kolumnach stojących a nie satelitkach i subie doszłem do wniosku,że te moje do tego nie za bardzo się nadają,to nie to ( chociaż gdy wrzuciłem muzę z Titanica i pierwszy utworek 51 sek jest taki zaje bas,że kolumny u znajomego tego nie przeniosły,było "płytko" a u mnie szyby drżały w dzrzwiach). A co myślicie o Velodyne ale EQ Max 8 lub 10 znalazłem je na amazon .us w takiej cenie,że (tak myślę)że opłaca się je ściągnąc bo są akurat teraz w okazyjnej cenie.Mój subek z Creativa ma 210 W tamte( Velodyne) też mają moc podchodząca do tej wartości ( odp.180,195W) jak myślicie będzie to "dawało" lepiej czy porównywalnie.Może Paradigm DSP 3100 lub 3200 jednak ten jest trochę za drogi na moją kieszeń czy to będzie już za dużo na taki pokoik,JBL-a ES 150 słuchałem w salonie mój Creativ lepiej "daje". Acha nie wiem czy tak bardzo ważne jest jaki się ma sprzęt jeśli chodzi o wybór suba przecież i tak dostaje sygnał liniowy z ampa,który czy jest za 2 tys czy za 10 tys nie wpływa na jakośc sygnału z kanału subwoferowego wszystko zależy od tego jaki jest bas na ścieżce filmowej ( dobrze myśle?) a "powiedzcie" mi co do tego mają też kolumny ,że tak wszyscy podają jakie mają co to ma do rzeczy,suby mają przecież pokrętełko do regulacji częstotliwosci odcięcia i tym sobie regulujesz dopasowujac suba do pasma przenoszenia kolumn ( basy) niech mnie ktoś poprawi jeśli źle myśle i proszę o radę.Myślałem jeszcze nad tym,który podał corner : Teufel z certyfikatem THX a to dużo znaczy wiem po tych swoich Creativach i jak myślicie jak sie ma Teufel do Velodyne i mam pytanko do corner-a co znaczy : mamy dostępny model ... tzn,że Ty tam jesteś no nie wiem w niemcowni czy w tej firmie czy może w amazon? daj znac jeśli tak jakby wygladała sprawa ściagniecia jakiegoś suba do 2 tys ( po opłaceniu cła vatu opłat związanych z przesyłką ( ile ich by było) z góry dziękuję wszystkim którzy poświęca choc chwilkę na odpisanie.

A co myślicie o Velodyne ale EQ Max 8 lub 10 znalazłem je na amazon .us w takiej cenie,że (tak myślę)że opłaca się je ściągnąc bo są akurat teraz w okazyjnej cenie.

Modele bardzo interesujące i polecam !!

Jednakże czy na pewno w okazyjnej cenie?

Czy do ceny zakupu dodałeś cło i podatek VAT?

Na szczęście te Velodyne mają z tyłu przełącznik zmiany napięcia na 230V

Modele bardzo interesujące i polecam !!

Jednakże czy na pewno w okazyjnej cenie?

Czy do ceny zakupu dodałeś cło i podatek VAT?

Na szczęście te Velodyne mają z tyłu przełącznik zmiany napięcia na 230V

wiem,że jest jakaś tam opłata zwana fracht ( pewnie za przewóz statkiem ) i cło i vat ale po ich dodaniu i tak cena jest o wiele atrakcyjniejsza niż u nas jedynie nie wiem ile wyniesie wspomniany fracht ale nawet gdyby wyniósł 50-100 $ to się opłaca te modele Velodyne bo teraz są w promocji czy czymś tam pzdro

reasumując mam do wyboru

Rel t5 - 1990 zł

Velodyne CHT Q8 lub Q10 - 2000 zł

Velodyne Impact 10 - 1860 zł

JBL ES 150 - 1099zł

Paradigm PDR 100- 1400 zł

Teufel S 5000 SW

Skłaniam się ku jakiemuś Velodynkowi. Teufel moze i dobry i może i bym się skusił ale jakby był dostępny w polsce. Rel wydaje mi się bardziej do stereo się nadaje. Więc zostaje velodyne. Powiedzcie mi jaka jest różnica między nimi dwoma bo cena jest porównywalna. Który bardziej się nadaje do kina i któy lepiej się zgra z moją yamahą ?

reasumując mam do wyboru

Rel t5 - 1990 zł

JBL ES 150 - 1099zł

Teufel S 5000 SW

Skłaniam się ku jakiemuś Velodynkowi. Teufel moze i dobry i może i bym się skusił ale jakby był dostępny w polsce. Rel wydaje mi się bardziej do stereo się nadaje. Więc zostaje velodyne. Powiedzcie mi jaka jest różnica między nimi dwoma bo cena jest porównywalna. Który bardziej się nadaje do kina i któy lepiej się zgra z moją yamahą ?

"powiedz" mi jak sub ma się zgrac z ampem wytłumacz mi bo czegoś tu nie rozumiem ludzie o czym wy gadacie,kolumny ; rozumiem ale sub już nie rozumiem, co ty podłączasz pasywnego suba do ampa,że ten ma się zgrac z subem ciemna magia.

"powiedz" mi jak sub ma się zgrac z ampem

Wystarczy że subwoofer aktywny z uwagi na zbyt małe napięcie na wejściu nie będzie się prawidłowo wzbudzał przy niskich sygnałach, wtedy nastąpi nieprawidłowe zgranie ze wzmacniaczem

cło i vat ale po ich dodaniu i tak cena jest o wiele atrakcyjniejsza niż u nas
Podaj może cenę tego Velodyne w dolarach bo coś mi sie wierzyć nie chce. Czy znasz stawki cła, podatku i VAT?

Wystarczy że subwoofer aktywny z uwagi na zbyt małe napięcie na wejściu nie będzie się prawidłowo wzbudzał przy niskich sygnałach, wtedy nastąpi nieprawidłowe zgranie ze wzmacniaczem

Podaj może cenę tego Velodyne w dolarach bo coś mi sie wierzyć nie chce. Czy znasz stawki cła, podatku i VAT?

jak patrze na te cany to też nie chce mi się wierzycVelodyne EQ Max 10 -449$ dźwięknąłem do urzędu celnego i wyliczyli mi,że zapłaciłbym za niego niecałe 1900 już z cłem i vatem ale nie wiem ile wyniesie koszt przesyłu bo ponoc wlicza się w cene i wtedy od tego nalicza się cło i vat ale i tak jest atrakcyjna cena ,wszedłem na oficjalną stronę Velodyne i tam też mają takie ceny to są jakieś nowości( powiedzmy) i pewnie wchodzą na rynek i opóścili ceny w każdym bądź razie to szok w porównaniu z naszymi cenami JEST KTOŚ W STANIE "POWIEDZIEC" ILE WYNIESIE KOSZT PRZESYŁU I JAK JEST NALICZANY OD WAGI,CENY ? PROSZĘ O POMOC BO WIECZNIE TO NIE BĘDZIE TRWAŁA TAKA CENA a to chyba jedyny z subów (aktualnie) , który opłaca się ściągnąc i nie byle jaki,ten i ósemka pzdro.

acha i dzięki za wytłumaczenie zgrania suba z ampem bo nie wiedziałem

@Adek45

Kupując w krajach UE nie płacisz cła ani vatu - to znaczy jeśli zachodni sklep, który sporo wysyła i tym samym przekracza pewien ustalony próg (chyba 100 tys rocznie), wtedy musi podnieść nam vat z 19% (obowiązujący w Niemczech) do 23%. Sklepów jest sporo, tak więc na pewno można to ominąć (małe sklepy), kupić taniej z wysyłką do PL.

@ReNtGeN

Wymienione przez Ciebie subwoofery są to tak zwane 2 in 1 - i do muzy i do kina, rozumie że chcesz wyłącznie do KD, tak więc Teufel sprawdzi się tutaj najlepiej, z przesyłkami wyjdzie nawet taniej niż Rel czy Velodyne. Wspomniany certyfikat THX tak dla jaj nie przyznali, suby muszą odpowiadać ściśle określonym normom, oczywiście prościej zakupić u nas, ale...... może warto ściągnąć z zagranicy?

Velodyne EQ Max 10 -449$ dźwięknąłem do urzędu celnego i wyliczyli mi,że zapłaciłbym za niego niecałe 1900 już z cłem i vatem

Z powyższego wynika, iż na elektryczny sprzęt wzmacniający sygnały akustyczne stawka wynosi 0%, czyli dobrze. Co do opłat za przesyłkę z US to wszystko zależy z jakiego sklepu byś sprowadzał, jakie maja ceny, z czyich usług korzystają i ile kosztuje obowiązkowe ubezpieczenie przesyłki. Waga paczki to chyba ponad 20 kg, więc przesyłka kosztować może od 50 dolarów nawet do 100. Gdy zweryfikujesz VAT z całkowitą ceną może wyjść podobnie jak w Polsce ( jesli dostaniesz mały upust, a przeważnie się dostaje)

No i należy pamiętać, że czasami są u nas jaja z uznawaniem gwarancji sprzętu zakupionego za Wielką Wodą. Najpierw może skontaktuj się z naszym dystrybutorem i zapytaj czy w razie czego przyjmą, a najlepiej napisz list i miej odpowiedź na papierze. Bo jeśli nie to ..... sam rozumiesz.

Z powyższego wynika, iż na elektryczny sprzęt wzmacniający sygnały akustyczne stawka wynosi 0%, czyli dobrze. Co do opłat za przesyłkę z US to wszystko zależy z jakiego sklepu byś sprowadzał, jakie maja ceny, z czyich usług korzystają i ile kosztuje obowiązkowe ubezpieczenie przesyłki. Waga paczki to chyba ponad 20 kg, więc przesyłka kosztować może od 50 dolarów nawet do 100. Gdy zweryfikujesz VAT z całkowitą ceną może wyjść podobnie jak w Polsce ( jesli dostaniesz mały upust, a przeważnie się dostaje)

No i należy pamiętać, że czasami są u nas jaja z uznawaniem gwarancji sprzętu zakupionego za Wielką Wodą. Najpierw może skontaktuj się z naszym dystrybutorem i zapytaj czy w razie czego przyjmą, a najlepiej napisz list i miej odpowiedź na papierze. Bo jeśli nie to ..... sam rozumiesz.

mawet jesliby opłata wynosiła 100 dol to opłaca się bo w kraju ten EQ Max 10 kosztuje 3 tys a sprowadzając wyniesie może z 2-2.1 no niech 2.3 tys ( 1.9 kosztowałby teraz bo niedawno jak już wcześniej wspomniałem dźwięknąłem do urzędu celnego i tam mi naliczyli vat i cło od samej ceny sprzętu no bo nie znam kosztów przesyłki) to i tak sami widzicie a jakośc też wiecie a jeśli chodzi z jakiego sklepu to pisałem amazon ( w amazon.de go nie ma a wielka szkoda bo jak wspomniał corner niepłaci się vatu i cła kupując w mniejszym sklepiku ale z kolei mniejszy może miec mniejszy asortyment i może nie miec niektórych interesujących nas pozycji) tam jest on najtańszy nie znalazłem innego może ktoś podrzuci nazwę sklepu ze sprzętem tam "po drugiel str."gdzie też by tyle kosztował. Słuchajcie to jedyna szansa na nie wiem ile bo zapewne cena wróci do "normalności" kwestia tylko kiedy czy zdąże a jest to naprawde dobry "klocek". Pzdro

reasumując mam do wyboru

Rel t5 - 1990 zł

JBL ES 150 - 1099zł

Teufel S 5000 SW

kolego sorki,ze tak to wygląda ,ze niby zdominowałem Twój wątek myślę,że to jest nieważne bo w ten sposób i Ty i ja dowiadujemy się co nieco o pewnych sprawach ja też rozglądałem się "tutaj" za subem i Velodyne ( te akurat modele) były poza moim zasięgiem finansowym a miałem na celowniku na początku M-Audio Sub 12 (799zł),Koda SW1000 (799zł),Energy ESW C-10 ( 899zł) Jamo Sub 360 ( 1099zł) czyli w sumie sama taka budrzetówka ale gdy z dnia na dzień odsłuchiwałem je po kolei doszedłem do wniosku,że lepiej dołozyc tego tysiąca i miec "coś" naprawde dobrego niż póżniej narzekac bo coś tam po czasie nieprzypasi a bo to będzie męczący bas wspomagający stereo (ewentualnie) to znowu będzie furczał głosnik przy "tąpnieciach" w filmach albo zamilknie gdy dojdzie do najnizszych rejestrów które on nie przeniesie więc zainteresowałem się "czymś"troszkę lepszym np Rel T-Zero(1750zł w Q21),Jamo Sub 660 ( 1539zł w RTV Max),JBL ES 250-1699zł w RTV Max,myślałem też o czymś ponad 2 tys np Paradigm DSP3200 (prawie 3 tys.) lub ew.3100 (ok 2tys)(Paradigma z tej półki cenowej kupiłbym w ciemno mam do tej marki pełne zaufanie ale kasa...)a potem wpadł mi w oko właśnie Velodyne na pocz.Impact10 ale po wejściu na stronkę Velodyne okazało się,że właśnie EQ Max-y są następcami CHT Q a i grają lepiej niż Impact-y ( mają zmienioną elektronikę ale głośnik jest ten sam)a,że ludzie potwierdzili jakośc EQ Max-ów jak i w stereo tak i w kd a ja znalazłem je wcześniej w takiej cenie to zacząłem szukac pomocy odnośnie infrmacji o ściągnieciu ich nawet ze stanów tymbardziej,że to kraj producenta i nie made in Ch.i właśnie trafiłem "tu" i jeśli mi się uda go ściągnąc ( no nie wierzę,żeby opłata za przesył go do Polski wyniosła ponad dwie stówy dol.am.choc myślę,że i wtedy opłacac się będzie go sprowadzic to to po prostu zaryzykuje ( bo nie wiem jeszcze jak będzie z gwarancją jak podpowiedział mi sittek ( DZIĘKI WIELKIE) bo mogę miec suba już naprawdę dobrego a takie rzeczy nie kupuje się na rok czy dwa.W kraju nie byłoby mnie stac wyłożyc na niego 3koła a jeśli nie wyjdzie bo np.nie zdąrzę i cena wróci do tej sprzed promocji to zainteresuję się Teufel-em,którego podrzucił corner też WIELKIE DZIĘKI. PZDRO. Acha i jeszcze taka moja rada jeśli już zdecydujesz się na jakiś model to UWIERZ MI WARTO ( JEŚLI BĘDZIESZ MIAŁ TAKĄ MOZLIWOŚC ) DAC KAUCJE WZIAC SUBA NA CHATE I ODSŁUCHAC GO U SIEBIE W DOMU WTEDY BEDZIESZ MIAŁ 100-TU PROCENTOWA PEWNOŚC,ŻE NIE WYRZUCIŁES KASY W BŁOTO I,ŻE BĘDZIE U CIEBIE W DOMU GRAŁ JAK NALEŻY BO ODSŁUCHY W SALONACH SKLEPOWYCH TO NIE TO BO INNA AKUSTYKA ITD A POZA TYM BĘDZIE PODŁĄCZONY POD TWOJĄ ELEKTRONIKE A NIE SKLEPOWĄ.

.W kraju nie byłoby mnie stac wyłożyc na niego 3koła

Mam jeszcze jedną radę: Model Velodyne EQ-MAX 8 powinien spokojnie wystarczyć w 25 m2. Ja mam CHT-8Q w 18 m2 i hula na najniższych nastawach. Jeśli cena nowego woofera wynosi około 2500 złotych to raczej bym się skupił na intensywnych negocjacjach ze sprzedawcą na naszym rynku. Taka moja skromna rada.

Można poszukać jeszcze w UK.

Tam często mają promocje, są elastyczni no i nie ma zawirowań z cłem i podatkami.

Do założyciela wątku - jeśli zdecydujesz się na sub 8-calowy do 25m2 to nie będziesz miał w kinie basu. Fizyki nie oszukasz.

Do takiego metrażu to min. solidne 25cm ale żeby było naprawdę dobrze to 30cm.

W zakładanym budzecie i preferencjach (kino + 25m2) polecam JBL ES250 (tego z 30 cm głośnikiem). Potrafi już odtworzyć dość niski bas z kinową swobodą i rozmachem, nie mówiąc już o osiąganiu poziomów ciśnienia, do ktorego głośniki 8-calowe nawet się nie zbliżają.

Tu nie chodzi o gusta, tylko o fakt, że 20 cm głośnik to za mało do 25m2. Kropka. Już przy średnio-głośnym oglądaniu przy niektórych scenach będzie pracował na 110% swoich możliwości, nie mówiąc już o tym, że o swobodnym odtworzeniu niskiego basu, powiedzmy okolic 30Hz nie może być mowy.

Powierzchnia membrany takiego głośnika to mniej niż powierzchnia 2 "szesnastek" , a jaką potęgę zapewniają dwie "szesnastki" w pokoju 25m2 każdy może sprawdzić.

Są 20 cm głośniki i 20 głośniki ......

Średnica to jeszcze nie wszystko.

Poprzednio miałem subwoofer Yamahy YST-SW 225 z 20 cm głośnikiem i obecnie Velodyne CHT-8Q też z 20 cm głośnikiem. W przypadku Yamahy w 20 m2 głośność ustawiona była na maxa i było nawet dobrze, ale w przypadku Velodyne wzmocnienie ustawione jest na 15 /80 i jest optymalnie. Przy poziomie 50 to już zrzuca sąsiadowi obrazki ze ściany i wykręca śrubki z meblościanki. 80 nie próbowałem i nie spróbuję :)

Tak więc ważna jest nie tylko średnica głośnika a reszta toru.

Są 20 cm głośniki i 20 głośniki ......

Średnica to jeszcze nie wszystko.

Generalnie liczy się średnica x skok. Tyle głośnik jest w stanie przepompować powietrza i ani grama więcej.I o ile z dobrym subem 20cm można próbować w pokojach < 20 m2 (choć wciąż nie będzie prawdziwie niskiego basu, jaki zapewniają wieksze membrany), to w pokoju 25m2 basu prawie na pewno zabraknie.Pamietam, jak miałem kolumny podłogowe na 18-tkach scan-speaka (bardzo mocne głośniki, z dużym max. wychyleniem). W 18 m2 dostarczały znakomity bas. Gdy przeniosłem je do pokoju 27m2 bas się po prostu ulotnił, wrażenie było naprawdę zaskakujące. Przysunięcie kolumn bliżej ścian tylko trochę poprawiło sytuację. Wtedy właśnie kupiłem JBL E250P (30cm), pojawił się bas, w kinie naprawdę dobry (przy muzyce mniej). Teraz mam dwa suby 15 calowe w obudowach zamkniętych i w stosunku do JBLa nastąpiła dalsza, zasadnicza poprawa, szczególnie w zakresie pełnej, w zasadzie nieograniczonej swobody dynamicznej i zejścia w dół. Basu nie jest za dużo, o ile odpowiednio ustawi się jego poziom. Natomiast gdy trzeba, to stopa perkusji gra jak na koncercie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.