Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory, duży dźwięk

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz sie tylko tego pozbyć i zbieram dalej na mini utopie.

Proponuję spróbować budżetowych (w stosunku do Utopii) monitorów Klipsch.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Zastanwiam się też jednak nad JBLami 4312 ;)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Skucha, moje stare JBLe 4623 wytarły podłogę Masterami, jak to możliwe - nie wiem ale wiem że nawet Krell ze srebrnymi IC nie jest w stanie wyciągnąć z Masterów odpowiedniej góry i jakiejkolwiek dynamiki. Te kolumny mają zerowe wybrzmienie, kompletnie nic.

Teraz sie tylko tego pozbyć i zbieram dalej na mini utopie.

Oops! Niedobrze.

Pamiętam jak pisałeś dlaczego przewalasz tyle klocków.Ale dlaczego pakujesz się w muzeum obcmokanych lata temu kolumn,tego nie rozumiem.Większość takich kolumn nie wytrzyma porównania z współczesnymi.Chcesz kolumny do Krella to kup SS Revelator lub Illuminator i po herbacie.Srebrny IC do piecyka Krella?-chyba że grasz po rca.

Tak, sygnał idzie po RCA. Próbowałem nawet najgorszych ofiar loudness war'u typu American Life Madonny żeby wyciągnąć z nich wysokie tony ale bezskutecznie. Co w sumie jest nienormalne bo taka kombinacja KSA200 ze srebrnymi IC dobrze dawała po uszach wysokimi przy np. Infinity Omegach.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Wiesz co,jak ci szkoda na pre z prawdziwego zdarzenia to procesory kina Krella chodzą po 700-800usd,przy okazji masz zródło,nastawy i korekcję.

drogo,ale ciekawa rzecz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie chodzi o to że żałuję na dobre pre, tylko po prostu nie widzę sensu jego zakupu, dźwięku mi nie poprawi korekcja mnie nie interesuje, ma grać bez żadnych dodatków.

Gdybym chciał pre to mam Primare P30 z wbudowanym DACiem i XLRami za €350 ale po co mi to?

przeczytaj co napisał kolega o piecyku Pass,podłączonym byle jakim xlr-em.u ciebie jest podobnie.bez urazy,ale Primare to jakby nie ta liga.

Ręce mnie swędziały żeby zajrzeć do środka i całość wygląda jak średniobudżetowe DIY. Wewnętrzne okablowanie też 'genialne', a tylko pomyśleć że te kolumny kosztują nowe €3.5k, i €4k z wewnętrznym okablowaniem Nirvany. Zwrotnica też wygląda jak jakiś tani gotowiec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fotki masakra...ale pamiętaj, że skoro tanio kupiłeś to coś się za tym kryje;-)? To tak jak tanio kupić BMW lub diamentowy pierścionek ...potem płacz i zgrzytanie zębami...Ale czasami trzeba się sparzyć aby nie dotykać ponownie byle czego...

Fotki masakra...ale pamiętaj, że skoro tanio kupiłeś to coś się za tym kryje;-)? To tak jak tanio kupić BMW lub diamentowy pierścionek ...potem płacz i zgrzytanie zębami...Ale czasami trzeba się sparzyć aby nie dotykać ponownie byle czego...

No niestety, a kolumny ciezą się b.dobrą opinią....zobaczymy, wystawiłem je spowrotem.

Pamiętam jak pisałeś dlaczego przewalasz tyle klocków.Ale dlaczego pakujesz się w muzeum obcmokanych lata temu kolumn,tego nie rozumiem.Większość takich kolumn nie wytrzyma porównania z współczesnymi.Chcesz kolumny do Krella to kup SS Revelator lub Illuminator i po herbacie.

Też można, tylko weź znajdź i kup za osiem koła parę kolumn na podwójnych revelatorach, tym bardziej illuminatorach, powodzenia :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Na pojedyńczych malutkich illuminatorach mogę kupić kit do złożenia za €1400, ew. dozbierać i kupić SF Cremona Auditory....

Na pojedynczych illuminatorach i za niecałe 1.000 ojro stoi już złożony kit Akustyka, tyle że w podłogowej budzie, ale za to jakiej budzie...

Ukryta Zawartość

Tylko ciekaw jestem jak się ma pojedynczy scan speak 18cm do podwójnych focali 16cm

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Na pojedynczych illuminatorach i za niecałe 1.000 ojro stoi już złożony kit Akustyka, tyle że w podłogowej budzie, ale za to jakiej budzie...

Ukryta Zawartość

Tylko ciekaw jestem jak się ma pojedynczy scan speak 18cm do podwójnych focali 16cm

No piękne som te samoróby. Ciekawe za ile pójdą.

Preamp dobry musi być. Ewentualnie jakiś dobry cd z wyjsciem ,ale takich dużo nie ma i sa drogie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli pytasz o Mini utopie to polegną z pojedyńczą 18 illuminator. Kolumny z linka są Maszy,przesiadł się na WLM-y.

monitor na 15 Revelator jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta konstrukcja podłogowa na SS na prawdę piękna. Ta druga jestem ciekaw czy się sprzeda. Zawsze jest problem, żeby wziąć większe pieniądze za konstrukcje DIY (przynajmniej na allegro). Ja polecam posłuchać xavianów xn 250 (revelator 15cm, bas reflex). Mnie się nawet bardziej podobają 250-ki niż 270-ki (revelator 18cm, obudowa zamknięta). Zarówno pod względem sonicznym jak i wizualnym.

PS: nie jest to reklama mojej obecnej aukcji (bo akurat takowe posiadam "chyba" na sprzedaż). Na prawdę uważam te kolumny za wybitne i warte posłuchania.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Ta konstrukcja podłogowa na SS na prawdę piękna. Ta druga jestem ciekaw czy się sprzeda. Zawsze jest problem, żeby wziąć większe pieniądze za konstrukcje DIY (przynajmniej na allegro). Ja polecam posłuchać xavianów xn 250 (revelator 15cm, bas reflex). Mnie się nawet bardziej podobają 250-ki niż 270-ki (revelator 18cm, obudowa zamknięta). Zarówno pod względem sonicznym jak i wizualnym.

Słuchałem tych Xavianów. Wyrafinowane brzmienie. Ciekawe, bo też słyszałem opinie ,że XN 250 są lepszą propozycją niż XN 270.

A mozna wiedzieć na co zmieniasz ?

Warto zobaczyć, które monitory są najlepsze...

Dynaudio, Focal, MBL... klasyfikacja na dolnej stronie...

Ukryta Zawartość

:-)

Ukryta Zawartość

Nie chodzi o najlepsze (dla każdego co innego jest najlepsze) tylko o spełniające konkretne kryteria.

Szukam używanych monitorów do maksymalnie 6-7k zł. a najważniejsze kryteria to:

-Łatwe w ustawieniu, czyli raczej bez b-r z tyłu.

-Nieskrępowana góra i średnica, ma być lekko i zwiewnie

-Uniwersalne, czyli mają zagrać wszystko od Katie Melua, przez Pink Floyd aż do Ozziego :-)

Moim skromnym zdaniem porównywanie jakichkolwiek revelatorów SS do focali założonych w Mini, to jest delikatnie mówiąc pomyłka,

zwłaszcza jeśli chodzi o drugi punkt programu -Nieskrępowana góra i średnica, ma być lekko i zwiewnie

Tym bardziej jakieś, że tak powiem "wyroby garażowe" w cenie podobnych np. ESA Furioso (gdzie siedzą te same głośniki)

albo wspomniane wyżej Xaviany (podłogówki na podwójnej 18-tce revelatora) które pół roku leżały na allegro za 7.000zł

i chętnego na nie nie było, a dzisiaj widzę ten sam model (może nawet te same egzemplarze) już za 13.000zł, to chyba jakiś żart.

Co do illuminatorów, to nie będę się wypowiadał, bo jeszcze nie miałem okazji ich słuchać w kontrolowanych warunkach,

więc nie ma co gdybać po próżnicy, ale jakoś w to wątpię, żeby pojedyncza 18-tka na midbasie dała radę dwóm 16-tkom,

jeśli chodzi o bas, dynamikę czy ogólnie rozumiane porządne pierdolnięcie przy słuchaniu nieco głośniej niż plumkanie do poduszki.

No i najważniejsza sprawa, przynajmniej dla mnie, to ewentualna odsprzedaż obojętnie których kolumn w przyszłości.

Nie jestem w stanie sobie przypomnieć wszystkich kolumn, które u mnie stały, ale za to na jednym wdechu mogę wymienić wszystkie te,

na których najwięcej straciłem i tak na szczycie są wszelkiego rodzaju DIY, zaraz za nimi się plasują wyroby krajowych producentów,

a listę finansowych porażek zamykają konstrukcje egzotycznych w Polsce marek, które robią świetne rzeczy, ale nikt ich tutaj nie zna.

Często gęsto bywa tak, że ciężko jest sprzedać takie kolumny za cenę katalogowej wartości samych głośników, które w nich siedzą,

dlatego też nie ma co się napalać na "okazyjne zakupy" bo w ostatecznym rozrachunku takie okazje tylko bokiem wychodzą.

Przykład pierwszy z brzegu, to niech będzie Audiowave 171 Excelence, które kupiłem za śmieszną cenę 2.400 złotych,

podczas gdy same midwoofery w tych kolumnach (najnowsza wersja 17-tki seasa excel) były katalogowo więcej warte.

Do tego piękna drewniana obudowa a`la Sonus Faber (lity dąb, żaden tam oklejany mdf) i cała reszta z której składa się para kolumn.

Za identyczne głośniki w np. ProAc D-15 trzeba zapłacić ponad dwa razy tyle (oczywiście cały czas jest mowa o używkach)

No i wszystko było ładnie pięknie dopóki nie przyszedł czas sprzedaży tych Audiowave, za które ostatecznie dostałem... 1.800 złotych,

a więc 25% w plecy na używanych kolumnach, gdzie siedziały jedne z najlepszych i najdroższych po dziś dzień głośników, fajny interes?

No świetny po prostu, tym bardziej że na obojętnie jakich padluchach obojętnie jakiej byle w miarę znanej marki zwykle nie traci się nic.

I takie same interesy albo i jeszcze lepsze się robi na DIY, nawet jak tam siedzą cuda świata, to i tak się na tym straci, oby tylko tyle...

Tymczasem zakup Mini za osiem kawałków, to jest potencjalnie od 10 do 20% czystego zarobku za damski siuś, praktycznie za nic.

Czy w tych Xavianach nie siedzi przypadkiem ten sam tweeter co w moich Masterach czyli D2905/9700 ?

Zastanawiam się poważnie nad jakimiś Totemami albo ogólnie czymś z metalową kopułką na górze.

Posłuchaj Xaviana 250 evo,użytkuję go od ponad roku i zacząłem słuchać muzyki a przestałem słuchać sprzętu.

Czy to może aby to?

Ukryta Zawartość

Najpierw musiałby mi sufit na głowę upaść, żebym tyle kasy zapłacił za kolumny, które według mnie nie są warte nawet połowy tej kwoty,

tym bardziej, że przez ostatnie pół roku śledziłem kolejne aukcje z modelem Giulia XC

Ukryta Zawartość

których za 7.000zł nikt nie chciał, ani nawet za 6.500zł, to jaka to atrakcja jest dać siedem patyków za monitorek na pojedynczej piętnastce?

Abstrahując na chwilę od faktu, że za niewiele więcej, bo za 8.000zł są do wzięcia Mini Utopie, które z marszu sprzedam za 9 albo i 10kzł :)

P.S.

Za 7.000zł dwa lata temu kupiłem na przykład to:

post-6358-0-84458400-1350385362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem tych Xavianów. Wyrafinowane brzmienie. Ciekawe, bo też słyszałem opinie ,że XN 250 są lepszą propozycją niż XN 270.

A mozna wiedzieć na co zmieniasz ?

Podpisuję się pod tym co mówisz. Wyrafinowane brzmienie. Niezwykła kultura. Szczególnie wysokie tony, nie męczą. Gdy wrzucam np koncert IL Divo na BD to chce się słuchać i słuchać. Na moich poprzednich kolumnach (DIY- które z resztą cały czas mam) po kilku utworach przesłuchanych głośniej już się odechciewało słuchać głośno... Z resztą cokolwiek się slucha, to nie chce się przestawać.

A na co zmieniam? Hmmm no właśnie nie wiem czy w ogóle zmieniam. Wystawiłem z ciekawości czy bedzie zainteresowanie, bardziej z ewentualnej chęci wycofania pieniędzy. Jeśli trafi się ktoś, komu się spodobają to sprzedam i wrócę do starych wyżej wspomnianych podłogówek. Xaviankom nie jestem w stanie na razie zapewnić godnego siebie towarzystwa (elektroniki). Chodź i tak jest lepiej niż na moich wcześniej używanych podłogówkach, to nie jest tak jak slyszałem, że może być. Słyszałem je na audio show 2010 na konkretnym sprzęcie no i to była dopiero poezja...

A jak się nie sprzedadzą to się będę cieszył, że je mam ;)

A poza dźwiękiem, są piękne. Te przetłoczenia na froncie, ta jakość wykończenia... ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

ESA Furioso 2, na górze ten sam zestaw głośników co w Xavianach,

tylko że na dole jeszcze woofer 22cm plus membrana bierna, wszystko Scan Speak

Tamta aukcja nie jest moja. To jest moja:

Ukryta Zawartość

A te esy pamiętam co za 7k kupiłeś ;)

Ukryta Zawartość

Podpisuję się pod tym co mówisz. Wyrafinowane brzmienie. Niezwykła kultura.

Niezwykła to jest tylko ich cena ;)

Druga sprawa jest taka, że oprócz przetworników, liczy się sposób aplikacji, zwrotka i ogólne wykończenie. Te same przetworniki nie oznaczają tego samego dźwięku. Może te esy grają nawet lepiej, nie wiem, nie słyszałem, ale wiem jak grają moje. Jestem zakochany w tym dźwięku ;) Tak w ogóle to marzy mi się xn 360. Ale to może za 10 lat ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.