Skocz do zawartości
IGNORED

Ile trzeba zapłacić za przyzwoity wzmacniacz?

Jasiek Matacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

jestem tu nowy. Posiadam kolumny Wharfadale Evo2-10 i planuje dokupić do nich przyzwoity/w miarę porządny(w zależności na co pozwoli budżet) wzmacniacz. Wieża stoi w dużym pokoju ~40m2 o podłodze wyłożonej płytkami. Sam słucham rocka i różnych jego odmian najczęściej wysoce melodyjnych lub z dodatkiem instrumentów takich jak skrzypce itp.

I tu mam do was pytanie- ile powinienem zarezerwować w budżecie na wzmacniacz(raczej dwukanałowy choć jestem również ciekaw opinii o zaletach wielokanałowców w podobnych pieniądzach w słuchaniu muzyki) który porządnie nagłośni ten pokój? Na razie mam odłożone na ten cel 2.5k ale jest możliwość delikatnej korekcji jeśli będzie taka potrzeba. Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie,czego unikać lub może jesteście od razu wstanie mi polecić jakieś konkretne modele mieszczące się w tej cenie(mogą być używane)?

Pozdrawiam

Jasiek

Duże pomieszczenie i goła podłoga z płytkami. Nie zagra ci to dobrze. Kolumny za małe do metrażu. Co do wzmacniacza to jest zbyt skomplikowane aby doradzać liczy się i moc i barwa w zgraniu z konkretnym sprzętem.

Jasiek_M, pozwól że dodam swoje 5 groszy. Wszystko zależy od subiektywnej oceny i potrzeb. Całkiem niedawno mój przyjaciel nabył przyzwoity wzmacniacz Rotela za około 300 zł, gdzie mój drugi kolega ma same przyzwoite wtyki 3 razy droższe. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Moim skromnym zdaniem 2.5k na wzmacniacz to już jest kwota, za którą można kupić bardzo dobrze grający sprzęt. Oczywiście ważna kwestią jest, jak bardzo precyzyjnego dźwięku poszukujesz? Stąd, ja czy też inni koledzy z branży, zapraszamy zawsze na odsłuchy, by móc "dotknąć. zobaczyć".

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Do tego rodzaju muzyki jak najbardziej sprawdzi się sprzęt Rotela.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Uzbieraj ok. 3000zeta i poszukaj za tę kwotę używanego Sugdena A21a.

Kupisz raz... i już nigdy nie przyjdzie Ci do głowy pomysł wymiany wzmacniacza. :)

Chyba, że LUBISZ wymieniać sprzęt, to wówczas propozycji na rynku jest bez liku...

Aha, absolutnie i raz na zawsze zapomnij o używaniu wzmacniaczy wielokanałowych do słuchania muzyki.

To tak, jakbyś próbował grać w hokeja na nartach - pewno się da, ale sens: żaden.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Takie monitorki nie naglosnia Ci 40m2 . Do 40m2 potrzebne sa spore podlogowce i mocny wzmacniacz polecany tu wyzej Sugdena A21a jest dobrym wzmacniaczem ale nie ma duzej mocy i z duzymi podlogowcami moze miec problemy chociaz to klasa A . Zmien kolumny na poczatek a pozniej szukaj wzmacniacza i reszty .

Sugdena popieram ... ale to jest sprzęt docelowy, do którego miło dojść po przynajmniej kilku latach prób i błędów. To słuchanie dla tych, którzy wolą przyciszyć niż dać czadu. Nie nadaje się do metalu, zwłaszcza bardzo ciężkiego, ani do młocki elektronicznej.

Płytki na podłodze ale i jakiś dywan się znajdzie choć nie na całości, do tego sporo regałów,kanapa, więc może nie będzie tak źle. Jeśli trzeba w środę/czwartek jak będę w domu mogę dostarczyć zdjęcia pokoju. Na samym początku zależało by mi na wzmacniaczu ponieważ można przyjąć że aktualnie nie mam żadnego- nie godzi się nim nazywać 22letniego amplitunera Pioneer Z-73 z trzeszczącym potencjometrem...

Co do kolumn kupiłem te(notabene całkiem niedawno- z miesiąc dwa temu po przeczytaniu wielu pozytywnych recenzji) bo z czasem chciałbym dokupić do nich dodatkowe podłogowe z tej samej serii. Nie wiem czy to dobry pomysł-może wypowie się ktoś bardziej obeznany?

Bardzo bym chciał przesłuchać różnych zestawień ale w mojej okolicy(Kielce) nie udało mi się znaleźć żadnego salonu z pomieszczeniem odsłuchowym. Choć może się uda gdzieś wstąpić jak będę przejazdem.

Metalu racze nie słucham chyba że baaardzo rzadko mi się przypomną stare płyty Iron Maiden(lub Black Sabbath) ewentualnie dobiorę pasek do gramofonu to i Czarny Album Metallica`i czasem poleci... Choć przynajmniej pierwszym dwóm daleko do współcześnie pojętego metalu. Jak dla mnie to wole wszystko od nowej płyty Farben Lehre(Achtung 2012) aż po Kaczmarskiego.

P.S Czasem Nightwish`a też posłucham[choć tylko te spokojniejsze melodyjne piosenki] więc faktycznie jakiś ten metal może by się znalazł.

Takie monitorki nie naglosnia Ci 40m2 . Do 40m2 potrzebne sa spore podlogowce i mocny wzmacniacz polecany tu wyzej Sugdena A21a jest dobrym wzmacniaczem ale nie ma duzej mocy i z duzymi podlogowcami moze miec problemy chociaz to klasa A . Zmien kolumny na poczatek a pozniej szukaj wzmacniacza i reszty .

Sorry ale NIC się nie zgadza.

1/ Monitory spokojnie nagłośnią 40m. kw. Wcale nie trzeba kupować szaf gdańskich.

2/ 25W Sugdena z palcem w nosie starczy by wywalić okna w pomieszczeniu tej wielkości. Warunek: odpowiednio skuteczne kolumny. Kiedyś słuchałem małych Paradigmów Studio S20 w 50m. kw. i... było tak głośno, że nie dało się wytrzymać. :)

3/ Sugden spokojnie wystarcza do dużych podłogówek. Warunek jw. PMC OB1 (wielgaśne wielogłośnikowe potwory) obsłużył bez zająknięcia. Mam świadków. :)

Sugdena popieram ... ale to jest sprzęt docelowy, do którego miło dojść po przynajmniej kilku latach prób i błędów. To słuchanie dla tych, którzy wolą przyciszyć niż dać czadu. Nie nadaje się do metalu, zwłaszcza bardzo ciężkiego, ani do młocki elektronicznej.

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "młócki elektronicznej".

Sugden jest GENIALNY na elektronice czy synth-popie. Vangelis, Vollenveider, Yello, Depeche Mode... Co do metalu - to nie wiem, bo najostrzejsza muzyka u mnie na HDD to AC/DC i Rammstein.

Z tymi kapelami radzi sobie śpiewająco. Jak z death metalem, to naprawdę nie wiem... :)

Natomiast chyba się zgodzę z Tobą że do Sugdena trzeba dojrzeć... faktycznie: kupowanie go jako pierwszy wzmak ma taki sens, jakby dziecku do nauki jazdy kupić Porsche. A gdzie przyjemność samodzielnych wyborów i poszukiwań?

Czyli Sugden: tak, ale chyba nie jako pierwszy wzmacniacz.

Faktycznie - miło się Sugdena znajduje, gdy człowiekowi się wydaje, że już nie ma dokąd pójść... :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W ostatnim Audio Video testowano Pioneera A-30, który stał się referencyjnym tanim wzmacniaczem dla redakcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ceny od 1100 PLN

Ukryta Zawartość

Sorry ale NIC się nie zgadza.

1/ Monitory spokojnie nagłośnią 40m. kw.

Moze i naglosnia ale nie te ktore posiada ten kolega .

3/ Sugden spokojnie wystarcza do dużych podłogówek. Warunek jw. PMC OB1 (wielgaśne wielogłośnikowe potwory) obsłużył bez zająknięcia. Mam świadków. :)

Tylko nieliczne podlogowce wysteruje wiekszosc pospolitych kolumn nie ma odpowiednio wysokiej efektywnosci dla Sugdena i z wiekszoscia podlogowcow sobie nie poradzi niestety .

Natomiast chyba się zgodzę z Tobą że do Sugdena trzeba dojrzeć... faktycznie: kupowanie go jako pierwszy wzmak ma taki sens, jakby dziecku do nauki jazdy kupić Porsche. A gdzie przyjemność samodzielnych wyborów i poszukiwań?

Czyli Sugden: tak, ale chyba nie jako pierwszy wzmacniacz.

Faktycznie - miło się Sugdena znajduje, gdy człowiekowi się wydaje, że już nie ma dokąd pójść... :)

No wlasnie a kolega szuka wzmacniacza na poczatek przygody wiec Sugden raczej odpada ;)

Yaqin MC-100B

- duża moc i możliwość napędzania przeróżnych łatwych i trudnych kolumn .

- za 1700zł kupisz używany a reszta -

- na lampy sterujące 6SN7 którymi w dużym zakresie będziesz modyfikował sobie brzmienie bez zmiany wzmacniacza.

Yaqin MC-100B

- duża moc i możliwość napędzania przeróżnych łatwych i trudnych kolumn .

- za 1700zł kupisz używany a reszta -

- na lampy sterujące 6SN7 którymi w dużym zakresie będziesz modyfikował sobie brzmienie bez zmiany wzmacniacza.

Cześć Muda jak gra ten Yaqin na fabrycznych lampach ? , podoba mi się coraz to bardziej te wzmacniacz :) Napędzi odpowiednio ushery v-601 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć Muda jak gra ten Yaqin na fabrycznych lampach ? , podoba mi się coraz to bardziej te wzmacniacz :) Napędzi odpowiednio ushery v-601 ?

A nie miało to być na PW ?

:)

Na chwile obecną uznaję 3 wzmacniacze w rożnych przedziałach cenowych.

1. Taki jak Twój przerobiony NAD C320 , C350 i podobne w zakresie 3-5kzł

2 Yaqin MC-100B i tu też warto pogrzebać ( jest mój wątek o tym w zakładce DIY ) zwłaszcza że lampy drogie a warto przedłużyć ich żywotność.

3. Forumowa UGODA ale do tego reszta musi być na najwyższym poziomie .

MC-100 na fabrycznych lampach - mocy mu nie brakuje i rozjedzie wiele tranzystorów uważanych za mocne na papierze . Brzmieniowo to tez krok do przodu ale lampy sterujące trzeba wymienić bo mocno ograniczają jego brzmienie.

Zwłaszcza 6SN7

Juz dobrej klasy GE GTB NOSy można kupić za 500zł kwadrę wiec tragedii nie ma.

Zacząłem się zastanawiać nad tym Yaqin MC-100B z bardzo prowizorycznej przyczyny- w znajomym serwisie RTV AGD pracuje człowiek który do tej pory za grosze robił mi stare wzmacniacze(Unitra PW7011 z niegrającym jednym kanałem za naprawę,czyszczenie i jeszcze sporo rzeczy tam porobione dałem 35zł) a pracuje od niedawna bo wcześniej przez ładnych kilka lat pracował w firmie produkującej podobno jedne z najlepszych wzmacniaczy lampowych w Polsce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Stąd pewnie mógłby mi pomóc w ewentualnym poprawianiu tego wzmacniacza- w końcu nie jeden taki złożył nawet sam dla siebie. Wystarczyło by znaleźć w internecie co zmienić i pewnie nie było by to dla niego problemem. A posiadanie 70m od domu kogoś kto mi może zawsze pomóc w razie awarii pewnie było by dużą zaletą...

Ukryta Zawartość

A po co wyważać już otwarte drzwi ?

Ukryta Zawartość

Zresztą czytałem tylko o wyjątkach usterek tych wzmacniaczy. Ważne to nie mieszać co chwila lampami bo robią się zimne luty przy podstawkach i używać sprawnych lamp.

Ukryta Zawartość

Tak tylko w temacie który podałeś jest sporo propozycji zmian(twoja i użytkownika indyk9) i niezbyt wiem do której się stosować przez co się boję że bez poradnika krok po kroku ze zdjęciami(co wyjąć i na co zamienić) nie dam rady sam tego zrobić. Choć nic nie szkodzi kupić wzmacniacz a po pewnym czasie jak się nauczę go modyfikować. A co z innymi propozycjami tej firmy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) któreś jeszcze są warte uwagi? No i kwestia czy lampowy wzmacniacz pod względem jakości muzyki doścignie normalny-jednak dla lamp to najniższa półka a dla kondensatorów już średnia.

P.S Czy ktoś próbował takim wzmacniaczem napędzić Evo2-10 a dokładniej czy da rade nagłośnić porządnie tak duże pomieszczenie? Ewentualnie co zrobić jak zapragnę dokupić drugie kolumny(wyjście tylko na jedną parę)?

P.S2 Model MC-100B ma 65W a MS-20L 2x50 -całkiem spora różnica w mocy a nie wielka w kosztach...

Ukryta Zawartość

Po Twoich wpisach odradzam samemu cokolwiek grzebac w takim wzmacniaczu bo mozesz zrobic sobie czy innym krzywde. Tam jest prawie 500V !

Jak bedziesz chciał go modyfikowac to napisz do mnie na Pw

I czytaj ze zrozumieniem. Celowo kiedys wybrałem dla siebie i polecam ten model bo jest na bardzo mocnych lampach KT88 i poprzez lampy 6SN7 mozna zmieniac sobie jego brzmienie.

Co do jakosci to mozesz byc spokojny. Z dobrymi lampami pogoni wielu rywali w duzo wiekszej cenie.

A mozliwosci mocowe ma wieksze niz potezny Xindak 6950 .

Ok, to będę próbował go dorwać, może coś się wyszarpie. Powiedz tylko po co zmieniać lampy na 6SN7 jak on sam takie posiada wg. specyfikacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?Jak się nie uda go dorwać w ciągu np. pół roku to będę szukał co innego w tej cenie będzie najlepsze.

Ukryta Zawartość

Powiedz tylko po co zmieniać lampy na 6SN7

Ty na poważnie ?

Bo te lampy w tym układzie mocno zmieniają i wpływają na brzmienie.

To co jest to bieżąca kiepska produkcja i należy ten szajs zmienić na lampy wyższej klasy co diametralnie zmienia jakość brzmienia tego wzmacniacza.

Polecam lekturę :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lekturę zacząłem czytać jak tylko napisałeś o tym wzmacniaczu ale rozłożyłem to na części a na ofertę z linka odpowiedziałem również już wcześniej ale patrząc cenę za jaką sprzedałeś swój egzemplarz tunningowany bez kompromisów nie jestem dobrej myśli...

Najwyżej jak się nie uda wyczytałem że dobrym wyborem będzie jakiś A-50(k/s) Pioneera lub używka A-70 jeśli się uda znaleźć mi ją do 3k też wchodzi w grę....

Choć przyznam że lampowe coś w sobie mają-to 100b jest wprost piękne...

Edit(proszę by moderator połączył): on ma 65W na kanał a nie razem? Bo tak jak przy innych to widzę zaznaczenie że XW na kanał a przy tym brak. Swoją drogą ciekawe jak wypada 65W w porównaniu z 90W z A-50k -zapewne z tego co doczytałem to 100B fizycznie będzie głośniejszy -zaraz spróbuję doczytać czemu dobre 65W z klasy AB jest lepsze od kiepskiego 90W z klasy D.

Edit2: Jak to jest bo nigdzie nie mogę doczytać-czy dobrze zupgradowany wzmacniacz klasy AB(tak jak np. ten 100b co ty sprzedawałeś) może przejść do klasy A czy to jest na tyle sztywny podział że może być tylko lepszym ale dalej w klasie AB? W sensie czy jego klasa to podwstawowe niemodyfikowalne parametry czy jednak po dobrym tunningu można podnieść jego poziom o klasę w górę?

ale patrząc cenę za jaką sprzedałeś swój egzemplarz tunningowany bez kompromisów nie jestem dobrej myśli...

Nie bardzo rozumiem.

Najwyżej jak się nie uda wyczytałem że dobrym wyborem będzie jakiś A-50(k/s) Pioneera lub używka A-70 jeśli się uda znaleźć mi ją do 3k też wchodzi w grę....

Żartujesz ?

To już o niebo lepiej jakiś Roksan Caspian czy może NAIM

MC-100B ma na kanał 65W.

Ale tu jest jak z samochodem. Konie to nie wszystko - ważny jest moment i rozłożenie takowego w funkcji prędkości obrotowej silnika.

Tak jak we wzmacniaczu przy mocy ważna też jest wydajność prądowa i to od niej świadczy jak wzmak poradzi sobie z obciążeniem .

Chodzi o to czy nie wyłoży się przy chwilowym zapotrzebowaniu na większy prąd.

I u mnie niby potężny Xindak 6950 na Scan Speakch 18W8545 po prostu się wykładał. Nie dawał rady trzymać basu w ryzach.

A ta lampa zamiatała wooferami ;)

Tak w skrócie.

I pamiętaj dlaczego go polecam - JEDEN wzmacniacz a przeróżne możliwości ze zmianą brzmienia.

Mylisz klasę brzmienia od klasy pracy co nie idzie w parze.

Są dobre wzmacniacze klasy A i dobre klasy AB

Klasa A to sposób wykonania stopnia końcowego - sterowania tranzystorów i nijak ma się do jakości brzmienia.

Ok to wszystko już jasne, jak się nie uda wyrwać używki to najwyżej kupię nową ale na razie poczekam i postaram się o używkę.

Pytanie tylko jaki gramofon tymczasowo do tego wzmacniacza?

Przy starym mam Pioneer PL-Z93, ale raczej nie jest jakiś dobry(jak cała wieża kiepskie wykonanie) i niezbyt pasuje do tego wzmacniacza:

ka3139.jpg

ka3138.jpg

Za to w piwnicy(złośliwi zaczęli na nią mówić fanklub Unitry bo każdy kto wyrzucał jakiś stary sprzęt pierwej próbował mi go wlepić) mam jeszcze Bernarda G-603, niepoobijany nawet ładnie by się prezentował po odczyszczeniu:

ka3127.jpg

ka3130.jpg

Niestety do obu muszę dokupić paski i do Bernarda dodatkowo igłę(choć w Pioneer`ze też już wytarta więc jeden pies). Jak myślicie czy jakiś z nich by się nadał do tego wzmacniacza czy lepiej niczego nie podłączać i dopiero za 2-3 lata jak się znajdą oszczędności na audio(pierw wzmacniacz i jego tunnig) dokupić coś porządnego? Ciekawe który z nich jest lepszy? Na oko Bernard bo ma regulowany obciążnik na ramieniu,jest w ładnym drewnie i ma sprężynowaną podstawę więc powinna lepiej tłumić drgania.... Co myślicie o takim sprzęcie(czy nie zniewaga podłączać do takiego 100b)?

Na oko Bernard bo ma regulowany obciążnik

To się nazywa przeciwwaga. Obydwa niewiele warte ,małe możliwości kalibracji wkładki.Ale chyba lepiej na razie tego Benia zostawić,wyczyścić nasmarować wymienić pasek,wkładkę.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

W takim razie do obu dokupię pasek-Bernard pójdzie do 100b a Pioneer powędruje do kanciapy zamiast Unitry PW7001(choć wątpię by ją przewyższał muzycznie więc jeszcze porównam je). Co do Bernarda jeszcze proste pytanie, czy warto inwestować w te niby wybajerzone wkładki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy lepiej kupić najzwyklejszą mf100? No i które pasują- mf 100,101,102,103,104,105? Bo widzę że zamiast jednej z tych innych mogę kupić 100-kę ale czy w drugą stronę to też działa i zamiast 100-ki mogę kupić inną 100-105?

Ukryta Zawartość

Do tego gramofonu to wkładkę za max 300 zł. Audio Technica AT91 może być dobrym rozwiązaniem do tego gramofonu,i po (w miarę możliwości tego gramofonu) poprawnej kalibracji napewno będzie lepiej jak na tych MFkach. I nie zapomnij ,że chcąc podłączyć gramofon do 100b będzie potrzebny jeszcze preamp,bo ten wzmacniacz nie ma takowego.

Do tego gramofonu to wkładkę za max 300 zł. Audio Technica AT91 może być dobrym rozwiązaniem do tego gramofonu,i po (w miarę możliwości tego gramofonu) poprawnej kalibracji napewno będzie lepiej jak na tych MFkach. I nie zapomnij ,że chcąc podłączyć gramofon do 100b będzie potrzebny jeszcze preamp,bo ten wzmacniacz nie ma takowego.

Wkładka droższa niż gramofon(warty max 150zł)? Najdroższe jakie widziałem były po 65-70zł na allegro.

P.S wg.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz posiada na panelu przednim wejście, pozwalające ominąć wbudowany przedwzmacniacz, dzięki czemu możemy użyć własnego, lub podpiąć go bezpośrednio do źródła, co pozwala na przetestowanie wielu konfiguracji i poprawienie jakości dźwięku.

Chyba jednak jakiś ma ;-)

Ukryta Zawartość

No coś ma ,nie sprawdzałem jego opisu.

Wkładka droższa niż gramofon(warty max 150zł)? Najdroższe jakie widziałem były po 65-70zł na allegro.

Zrobisz jak uważasz.Poczytaj dział Analog.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.