Skocz do zawartości
IGNORED

Ile trzeba zapłacić za przyzwoity wzmacniacz?

Jasiek Matacz

Rekomendowane odpowiedzi

1. Przy wyłaczonym wzmacniaczu przełaczniki daj na UL

2. Po około godzinie grania ustaw BIAS i koryguj go co kilka dni do ustabilizowania sie

3. Lampy wsadza sie ruchami delikatnie kolistymi z mała siła bo uszkodzisz albo lampy albo płyte.

4. Bedzie smierdział jakis czas. Powachaj nozki bo niektore capią kwasem i lepiej je wymienic.

5. Najwazniejsze - zablokuj troli bo zaraz bedzie kablowy smietnik a nie watek o wzmacniaczu.

SzuB-->Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia czy co ale z każdą godziną gra coraz lepiej

Muda44:

1.) Już się tym bawiłem(oczywiście wyłączając wzmacniacz) i zostało na UL-bardziej mi się podoba jakoś2.)Dzięki za uwagę bo w instrukcji pisze by regulować tylko przy zmianie lamp. I nigdzie nie mogę znaleźć-rozumiem że mierzymy to na włączonym wzmacniaczu(wole się upewnić bo strasznie boje się o ten sprzęt), z włożonymi lampami i miernikiem ustawionym na prąd stały? Wzmacniacz przed samym pomiarem powinien być zimny-nie włączany od kilku godzin czy lepiej by był ciepły-popracował wcześniej godzinę,dwie?

3.)Wiem,tak też robiłem tylko jedna miała fabrycznie wysuniętą prawie całkowicie blaszkę z gniazda ale udało się by weszła bez problemów.

4.) We wszystkich lampach czy tylko sterujących?

5.)Jak?

SzuB-->Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia czy co ale z każdą godziną gra coraz lepiej

Muda44:

1.) Już się tym bawiłem(oczywiście wyłączając wzmacniacz) i zostało na UL-bardziej mi się podoba jakoś2.)Dzięki za uwagę bo w instrukcji pisze by regulować tylko przy zmianie lamp. I nigdzie nie mogę znaleźć-rozumiem że mierzymy to na włączonym wzmacniaczu(wole się upewnić bo strasznie boje się o ten sprzęt), z włożonymi lampami i miernikiem ustawionym na prąd stały? Wzmacniacz przed samym pomiarem powinien być zimny-nie włączany od kilku godzin czy lepiej by był ciepły-popracował wcześniej godzinę,dwie?

3.)Wiem,tak też robiłem tylko jedna miała fabrycznie wysuniętą prawie całkowicie blaszkę z gniazda ale udało się by weszła bez problemów.

4.) We wszystkich lampach czy tylko sterujących?

5.)Jak?

Bias ustawiasz na ciepłym wzmacniaczu, niech pogra z godzinę, lampy muszą być zawsze włożone, gdy włączasz wzmacniacz. Nie ma się co bać. Bias ustawiasz tylko dla lamp mocy. Ustaw raz, sprawdź po kilku dniach, potem za miesiąc, a potem co jakiś czas. Dodatkowo pamiętaj o tym, żeby nie przytrafiło ci się włączyć wzmacniacz bez podpiętych kolumn. Po 100 godzinach grania, gdy się wygrzeje, zagra jeszcze lepiej :)

Zapytałem Yaqin Polska czy na allegrowym profilu czasem wystawiają przedmioty od 1zł(widziałem że kiedyś im się to zdarzało). Dostałem odpowiedź... w niedzielę o 16(!) że tylko po odsłuchach i wypożyczeniach. Choć chyba zbytnio nie ma sensu takie coś bo z samego allegro(jak i z każdym zakupem przez internet) mam prawo zwrotu bez podania przyczyny do tygodnia lub dwóch czasu od dostarczenia.

Pamietaj ze takie prawo tyczy sie tylko firm, bez osob prywatnych. Kiedys gosc chcial tak mi cos odeslac powolujac sie na te prawo, ktore oczywiscie w naszym przypadku nie obowiazywalo.

?👈

wiem ale Yaqin Polska to firma jednak jest.

SzuB--> Dobrze że powiedziałeś bo zastanawiałem się czy nie podpinać po jednej kolumnie i nie sprawdzać różnych kabli tanich(jestem ciekaw czy sam usłyszę różnicę po lekturze tego i nie tylko tego wątku). Swoją drogą coś by się wtedy stało? Nie muszę chyba mówić że oczywiście w 2 stronnicowej instrukcji której zawartość zmieściła by się na jednej kartcezeszytu nic o tym nie ma?:-)

Edit: Już znalazłem poradniki do przeczytania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Edit2: Jak jest z użytkowaniem takiego wzmacniacza, ile zużywa prądu podczas spoczynku? Może po prostu lepiej go nie wyłączać za dnia a dopiero wieczorem? Bo podobno mam się wystrzegać by go włączać i wyłączać często. I Ile mam czekać od włączenia wzmacniacza do rozpoczęcia odsłuchu?5-10min?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kable to indywidualna sprawa: albo wyłapiesz, albo nie różnice. Nie przywiązuj się, bo wstąpisz do piekła na tym forum :)) Wzmacniacz ma służyć tobie, a nie ty wzmacniaczowi: jasne, nie należy go włączać i wyłączać co 5 minut (ten model nie ma tzw. miękkiego startu), ale znowu trzymanie go pod prądem bez przerwy też jest bez sensu. A głośniki powinny być podpięte, bo możesz spalić trafa (w tranzystorach ten problem nie występuje).

Ok, wielkie dzięki za porady. Na razie najważniejsze jest odpowiednie źródło- bezpośrednie podłączenie do kompa chyba nie jest dobrym pomysłem(spodziewam się tu dużego wzrostu jakości) mimo porządnej integry i plików flac. A z kolei wydawać paredziesiąt zł na wymianę switchy w Pioneer`ze PD-Z73T to już lepiej zakupić coś nowego. No właśnie na ile różnica w dźwięku może wynikać z CD Playera? Czy starczy wiekowy Marantz CD52 tu wielokrotnie polecany czy silić się na coś drogiego? I jakie są różnice między wersjami 52 a 53?

Edit: Oczywiście wzrost jakości ma być po odejściu od tej metody bo trochę niejasno to napisałem :-)

Dziś właśnie to sprawdziłem- nawet różnica nawet między najtańszym CD-Playerem a bezpośrednim podłączeniem do kompa był duża(na korzyść CD-Playera oczywiście). Stąd powziąłem się na własnoręczną naprawę CD-Playera bo w serwisie 9 switchy wymieniali mi od 2 tygodni. W ciągu 15min wylutowałem stare i założyłem pierwszy testowy-działa i pasuje więc jutro idę po brakujące 8, zawsze taniej i szybciej...

Pierwsza regulacja BIASU(po ponad godzinie grania):

Lampa V1- przed: 0,597 po 0,574-0,578(+/- 0.03)

Lampa V2- przed: 0,597 po 0,576(wartości wahają się od 0,570 do 0,577)

Lampa V3- przed: 0,588-0,595 po 0,570 do 0,577

Lampa V4- przed: 0,536-0,542 po 0,575-0,577

Bez grania a przy włączonym zasilaczu BIAS niestabilny często waha się między 5,70 a 5,80. Po włączeniu muzyki sytuacja poprawia się deliktanie i wahania spadają do +- 0,03V.

Stwierdzono problem z Lampa V2- 2 razy zdarzył jej się skok do 0,4V. Nie wiem czy to wina Voltomierza(zamiast standardowych końcówek ma wstawione igiełki bo pożyczony od elektronika) czy lampy- sytuację będę badał :-)

Oprócz tego przy mocnym podgłośnienu lampy osiągają 0,68-0,70 a A V2 wybijaj się podchodząc pod 0,8V

Bias ustawia się na rozgrzanym wzmacniaczu BEZ SYGNAŁU.

Obok masz napisaną wartość - 0,55V i się jej trzymaj.

Im więcej ustawisz tym zmienisz nieco brzmienie ale skrócisz żywotność lamp.

W instrukcji jest 0,55-0,6V i tego się trzymałem, za kilka dni spróbuję jeszcze raz-przy normalnej muzyce i jej braku wyniki były takie same tylko przy muzyce lampy pracowały chyba ciut bardziej stabilnie-jak już pisałem mniejsze wtedy były wachania napięcia.

Pytanie za 10pkt- przeglądam różne lampy 6SN7,6SN7GT,OSW3129,6N8S(podobno wszystko to to samo) i tu mam pytanie-po czym poznać że lampy były faktycznie parowane a nie sprzedawca robi nas w przysłowiowego "ciula"?

Edit: Właśnie zauważyłem że lampy V2 V3 w wzmacniaczu stoję delikatnie krzywo(ewidentnie mają się ku sobie). Dziś już tego nie naprostuję(lampy można delikatnie korygować-nie siedzą w montażu sztywno) bo wzmacniacz pracuje od 2-3 godzin ale jutro jak będę chłodny nie omieszkam tego zrobić...*

*P.S Dziwne jest by wzmacniaczu za tyle kasy oszczędzano na gniazdach(jak już pisałem wzmak przyszedł z gniazdem gdzie jedna z metalowych blaszek-uchwytów na nóżki była prawie całkowicie wysunięta z gniazda)...

Pytanie za 10pkt- przeglądam różne lampy 6SN7,6SN7GT,OSW3129,6N8S(podobno wszystko to to samo) i tu mam pytanie-po czym poznać że lampy były faktycznie parowane a nie sprzedawca robi nas w przysłowiowego "ciula"?

Nie ma takiej opcji. Można szukać z jednej serii ale rozrzut i tak może być spory.

Dziwne jest by wzmacniaczu za tyle kasy

Są droższe i nie lepiej wykonane.

Tu masz dobre brzmienie za śmieszna kasę.

No i po made in CHINA szału nie oczekuj.

To jak wy-zawodowcy dobieracie lampy w pary? Tak jak wzmacniacz przychodził to każda lampa była przyporządkowana konkretnemu miejscu więc chyba jakoś to jest możliwe?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Trzeba mieć sprawdzonuch uczciwych sprzedawców,o co nie jest łatwo,ja kupowałem lampy od Słowaka,dobierał parował tygodniami,ceny nie były niskie,ale wiedziałem za co płacę!

Tyle żeby spełniał Twoje oczekiwana, a nie innych.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Do sparowania lamp potrzebny jest sprzet.

Zobacz oferte u Hornet9

Nie ma promocji i niektore lampy wizualnie sa srednie ale jest pewny.

Jak pisze ze para to tak jest.

Kup sobie kwadre 6SN7 GE GTB to dobre i dobrej klasy lampy.

Sa lepsze ale juz cenka leci ostro w gore.

Tyle żeby spełniał Twoje oczekiwana, a nie innych.

Jak wzmacniacz jest dobry to jest to sprawa obiektywna, a nie jakies tam oczekiwania. Pozostaje jedynie kwestia kolumn na jakich sie wzmacniacz ocenia.

To dlaczego często zdania są podzielone?????Weś przykładowo Nada z tej samej półki cenowej co Denon,.nie zagrają identycznie .Jedni postawią na Nada, inni na Denona.

Tak słyszałem, że podobno gra cały system, a nie pojedyńcze klocki??Pozdrawiam.

Święte słowa.

Przecież konfigurujemy cały system (niekiedy latami), żeby nam pasował, a nie koledze który nas odwiedzi raz na jakiś czas.

Także co jest dobre, a co złe nie jest jednoznaczne, i ma swoich zwolenników i przeciwników.Prawda??

Nie ważne ile kosztuje, i jakiej jest marki, ważne że czerpiemy z tego systemu satysfakcję, a gonić i porównywać można do usranej śmierci.?

Prawda, SzuB?

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ludzie maja zle nawyki zyciowe jak i te same zle nawyki w odbieraniu muzyki co probuja przelozyc na rodzaj gustu, preferencje...nic bardziej mylnego..... to trwanie uparcie w bledzie.

Celna uwage zawarl kolega ..fafarskid w swym poscie i radze ja zapamietac.

A tak ode mnie ..zaden Denon czy NAD nie jest dobrym wzmacniaczem, miedzy dobrym a zlym wzmacniaczem jest taka roznica jak miedzy artystami a..tymi co udaja ze niby nimi sa....

Nie doszukujcie sie wad u wzmacniaczy ...szukajcie zalet im wiecej ich dostrzezecie tym wiekszy zysk dla was i wiele pieknych chwil z muzyka...

To może pora na amatora- subiektywne wrażenia po przejściu nowego na lepszy sprzęt. Dziś z racji na śmierć już ś.w pamięci Przemysława Gintrowskiego kilka razy słuchałem tercetu Kaczmarski, Gintrowski, Łapiński i ich Autoportretu Witkacego. Powiem wam szczerze że mimo fatalnego źródła pierwszy raz miałem wrażenie jakby muzyka nie leciała z przedmiotu tylko obok stał człowiek i śpiewał...naprawdę obłęd jak ktoś nigdy tego nie miał okazji tego usłyszeć...

Ale by nie odbiegać od wątku technicznego, dalej nie mogę znaleźć Marantza CD52MKIISE w rozsądnej cenie który to sprzęt polecił forumowicz Muda. Zastanawiam się ile powinien kosztować CD-Player który będzie pasował jakością brzmienia do tego wzmacniacza po tunningu(bo i tu podobno tkwią olbrzymie możliwości)- najbardziej by mi zależało bym zmieścił się w 1000zł za używany sprzęt. Wygląd nie ma znaczenia-liczy się oddanie brzmienia, może być to już finałowy produkt, może wymagać modyfikacji-bez znaczenia. Może ktoś ma jakieś propozycje na wypadek nie dostania Marantza CD52MKIISE?

Arek-45, mie chcę się czepiać, ale każdy człowiek to indywidualność.Jeden lubi wino słodkie, inny wytrawne,a jeszcze inny nie będzie miał swojego ulubionego smaku,"byle by były procenty".

Pozdr.

Arek godzi się z Fafarskid, a zaraz dodaje o wadach, zaletach, artystach...

Czyli duszy wzmacniacza...?

Jak wzmacniacz ma duszę to jest gniotem a nie wzmacniaczem sygnału.

Tor ma być przeźroczysty a duszy dopatrujmy się w muzyce. Artyści są po drugiej stronie! My jesteśmy słuchaczami, a nasze systemy nie są instrumentami!

Gdyby to było takie proste-laboratoryjnie sprawdzić jaki sprzęt oddaje dźwięk idealnie i tyle...

P.S Tak się robi w fotografii-normalnie każdy ekran inaczej wyświetla obraz, jaśniej/ciemniej/bardziej lub mniej kontrastowo/każdy kolor i jego odcień inaczej...i co? Kupuje się używkę za 200zł lub nówkę za 500zł kalibratora i już każdy ekran wyświetla najlepiej jak tylko może kolory-zgodnie z obowiązującymi standardami barw.

Co to jest przezroczysty tor? Jaki jest wzorzec i jak sprawdzić, czy nie został podbarwiony? Kto to może stwierdzić? Realizator nagrania? Artysta? Producent instrumentu? To jest dopiero subiektywizm! Dla jednego przezroczyste będzie x, a dla drugiego y, a dla jeszcze kogoś z. Np. kable dają różne brzmienie. Który jest przezroczysty? CD też. Który jest przezroczysty? Wszystkie te teoryjki nie mają nic wspólnego z tym, że dźwięk ma się podobać temu, który słucha.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.