Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe książki traktujące o historii.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję wątek poświęcony najciekawszym nowością wydawniczym traktującym o szeroko rozumianej historii.

Na dobry początek proponuję pozycję z wydawnictwa W.A.B "1000 lat wkurzania Francuzów" Stephena Clarka.Autor to Angol od lat zamieszkały we Francji i piszący o niej.Znawca kultury i duszy francuskiej i frankofil.W książce tej z angielskim poczuciem humoru opisuje 1000 lat trudnych stosunków angielsko-francuskich.Od bitwy pod Hastings ( 1066) do współczesności.Pisze o sprawach trudnych czy dramatycznych jak i lekkich i zabawnych( o szampanie i gilotynie).Polecam.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ksiązki nie czytałem ale znam jej główne rezy.Nie zgadzam się z nimi czego dałem wyraz w dyskusjach na Forum.

Ostatnio najbardziej dyskutowana i kontrowersyjna

Piotr Zychowicz - Pakt Ribbentrop-Beck

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba więcej polemik przeczytałem, niż książka ma stron :)

co tam pakt , sami siebie na dwa fronty zwalczaliśmy

"Do hitlerowskiej armii wcielonych zostało aż pół miliona dawnych obywateli II Rzeczypospolitej, czyli o ponad 100 tys. więcej, niż w szczytowym okresie liczyła Armia Krajowa. Walczyli od Norwegii po Afrykę Północną, we Francji i na froncie wschodnim. Służby w Wehrmachcie były jednak tematem tabu i rodziny nie wiedziały, gdzie i jak zginęli ich krewni. Ci, którzy przeżyli, nie chwalili się tym, co robili podczas wojny. Nie było zresztą specjalnie czym się chwalić, skoro stali się częścią zbrodniczej machiny Hitlera."

"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje ostatnie zakupy.

"Wicher wojny nowa historia IIWojny Światowej" Andrew Roberts Wyd. Magnum.panorama II Wojny napisana przez brytyjczyka,bardzo obiektywna.Wątek polski potraktowany rzetelnie i uczciwie.

"Morskie imperia batalia o panowanie na Morzu Śródziemnym" Roger Crowley Rebis.Jak mówi podtytuł rzecz o zmaganiach morskich na M.Śródziemnym w latach 1521-1580.

"Jerozolima Biografia" Wyd. Magnum Simon Sebag Montefiore.Arcyciekawa historia Jerozolimy od starożytności do współczesności napisana przez znanego historyka brytyjskiego.

• 2 miesiące później...

Ch.C.Mann "1493 Świat po Kolumbie" Rebis 2012.Kilka lat temu ukazała się pozycje tego autora "1491" traktująca o świecie przedkolumbijskim.Tym razem autor opisuje znaczenie i wpływ "odkrycia Ameryki" na pozostały świat.

Zajmuje się wymianą tzw. kolumbiańską pomiędzy starym i nowym światem.Opisuje jak przepływały wirusy,bakterie,rośliny,ludzie,towary,idee.Jak krążyło srebro pomiędzy Boliwią,Meksykiem i Chinami via Filipiny w zamian za jedwab i porcelanę.O karieże kukurydzy,pomidorów,tytoniu i ziemniaków.O handlu niewolnikami itd.Polecam.

Nie wiem, czy znacie. Ja polubiłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.