Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer REL R 528

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zapytać czy ktoś wie może jak podłączyć do kina domowego Subwoofer REL?

Wiem zę w komplecie jest przeówd który łączy się z wyjściami głośnikowymi w amplitunerze i spekeonem w subwooferze ale jest jeszcze LFE które łączymy z ampli.

Moje pytanie czy łączymy jednocześnie przez przewód dostarczony do subwwofera i LFE (rca) czy tylko przez LFE?

https://www.audiostereo.pl/topic/97687-subwoofer-rel-r-528/

Subwoofer łączy się ALBO niskonapięciowo (pojedynczym lub podwójnym kablem RCA - w tym z kanałem LFE) ALBO wysokonapięciowo (głośnikowe). Połączenie obu może skutkować uszkodzeniem sprzętu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Subwoofer łączy się ALBO niskonapięciowo (pojedynczym lub podwójnym kablem RCA - w tym z kanałem LFE) ALBO wysokonapięciowo (głośnikowe). Połączenie obu może skutkować uszkodzeniem sprzętu.

Systemy sub-basowe REL możemy łączyć jednocześnie stosując połączenie kanału LFE za pomocą kabla RCA i wysokopoziomowe (gniazdo Neutrik Speakon) za pomocą dostarczonego w zestawie kabla NS.

Ja mam tak podłączone i nic nie uległo uszkodzeniu :)

Systemy sub-basowe REL możemy łączyć jednocześnie stosując połączenie kanału LFE za pomocą kabla RCA i wysokopoziomowe (gniazdo Neutrik Speakon) za pomocą dostarczonego w zestawie kabla NS.

Dokładnie, W momencie pojawienia się sygnału na wejściu LFE wejście wysokonapięciowe jest odłączane automatycznie.

W przypadku Velodyne w instrukcji obsługi seria CHT-Q, na stronie 11, pogrubioną czcionką napisano:

Uwaga: Nie należy jednocześnie używać gniazd wejściowych RCA/Phono i "Speaker Level Input".

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W przypadku Velodyne w instrukcji obsługi seria CHT-Q, na stronie 11, pogrubioną czcionką napisano:

Uwaga: Nie należy jednocześnie używać gniazd wejściowych RCA/Phono i "Speaker Level Input".

W przypadku Velodyne tak, w przypadku RELa nie.

Ja mam inny subwoofer i podłączone LFE i speakon na raz, do tego 2 regulacje głośności dla obu wejść :)

Przy filmach sub dostaje to co fronty + sygnał LFE, jest ok.

Jest ok przy filmach bo na nich sobie ustawiłeś, a co jest przy stereo kiedy sygnału LFE brak? Dziwny sposób podłączenia, nawet nie dziwny, brak w nim sensu.

Jest ok przy filmach bo na nich sobie ustawiłeś, a co jest przy stereo kiedy sygnału LFE brak? Dziwny sposób podłączenia, nawet nie dziwny, brak w nim sensu.

Czemu brak w nim sensu ?

Mam rozdzielone kino i stereo, tzn osobny pre do stereo i amplituner tylko do filmów. Sygnał dla suba idzie z końcówki mocy, nie z amplitunera, więc dostaje to samo co przednie kolumny. W przypadku filmów, jak mam włączony amplituner to dostaje dodatkowo sygnał LFE.

W niczym to nie przeszkadza, takie sumowanie sygnałów.

Zauważ, że amplitunery mają taką funkcję jak LFE +main, czyli przekierowanie na suba również sygnału tego co na fronty. Moje połączenie teraz działa na tej samej zasadzie. Sygnał z końcówki mocy dla frontów + LFE.

Czemu brak w nim sensu ?

Mam rozdzielone kino i stereo, tzn osobny pre do stereo i amplituner tylko do filmów. Sygnał dla suba idzie z końcówki mocy, nie z amplitunera, więc dostaje to samo co przednie kolumny. W przypadku filmów, jak mam włączony amplituner to dostaje dodatkowo sygnał LFE.

W niczym to nie przeszkadza, takie sumowanie sygnałów.

Zauważ, że amplitunery mają taką funkcję jak LFE +main, czyli przekierowanie na suba również sygnału tego co na fronty. Moje połączenie teraz działa na tej samej zasadzie. Sygnał z końcówki mocy dla frontów + LFE.

W takiej konfiguracji to inna para kaloszy :)

Tak miałem i nawet wpłaciłem zaliczkę a teraz ją policja odzyskuje (subwoofer ze stanów) szkoda gadać.

No właśnie pamiętam jak kiedyś rozmawialiśmy o tym subie. Współczuje i mam nadzieję, że odzyskasz pieniądze.

Napisz troszkę wrażeń z grania tego RELa.

Zastanawiam się nad subwooferem ale opinie na temat jego przydatności są różne. Jedni twierdzą że jak w ampli ustawimy głośniki na Large to sygnał przypisany ze scieżki dźwiękowej przekierowywany jest na przednie głośniki i jest ok, jak również to że zawsze ten bas brzmi jak doklejony. Jestem ciekaw waszej opinii na ten temat może warto dołożyć i kupić mocniejszy amplituner???

zamiast subwoofera

Zastanawiam się nad subwooferem ale opinie na temat jego przydatności są różne. Jedni twierdzą że jak w ampli ustawimy głośniki na Large to sygnał przypisany ze scieżki dźwiękowej przekierowywany jest na przednie głośniki i jest ok, jak również to że zawsze ten bas brzmi jak doklejony. Jestem ciekaw waszej opinii na ten temat może warto dołożyć i kupić mocniejszy amplituner???

zamiast subwoofera

Jeśli jakość dolnego zakresu kolumn cię zadowala to nie ma sensu. Stwierdzenie "jak w ampli ustawimy głośniki na Large to sygnał przypisany ze scieżki dźwiękowej przekierowywany jest na przednie głośniki" jest jak najbardziej prawdziwe.

Stwierdzenie "jak w ampli ustawimy głośniki na Large to sygnał przypisany ze scieżki dźwiękowej przekierowywany jest na przednie głośniki" jest jak najbardziej prawdziwe.

Raczej nie.

Jeśli głośniki frontowe ustawimy na Large, jak i zresztą każde inne oznacza to, że pełny sygnał zapisany na ścieżce filmu idzie na dany głośnik, nie jest obcinany. Jeśli ustawimy Small to amplituner odetnie te głośniki powyżej pewnej częstotliwości np. 80Hz i przekieruje częstotliwości poniżej 80Hz na suba.

Wniosek jest taki, że jeśli nie mamy suba fronty zawsze dajemy na Large.

Do przekierowania ścieżki zapisanej dla suba do frontów służy inna opcja, u mnie w Yamaszce nazywa się "Bas out to Main" i jeśli suba nie mamy to tak ustawiamy.

Ja nie mam suba i nie ma niczego takiego jak doklejony Bas. Jeśli tego nie zrobimy to po prostu części dźwięku nie usłyszymy.

Pomimo, że sam nie posiadam suba to twierdzę, że jest on w kinie niezbędny. Bas, zejście i potęgę dźwięku jaką potrafi wytworzyć to o frontach można zapomnieć, chyba że ktoś ma naprawdę potężne fronty.

Dokładnie, kino domowe bez dobrego subwoofera to nie to samo. Nie licząc rzadko spotykanych linii transmisyjnych to jedynie jak ktoś ma fronty z 30cm+ głośnikami to będzie miał zbliżony efekt do obecności subwoofera. Zbliżony, bo mimo wszystko subwoofer jest inaczej strojony niż kolumny. Kolumny z małymi przetwornikami <20cm to nie są w stanie odtworzyć niskiego basu przy nawet średnim ciśnieniu, a tego najniższego w ogóle nie słychać. Fizyki się nie oszuka.

Wylądował na podłodze REL 528 usawiony po lfe i spkeon, jak narazie kosmos drży kanapa ale kontrola jest niesamowita nic nie buczy stuka puka jęczy po prostu każda zapłacona złotówka pracuje na siebie maksymalnie odlot

Gratuluje Tomi tego potworka.

W jak dużym pomieszczeniu gra ?

Będziesz go używał także w stereo ? Bardzo jestem ciekaw jak by zagrał w stereo w jakimś bardzo szybkim utworze, czy się nie pogubi.

Mi też chodzi właśnie po głowie REL tylko jeszcze nie wiem który.

• 1 miesiąc później...

Nie licząc rzadko spotykanych linii transmisyjnych to jedynie jak ktoś ma fronty z 30cm+ głośnikami to będzie miał zbliżony efekt do obecności subwoofera. Zbliżony, bo mimo wszystko subwoofer jest inaczej strojony niż kolumny.

Don mógłbyś szerzej to opisać? Ja swego czasu prowadziłem z kimś dyskusję i wyszło na to że jego 30cm głośniki dadzą ten sam bas co np. sub -25 Paradigma. Zastosowanie w kinie.

Co tu opisywać :)

Wystarczy spojrzeć na głośniki zastosowane w subwooferach i te w kolumnach, jaka jest różnica np w zawieszeniach i jakie są wychyły. Kolumny mają przede wszystkim grać z dobrą kontrolą na basie stąd nie właduje się tam takich głośników, jak w subwooferze, gdzie aby była dobra kontrola potrzebne jest kilkaset albo i lepiej watów. Kolumny zejdą i poniżej 30hz, nawet 20hz może być słychać ale przy takich częstotliwościach ograniczeniem jest głośność. Dobry subwoofer takie częstotliwości zagra normalnie, bez ograniczeń. Mam doświadczenie z kolumnami mającymi 25 i 30cm membramy - żadne nie mają startu do subwoofera. Poza tym - w kinie jest osobny kanał przeznaczony dla subwoofera, down-mix do stereo obcina sporo z tego sygnału.

Może kolumny na głośnikach wyglądającymi jak z car-audio (typu Zeta Zero) mają zejście jak subwoofer :)

No wiesz, ja słyszę a przede wszystkim czuję różnicę ze wspomnianym subem. Jak to jest dokładnie z tym kanałem x.1 , Jedni twierdza że dedykowany kanał suba przekierowany na fronty będzie dokładnie taki sam inni że nie. Nie mówię o zdolności odtworzenia sygnału przez fronty , chodzi o samo jego przekierowanie przez ampli/procesor. Co tracimy? Nigdy nie robiłem takich porównań, bo nie mam frontów z taką membraną takie próby byłyby bez sensu

• 1 miesiąc później...

Moze sie zasluchal..... omen a jak myslisz o REL-u to moze tez warto posluchac velodyna serii spl deko drozszy o ile dobrze pamietam, ale wg mnei velodyne jest fajniejszy ja odlsuchiwalem obydwa i ja wybralem velodyna , oczywiscie jest to moje usbiektywne zdanie ale warto posluchac obu jak jeszcze nie kupiles. Ja zdecydowalem sie na velodyna i w kwietniu wlasnie jego kupuje. Pozdro.

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dzięki lolek za opinię.

Jeszcze nic nie kupiłem. Myślę o RELu R-218, jest na 10 calowym głośniku. Obawiam się, że R528 to byłby dla mnie za duży bo mam tylko 21m2.

REL 4 tyś - Velodyne SPL-1000 Ultra 7,2 tyś, więc prawie razy dwa.

W czy według Ciebie Velodyne był lepszy ?

Będziesz go używał też do muzyki czy tylko kino ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.