Skocz do zawartości
IGNORED

Parter z salonem audio - adaptacja projektu domu

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór! Mam prośbę o sugestię dotyczące adaptacji tego parteru do celów odsłuchowych. Słuchanie muzyki i praca nad projektami audio jest dla mnie bardzo ważna, więc kompromisy budowlano - użytkowe mogą być spore. Projekt domu nazywa się SIGMA-BIS, pracownia arch.: Atrium. Wymiary salonu 5x6,2m.

Projekt wybrałem z następujących powodów: na wąską działkę, duży garaż, ładny, foremny salon z fajnie ustawionym kominkiem, 2 duże pokoje na górze, z czego jeden pójdzie na pracownię a drugi na sypialnię, względy estetyczne, tani w budowie i prosty.

Na zdjęciach wstępna przeróbka projektu w obrębie salonu i kuchni oraz wersja oryginalna. Będę wdzięczny za wszystkie odkrywcze pomysły :) Co tysiąc głów to nie jedna ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17391-0-87805600-1350337273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym wstawił drzwi w salonie. Inaczej nocne odsłuchy mogą nieść się po całym parterze na górę do sypialni.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Ja bym wstawił drzwi w salonie. Inaczej nocne odsłuchy mogą nieść się po całym parterze na górę do sypialni.

Jest to dobra myśl aby tak oddzielić salon, szczególnie, kiedy miałbyś ochotę z kimś w salonie pobaraszkować bez niechcianych gości, dajmy na to z audiofilką pasjonatką... To wejście na schody jednak uniemożliwia jakieś sensowne drzwi!

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

trochę z innej beczki, kanapa przy kominku - upieczesz się !! Moim zdaniem odległość od kominka, tak aby nie odczuwać gorąca lecz przyjemne ciepło powinna wynosić min. 2m

Myślałem teraz o węższej kanapie i płytszym kominku. Jeżeli kanapa miałaby 2,2m, kominek 0,5m, to zostaje 0,9m odstępu. No gdzie go przestawić, inne projekty mają jeszcze bardziej przechlapalne salony :)

Przy tylu otworach będzie Ci uciekał bas z pokoju. Niestety.

Mam bardzo podobne rozmieszczenie mebli w swoim pokoju (30m2) i czasem doceniam kanapę na środku pokoju a czasem ją przeklinam. Oczywiście mówię tu o aspektach akustycznych bo zagadnienia funkcjonalne (w tym komunikacyjne) pozostawiam przyzwyczajeniom. Szczególnie, że u Ciebie komunikacja pomiędzy jadalnią a kuchnią przebiegać będzie przez część wypoczynkową. Ale spoko... to nie będzie problemem. Natomiast ma rację kolega, który zwrócił uwagę, że odległość 1 metra od kanapy to za mało. No, ugotujesz się... a jak nie Ty, to kanapa się "stopi" :-)

Dużo stołów tak w ogóle... pomyśl czy czasem nie lepiej będzie wywalić ten stół z salonu, odsunąć kanapę do tyłu, a w jej miejsce wstawić niską ławę. Siedzisz wówczas dalej od kominka, masz większą przestrzeń, mniej ciaśniej, więcej miejsca na jeżdżenie z kolumnami i chyba nawet jeden fotel więcej wejdzie wówczas. Ale przede wszystkim przemyślałbym montaż chociażby przesuwanych (chowanych w zabudowie ściany) drzwi, które oddzieliłyby salon od jadalni.

U mnie są jedne drzwi (lewa strona za kanapą) w pokoju i to wystarcza żebym odczuwał ich zamknięcie lub otwarcie.

Słuchając rozumu....

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

ja tam proponuję przebudowę tego salonu, nie kpię, czasami wystarczy trochę inne spojrzenie na temat i rozwiązania przychodzą same. Zresztą przebudowałbym trochę salon, kotłownię, kuchnię i łazienkę na górze :) jak będziesz budował kolejny dom sam zobaczysz

z innej bajki zastanow sie tez co z przejsciem do kuchni i kuchnie zaprojektuj tak aby dalo sie w niej bez przeszkod, a moze w miare komfortowo, spozywac codzienne posilki.

ja mam osobno kuchnie, jadalnie i pokoj dzienny, przy czym kuchnia nie ma stolu i wiem o czym mowie (trzy aspekty: zona, dziecko, okruchy :D)

pozatym jak zauwazyl kolega potrektychy, masz duzo rzeczy ktore w tym projekcie musisz gruntownie przemyslec. bo to co na papierze w rzeczywistosci wyglada zupelnie inaczej.

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Fajny projekt chatki.Gratuluję.

Pokój 30m2 to już całkiem ok do audio ale kusi żeby połączyć z tym jadalnym pomieszczeniem

po prawej i zrobić z tego 50m2 a wtedy i dla audio znacznie lepiej i stół jadalny też wejdzie a i na

kominek znajdzie się miejsce,

Fajny projekt chatki.Gratuluję.

Pokój 30m2 to już całkiem ok do audio ale kusi żeby połączyć z tym jadalnym pomieszczeniem

po prawej i zrobić z tego 50m2 a wtedy i dla audio znacznie lepiej i stół jadalny też wejdzie a i na

kominek znajdzie się miejsce,

No niestety sly30 - z tego co widzę to po prawej to już taras ;-).

Przy powierzchni użytkowej całego domu 128m2 cudów nie ma.

Ale próbować trzeba.

30m2 to z jednej strony sporo, ale z drugiej strony upchnąć na tej powierzchni salon, jadalnie i połączyć to z audio będzie trudno.

Sztuka kompromisu.

No i faktycznie - trzeba próbować jakoś to zamknąć bo za wiele nie posłuchasz.

Można inaczej zaprojektować schody - 1.2 stopnie mniej i już jest miejsce na przesuwne drzwi ;-)

• 2 tygodnie później...
Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

i w ten piękny sposób przeszliśmy do przebudowy Piotrowi1 domu :) Zacznijmy od kominka bo tego się nie zmieni, komin, jego wysokość, więźba dachowa i takie pierdoły, za dużo zachodu... ale można pomyśleć nad kominkiem narożnym i odsunięciem go od ściany, wtedy ciepło nie będzie promieniowało wyłącznie na kanapę, ale np częsciowo w stronę stołu. Innym rozwiązaniem jest ograniczenie mocy kominka, przy obecnych cenach drewna (no chyba, że Piotr ma własny las) kominek nie służy do ogrzania czy wspomagania ogrzewania domu lecz jest tylko "elementem nastrojowym" Reasumując - narożny kominek o małej mocy może nie byc tak "dokuczliwy" przy bliskim ustawieniu kanapy. Od strony tarasu postaw grill murowany i wepnij go w przewód kominowy kominka (lub dobuduj nowy), rozwiązanie bardzo praktyczne podpatrzone u sąsiada.

No i ten blat w kuchni, stary jaką Ty masz dużą rodzinę i czy wierzysz, że wszyscy zasiądą razem przy śniadaniu - masz 5 krzeseł (taboretów) i jak ktoś się przeciśnie do tego krzeselka pod oknem ? tak pomiędzy blatem, innymi krzeslami i ścianą salonu?

Przesuń blat w strone salonu, zrób z niego scianke działową, od strony kuchni będzie to stół, a od strony salonu możesz zabudować go np. na półęczke z winem, szkłem itp. a przy okazji zasłonisz cały bajzel w kuchni. Zrobisz dzieciakom kupę radochy, bo będą wcinać posiłki jednocześnie oglądając bajki w tv ;)

Konieczna wizyta u architekta

eee, nie, dziś można tak naprawdę w dowolnym miejscu kominek postawić, bo rozwiązania rur kominowych (zewnętrzne/wewnętrzne) pozwalają na to bez ograniczeń (łącznie z rurami dwuściennymi).

tak wiec piotr1 mógłby sobie nawet kominek na środku pokoju postawić :D

Cześć! Dziękuję za porady. Z kominka chyba w ogóle zrezygnuję. Kominek to trochę takie ułańskie marzenia. Współczesny człowiek może się bez tego obyć, jest wiele ważniejszych rzeczy. Opinie osób, które budowały domy, wskazują na to, że kominek ma zbyt dużą moc grzewczą i jest to trudne do opanowania. Gdyby to rozpalić, to pokój zamienia się w saunę. Także jest likwidacja kominka, ale za to chciałbym powiększyć i zrobić bardziej profesjonalną kotłownię - prosta kalkulacja.

Tam u góry wkleiłem dwa warianty kuchni, jak niektórzy zauważyli. Wariant z blatem jadalnym i takimi krzesłami mam obecnie u siebie. Identyczny prawie, a nawet odstęp pomiędzy głównymi blatami mam teraz 90cm i sobie radzę, tutaj przewidziałem 120cm. Jest to szybkie w sprzątaniu i gotowaniu. Obrót kucharza, wszystko pod ręką, goście siedzą, ty coś wymachujesz, szybkie podanie, sprzątnięcie, ciach, ciach, tylko się obracasz, jest fajnie. Ścierka, rach ciach i wszystko czyste. Za oddzieleniem kuchni od salonu przemawia tylko jeden argument. Chodzi o bałagan w kuchni. Otwarta przestrzeń jest fajna, lecz w kuchni często jest bałagan i rzutuje to na salon, w którym można przyjmować bardziej obcych gości. Wtedy lepiej że tego nie widać. Kuchnia jest dla swojaków, jestem kawalerem, nie mam żony, która chodzi w kółko i sprząta :)

Co do skurczenia schodów, to na rysunku są opisane 16x18,3x25. Oznacza to, że jest ich 16 sztuk i są długie na 25cm...

ej, nie poddawaj sie tak latwo!

kominek, wolnostajacy, mozna tez znalezc taki o malej mocy i wtedy jest naprawde obojetne gdzie go postawisz, bo nie ma do niego zabudowy.

jesliporozmawisz z kims kto projektuje kuchnie to Ci powie ze 120cm odstepu miedzy blatami to minimum, z dwoch powodow: ergonomia i bezpieczenstwo. odlkeglosci mniejsze stosuje sie przy projektach wyjatkowo, lub gdy sie samemu jak adam slodowy rzeźbi... ;D

zycze powodzenia

Hej. Pomysl koniecznie o odrzieleniu salonu drzwiami od reszty pomieszczen. Ja u siebie w gotowych planach mialem otwarty salon na jadalnie i kuchnie. Od razu kazalem przeprojektowac i umiescic sciane i drzwi zeby zamknac salon. I teraz nie zaluje. Rodzinka spi na gorze a ja moge gobie spokojnie sluchac muzyki czy obejzec film i praktycznie nic nie slychac na pieterku. Sciana oddzielajaca salon ma 24 cm grubosci i jest z suporexu dobrze izoluje :)) jeszcze tylko suba mi brakuje do mojego kina w domu. Pozyczylem raz od kumpla suba i taki robil kociol w salonie a na gorze praktycznie sie go nie odczowalo.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.