Skocz do zawartości
IGNORED

Nawijanie transformatora do DAC.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem dwa rdzenie z permalloyu żeby nawinąć transformator do DAC do desymetryzacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiście nie mam zielonego pojęcia ile zwojów jakim drutem tak żeby transformator miał najszersze pasmo. Gotowe transformatory są zajebiście drogie i chyba warto się trochę potrudzić żeby zrobić własny. W końcu to dział DIY.

Pomyślałem też że warto by było założyć oddzielny wątek o transformatorach do DAC.

N.p. Interesujące byłyby parametry transformatorów dla różnych przetworników.

Zastanawiałem się też nad nawinięciem samego rdzenia w gotowym transformatorze z folii z Mu-metalu po usunięciu rdzenia oryginalnego. Można w ten właśnie sposób uszlachetnić transformatory Monacoru n.p. LTR-110 lub DIB-110. Sama folia jest wprawdzie droga ale i tak wychodzi to kilka razy taniej niż kupowanie firmowych transformatorów.

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje lub zna jakieś linki na temat nawijania transformatorów do DAC to może się tu tymi informacjami podzielić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/97840-nawijanie-transformatora-do-dac/

Ty o jaki ci transformator chodzi :)

Ten wejściowy ?

Chodzi o transformatory wyjściowy podłączany do symetrycznego wyjścia DACa i zamieniający ten sygnał na niesymetryczny a przy okazji zamieniający prąd z wyjścia DACka na napięcie. Ci co składają DACki wiedzą o co chodzi.

Dla tych co niewiedzą to wyjaśniam. DAC ma wyjścia prądowe co oznacza że trzeba prąd zamienić na napięcie. Robi to się zazwyczaj przy pomocy wzmacniaczy operacyjnych ale można przy pomocy rezystora i transformatora które używa się n.p. w mikrofonach. Poza tym DAC ma wyjście symetryczne to znaczy jedną masę i dwa wyjścia na których sygnał jest w przeciw fazie. Z tego musimy uzyskać normalny sygnał taki który wychodzi na kabel cinch. Robi to się też przy pomocy wzmacniaczy operacyjnych. Czyli na jeden kanał na wyjściu potrzebujesz trzy wzmacniacze operacyjne czyli dwa do zamiany prądu na napięcie i jeden do desymetryzacji. Ale można to zrobić pasywnie przy pomocy transformatora który dodatkowo podwyższa ci napięcie na wyjściu DACa, ale nie musi jeżeli używasz dodatkowo aktywnego wyjścia n.p. na lampach.

Tylko że transformatory są mocno nieliniowe a te liniowe są drogie i mają zazwyczaj rdzeń z mu-metalu lub permalloyu.

był taki program amator2000 do obliczania traf w układach lampowych, ale może będzie trochę pomocny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może tutaj znajdziesz coś ciekawego (sekcja 3) www.ax84.com/static/rdh4/chapte05.pdf

JarekC

Może jeszcze to "Driving a Center-Tapped Transformer with a Balanced Current-Output DAC":

www.analog.com/static/imported-files/application_notes/AN_912.pdf

JarekC

Dzięki za linki. Szkoda tylko że materiały po angielsku. Na razie czekam aż mi rdzenie przyjdą. Mam dwie sztuki Monacora z całkiem przyzwoitymi parametrami w najgorszym wypadku usunę oryginalny rdzeń i wsadzę te z permalloyu. Wymiary rdzenia są takie same. Wolałbym jednak nawinąć trafo od samego początku. Transformator ma pracować z PCM1794.

Mam jeszcze jedno pytanie. Wiem że bez nawijarki się nie obędzie. Myślałem już o użyciu wiertarki z regulowanymi obrotami. Dobrze by było też zamontować jakiś licznik obrotów. Widział ktoś kiedyś coś takiego własnej konstrukcji w sieci?

wiem o co biega ...

ale chyba mało kto takie rozwiazanie stosuje,

drogie, trudne a na wyjsciu syf

nie widze zadnych plusów za to same minusy ....

Mało kto stosuje bo ceny dobrych transformatorów zaczynają się od 50 Euro. Dla basu harmoniczne są faktycznie wyższe niż na układach scalonych ale efekt akustyczny jest lepszy na transformatorach. Być może z powodu braku sprężenia zwrotnego.

Oczywiście można dyskutować co faktycznie jest lepsze tak samo można dyskutować czy lampy na wyjściu CD mają sens.

A można oczywiście zamiast dyskusji po prostu spróbować.

Rdzenie już kupiłem to w zasadzie to dyskusja w moim przypadku wiele nie przyniesie. Pozostały próby.

Tutaj ciekawy filmik. Trafo sieciowe nawijane ręcznie.

Ale chyba drutem 0,1 mm tak się nie da.

Jak chcesz posłuchać zniekształceń od stali to są prostsze metody :)

W dacu nie tylko niskie częstotliwości będą problemem ale i i wysokie bo na wyjściu daca jest sporo śmieci powyżej 20khz (w dac-ch delta sigma) dla których transformator będzie już mocno nieliniowy.

Zniekształcenia wrócą do pasma audio przez IMD.

Ale jak się upierasz:

G.S Cykin "Transformatory małej częstotliwości"

Jak nie możesz znaleźć to mail :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

mam prośbę,jeśli coś piszecie to starajci się pisać zrozumiale dla większej ilości czytelników.Czy skrót IMD oznacza interaktywne mazanie d.......?.Tak mi wyszło w google jak chciałem zrozumieć o czym jest napisane w poście powyżej

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Najbardziej spodobało mi się Interaktywne Mazanie D...

Chodziło o zniekształcenia intermodulacyjne.

Raven a przecież DAC ma ośmio-krony Oversampling i do tego transformator działa jak filtr dolnoprzepustowy. Dlaczego takie problemy nie występują na NOS DAC robiony na TDA 1543? Podobno brzmi świetnie a tam nawet zwykłego kondensatora na wyjściu nie wsadzili. A jak się zobaczy sinusoidę 1kHz na oscyloskopie to włosy stają dęba.

A książkę znalazłem. Dzięki.

to będzie tak jak z trafkami do MC, wszystkie drogie a mało które fajne, a i tak stopień na lampce lepszy

dobre to było na wejściu w kinowych wzmakach od klangfilm ale mamy przecież inne wymagania

jedyne które mnie nie wkurzały to te luhndalowe a i tak usunąłem, reszta konfiguracji Ci pokaże które rozwiązanie jest lepsze

siatkowe z nich zrób, będzie pożytek

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

jeśli niesymetrycznie to jak McGyver, symetrycznie jak Muzg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

.Czy skrót IMD

W końcu zakładka DIY :)

Złożyłem że chcesz to zastosować do jakiś kostek delta sigma te mają spory szum powyżej kilkudziesięciu Khz - szum kwantyzacji wymieciony przez modulator delta-sigma.

Jak używasz normalnego drabinkowego to nie będzie problemu no chyba że Oversampling będzie mniejszy a rezonans własny transformatora wypadnie akurat w nieodpowiednim miejscu :)

Ogólnie raczej nie masz co liczyć że wyjdzie Ci coś z tego po pierwszym nawinięciu :) Ale próbuj :)

Kilka iteracji na pewno będzie potrzebnych . Masz czym to pomierzyć ?

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

W końcu zakładka DIY :)

Złożyłem że chcesz to zastosować do jakiś kostek delta sigma te mają spory szum powyżej kilkudziesięciu Khz - szum kwantyzacji wymieciony przez modulator delta-sigma.

Jak używasz normalnego drabinkowego to nie będzie problemu no chyba że Oversampling będzie mniejszy a rezonans własny transformatora wypadnie akurat w nieodpowiednim miejscu :)

Ogólnie raczej nie masz co liczyć że wyjdzie Ci coś z tego po pierwszym nawinięciu :) Ale próbuj :)

Kilka iteracji na pewno będzie potrzebnych . Masz czym to pomierzyć ?

Mam czym pomierzyć i nie mam. Do samych pomiarów stosuje komputer ale na stacjonarny zainstalowałem świeżo XP i ten nie chce jako wejście ustawić wejścia liniowego mojej karty a w netbooku ma tylko wejście mikrofonowe. Mierzyłem transformatory Monacora na netbooku i jeżeli chodzi o charakterystykę częstotliwościową to da się mierzy to samych zniekształceń harmonicznych już nie bo wejście mikrofonowe ma za duże zniekształcenia. Obawiam się że na stacjonarny muszę zainstalować siódemkę albo Vistę a szkoda bo chciałem mieć wszystkie systemy legalne.

Sam nie wiem czy sam transformator będę używał. Chciałem spróbować różnych możliwości i wybrać najbardziej optymalną akustycznie. Transformatory Monacoru próbowałem na moim CD z pcm 1702 i powiem szczerze że na kolana mnie nie powaliły. No ale te mają zwykły rdzeń z blachy transformatorowej. Wymiana na permalloy powinna zmniejszyć zniekształcenia o rząd wielkości. Zobaczymy. Obawiam się jedynie tego że po wymianie rdzenia zmieni się również charakterystyka częstotliwości. Od razu przyznam się do tego że na transformatorach małej częstotliwości się nie znam. Muszę chyba przeczytać lekturę którą mi poleciłeś.

A jeszcze jedno. Kupował ktoś kiedyś coś z Chin na ebay'u? Kupiłem trochę części i mija już trzy tygodnie i jeszcze nie dotarły. Pomału zaczynam wątpić że w ogóle je dostanę. Sample z Texas Instruments z USA dostałem w ciągu tygodnia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.