Skocz do zawartości
IGNORED

wkładki MC do 10.000

wilk325

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jako że sam nie tak dawno szukałem opinii i porady ( część z nich otrzymałem, choć nie do końca ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), nadal poszukuję ( choć na dzień dzisiejszy za namową "masza1968" kupiłem Dynavectora XX2 MkII, a czytając wypowiedzi Ahaja Ortofon MC 30 Super II Classic MC - niestety czekam na przesyłki :( ) postanowiłem założyć ten wątek aby następnym "poszukiwaczom" było łatwiej.

Mam nadzieję, że użytkownicy wkładem MC podzielą się swoimi spostrzeżeniami z innymi; wszak widać choćby i na tym forum że świadomych użytkowników i miłośników analoga z "czarnego placka " przybywa, a czytając forum baaardzo długo widzę również że jest spora rzesza użytkowników posiadająca dużą wiedzę.

Postanowiłem się trochę pobawić różnymi wkładkami i jak się okazało - jest tego niezliczona ilość i wiele z nich posiada różne wersje, i modyfikacje.

No i teraz mam parę pytań:

1. Czy warta jest dopłata ( bo specyfikacja faktycznie różna ) pomiędzy:

a/ Audio-Technica AT-33 EV,

b/ Audio Technica AT 33 PTGII / AT33PTGII

c/ a może najlepszy wybór to Audio Technica AT-OC9/III

2. teraz przejdźmy do Ortofona:

jak to jest z tymi wkładkami:

a/ Ortofon Cadenza Black

b/ Ortofon Cadenza Bronze

i tu w podobnej cenie występuje:

c/ Ortofon MC 5000

jest jeszcze

d/ Ortofon Cadenza Blue

e/ Ortofon Cadenza Red

f/ są jeszcze Ortofon Kontrapunkt

g/ Ortofon MC 30 Super II Classic

h/ Ortofon Rondo

no jak widać jest duuży wybór, ale co wybrać?, czy zawsze ilość wydanej kasy przekłada się na zadowolenie?.

3. Następna dość popularna firma to Benz MIcro, no i tu też jest dużo do napisania:

a/ Benz-Micro Reference S Copper

b/ Benz-Micro Wood S

c/ Benz-Micro Glider S - niestety ale w moim systemie ( patrz o mnie ) wkładka się nie sprawdziła:(. Kupiłem ją czytając recenzje na różnych forach i to był jak dla mnie błąd. W moim systemie ani nie miała detalu, ani muzykalności ( lepiej od niej wypadła Goldring Elite; nie wspominając o konstrukcji ( oczywiście złamanie igły to moja nieuwaga, ale.... ).

d/ Benz-Micro Ace S

4. Teraz mamy Goldringa:

a/ Goldring ELITE - muzykalny, ale mało szczegółowy

b/ Goldring EROICA

c/ Goldring LEGACY

5. Denon:

a/ DL-103

b/ DL-103R

c/ DL-A100 - na CP-47L sprawuje się super, dużo szczegółów jak również muzykalna; warta wydanych pieniędzy.

d/ DL-304

6.Sumiko:

a/ Sumiko Blue Point No.2

b/ Sumiko Blue Point Special EVO III

c/ Sumiko BlackBird

7. Dynavector:

a/ Dynavector DV-20X2 - opis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

b/ Dynavector XX2 MkII

Oczywiście są jeszcze i inne, dlatego czekam na opinie o tych które wymiełem jak i podzielenie się informacjami o swoich które posiadacie, i używacie a dzięki którym Wasza pasja analoga tak się rozwija.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97886-wk%C5%82adki-mc-do-10000/

Wilku drogi, może zamknij temat :-)

Wkładki to tylko element toru, jej zgranie z ramieniem i pozostałymi elementami toru włączając pokój i ucho (preferencje?) odbiorcy tworzą prawie nieskończoną ilość wariantów.

Jakby jedna wkładka była lepsza od innych (też cenowo) to byśmy wszyscy korzystali z jednej.

Wylistować wszystkich sie nie da (uparty da radę) ale pamiętaj też o NOS'ach, Limited Editions, itp.

Zobacz ile jest wariantów Denona 103 - nie chodzi mi o wersje R, SA ale o małe firmy co rozbierają nową wkładkę i zawijają na nowo. Tego się nie da ogarnąć - szkoda czasu.

Lepiej kupić wkładkę, zapodać płytę na talerz, szkło w dłoń i posłuchać.

Oczywiście wkładka ma być dobrze ustawiona.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wilku, bracie krajanie z Bydgoszczy. Widzę, że nadal - jesli cię nie mylę z kimś- jedziesz na Advance Acoustic. Czy mi się zdaję, czy cię namawiano na Mc Intosha? Nie skorzystałeś, czy ty, to nie ty?

:)

Ja podejdę trochę od strony budgetu.

Nie chce mi sie sprawdzać cen tego całego złomu co wymieniłes ale BP2 to 1.300 zł. Jesli rzeczywiście celujesz do 10.000 zł to trochę Ci się dziwię bo strzelasz od Golfa czy Forda do Mercedesa czy BMW.

Mając taki tor jak w opisie celuj np. w zakres 7-10 tys to sobie i wszystkim ułatwisz zadanie.

A bedziesz przeciez porównywał do LINNa gdzie Akurate akurat sroce z pod ogona nie wypadł.

Miłych poszukiwań.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Wilku, bracie krajanie z Bydgoszczy. Widzę, że nadal - jesli cię nie mylę z kimś- jedziesz na Advance Acoustic. Czy mi się zdaję, czy cię namawiano na Mc Intosha? Nie skorzystałeś, czy ty, to nie ty?

:)

Nie mylisz mnie :), a na Mc mnie nie namówiono.

Z obecnego toru jestem baardzo zadowolony; a co do wkładek - ja mam już swoje lata i słuch nie do końca perfekcyjny, dlatego nie chodzi ile mogę wydać tylko czy jest sens.

Z obecnego toru jestem baardzo zadowolony; a co do wkładek - ja mam już swoje lata i słuch nie do końca perfekcyjny, dlatego nie chodzi ile mogę wydać tylko czy jest sens.

Witam znaczy z tego dynka XX2 MkII nie jesteś do końca zadowolony?,czy szukasz z nudów dalej ja słuchałem niedawno DV - 20X2 Low i bardzo mi pasował chyba go sobie zanabęde obecnie posiadam dl-103r więc myśle że będzie lepiej.

Witam znaczy z tego dynka XX2 MkII nie jesteś do końca zadowolony?,czy szukasz z nudów dalej ja słuchałem niedawno DV - 20X2 Low i bardzo mi pasował chyba go sobie zanabęde obecnie posiadam dl-103r więc myśle że będzie lepiej.

Na dynka XX2 MkII właśnie czekam; a czy będę zadowolony to się okaże. Masza go bardzo chwali, ale on ma "twarde zawieszenie" a ja miękkie. Tak samo czekam na Ortofona :(.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Jak nikt nie chce się wychylić to może ja się nadstawię jako pierwszy.

Trudno się nie zgodzić z Benpe że gra komplet, istotne jest zgranie, kalibracja itd. Ale ... (zawsze jest jakieś ale :)

Jedne elementy są istotniejsze, mają większy wpływ na ogólny efekt niż inne. Ja uważam, że wkładka ma ogromny wpływ na osiągnięty efekt i zakładając poprawny dobór reszty toru to ona finalnie jest najważniejsza. (spodziewane baty pierwsze :)

Używam wkładek MC od dawna i uważam że są znacznie lepsze do odtwarzania klasyki niż MM. Przekazują więcej i bardziej zniuansowanej informacji niż MM.

A teraz kilka moich spostrzeżeń odnośnie modeli, których używałem.

Denon DL103

Ta wkładka to ma od lat ogromną rzeszę wielbicieli, dość charakterystyczna w brzmieniu, bardziej melodyczna niż analityczna, potrafi przepięknie zaśpiewać i stworzyć niepowtarzalny klimat i nastrój. Cecha charakterystyczna to wysokie wymagania co do ramienia a raczej jego dużej masy.

Najlepiej sprawiała się z 12-to calowym, 25-cio gramowym ramieniem. Droższe wersje których słuchałem mają podobny charakter brzmienia tylko lepiej.

Benz Micro.

Miałem dwie, niedrogie wkładki tej firmy. Pierwsza to najniższy stary model niskopoziomowej MC (poprzednik obecnego Golda) dlruga to ACE.

Słuchałem też innych wkładek tego producenta i wydaje mi się, że te wkładki to chyba najlepszy wybór na początek. Bardzo zrównoważone, bez narowów, bardzo dobre w każdym aspekcie brzmienia. Tutaj również firmowy charakter brzmienia jest utrzymany i wraz z ceną podnosi się jakość reprodukcji.

AT OC9

Miałem tą wkładkę w wersji II. Nie każdemu przypadnie ona do gustu. Z jednej strony bardzo szczegółowa, punktualna z dobrym rytmem. Z drugiej zawsze mi się wydawało, że równowaga przesunięta jest w górę. Byli tacy co mówili, że "drze ryja" i "krew z uszu puszcza". Ale znam co najmniej dwie aplikacje tej wkładki dające rewelacyjny efekt. Jeżeli ktoś ma łagodnie brzmiącą resztę toru z dobrą podstawą na basie i charakter brzmienia tej wkładki przypadnie mu do gustu to jest to absolutny best buy wśród MC.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mam też OC9 vIII i daleko jej do "darcia ryja". Bardzo zrównoważona i muzykalna wkładka z mocnym basowym uderzeniem. Za pieniądze, za którą jest oferowana (tylko lekkie ramiona) to jest autentyczny best buy.

Mam też OC9 vIII i daleko jej do "darcia ryja". Bardzo zrównoważona i muzykalna wkładka z mocnym basowym uderzeniem. Za pieniądze, za którą jest oferowana (tylko lekkie ramiona) to jest autentyczny best buy.

czy sme 309 to lekkie ramie? jestem nowicjuszem...sorry.

pozdr

Gość masza1968

(Konto usunięte)

9,5g - w miarę lekkie.

Rezonans wychodzi 9Hz dla SME309 i tej AT więc bardzo dobrze.

Miałem poprzednio Sondeka z SME 3009vIII o masie efektywnej 5g i tam dobrać wkładkę to był koszmar i właśnie wtedy trafiłem na OC9III.

Witam po długich namysłach co do wkładek dynavectora nabyłem wstępnie model DV-20X2 Low mówię wstępnie bo zastanawiałem się też nad modelem XX2, lecz najpierw chciałem spróbować dzwięku tego producenta i za wiele nie umoczyć,wstępnie po około 20godz jest bardzo dobrze,w porównaniu do poprzednika zn dl-103r więcej niskiego basu dzwięk pięknie wypełniony znakomita przestrzeń separacja instrumentów itd itd jestem bardzo zadowolony z zakupu naprawde polecam tą wkładeczke,tak że ja troszku na niej zamierzam podrapać bo potem przejde najprawdopodobnie na wyższą półke tego producenta,tylko będzie to chyba DV-Te Kaitora Rua więc zaczynam zbierać miedziaki bo naprawdę warto w przypadku tego producenta.

hehe, a pamiętam jak pewien czas temu zaczynałeś zabawę w analog :]

rozwijasz się

Muzyka to pasja a vinyl to choroba z nią związana,co do moich początków z vinylem to tak nie do końca od vinylu zaczynałem w wieku 13lat a mam ich 46 potem przejście na CD, i teraz jestem wku.... że tyle lat zmarnowanych :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

i teraz jestem wku.... że tyle lat zmarnowanych :)

Podobnie jak ja :)

Od ostatniej soboty nie mam w domu ANI JEDNEJ płyty CD.

Został sam regał z winylami i... QNAP ze zripowanymi CDkami.

Wszystkie CD ładnie zapakowałem w kilka kartonów i zatachałem do garażu.

• 10 miesięcy później...

Witam po długich namysłach co do wkładek dynavectora nabyłem wstępnie model DV-20X2 Low mówię wstępnie bo zastanawiałem się też nad modelem XX2, lecz najpierw chciałem spróbować dzwięku tego producenta i za wiele nie umoczyć,wstępnie po około 20godz jest bardzo dobrze,w porównaniu do poprzednika zn dl-103r więcej niskiego basu dzwięk pięknie wypełniony znakomita przestrzeń separacja instrumentów itd itd jestem bardzo zadowolony z zakupu naprawde polecam tą wkładeczke,tak że ja troszku na niej zamierzam podrapać bo potem przejde najprawdopodobnie na wyższą półke tego producenta,tylko będzie to chyba DV-Te Kaitora Rua więc zaczynam zbierać miedziaki bo naprawdę warto w przypadku tego producenta.

Jaka powina być efektywna masa ramienia do dv xx-2?

Czy 22g to za dużo?

Może być.

Ukryta Zawartość

Drugie ramię mam 12g.

Do którego lepiej podpiąć tą wkładkę ?

12g czy 22g?

Chyba sobie sam odpowiem - do 22g, bio drugie ramię ma ok 11g lub 11 z haczykiem

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Jaka powina być efektywna masa ramienia do dv xx-2?

Czy 22g to za dużo?

Ja mam tego dynavectora i masę ef ramienia.ok 22 gram. rezonans wypadł mi na 10Hz . Pomiar był wykonany programem Feickerta.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja mam tego dynavectora i masę ef ramienia.ok 22 gram. rezonans wypadł mi na 10Hz . Pomiar był wykonany programem Feickerta.

Tyleż samo i za pomocą tegoż samego softu wyszło mi przy ramieniu 9,5g :)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

I wszystko się zgadza, jak sam widziałeś na vinyl engine , tą wkładkę można powiesić na ramionach z przedziału 11-30!gram masy efektywnej. Ale oczywiście jest to wyliczenie orientacyjne aczkolwiek bardzo pomocne. Niestety wszystko okazuje się w praniu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

wszystko okazuje się w praniu.

I z całą stanowczością potwierdzam, że w moim praniu (9,5g) spisuje się na medal i nie zamierzam już więcej szukać wkładek :)

Rozleci się jedna, zakupię następną - taką samą.

Podobnie jak ja :)

Od ostatniej soboty nie mam w domu ANI JEDNEJ płyty CD.

Został sam regał z winylami i... QNAP ze zripowanymi CDkami.

Wszystkie CD ładnie zapakowałem w kilka kartonów i zatachałem do garażu.

- no masza1968 - podziwiam Cię ! - toż ty masz większego zajoba na punkcie winyli niż ja ! - ale żeby aż do garażu ?....pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość masza1968

(Konto usunięte)

- no masza1968 - podziwiam Cię ! - toż ty masz większego zajoba na punkcie winyli niż ja ! - ale żeby aż do garażu ?....pzdr...

Spoko, spoko - cyfra jest obecna w jeszcze bardziej cyfrowej formie - FLAC :)

A moje CD poczekają w garażu na pokolenie Twojego wnuka - jeszcze będzie piał nad nimi jak dziadek nad czarnymi plackami :)

Dynavectorem jest o tyle dobrze, ze robią retiping wkładek. I to się opłaca.

Tak, to bardzo duży + dla Dynavectora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.