Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry i tani DAC z wejściem optycznym?

Krzysztof Kam.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam DAC-a z wejściem optycznym do telewizora.

TV nie posiada analogowego wyjście audio, a zależy mi na tym ponieważ ma on wbudowany bardzo dobry player USB i ładniej skaluje obraz niż amplituner, dlatego chciałem wyciągnąć audio do wzmaka.

możecie polecić coś dobrego i taniego?

Witam szukam DAC-a z wejściem optycznym do telewizora.

TV nie posiada analogowego wyjście audio, a zależy mi na tym ponieważ ma on wbudowany bardzo dobry player USB i ładniej skaluje obraz niż amplituner, dlatego chciałem wyciągnąć audio do wzmaka.

możecie polecić coś dobrego i taniego?

Fiio D3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O właśnie o to chodziło, dzięki SZROT. A przy okazji które wejście jest lepsze, optyczne czy koncentryczne?

Kazde ma swoje wady i zalety. Audiofile wola koncentryk bo moga sobie poprzebierac w megadrogich kablach i podobno mozna na nim uzyskac lepsza jakosc dzwieku (pozostawiam do wlasnych eksperymentow). Optyczne ma dwie niewatpliwe zalety - separuje elektrycznie dwa polaczone ze soba urzadzenia wiec zadne przydzwieki itp. nie przedostana sie z tv na wieze, no i teoretycznie polaczenie toslinkiem moze byc znacznie dluzsze bez utraty jakosci sygnalu, wiec jesli potrzebujesz polaczenia dluzszego niz 2 m, a tym bardziej ponad 4 m to optyk. Polecam w miare tanie i bardzo dobrze wykonane toslinki Vivanco

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sa troche sztywniejsze niz najtansze noname ale roznica w cenie za 1 m jest niewielka.

Ukryta Zawartość

Toslink można ciągnąć teoretycznie dłuższe odcinki niż coax, do tego przewód nie jest w żadnym stopniu podatny na zakłócenia elektromagnetyczne.

Druga strona medalu jest taka że z w/w powodów producenci używają nadajników i odbiorników toslink za przysłowiowego centa w hurcie, i wahania Jittera są często większe niż przy połaczeniu elektrycznym. To że przewodem toslink nie można wyrównać różnic mas pomiędzy urządzeniami, to raczej wada a nie zaleta.

Masa kabli elektrycznych sygnałowych czy to cyfrowych czy analogowych ma aktywny dodatkowy ekran, podłączany od strony źródła, wiec teoria o galwanicznym spinaniu urządzeń jako złowrogim dotyczy pewnie najtańszych i najgorszych urządzeń i tam właśnie znajdziemy czesto gniazdko toslink

Może stąd moda na toslink np. w tanich amplitunerach.

Mam testy jittera jeszcze z lat 90tych, mierzonych dla toslink i coax i wahania jittera dla optyka są duże większe, nawet z tego samego urządzenia.

Najlepsze DACi i Antyjittery radzą sobie lepiej jednak ze słabym sygnałem elektrycznym niż optycznym.

Cofam pytanie o koncentryka, w TV go nie ma a byłem przekonany że jest jak wszędzie:) TV to LG 50PA6500 jedyne wyjście jakie posiada to właśnie optyk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.