Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory LED o najlepszej jakosci obrazu w niskim budzecie.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jeśli to typowe 50 Hz to bym odradzał (np. 50 Hz + przygaszanie podświetlenia). Jeśli jest minimum 100 Hz to OK.

Niestety nie znalazłem takiej informacji u producenta ani w żadnym teście, ale 3D chyba wymusza wyższe częstotliwości niż 50 Hz. Mam na nim z resztą zaliczone kilka filmów w tej technologii i ani razu nie miałem bólów głowy.

Czym się może objawiać to 50 Hz?

Dla kogoś kto kupuje płaski TV po starym modelu CRT to nawet i LCD zrobi wrażenie. Jeśli przyszły szczęśliwy posiadacz nie ma pojęcia o nowych matrycach na 90% kupi LCD ( bo inni mają, bo w sklepie powiedzieli, bo "prądu nie zeżre", bo to najnowsza technologia). Jednakże jeśli ktoś liznął już trochę tej technologii i nie jest już posiadaczem LCD ( który nie pozwoli złego zdania o niej powiedzieć- bo już kupił i po wszystkim) z pewnością winien wybrać plazmę.

No i jeśli jakość obrazu ma znaczenie to również.

Technologii HD ready ja bym się nie bał.

Posiadałem plazmę HD Ready i obecnie mam FullHD i przyznam szczerze, że z odległości ponad 2 metrów dostrzegalnych różnic nie widzę. Podstawą zadowolenia jest dobrej jakości sygnał i aby w ciągu dnia światło słoneczne nie operowało bezpośrednio na ekran.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sitek w pewnym sensie masz racje jeśli chodzi o 2 metrową odległość przy oglądaniu filmów,ale gracze konsolowi bądź pecetowi nie zgodzą się z Tobą z wiadomych przyczyn

Racja, jednakże ja jestem konserwatystą i telewizor używam wyłącznie do oglądania programów lub filmów.

Do komputera podłączony mam monitor, do tego LCD nadaj się najlepiej.

Dla kogoś kto kupuje płaski TV po starym modelu CRT to nawet i LCD zrobi wrażenie. Jeśli przyszły szczęśliwy posiadacz nie ma pojęcia o nowych matrycach na 90% kupi LCD ( bo inni mają, bo w sklepie powiedzieli, bo "prądu nie zeżre", bo to najnowsza technologia). Jednakże jeśli ktoś liznął już trochę tej technologii i nie jest już posiadaczem LCD ( który nie pozwoli złego zdania o niej powiedzieć- bo już kupił i po wszystkim) z pewnością winien wybrać plazmę.

No i jeśli jakość obrazu ma znaczenie to również.

Technologii HD ready ja bym się nie bał.

Posiadałem plazmę HD Ready i obecnie mam FullHD i przyznam szczerze, że z odległości ponad 2 metrów dostrzegalnych różnic nie widzę. Podstawą zadowolenia jest dobrej jakości sygnał i aby w ciągu dnia światło słoneczne nie operowało bezpośrednio na ekran.

Obie technologie mają swoje wady i zalety i można dostosować wybór do potrzeb. Mówienie, że liczy się tylko Plazma czy tylko LCD jest nie tyle objawem konserwatyzmu co ignorancji.

Również popieram Sittka, że do komputera jest przeznaczony monitor. Natomiast nie do końca się zgadzam z inną Jego tezą, że z odległości 2 m nie ma praktycznie różnicy pomiędzy HD Ready a Full HD. Kanały ARD HD i ZDF HD nadawane w 720p mają (z 2 metrów) zauważalnie gorszą jakość obrazu niż taki np. National Geographic HD czy Animal Planet HD emitowane w 1080i.

Obie technologie mają swoje wady i zalety i można dostosować wybór do potrzeb. Mówienie, że liczy się tylko Plazma czy tylko LCD jest nie tyle objawem konserwatyzmu co ignorancji.

Przepraszam najmocniej konserwatyzmu może tak ale dlaczego ignorancji? Znasz znaczenie tego słowa? Wypowiadanie się, że obie technologie mają wady i zalety jest dużym uproszczeniem, w dodatku mało odkrywczym.

@Bobcat.

Wydaje mi się, że ważniejszym jest bitrate z jakim nadawany jest sygnał a nie 720p/1080i.

Gdy porównuję jakość sygnału TVN HD czy Polsat HD z TVPHD1 czy TVP2HD to widzę, że w przypadku tych dwóch ostatnich jest beznadziejnie. U mnie SD z HD praktycznie niczym się nie różni.

U mnie SD z HD praktycznie niczym się nie różni.

Bo zwykle TVP nadaje audycje w SD ... jedynie znaczek pokazuje że transmisja jest HD (i parametry strumienia wykrywane przez TV) ... czyli mamy SD przeskalowane do HD, dodany ładny znaczek w HD i tak to jest wysyłane w eter.
Przepraszam najmocniej konserwatyzmu może tak ale dlaczego ignorancji? Znasz znaczenie tego słowa? Wypowiadanie się, że obie technologie mają wady i zalety jest dużym uproszczeniem, w dodatku mało odkrywczym. @Bobcat. Wydaje mi się, że ważniejszym jest bitrate z jakim nadawany jest sygnał a nie 720p/1080i. Gdy porównuję jakość sygnału TVN HD czy Polsat HD z TVPHD1 czy TVP2HD to widzę, że w przypadku tych dwóch ostatnich jest beznadziejnie. U mnie SD z HD praktycznie niczym się nie różni.

Chodzi mi o to, że duże znaczenie mają warunki w jakich oglądasz i preferencje samego widza. Dlatego nie można mówić, że plazma bezwzględnie wygrywa na każdym polu i że gardzisz ludźmi, którzy wybierają LCD.

Najlepiej poszukać sobie solidnego porównania obu technologii w necie i po przeczytaniu co najmniej 10 takich porównań z różnych źródeł, wybrać najlepszą dla siebie. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Do sklepu poszedłem dopiero jak pozostał mi wybór pomiędzy dwoma modelami bo, w większości przypadków, nie ma się co sugerować tym, co w takich miejscach mówią czy pokazują.

Bo zwykle TVP nadaje audycje w SD ... jedynie znaczek pokazuje że transmisja jest HD (i parametry strumienia wykrywane przez TV) ... czyli mamy SD przeskalowane do HD, dodany ładny znaczek w HD i tak to jest wysyłane w eter.

Najlepiej jest podłączyć komputer i mieć pewność co się ogląda.

Nie za bardzo z tym SD. Nie wydaje mi się aby obecnie w TVP programy na żywo w studio nagrywane były w SD.

Nie za bardzo z tym SD. Nie wydaje mi się aby obecnie w TVP programy na żywo w studio nagrywane były w SD.

... no właśnie niestety tak (o dziwo) jest. Przynajmniej w tamtym tygodniu jakoś, to zdecydowana większość to było SD.

Ostatnio chyba w TV Sat Magazyn było opisane ile puszczają w eter.

Jedynka "puszcza" o połowę mniej niż jest w standardzie, dwójka trochę lepiej ale i tak klops.

No to nasza TVP się szarpnęła na HD. Porażka.

A tak medialnie w świetle jupiterów pan Prezes wajchę przekładał i widać, że jest kiszka.

Po cholerę kupować drogie telewizory skoro nasza TVP nadal jest na poziomie CRT?

Żenada.

Po cholerę kupować drogie telewizory skoro nasza TVP nadal jest na poziomie CRT?

Żenada.

Na TVP świat się (na szczęście) nie kończy. Są jeszcze BD oraz stacje Sat (wśród których są nadające 1080i z dobrym bitratem).

Najlepiej gdyby z oferty wycofali całe te TVP.

Przecież tam nawet bajki dla dzieci są jakieś niedorobione.

Mówmy o jakości sygnałów TVP1HD i TVP2HD. Pytanie: których? Odbieranych bezpośrednio via DVB-T czy też umieszczanych na platformach cyfrowych (np. w Cyfrze+ są to kanały 1 i 2)?

TVP1 HD i TVP2 HD a raczej ze znaczkiem HD a tak naprawdę to tylko 720 lini i za takie coś każe nam się płacić abonament!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja mam nieprzyjemność korzystania z TVP1HD i TVPHD2 w sieci UPC, gdzie zostały dołączone.

Ogólnie jakość sygnału jest u mnie dość dobra, czasami bardzo dobra.

Najbardziej chwalę sobie BBC HD,MTV Live HD, kanały pakietu Discovery, pakiet Canal+ HD oraz co mnie pozytywnie zaskoczyło TVN HD oraz Polsat HD. Nawet TVN24 SD nadaje o niebo lepiej niż szmelc z TVP.

Pamiętam że kiedyś porównywałem obraz TVP1 z TVP1HD na platformie n i nie było ŻADNEJ różnicy w jakości. Ale obraz i tak jest b. dobry w porównaniu z niektórymi kanałami dostępnymi przez DVB-T.

Gdy jako jedyna n-ka nadawała sygnał TVP1HD był to zwykły sygnał SD tylko sztucznie przekonwertowany na HD, dlatego wrażenie było takie, że niczym się nie różniły.

Obecnie TVP chwali się że nadaje już w HD a tak naprawdę widać, że nas oszukuje. Widać, że liczba osób odbierających w HD jest tak nikła, że nie opłaca im się dla tej garstki nadawać w HD.

Widać, że liczba osób odbierających w HD jest tak nikła, że nie opłaca im się dla tej garstki nadawać w HD.

Moim zdaniem każdy odbierać może HD (chyba że ma zrąbany dekoder firmy krzak), a wyświetlić to potrafi zdecydowana większość z tzw. "płaskim" TV. Oczywiście są też tacy, którzy mają TV 27" i oglądają z 3+ metrów - w tym przypadku HD daje tyle co nic, pomimo że TV go wyświetla.

Pewnie że HD da się wyświetlić na każdym setup boxie ale czy jest sens podawać sygnał o bitrate na poziomie 10 mb/s skoro 70 % ludzi telewizję ogląda na kineskopach oraz sygnale analogowym? Ostatnio na przykład UPC Polska podała że ma 1.500.000 abonentów z czego 700.000 to użytkownicy sygnału analogowego. Dlatego nadają z 2 mb/s.

70 % ludzi telewizję ogląda na kineskopach oraz sygnale analogowym?

Nie wiem skąd ta statystyka, jeśli natomiast chodzi o to co Ja widzę u ludzi, to ciężko odszukać wyświetlacz kineskopowy. Co do sieci kablowych - to samo ... praktycznie używają dekoderów DVB-C (tym samym informacja od UPC Polska jest dla mnie zaskakująca).

po namysle bede bral cos z tego gdyz zmieszcze sie w przedziale okolo 2000zl:

1. SAMSUNG UE40EH5500

2. LG 42LS570S

3. PHILIPS 42PFL4007

4. PANASONIC TX-L42E5

5. Sony KDL 42EX440

moze doradzicie co by mialo najlepszy obraz z tych modeli?

chwilowy brak działalności w audio.

5. Sony KDL 42EX440

moze doradzicie co by mialo najlepszy obraz z tych modeli?

Co do reszty modeli się nie wypowiem, ale tego SONY zdecydowanie odradzam - 50 Hz matryca/oznaczenie Motionflow XR100. Sensowne modele zaczynają się od 100Hz/Motionflow XR200. Minimum z dobrych to EX720

2. LG 42LS570S

... a jednak się wypowiem ... ten LG też odpada (motion clarity index 200 ... czyli matryca 50 Hz). Sensowne zaczynają się od motion clarity index 400 (matryca 100 Hz). Dobry jest LW4500 (index 400)

po namysle bede bral cos z tego gdyz zmieszcze sie w przedziale okolo 2000zl:

1. SAMSUNG UE40EH5500

3. PHILIPS 42PFL4007

4. PANASONIC TX-L42E5

... obstawiam że to też są modele 50 Hz. Na stronie Panasonic jest info o skanowaniu tylnym 150 Hz tego modelu, a wyższe modele mają niby 1600Hz, 800Hz. ... pewnie więc przy oznaczeniu 150 Hz = matryca 50 Hz + przygaszanie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.