Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze koncepcji

jackuc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was

Mam prośbę o pomoc w wyborze ampli i głośników. Słucham głównie popu, dance, techno a z radia chilli . Na razie mam staruszkę wieżyczkę sony. Dodatkowo Xbox i N (dodatkowo wiwa do filmów, ale jej się pozbędę). Szukam raczej czegoś używanego. Sprzęt będzie grał na pewno dłuższy czas w stereo (wiem, wiem powinienem szukać czegoś w stereo ale nie wyczaiłem nic ciekawego co by też fajnie wyglądało). Salon to ok. 25m2 (ze skosami) łączony z kuchnią.

Podoba mi się linia Pionka, ale z klapką, ale się nie ograniczam, Onkyo niektóre modele też są super, tak samo design Denona w oddzielnych klockach PMA.

Niestety nie mam możliwości przestawienia mebli a sytuacja wygląda następująco jak w załączniku (sorki za nieostrą fotkę).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widzicie nie ma możliwości postawienia większych kolumn, zatem musiało by stanąć coś na szafce w miejsce istniejących, ale coś w miarę niedużego.

TV ma jedynie jedno wejście HDMI, to już starszy sprzęt. Ale pomyślałem sobie, że się obejdę bez HDMI. Oto moja koncepcja z ostatnio znalezionych używek (budżet na ampli to ~1000 z małą górką)

1. PIONEER DVD-757Ai oraz VSX-2014i – tutaj mam odtwarzacz w komplecie

 W tym zestawie płyty słucham normalnie z CD z zestawu

 N obraz component do TV, dźwięk optyką do ampli i chichami do TV (jakbym chciał nie włączać ampli do oglądania)

 Xbox HDMI do TV, dźwięk optyką do ampli

2. Pioneer VSX-1014

 W tym zestawie płyty słucham z Xboxa (mam nadzieję, że nie ma kichy…), dźwięk po optyku do ampli, obraz HDMI do TV

 N obraz component do TV, dźwięk optyką do ampli i chichami do TV

3. ONKYO TX-SR703E

 Setup jak powyżej

4. ONKYO TX-SR674E

 Setup jak powyżej, ale słyszałem, że one nie przenoszą dźwięku po Hami i grają też tak sobie

Co sądzicie o powyższych modelach ? Może być coś innego, będę polował np. (Onkyo 605 nie widziałem używanego…)

W przyszłości wymienię, też kolumny. Mają być niewielkie, może Jamo C405 albo coś z Monitor Audio ? Budżet myślę max 2000

Dziękuję z góry za Wasze porady

Pozdrawiam

Jacek

Ukryta Zawartość

W przyszłości wymienię, też kolumny. Mają być niewielkie, może Jamo C405

C405 to duże podłogówki :)

Co do amplitunera - byłbym za opcją nr 1 (Pioneer 2014)

C405 to duże podłogówki :)

Co do amplitunera - byłbym za opcją nr 1 (Pioneer 2014)

Dzięki za info. Na razie mam ten soniakowe male wypierdki więc coś podobnego tylko na pewno wyższego

Myślałem że C405 są sporo mniejsze niż Jamo S606

Muszę z miarką powalczyć na szafce

PS W międzyczasie doszła opcja na Onkyo 606

Nie rozmiar kolumn, a jakość jest ważna... Ponadto, przy tym ustawieniu nie szedł bym na wielkość frontów bo i tak stawiając kolumny na regale, bas nie będzie rewelacyjny. Jak ma to być kino (tudzież stereo słuchane w 5.1) to bas uzyskasz z suba.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Nie rozmiar kolumn, a jakość jest ważna... Ponadto, przy tym ustawieniu nie szedł bym na wielkość frontów bo i tak stawiając kolumny na regale, bas nie będzie rewelacyjny. Jak ma to być kino (tudzież stereo słuchane w 5.1) to bas uzyskasz z suba.

Oczywiście w 100% się zgadzam. Nawet wolałbym mniejsze. Będzie raczej stereo i kino w steroeo na jedynie dwóch frontach, na razie bez suba

Jeszcze takie pytanie

Czy np taki starszy już bądź co bądź Pionek odtworzy sygnał po optyku z xboxa ? Tzn czy ma wszystkie niezbędne dekodery itp czy coś stracę ?

Pozdrawiam

1. po co Ci dekodery, jeżeli będziesz słuchał w stereo?

2. po co Ci ampli? - do 2 kolumn wystarczy wzmacniacz stereo

ok

No tylko jaki żeby jeszcze wyglądał porządnie i był z tunerema także pozwolił mi podpiąc xboxa i N... Pionków prawie nie ma

Tak na prawdę, to do podpięcia x boxa i N, wystarczy zwykły wzmak stereo. Po prostu X oraz N podpinasz pod tv, a tv analogiem do wzmaka.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Tak na prawdę, to do podpięcia x boxa i N, wystarczy zwykły wzmak stereo. Po prostu X oraz N podpinasz pod tv, a tv analogiem do wzmaka.

Tylko ja mam jedno wejście HDMI w tv i mam teraz tak połączone, że xbox idzie po hdmi a N po component,

Tylko niestety dźwięk po chinchach idzie z tv na wieżę sony ale jedynie z N natomiast dźwięku ze źródła HDMI na wyjsciu nie ma... pewnie to jakaś sprawa zabezpieczeń itp

BTW czy dźwięk po analogu np z N w stero jest jakoś zauważalnie gorszy niż po optical ?

A jakieś sensowne propozycje na wzmaka stereo ? Musi być srebrny no i jakoś wyglądać...

Pozdrawiam

1. po co Ci dekodery, jeżeli będziesz słuchał w stereo?

2. po co Ci ampli? - do 2 kolumn wystarczy wzmacniacz stereo

No nie róbcie Koledze sieczki w głowie i nie uwsteczniajcie ...

Ma być dobrze i nowocześnie ( w takim budżecie ) więc bezwględnie Blu-Ray ( choćby taki za 300 pln),

oraz ampli z wejściami HDMI i takim wyjściem (przesył z kilku urządzeń bez włączonego ampli )

A ampli KD Koledze jest potrzebny, gdyż oprócz stereo (na razie) chciałby zapewne niedługo

lekko się rozbudować, bo przecież także lubi filmy i chciałby aby były odtwarzane w godny sposób.

A dekodery po co ? Ano po to, aby zapewnić sobie możliwość korzystania z najlepszej formy zapisu.

Gęste formaty, także STEREO są również oprócz LPCM dostępne w HD MA i THD. Bitstream HD poleci

jedynie przez HDMI, to samo z multichannel LPCM, więc aby się nie ograniczyć, to HDMI must have.

Ma póki co 2 głośniki, więc np. z Blu-Ray wybiera sobie ścieżkę 24/96 LPCM, ampli to przyjmuje i

pozwala cieszyć się jakością, jaka by ona nie była, to jest to lepsze pożywienie dla DAC-a w ampli.

Chcesz mieć dobre (w takiej kasie) kino i stereo, to posłuchaj starszego kolegi i zrób jak napisałem.

Tak, jest różnica pomiędzy analogiem i cyfrą z "n-tv" . Oprócz AC-3 2.0 są także produkcje 5.1, a analog jest taki biedny.

Ma być dobrze i nowocześnie ( w takim budżecie ) więc bezwględnie Blu-Ray ( choćby taki za 300 pln),

oraz ampli z wejściami HDMI i takim wyjściem (przesył z kilku urządzeń bez włączonego ampli )

A ampli KD Koledze jest potrzebny, gdyż oprócz stereo (na razie) chciałby zapewne niedługo

lekko się rozbudować, bo przecież także lubi filmy i chciałby aby były odtwarzane w godny sposób.

A dekodery po co ? Ano po to, aby zapewnić sobie możliwość korzystania z najlepszej formy zapisu.

Gęste formaty, także STEREO są również oprócz LPCM dostępne w HD MA i THD. Bitstream HD poleci

jedynie przez HDMI, to samo z multichannel LPCM, więc aby się nie ograniczyć, to HDMI must have.

Ma póki co 2 głośniki, więc np. z Blu-Ray wybiera sobie ścieżkę 24/96 LPCM, ampli to przyjmuje i

pozwala cieszyć się jakością, jaka by ona nie była, to jest to lepsze pożywienie dla DAC-a w ampli.

Chcesz mieć dobre (w takiej kasie) kino i stereo, to posłuchaj starszego kolegi i zrób jak napisałem.

Tak, jest różnica pomiędzy analogiem i cyfrą z "n-tv" . Oprócz AC-3 2.0 są także produkcje 5.1, a analog jest taki biedny.

No to super

Wszytsko jasne

Mam na oku jeszcze Onkyou 606 a jak dołożę kilka stów to i 875 a to już ma wszystko co trzeba...

Dobra idę w tym keirunku

po co mu dużo gorszy i droższy od wzmacniacza, amplituner z wyposażeniem którego i tak nie wykorzysta ?

switch hdmi do tv to koszt 50zł...

Właśnie tak czytam, czytam i nie wieżę. Po co mu jakość Master HD jak sprzęt gówniany... To jak strzelać z armaty do mrówki. Kolega założyciel już raz odpowiedział, że ma to być system stereofoniczny (dwie kolumny), a ampli tylko po to, żeby było radio.

Będzie raczej stereo i kino w steroeo na jedynie dwóch frontach,

Poza tym lepiej się "ogląda" film na dobrym stereo w trybie LPCM 2.0, niż na kiepskim kinie... Znam z autopsji. Też zacząłem od ampli, później solidny wzmacniacz kina domowego i dopiero później stanęło na stereo.

Właśnie tak czytam, czytam i nie wieżę. Po co mu jakość Master HD jak sprzęt gówniany... To jak strzelać z armaty do mrówki. Kolega założyciel już raz odpowiedział, że ma to być system stereofoniczny (dwie kolumny), a ampli tylko po to, żeby było radio.

Poza tym lepiej się "ogląda" film na dobrym stereo w trybie LPCM 2.0, niż na kiepskim kinie... Znam z autopsji. Też zacząłem od ampli, później solidny wzmacniacz kina domowego i dopiero później stanęło na stereo.

To co ew w stereo proponujecie ? Musi być srebrny

Na alledrogo widzę np AMPLITUNER ONKYO TX-8255 TX8255 STEREO SREBRNY

Gówniany to on jest, ale Kolega myśli o rozbudowie właśnie pod kino, więc nie mieszajcie mu w głowie, bo

jak widać to ma 100 myśli na sekundę, a za pół roku wróci tutaj i wyleje swoje żale za ograniczające podpowiedzi.

Ampli z dekoderami i HDMI daje mu solidną podstawę do budowy nowoczesnego systemu, a nie ograniczonego.

Skazywanie go na downmix do analogowego stereo z taniego Blu-Raya brzmi jak morderstwo w biały dzień ...

myśli o rozbudowie właśnie pod kino,

Będzie raczej stereo i kino w steroeo na jedynie dwóch frontach, na razie bez suba

Niech w takim razie kolega jackuc napisze jasno i wyraźnie czo to ma być kino czy stereo. Dodajmy że kino to system 5.1 i nie chodzi mi o to czy od razu zamierzasz kupić 6 kolumn, ale czy faktycznie masz taki zamiar w przyszłości, czy jednak będą dwie kolumny.

Niech w takim razie kolega jackuc napisze jasno i wyraźnie czo to ma być kino czy stereo. Dodajmy że kino to system 5.1 i nie chodzi mi o to czy od razu zamierzasz kupić 6 kolumn, ale czy faktycznie masz taki zamiar w przyszłości, czy jednak będą dwie kolumny.

W obecnym mieszkaniu mogę postawić co najwyżej dwie kolumny i to też nie jakieś wielkie prosiaki. Jak się skończy kryzys i wybuduje dom to mogę postawić nawet 15 głośników.

Dlatego teraz szukam kompromisu pomiedzy brzmieniem (stereo) a wyglądem amplitunera (stereo jest mało ciekawie wygladających ampli albo wyglądają jak paździerz)

To kupuj wzmak stereo i pasujący do niego wzorniczo tuner. Skoro piszesz, że większość to paździerze to może rozważ harmana kardona? nowoczesny, fajny design, dobre brzmienie.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 tygodnie później...

A co sądzicie o stereo Yamahy ?

Np takie modele:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak chyba lipa bo one nie mają wejść optycznych czyli nie mam jak podłączyć xboxa i N :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam

Wylicytowałem Onkyo TX-SR705.

W czwartek lub piątek odbiorę jak wszystko będzie ok. Cena bez mikrofonu kalibracyjnego 800zł a z mikrofonem 200zł więcej, nie wiem czy jest sens dopłacać na jednorazowe użycie. Może ktoś ze znajomych mi pożyczy, tym bardziej, że na razie będą tylko dwa fronty sony. No i teraz będę miał następny ból głowy z kolumnami. Pomożecie coś dobrać na zasadzie kompromisu tj cena (max 2000zł) , wielkość – nie za duże, które zagrają z tym Onkyo i będą mogły stać na szafce?

Dziękuję za podpowiedzi i Wesołych Świąt

Wylicytowałem Onkyo TX-SR705. Dziękuję za podpowiedzi i Wesołych Świąt

Czyli z jakością brzmienia wygrała funkcjonalność. Ale pewnie i tak będzie lepiej niż z tą wieżą Sony.

Faktycznie masz tam mało miejsca. Nie myslałeś żeby tv zawiesić na ścianie? Zyskałbyś trochę miejsca na tej szafce i mógłbyś elektronikę i kolumny sensowniej rozstawić. Jesteś pewien że ten ampli zmieści Ci się na głębokość? Ta szafka wygląda na płytką...

A co do kolumn, to wszystko zależy jakiego brzmienia oczekujesz. Pograj trochę na tych kolumienkach od wieży a potem zastanów się czego im brakuje - szybkości, detali, dynamiki, basu, ciepłej barwy, przestrzeni... i jeszcze raz zadaj to pytanie, wtedy łatwiej będzie coś podpowiedzieć.

No tak poszedłem na kompromis. Przekonam się, czy dobrze zrobiłem, ludziska niby piszą pozytywne opinie na temat brzmienia tego modelu, no nic za jakiś czas się okaże. W sony padł wyświetlacz, nic prawie nie widać, ostatnio cd walnęło więc już w nią nie inwestuję.

Tak co do tv to rzeczywiście muszę to przemyśleć. Może da się go powiesić.

Wg specyfikacji ampli ma (W x H x D) 17 1/8" x 6 7/8" x 14 13/16" (435 x 174 x 377 mm) a szafka od ściany do brzegu ma 60cm więc chyba powinno wszystko się zmieścić.

Tak zrobię pogram na soniaczach, osłucham się poustawiam itp a zresztą i tak się teraz wypukałem z kasy na inne rzeczy.

Acha i nie wiem jak z kablami. Kupować hdmi do podłączenia xboxa i N czy podłączać je po optyku ? Chodzi mi o to czy złącze 1.3a HDMI pracuje tak, że jak np włącze N to nie muszę włączać ampli aby obejrzeć np wiadomości ? Może głupie pytanie ale to mój pierwszy ampli :-)

Dziękuję za odpowiedzie

Czyli z jakością brzmienia wygrała funkcjonalność. Ale pewnie i tak będzie lepiej niż z tą wieżą Sony.

I jeszcze prośba o poradę jak to wszystko połączyć, muszę kupić kable tylko no właśnie nie wiem czy hdmi czy optyki ?

Chciałbym żeby aby np. obejrzeć wiadomości z Nboxa nie trzeba włączać ampli.

W ampli są 3 wejścia HDMI (1.3a) i jedno wyjście.

I teraz pytanie czy Xboxa i Nboxa łączyć do ampli po hdmi i z ampli jeden kabel hdmi do TV ? Czy wówczas ampli musi być włączony aby przepuścić sygnał ? Wydaje mi się, że tak, no bo skąd będzie wiedział czy odbiera sygnał z xboxa czy nboxa ?

A jeśli nie tak to bym połączył optykami Nboxa i Xboxa do ampli aby mieć a ampli dźwięk z tych urządzeń, HDMI z Xboxa do TV (mam tylko jedno we w TV) a Nboxa poprzez YPbPr + 2 chinche do TV (nie mam w nim żadnego wejścia optycznego)

Dziękuję za porady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.