Skocz do zawartości
IGNORED

nowa wkładka - goldring- który?

pelzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chcę zmienić wkładkę w gramofonie -obecnie AT440 - myślałem o Goldringu - tylko który ? - 1012-1042-2300 ??

czy pomiędzy nimi są jakieś istotne brzmieniowo różnice - zależy mi na podkreśleniu średnicy - ta AT gra mam wrażenie górą i troszkę dołem środek traktuje po macoszemu ;)

wisi na gramofonie AdFontes - więc ramię lekkie, podpięty do pre clearaudio ten do manleya stingraya grają Harbethy shl5.

https://www.audiostereo.pl/topic/98319-nowa-wk%C5%82adka-goldring-kt%C3%B3ry/

W Twojej konfiguracji namawiałbym na wkładkę Goldring GL 0030M (1022GX), powinna najlepiej sprawdzić się w swojej roli.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odp.

A odnośnie nowych - 2300- 2400 ? różnice z serią 10xx ?

czego słucham - faktycznie większość to rock; sporadycznie luźniejsze plumkanie ;) po przeczytaniu kilku (nastu) opini skłaniałem się do 1012.

żal że nie ma możliwości odsłuchu przed zakupem..

nie porównywałem bezpośrednio, jedynie w różnych systemach, także moja opinia nie będzie miarodajna - a takich lepiej unikać :)

audiokarma.org

Witam

chcę zmienić wkładkę w gramofonie -obecnie AT440 - myślałem o Goldringu - tylko który ? - 1012-1042-2300 ??

czy pomiędzy nimi są jakieś istotne brzmieniowo różnice - zależy mi na podkreśleniu średnicy - ta AT gra mam wrażenie górą i troszkę dołem środek traktuje po macoszemu ;)

wisi na gramofonie AdFontes - więc ramię lekkie, podpięty do pre clearaudio ten do manleya stingraya grają Harbethy shl5.

bardzo podoba mi się Twoja konfiguracja, szczególnie pudła na buty na końcu.

BTW jak gra clearaudio?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

niedługo pojawi się w audio-video test goldringa 2300 :)

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Z danych porównawczych dostępnych na Vinylengine wynika dziwna rzecz, że w nowej serri pogorszyły się parametry przesłuchu międzykanałowego. Stara seria 25 dB, nowa 20 dB. Zatem w noej serii pogorszenie o 5 dB, czyli o 20% w stos. do 25dB starszej serii.

Zmiany w konstrukcji cewek. W nowej serii chyba mniejsza, czyli lepsza rezystancja cewek. Trochę dziwne te parametry, jedne jakby gorsze, inne jakby lepsze? Trudno się w tym porównawczo rozeznać.

Chętnie tylko.. gdzie posłuchać ?...

wybieranie wkładki w moim wykonaniu ma więcej z loterii.. nikt ze znajomych nie podziela winylomanii ( poza moim synem - z czegom dumny :) - gra sobie na thorensie 320 sme 3009 z ortofonem vms20mkii - i więcej ma czarnych krążków niż srebrnych :)) mimo 15 lat :))).

wracając do wkładki - niestety muszę wspierać się opinią wyczytaną nie słuchem.. chyba zaryzykuję 1012 ..

jest to koszmar, moim zdaniem.. im więcej czytam, tym więcej chcę ;) zmieniać..nałóg.. ok.

doszedłem do takiego etapu: - brać teraz goldringa 1042 ew 1012 ewent. ;) grado reference platinium1 ??

czy..

poczekać troszkę dozbierać i szarpnąć się na cuś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

ot , pytanie- cena 3x większa - faktycznie są tego warte??

a jeszcze w trakcie lektury doszedłem do chęci wymiany pre... to już inny temat..

powiedzcie proszę jak sądzicie - nie będzie to trochę na wyrost ładować się w dość drogie , jednak, wkładki; czy poprzestać na razie na którejś z goldringa czy grado, co i tak jakościowo, podejrzewam, będzie sporym skokiem..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> ricon

takie ?

Ukryta Zawartość

że dobre? nie znam.. zaczynam czytać.. ;)

Ukryta Zawartość

Dopiszę sobie..

znacie może tą stronę :

Ukryta Zawartość

??

jest do zassania trochę plików wave z próbkami różnych wkładek. Nie wiem na ile może być obiektywne takie porównywanie, ale posłuchałem..i:

na moje ucho - grado ( sonata)- dźwięk troszkę zmulony , niby wszystko słychać ale jakoś pozlepiane..goldring - przeciwnie- zarówno 1012 jak i 1042 bardzo dynamicznie, z wyraźnym zarysem instrumentów, momentami męczące; shure v15- liniowy- wg mnie;)- bez faworyzowania czegokolwiek , równo, ale wdzięcznie; AT150- podobnie do mojej 440 - tak sobie..i ortofon 2m black- przestrzeń- i to jaka:) przyznaję , że ta wkładka ( o ile mogę tak powiedzieć po słuchaniu wav'a) zrobiła na mnie największe wrażenie ;)

Czy ktoś z Was zechciałby skonfrontować posiadaną wkładkę z brzmieniem któregoś z wymienionych plików - brzmią podobnie??

at440 - mogę potwierdzić , że tak..

Ukryta Zawartość

pelzak uspokoj sie chlopie i sprawdz najpierw wkladke syna wszyscy co to sprawdzili twierdza ze to bardzo synergiczne zestawienie (14" ramie z adfontesa z ortofonem vsm 10, 20 30) a ty co ameryke na nowo chcesz odkrywac? Sam mam to ramie z goldringiem i to wcale nie 1042 a wlasnie 1012 bo mi uszy mile, a klasyki nie slucham. Gra z nim u mnie praktycznie tylko przez swoje 6mv z lampa, ale goldring nowszych produkcji to bardzo cienka wkladka jesli chodzi o srednice przy wkladkach ktore naprawde potrafia grac na srednicy, a sa to glownie mc ze zlotej ery. Zmien pre na lampowe do mm wtedy mozesz isc od biedy w goldringa co ma niby srednice udawac.

Swoja droga straszne jest to ze ludziom nie znajacym wkladek ze zlotej ery wydaje sie ze wspolczesne wkladki dobrze graja.

... też się podłącze...

No właśnie, który Goldring do Pro-Jecta RPM 5.1 i pre Nuda?

Czy nie kombinować, tylko brać 1042 (lub 2300 z nowej linii)?

(czy zawsze musi być jakieś "lub"??!:))

No cóż, sam wiesz jaki masz wybór:) Ja postawiłbym na 2m bronze, ale to dlatego, że z goldringiem nie miałem styczności. Seria 2m całkiem nieźle sprawuje się na ramieniach PJ.

... też się podłącze...

No właśnie, który Goldring do Pro-Jecta RPM 5.1 i pre Nuda?

Czy nie kombinować, tylko brać 1042 (lub 2300 z nowej linii)?

(czy zawsze musi być jakieś "lub"??!:))

jakiego brzmienia szukasz a jakie masz?

No wątek jest o Goldringach ... a nie myślałeś o 2MBronze? Ile razy nie zamieniałem (1042) tyle razy było zdecydowanie lepiej (2MBronze)...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

No myślałem... ale po naprawdę obszernej lekturze (również wielu wątków na audiostereo) wychodzi, że bronze jest taka sobie, a tak naprawdę miażdży dopiero igła black. Niestety, przy obecnych cenach poza moim zasięgiem.

Fragment recenzji bronze z pisma papierowego:

"szczegółowy, ale zbyt jasny dźwięk, pozbawiony miękkości i ciepła. z wyraźnym podbiciem średnich i wysokich częstotliwości. Nie jest to charakterystyka typowa, skutkuje zbyt wyrazistym, bardzo szczegółowym brzmieniem,"

Oczywiście nie zamierzam z Tobą polemizować, bo żadnej z tych wkładek nie słyszałem i przed zakupem nie posłucham. Stąd muszę się opierać na cudzych doświadczeniach i co najwyżej je filtrować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.