Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD Marantz 67 SE

arekwu

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver - DC jest ale pomijalnie mały więc można zdrutować i to się sprawdza. National LM 6172 sprawdzał się w tym cd ale m.zd. dźwięk stracił trochę natruralność choć z drugiej stronu jak to mówi Peter Daniel zrobił się też bardziej "magic". Ogólnie dla mnie ten scalak za mocno "oszukiwał" w tym akurat układzie .

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Pracuję właśnie nad rozwiązaniem problemu wyciszania za pomocą przekaźnika ze złoconymi stykami zamiast tranzystorków, wtedy jedyne strzelanie to będzie miły stukot przekaźnika. Jak zrobię to zamieszczę.

McGyver tez to robilem jak Ci sie przyda to luknij sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Przeciez i tak trzeba dostroic wartosci elementow w filtrze po dac do kazdego typu scalaka!

Jezeli chcesz wsadzic kosc[i sie nie miotac] to daj po dac LM833..a na sluchawki TLE2082 lub inny z Iout=>50mA!

Na zasadzie ciekawostki. Spotkałem gdzieś propozycję, żeby grająca płyta była oświetlana zielonymi diodami, podobno pomaga wygasić rozproszone w płycie światło lasera, które jest czerwone. Chyba spróbować nie zaszkodzi, w końcu koszt groszowy, a i zdemontować bez śladu łatwo

Do McGyver>

:))) I jeszcze stawić szybkę nad napędem, będzie ładnie świeciło. To się nazywa Tuning ;)))

A tak poważnie:

Fajnie rozwinął się ten wątek, w miarę wolnego czasu zabiorę się za wymianę kondensatorów. Problem tylko ze stabilizatorami napięcia. Proponujecie LM317, z tego co wiem, to trzeba je "obudować" układami, bo są o napięciu regulowanym. Z uwagi na minimalizm (i mniejsze szanse czegoś popsucia) wolałbym po prostu wymienić istniejące na inne - lepsze. Z tego co wiem to w 67 jest ich 5 szt.: 2x +5V, +12V, -12V, -24V. Jakiej firmy stabilizatory ewentualnie tu wstawić i czy ma to w ogóle sens?

lm 317 montowwałem do małej płytki drukowanej w której były rezystory i kondensatory. Z płytki wychodziły 3 nogi i te bezpośrednio już lutowałem do płyty głównej cd. Ten sposób pozwala w dość łatwy sposób zmienić stabilizatory na porządne i tanie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Lt_Bri - to jest dosłownie kilka elementów i płytkę rysowałem ołówkiem, starając się zrobić jak najmniejszą. W razie pytań to postaram się pomóc na priv.

Rzeczywiście wstawienie diody zabezpieczającej to dobry zwyczaj, ja niestety pominąłem ją ale wszystko jest ok i nie występował "wsteczny" przepływ prądu.

Ja coś takiego sobie robie ( tzn jeden na +/- 10V i połowkę drugiego na +5V ). Tylko boję się że na własnej płytce ( diabelnie dużej ) bedzie to siedzieć, bo od człowieka który to zrobił projektu płytki jeszcze nie udało sie wyciągnąć.

[obrazekLUKASZ-162815_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

macie jakieś doświadczenia z LM317/LM337 w obudowach TO- 3 ( LM317HVK/LM337HVK ). Zastanawiam się czy coś więcej da się z nich wycisnąć ( poza napieciem i lepdzym chłodzeniem ) niż z tych w TO-220 ( LM317T/LM337T ). Robią je jeszcze ?

ponieważ cd67se ma l lewej strony napędu sporo miejsca ok 5 cm wypełniłem tę lukę szczelnie - plasteliną :-)

tak ok. 1/2 kila

zdaje się że ten materiał ma niezłe właściwości tłumiące a mam go praktycznie za darmo (patrz o mnie)

PS zmieniłem op ampy na BB2604 i jakby lepiej, dżwięk jakby gładszy, ten tego panie

w TME (www.tme.pl) kosztowały mnie 2 sztuki 54 zł ( 15,90 zł szt + wysyłka + VAT + i + )

najpierw się zaloguj bo hjak wysłałem maila to milczeli jak grobowiec, olali to.

rejestarcja trwała jakieś 4,5 dni trzeba sie uzbroi ć w cierpliwość

ale jak zarejestrują to błysk - zamawiasz online z magazynu i kurier przywiozł następnego dnia - tylko nianka nie maiała kasy i musiał dymać do żony do pracy (troche kręcił nosem tak że przygodtuj kaske)

Dzięki, na razie dałem LM833N i jest lepiej, ale może jeszcze... A wywaliłeś tranzystory wyciszające i kondy na wyjściu? To dało stosunkowo największa poprawę u mnie. Poza tym wymiana elektrolitów, do każdego równolegle mała WIMA, maty bitumiczne, ekranowanie scalaków uziemioną blaszką miedzianą, diody Schottky'ego w zasilaniu, gniazdo IEC z filtrem sieciowym, itp.

McGyver - jak chcesz mogę się zamienić do prób Lm833 na opa 2604.

az tyle nie bo jestem matoł elektroniczny - ale tranzystory wywaliłem, kondy na wyjściu też (elna silmic - przeniosłem)

ekraniowanie wszystkiego grubą blachą miedz. , maty, dociążenie, wszystkie kondy na elny - jakieś po 1 -2 zł sztuka ale lepsze niż były, w zasilaczu teraz łupnąłem 2 x 10 000mF Jamicony (zostały mi z wym. ze wzmaka)

nie bocznikowałem bo wimy sa drogie, zresztą nie mam do tego przekonania (chyba żeden prod. tego nie stosuje ???)

na diodach się po prostu nie znam - może mi podaj jakie dałeś wartości to podumam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.