Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD Marantz 67 SE

arekwu

Rekomendowane odpowiedzi

mi$kin

w nowych taka kiszke odwalaja? Moj 524 jest z 99 roku i ma wszystkie Elny, jest jeden kondensator w torze ale to foliowy. Apropo Elny jak ew wymieniac to na co Black Gate-y?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Kwestia wymiany kondziołów w żródle na większe pojemnosci często pojawia się w różnych wątkach (choć nie zawsze z uzasadnieniami, częściej forumowicze po prostu wyrażają chęć takiej wymiany) i gdyby tak podsumować te głosy to wychodzi, że zdecydowana większość jest:

1) ZA takim zwiększaniem w zasilaniu (największa liczba z uzasadnieniami);

2) RACZEJ NIE w cyfrze (choć tu zaznaczają się rozbierzności i mniej uzasadnień);

3) RACZEJ TAK na wyjściu przy OPA (tutaj więcej jest głosów stwierdzających po prostru chęć takiej wymiany niż wyjaśniających, dlaczego wymiana na większe pojemności ma sens).

Dlatego - mam nadzieję, że z korzyścią dla wszystkich i dopełnienia rozpoczętego już tematu - sugerowałbym pociągnąć jeszcze trochę ten wątek w odniesieniu do punktyów 2) i 3) - a więc, dlaczego można lub nie powinno wymieniać się kondziołków na większe pojemności w tych torach...

Jakie jest wasze zdanie i co wyniknęło z własnych doświadczeń?

Pozdr.

Piotrs- podałem powyżej link, gdzie człowiek znajacy się na tuningu wyjaśnia dlaczego nie zwiększa pojemności w cyfrówce. Myślę, że to rozwieje część twoich wątpliwości.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

Owszem czytałem, i wątpliwości też trochę ubyło. Pozostaje tylko kwestia u ilu osób - a takich przecież na forum nie brakuje - które mają doświadczenie w tunigowaniu, to się potwierdza, a więc, że zwiększenie w cyfrze pojemności kondziołów pogarszało u nich jakość dźwięku (czy niewielkie zwiększenie także, czy tylko przy dużo większych pojemnościach?).

No i pozostaje jeszcze zwiększanie pojemności wyjściowych kondensatorów (także zasilających do OPA )....

Pozdr.

• 3 tygodnie później...

mam nieśmiałe pytanie

Chcę kupić BB opa 2604 do marantza 67se, ale na stanie sklepu (TME) są 2 rodzaje:

opa 2604 AP i opa 2604 AU, oba w tej samej cenie.

Czy mógłby mi ktoś wjaśnić czym się one różnią i który rodzaj wybrać??

www.allansonline.com a to miejsce gdzie o KEF-ach można się czegoś dowiedzieć ( jak na stronie nie będzie to na ich forum pytaj ). Jak coś to w swoich starych papierach pogrzebie i coś może o nich znajdę ( ale w miarę możliwości podaj rozmiary skrzynek i jak możesz oznaczenia przetworników i zwrotnicy ).

-->anton, nie baw się w transformatory z odczepami, tylko w miejsce orginalnego zasilania ( te zostaw dla np: wyświetlacza ) wpakuj nowy/nowe zasilacze regulowane na Lm317/Lm337 np takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bardzo fajny projekt ale jeszce płytkę człowieka nie udało się mi wyprosić a moja za duża nawet na pustego CD721 :)

Nawet jeden taki warto zrobić ( najważniejszy dla części analogowej, ja taki sobie na +/- 10V robię )

Wyjdzie może i taniej niż transformator zamawiany z ( fuj :) ) odczepami ( taniej o ile SIEMENS-sów sikoreli tam nie będziesz pakował :) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

odnośnie 67 se

czy dobrym pomysłem jest wstawienie w puste miejsca po wylutowanych elnach w torze audio (na wyjściu) polipropylena np scr MKP?? Widziałem takie rozwiązanie bodajże w wysokim coplandzie.

Jaki to może mieć wpływ na dźwiek?

>opteron

nie nie chodzi o to że tena wyjściu w 67 se macherzy polecają usunąć jako zbędn i zastąpić je zwykłym drutem.

( tak zrobiłem). Tylkop ciekaw jestem czy jakby w te puste miejsca wstawic np PP SCR lub WIMA np 1mF czy to coś da??

he, no jak masz zwore to kondensatora tam nie pchaj bo i tak bedzie zwarty :), pozatym istnieje ryzyko w tym momencie pojawienia sie na wyjsciu DC!!! wiec uwazaj, o ile dobrze pamietam to byly po 2 kondensatory w tym modelu na wyjsciu szeregowo/kanał, usunaleś oba czy jeden?

a jesli kondow ''nima'' to DC leci do wzmaka :P, pół bidy jak to jest NAD, tam seryjnie jest montowane zebespieczenie przed pojawieniem sie na wejsciu pradu stalego. Zaswieca sie PROTECT i wzmak sie odłącza.

Może dobrze będzie wstawić elektrolity do zastosowań audio i zbocznikować je polipropylenem. Nie stwierdziłem u siebie znaczącej różnicy pomiędzy drutem a takim rozwiązaniem - jestem ciekawy czy inni porównywali takie dwa rozwiązania. Może słuch mi szwankował .....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Lt_Bri

>Jak coś to w swoich starych papierach pogrzebie i coś może o nich znajdę ( ale w miarę możliwości podaj >rozmiary skrzynek i jak możesz oznaczenia przetworników i zwrotnicy ).

Rozmiaru nie pamietam, wiem tylko że są trójdrożne, środkowo i wysokotonowy głosnik UNI-Q, pod nim podobnej wielkości niskotonowy, basrefleks z przodu, wysokość ponad 1m, szerokość 20 parę cm. Wśrodku nie wiem co jest.. :( Nie rozbierałem. Z danych 4ohmy, 150W.

Ludzie, nie wstawiajcie kondów na wyjściu, tam nie ma DC, sprawdzałem. Polecam też usunąć tranzystorki od "mute", tylko że wtedy trzeszczy przy włączaniu iwyłączaniu CD. Wniosek: nie włączać przy działającym wzmaku lub ściszyć do zera. Poprawa jest warta drobnej niewygody. A przy okazji, wie ktoś gdzie kupićLM6171 lub LM6172? Na stronie www.tnt-audio.com piszą, że w CD67SE sprawdza się lepiej niż Burr-Brown czy Analog Devices.

> mc gyver

racja ja też usunąłem te tranzystorki i kond. na wyjściu- poprawiło to trochę rytmikę i bas mniej pulpiasty. Ogólnie dynamiczniej.

Ale trzeszczy i strzela ... trzeba uważać , choć ja w ogóle nie wyłączam cd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.