Skocz do zawartości
IGNORED

SACD - te najlepiej i te najgorzej brzmiące

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

Miłośnicy (lub wrogowie) SACD,

Wbrew pozorom sporo albumów zostało wydane w wersji SACD, jedne brzmią lepiej, inne gorzej.

.

W związku z tym proponuję, abyście podzielili się doznaniami odsłuchowymi i opiniami, tj. które według Was wydania SACD brzmią najlepiej, a które najgorzej. W szczególności chodzi mi jednak o te pierwsze, ale dobrze też wiedzieć od czego trzymać się z daleka (w końcu nierzadko SACD potrafi kosztować kilkaset PLN).

Ważne: Podajmy co do zasady po 5-10 najlepiej brzmiących i tyle samo najgorzej brzmiących SACD.

p.s. Gorąca prośba o trzymanie się tematu i nie schodzenie na wątek np. podstawek, kabli lub innej audiofilskiej biżuterii. W razie rozbieżności zdań mile widziana (konstruktywna) wymiana za i przeciw. Dzięki wielkie!

Hej,

Ostatnio kupiłem parę SACD od stockfisch-records (zamawiałem bezpośrednio u nich):

- Closer to the music (vol 1-4)

- The Bassface Swing Trio (obie: Gershwin i Cole Porter)

Na podstawie składanek Closer to the music:

1. Generalnie (po przesłuchaniu około 100 utworów) lepiej brzmią nagrania robione od razu w SACD (master record było SACD) - PCM remasterowany potem na SACD jest jak dla mnie trochę przebasowany (a słucham MA RX8 :) ). Na składankach closer to the music są oba typy utworów więc można łatwo porównać.

2. Bardzo dobrze (jak na moje ucho) wydane są płyty Allana Tylora i Chrisa Jonesa - to słychać nawet jak odpalisz je na youtube że nagranie i mastering są super.

3. Fajnie jest wydany Eugene Ruffolo (chociaż słychać trochę przygłosów/pykania na gitarze: z resztą tutaj chętnie był potwierdził czy inni mają ten sam problem).

...generalnie warto (jak dla mnie) zamówić te składanki bo na ich podstawie można ocenić kilkadziesiąt płyt od stockfisha i potem zamówić co się komu spodobało.

The Bassface Swing Trio:

Bardziej mi się podoba Gershwin niż Cole Porter ale obie płyty mogę z czystym sumieniem mogę polecić.

Finansowo bardziej się opłaca zamawiać u nich bezpośrednio a paczka z płytami przychodzi do domu 3 dni od złożenia zamówienia (co dla mnie było mego prezentem na weekend) :)

Słycham tego na HK AVR660, MA RX8 (w konfiguracji zamkniętej) i Sony BDP-S790 (po HDMI ale niestety z konwersją na PCM 192k na źródle). Testowałem HDMI vs RCA (i analog bypass na HK) i nie słyszę różnicy (może mam za słaby interconnect?) więc zostało HDMI.

Panie Prezesie Wojtku,

Dzięki za rzeczowy wpis. Żadnego CD ze Stockfisch jeszcze nie mam, ale słuchałem klika utworów z tej stajni na Audio Show w 2011 roku, tyle że wtedy akurat grali na Ayonach i Avantgarde Acoustic. Zrobiło to na mnie spore wrażenie, szczególnie jeden numer (nie pamiętam wykonawcy, ale był to męski głos i gitara akustyczna). Planuję też właśnie zakup jakiejś składanki ze Stockfisch.

Stockfish jest audiofilska firma z Niemiec , ktora BARDZO zwraca uwage na jakosc dzwieku na wydawanych przez nich plytach, co slychac ...

Podobnie jak Chesky , ktory niestety zrezygnowal z nosnikow fizycznych na rzecz plikow HD :-(

Bardzo dobrych plyt w SACD jest duzo zwlaszcza w klasyce i jazzie ... Co do plyt rock i pop , to zalezy jak sie przykladano przy realizacj plyty ...

Zdecydywanie najgorzej brzmiaca plyta SACD w mej kolekcji jest Rainbow Rising .... Licho brzmi rowniez w tym formacie plyta Boston

Mega męski głos i gitara bez większych dodatków to brzmi jak Allan Taylor - The Beat Hotel. Pierwszy utwór z closer to the music vol. 1

Poszukałem i znalazłem, ale przyznaję, że wprowadziłem trochę w błąd nie wspominając o organach w tle i pomrukiwaniach. Chodziło mi o Chris Jones - No Sanctuary Here.

Bardzo dobrych plyt w SACD jest duzo zwlaszcza w klasyce i jazzie ... Co do plyt rock i pop , to zalezy jak sie przykladano przy realizacj plyty ...

No nie bądź taki skryty i podziel się tymi tytułami : )

Dobrze nagrane, m.in.:

Pink Floyd - TDSODM

Pink Floyd - WYWH

Dire Straits - Brothers in Arms

Dunedin Consort & Players - Mass In B Minor (J.S.Bach)

Dunedin Consort & Players - Matthew Passion (J.S.Bach)

Dunedin Consort & Players - Messiah (G.F.Handel)

Źle nagrane:

nie mam:)

Kiza - piszesz o wszystkich tytułach DCD wydanych przez Mofi na SACD?

Chodzi mi o pierwszą płytę Dead Can Dance-"Dead Can Dance"(SACD-wydanie Japan, nie pomogło zrobić z tego materiału czegoś nadzwyczajnego).

Ale jak piszą koledzy, to płyta nagrywana w klimacie garażowym, może z Metallicą "garage".Jest żle nagrana, ale ja to wybaczam D.C.D.,bo to pierwsza ich płyta, a początki zawsze nie są łatwe.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• 1 rok później...

Zapytam tutaj:

Czy ma ktoś to wydanie Wish You Were Here Pink Floyd (Analogue Productions ‎– CAPP 33453 SA) na SACD i mógłby napisać swoje odczucia odsłuchowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Czy ma ktoś to wydanie Wish You Were Here ...

Mam, ale gram 24/96 z Blu-ray załączonego do boxu - może to kwestia preferencji, ale tak jest "lepiej" ....

Street, posiadam i warto zakupić, szczególnie póki jest w przystępnej cenie, a nie po kilka setek. Zgadzam się jednak, że DSotM sprawuje się lepiej. WYWH jest jednak i tak co najmniej bardzo dobre, przestrzeń, swoboda etc. P.s. Lada chwila na SACD wyjdzie "Amused to death" R. Watersa. Oby Analogue tylko niczego nie zepsuło.

SVART

Już koledzy wyżej mnie przekonali że warto kupić. Czekam na licytację/okazję z drugiej ręki.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Lada chwila na SACD wyjdzie "Amused to death" R. Watersa.

Właśnie czekam. Zamówiłem dwie sztuki. Jak dotrą to przedstawie wrażenia. Jedna będzia na zbyciu.

WYWH jest jednak i tak co najmniej bardzo dobre, przestrzeń, swoboda etc.

.... Moim zdaniem tylko dobre .... ! ( dzwiek zbyt zamulony... ) jest wiele plyty SACD brzmiacych zdecydowanie lepiej od tej wymienionej .

Jakiego programu używacie do zgrania na dysk zawartości SACD? WMP jak i sam komputer (system) nie widzi mi płyt SACD mimo, iż komputer posiada DVD-ROM. Prośba o jakieś linki / rady.

Zaktualizowałem swoją wiedzę i ... niestety, nie ma tak lekko.

Jedyne narzędzie do tego, to pierwsza wersja konsoli PS3 fat ( z napędem SACD ) i to tylko pod

warunkiem, że nie aktualizowało się firmware do jakiejś tam wersji. Do tego MOD i program do ripowania.

Myślałem, że życie będzie o wiele łatwiejsze z tym zgraniem. Z hybrydami SACD nie ma problemu, ale chciałem właśnie zgrać wszystkie moje zwykłe SACD, w tym Sabbs itp., a tu widzę lipa :(.

Dobrze nagrane, m.in.: Dire Straits - Brothers in Arms

Ten tytuł wydawano trzykrotnie - wersja rocznicowa nie jest najlepsza - za taką uważana jest tegoroczna

reedycja, co zresztą odzwierciedla duża różnica w cenie, a niby po co przepłacać .... :)

Z hybrydami SACD nie ma problemu, ale chciałem właśnie zgrać wszystkie moje zwykłe SACD

To tylko Twoje złudzenie. :) Płyta hybrydowa posiada warstwę CD i SACD - to co udaje Ci się

zgrać, to warstwa "zwykłego CD" - 16/44.1 , więc nie ma mowy o tym, że "dobrałeś się" do SACD. :)

to co udaje Ci się

zgrać, to warstwa "zwykłego CD" - 16/44.1 , więc nie ma mowy o tym, że "dobrałeś się" do SACD. :)

Chcę zgrać jakąkolwiek warstwę z płyt SACD, których nie widzi mi komputer ani Windows Media Player :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.