Skocz do zawartości
IGNORED

DIABEŁ, LUCYFER, SZATAN - za a nawet przeciw :D

Radmruś

Rekomendowane odpowiedzi

komu Jezus Prawdę głosił.

Tylko i wyłącznie zainteresowanym ... nie mordował i nikomu nic na siłę nie narzucał -wolność jest darem wiecznym :) to kwestja wyboru drogi

(Łukasza 4;5-8)" Wówczas wyprowadził Go w górę, pokazał Mu w jednej chwili wszystkie królestwa świata 6 i rzekł diabeł do Niego: "Tobie dam potęgę i wspaniałość tego wszystkiego, bo mnie są poddane i mogę je odstąpić, komu chcę. 7 Jeśli więc upadniesz i oddasz mi pokłon, wszystko będzie Twoje". 8 Lecz Jezus mu odrzekł: "Napisane jest: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz".

(Łukasza 5; 12) Lecz Jezus mu odparł: "Powiedziano: Nie będziesz wystawiał na próbę Pana, Boga swego".

Moja biblia sfałszowana?

Maju zastanów się jeszcze raz :

(Łukasza 4;5-8)" Wówczas wyprowadził Go w górę, pokazał Mu w jednej chwili wszystkie królestwa świata 6 i rzekł diabeł do Niego: "Tobie dam potęgę i wspaniałość tego wszystkiego, bo mnie są poddane i mogę je odstąpić, komu chcę. 7 Jeśli więc upadniesz i oddasz mi pokłon, wszystko będzie Twoje". 8 Lecz Jezus mu odrzekł: "Napisane jest: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz".

Ale może prościej , Maju do kogo modliła się Maria , matka Jezusa ?

Niektórzy opatrzność rozumieją opacznie.

Plusik ode mnie !

Piotr

Tylko i wyłącznie zainteresowanym ... nie mordował i nikomu nic na siłę nie narzucał -wolność jest darem wiecznym :) to kwestja wyboru drogi

Zaprawdę wierzę, że szczerze powiadasz. Może i koledzy posłuchają:)

Maju zastanów się jeszcze raz :

:DD

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

(Łukasza 5; 12) Lecz Jezus mu odparł: "Powiedziano: Nie będziesz wystawiał na próbę Pana, Boga swego".

Moja biblia sfałszowana?

. A co mówił Jezus sam o sobie ?

„Ojciec większy jest ode mnie.” (Jana 14:28b)

„…nie moja wola, lecz twoja niech się dzieje…” [Jezus całkowicie podporządkowuje się Ojcu] (Łukasz 22:42)

„Jehowę, twego Boga masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę.” (Łukasza 4:8)

„Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? On rzekł do niego: 'Masz miłować Jehowę, twojego Boga, całym swym sercem i całą swą duszą, i całym swym umysłem'. To jest największe i pierwsze przykazanie.” (Mateusza 22:36-39)

„Jezus powiedział jej (Marii Magdalenie po swoim zmartwychwstaniu): ‘Przestań się mnie kurczowo trzymać. Jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Ale idź do moich braci i powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego.” (Ewangelia Jana 20:17)

„…ja od Boga wyszedłem i tu jestem. Wcale też nie przyszedłem z własnej inicjatywy, lecz On mnie posłał. (Jana 8:42) oraz (Jana 12:42)

„On im powiedział: "Kielich mój istotnie będziecie pić, ale to zasiadanie po mej prawicy i po mej lewicy nie moją jest rzeczą, abym mógł je dać, lecz należy ono do tych, dla których zostało przygotowane przez mojego ojca". (Mateusza 20:23)

„O owym dniu i godzinie nie wie nikt – ani aniołowie niebios, ani Syn, tylko sam Ojciec.” (Mateusza 24:6)

[Gdyby Jezus był Bogiem – wiedziałby wszystko]

„Ty jednak, gdy się modlisz, wejdź do swego pokoju i zamknąwszy drzwi, módl się do twego Ojca, który jest w ukryciu; wtedy Ojciec twój, który się przygląda w ukryciu, odpłaci tobie.” (Mateusza 6:6)

[Jezus nie powiedział, żeby modlić się do niego ale do jego Ojca]

„Macie więc modlić się w ten sposób: "'Nasz Ojcze w niebiosach, niech będzie uświęcone twoje imię.” (Mateusza 6:9)

„A Jezus podszedł i powiedział do nich, mówiąc: "Dano mi wszelką władzę w niebie i na ziemi” (Mateusza 28:18)

[Gdyby Jezus był Bogiem, nie potrzebowałby otrzymywać władzy. A, że otrzymał od swego Ojca ogromną władzę, świadczą cuda, jakich dokonał, czy, na przykład, poniższy werset:

„Dlaczego ten człowiek tak mówi? On bluźni. Któż oprócz jednego - Boga - może przebaczać grzechy?" (Marka 2:7)

[A jednak Jezus miał moc przebaczania grzechów i aby to unaocznić, w dalszej relacji, uzdrowił tego paralityka].

Czy to jednak świadczy o Boskości Jezusa ? – sam Jezus to wyjaśnia:

„… Syn nie może nic uczynić z własnej inicjatywy, lecz tylko to, co widzi, że czyni Ojciec.” (Jana 5:19)

„Ja nie mogę nic uczynić z własnej inicjatywy.” (Jana 5:30)

Piotr

Co mnie podkusiło...? ;)

Jednym zdaniem nie mogłeś?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Co mnie podkusiło...? ;)

Jednym zdaniem nie mogłeś?

Powiedziałeś A , to powiedz B - pokaż mi werset w którym Jezus mówi , że jest Bogiem ?

A jak wyjaśnisz modlitwę Pańską ?

Piotr

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Radmruś, ten bon mot o Jezusie, który nikogo nie zabijał jest dobry, ale jego znaczenie niknie w świetle tego, że przez następne dwa tysiące lat chrześcijanie mordowali kogo popadnie w imię Boga (czyli również Jezusa). Jak by on istniał, to zszedłby na ziemię... i zrobił porządek ze swymi wyznawcami.

A jak wyjaśnisz modlitwę Pańską ?

A dogmat o jednym bogu w trzech osobach znasz?

Radmruś, ten bon mot o Jezusie, który nikogo nie zabijał jest dobry, ale jego znaczenie niknie w świetle tego, że przez następne dwa tysiące lat chrześcijanie mordowali kogo popadnie w imię Boga (czyli również Jezusa). Jak by on istniał, to zszedłby na ziemię... i zrobił porządek ze swymi wyznawcami.

A dogmat o jednym bogu w trzech osobach znasz?

Pewnie , że znam , już I. Newton się z tego śmiał .

Piotr

Radmuś

Dalej wywołujesz wilka z lasu? Odważny jesteś:))

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A co z tym diabłem? Może ma ktoś jakiś dowód że go niema... można w ogóle to jakoś udowodnić :)

pozdrawiam grzecznie

Historia nominalnego chrześcijaństwa jest dowodem , że szatan istnieje !

Piotr

Jahwe , to imię Boga . Jahwe jest Bogiem wszystkich ludzi , tych niewierzących również ...>>>>.uprzejmie prosze o odpier...nie sie wszystkich bogow odemnie...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ale on jest podstawą chrześcijaństwa. Nie jestem au courant w temacie, ale katolicyzm na pewno, prawosławie również, co do rozmaitych odłamów protestantyzmu to być moze niektóre kwestionują ten dogmat, ale też nie wszystkie.

A co z tym diabłem? Może ma ktoś jakiś dowód że go niema... można w ogóle to jakoś udowodnić :)

To będzie łatwiejsze niż to, ze kable grają. ;)

Ale on jest podstawą chrześcijaństwa. Nie jestem au courant w temacie, ale katolicyzm na pewno, prawosławie również, co do rozmaitych odłamów protestantyzmu to być moze niektóre kwestionują ten dogmat, ale też nie wszystkie.

To będzie łatwiejsze niż to, ze kable grają. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trójcowe ciekawostki: I Jezus jest Bogiem, i Bóg Ojciec jest Bogiem i Duch Święty też jest Bogiem — jednym i tym samym. Czym zatem było zesłanie Ducha Św. w czasie chrztu Jezusa? Bóg zesłał Boga na Boga. A śmierć na krzyżu? Bóg kazał umierać Bogu, aby udobruchać Boga.

Ukryta Zawartość

Piotr

czyli kabaret.

ale ten rekwizyt z krzyzem jest dobrze pomyslany.

duch swienty jest bogiem to jus metafizyka paradoksalna.

i to wszystko w 21 wieku!!!!

Mam za mały mózg by to pojąć, na co dzień starczy mi zwykłe życie i kochanie najbliższych memu sercu. Czasem staram się zrobić coś dobrego dla drugiego człowieka... Za heroiczne czyny jeszcze się nie zabieram, byle do przodu i nie na krzywdzie ludzkiej.

pozdrawiam

Jeden z cudów . Daj pani te chustke z glowy wolala sasiadka- i tak przeciez na smierc idziecie.I dostala.Albo szescioletni Fromus pytał wiozacego go chlopa ktory wlasnorecznie go złapał..Niech pan mnie pusci, co panu szkodzi ze bede zył.Kabaret i duch swienty.

Od jakiegoś czasu przyglądam się 2 wspólnotom katolickim i jeszcze 3 innym protestancko - kalwino - zielono mi :D :D :D

Dziś mają na tej stronie jakąś imprezę dla młodych - chwilowo leci jakaś muzyczka... Na tych spotkaniach działa Duch Święty, są uzdrowienia i całkiem często DIABELSKIE RYKI i inne odgłosy z za światów. Można samemu się przekonać. reszta instrukcji na tej / tych stronach. Myślę że to się zawiera w temacie i nie jest z mojej strony dużym przegięciem. RADMOR 5100 od 36 lat się jeszcze nie popsuł dlatego trzeba się czymś zająć... STRONY S CZYSTE OD WIRUSÓW i innego złośliwego oprogramowania - słowo radmruś -a :)

Ukryta Zawartość

a tu to w zasadzie całą dobę jest jakaś akcja z duchami bardziej zielonej :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mozna domniemywac z pewnoscia, ze brak ducha swientego przez ostatnie 2000lat ograniczył by kabaret do rozmiarów lokalnych.To swienty duch rozpetał to pieklo i powinien skonczyc na ..krzyzu.

spirolhbych sie .raczej duch swienty.

Kcesz za nas... na krzyż? to już chiba było...

Bóg i diabeł to nierozłączne atrybuty religii. Bez diabła nie byłoby żadnej religii.

Obraz Boga budowany jest na przeciwieństwo diabła i temu ma służyć.

Diabeł i Bóg tak, ale już logicznie z tego wynikające piekło i niebo (raj) - niekoniecznie. Jechowici nie wierzą w istnienie piekła. To jest dopiero ciekawe :)

Co do drugiego zdania - to raczej obraz diabła budowany jest w opozycji i w zaprzeczeniu cech Boga. Diabła bez Boga by nie było, Bóg bez diabla istniał i nie potrzebuje go do udowodnienia swego istnienia.

Do piekła idą tylko ci co bardzo chcą ... owszem w godzinie ostatniej ze strachu już nie niektórzy nie chcą, ale to za późny żal :D Ten główny OSTATECZNY wybór składa się z tych malutkich decyzji DNIA CODZIENNEGO - do nieba pójdziesz nie ze Strachu a z miłości...

Nic na siłę - ja to tak rozumiem...

Wyrażasz swoje zdanie, czy utrzymujesz, że taka jest nauka Kościoła którego byłeś ministrantem? KK naucza, że możliwe jest wzbudzenie w sobie żalu doskonałego właśnie w godzinie ostatecznej. Tak zrobił 'dobry łotr' i został mu obiecany raj.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

KK naucza, że możliwe jest wzbudzenie w sobie żalu doskonałego właśnie w godzinie ostatecznej. Tak zrobił 'dobry łotr' i został mu obiecany raj.

Jakoś czuję, że ten dogmat obraża moje poczucie sprawiedliwości. Hitler też może być w niebie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.