Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko więc - czy prawidłowo myślę:

- masy rca połączone przewodem i z niego dwa przewody mas do masy na gnieździe in

- z gniazda in masa na potek

- z którego punktu pcb wzmaka poprowadzić masę przed rezystor masy 10r?

- przed rezystorem masy 10r punkt mas nie styka się z obudową

- ekrany traf przed rezystor masy 10r?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Raczej myślisz o czymś innym niż sugerował Jeremy

Cały czas mówimy o okablowaniu gniazda słuchawkowego,okablowanie RCA,potka w tym momencie nas nie interesuje

na początek podłącz masy z wyjścia płytek do gniazda słuchawkowego ,resztę zostaw jak jest i zobacz co wyjdzie.

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

OK, tak zrobiłem. powoli coś się dzieje, brzęczenie nie jest takie natrętne. spróbuję kabel sygnałowy i masy skręcić razem bo sygnałowe puszczone przy obudowie nie powodują buczenia, jedynie brzęczenie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem już co jeszcze kombinować...

Ukryta Zawartość

rayfe a czy z gniazd wejściowych rca nie powinien sygnał iść na potek a później na wejście na pcb ? tak masz ? bo jakoś dziwnie to masz poprowadzone ?

Tak mam w sumie. To masa idzie z rca na pcb i dopiero na potek.

Edytowane przez rayfe

No i dobra, wkurzyłem się i wróciłem do poprzedniego okablowania i co? Cacy... Tylko na niskoimpedancyjnych słuchawkach nuforce ne700x coś tam słychać jak na maxa odkręcę potka. Ekranowanie jednak gra u mnie kluczową rolę, nie wiem może to te trafa tak na aliena jedno na drugim ustawione...

Jeżeli sprawdzasz w systemie i masz ciszę w słuchawkach to ok.

Natomiast jeśli sprawdzasz na niepodłączonym do niczego wzmacniaczu słuchawkowym ,to bądź przygotowany na niespodzianki przy podłączeniu źródła. Ja bym radził odłączyć przewód PE od gniazdazasilania,może się tam tworzyć pętla masy z innymi urządzeniami.Bałagan z masami w tej obudowie jest nieziemski ,a na fotce niewiele widać.

masz źle podłączony ten rez i ekrany, ekrany traf + przewód ochronny z gniazda zasilającego podłącz do obudowy i dopiero z tego punktu przez rezystor do masy, lub tez po prostu tego rezystora nie stosuj, wywal rezystor i sprawdź tez bez niego.

Istotne jednak jest abyś przerzucił te ekrany traf w ten sam punkt do obudowy co masz teraz przewód ochronny, znacznie poprawi to sytuacje, bo tak naprawdę to własnie po to jest ten rezystor, to co zrobiłeś na ostatniej fotce ewidentnie nie jest poprawne.

Pamiętajmy ze ów rezystor stosuje się własnie pomiędzy obudowa (+ekrany+uziemienie) a własnie masa układu.

Koniecznie pochwal się wynikami swojej pracy bo pozwoli to pewnie innym uniknąć podobnych problemów

Pozdrawiam

Moje stare zmęczone oczy widzą nastepujące punkty w któwrych łączą się masy obu kanałów:

1. Gniazda RCA.

2. Gniazdo wyjściowe duży jack.

3. Punkt centralny masy.

4. Dodatkowo połączna jest masa gniazda wyjsciowego duży jack z punktem cantralnym masy.

Wniosek:

Trzy z tych pałączeń są zbędne. Masy obu kanałół powinny łączyć się tylko w jednym miejscu albo przy gniazdach RCA albo przy gnieździe wyjściowym duży jack, a z racji tego, że masy przy gnieździe duży jack muszą być połączone to jest to jedyny punkt w którym masy maja być połączone.

PS.

Nie widzę jak jest połączony potek. Jeżeli tam masy też są połączone to należy je rozłączyć.

Zastosowałem się do waszych porad, jeden punkt łączenia masy przy gnieździe jack i przez rezystor 10r na obudowę, tutaj z kolei dopinam ekrany traf oraz przewód ochronny. Na potku masy się nie łączą. Wzmak odłączony od źródła na słuchawkach nuforce ne700x o impedancji 16ohm jest szum lekki jak odkręcę ma maxa, jak podpinam źródło pojawia się buczenie... Interkonekt obadany, nie ma wpływu (testowałem na lunie, nie tylko diy bo ten miałby prawo po moim wykonaniu coś zakłócać...). Gniazda rca odizolowane od obudowy. Nie wiem co jeszcze... Rezystor 10r mógł paść? To cholerstwo 10 watowe w sumie...

Bardzo dziękuję za wsparcie.

Edytowane przez rayfe

jak podpinam źródło pojawia się buczenie...

A wypnij jeden kanał. Też będzie buczenie?

Jeśli nie , to zamykasz pętlę masy gdzie indziej.

Wypinam jeden kanał i buczenie jest większe, czy to lewy czy prawy.

Udalo ci sie uporac z dolegliwosciami brumienia ?

Nie, nadal pobrumuje. Na DT990PRO 250ohm potek na maxa to ledwo cokolwiek słychać, można pomylić z wentylatorami kompa które i tak bardzo cichutko chodzą (noiseblockery pl-2 i pk-2 na 7V, w sumie 6szt).

Jak przegram walkę to poproszę kogoś o pomoc, tak fizycznie żeby się przyjrzał temu przypadkowi, oczywiście odpłatnie. Przy okazji wzmak do posłuchania, zrobiony trochę po swojemu ale to w głównej mierze drobne detale.

Szkoda mi go odpuścić bo fajnie gra no i przede wszystkim wpakowałem z 1500zł i roboty sporo, mój pierwszy full diy samojebka...

Edytowane przez rayfe

spróbuj inne trafo, inne zasilanie, inny mostek ...

Ja swój złożyłem byle było - zasilanie na dwóch spencerach. Początkowo działało to dwóch różnych trafach, teraz na jednym z troidów 4x20V. Jak bym tego nie podłączał brumu nie ma. Mogę połączyć masy na obudowie, na wyjściu, na wejściu - praktycznie nie robi to większej różnicy. Coś musi siać zasilanie.

No to u mnie jakbym nie podłączył brumienie jest... Na razie muszę od tego odpocząć, mam już porad kilka jak to zrobić i jeżeli mi nie wyjdzie to nie będę już tematu śmiecił tylko spróbuję komuś go podrzucić do wglądu (oczywiście odpłatnie). Wtedy też wrzucę w temacie odpowiedź co zostało zrobione. Nie wykluczone że popełniam jakiś głupi błąd...

No to u mnie jakbym nie podłączył brumienie jest... Na razie muszę od tego odpocząć, mam już porad kilka jak to zrobić i jeżeli mi nie wyjdzie to nie będę już tematu śmiecił tylko spróbuję komuś go podrzucić do wglądu (oczywiście odpłatnie). Wtedy też wrzucę w temacie odpowiedź co zostało zrobione. Nie wykluczone że popełniam jakiś głupi błąd...

1. A czy próbowałeś odłączyć potencjometr?

2. Czy jeśli założysz zwykłą zworę zwierając sygnał do masy to masz ciszę absolutną, czy też brumi ?

3. Napisałeś że odizolowałeś RCA, ale chyba masę źródła łączysz jakoś z masą wzmacniacza ?

Tak wygląda mój egzemplarz - wciąż w fazie uruchomieniowej (to miała być obudowa tymczasowa ale już tak zostanie, tylko front się dopiero robi, potencjometr będzie inny, pewnie cyfrowy)

HA2013.jpg

Masy obu kanałów łączą się na gnieździe jack (brązowe przewody). Z tego samego miejsca od razu brązowym leci masa na obudowę (póki co bez rezystora)

Na wejściu masa ze źródła (czyli z gniazd RCA) podpięta jest bezpośrednio do punktu masy na gnieździe jack (czarny przewód).

Sygnał z obu gniazd RCA idzie do jednego końca potka w ekranie podpiętym do masy tylko od strony gniazd RCA. Z suwaka potencjometru sygnał idzie do wejścia wzmacniacza, natomiast drugi koniec potka podpięty jest do masy przy wejściu wzmacniacza - docelowo będzie to kabel mono w ekranie i właśnie ekran będzie podpięty do masy wejścia wzmacniacza.

Obudowa potencjometru jest dołączona do obudowy (na zdjęciu tylko leży na blaszce, ale to wystarcza)

Brumu nie ma żadnego. Jak widać okablowanie byle jakie - zwykłe przewody 22 AWG

Jeśli do tej samej listy zasilającej podepnę lutownicę z regulacją temp. (strasznie sieje syfem - sprawdzone na niejednym sprzęcie audio) to przy max rozkręconym potencjometrze słychać trochę śmieci, ale już przy dotknięciu obudowy ręką, jej uziemieniu przewodem (docelowo będzie przewód zasilający z uziemieniem), albo jeszcze lepiej - dotknięciu obudowy końcówką lutownicy i tak robi się cicho.

(póki co bez rezystora)

co Wy wszyscy z tym rezystorem do masy,jakađ nowa moda

(docelowo będzie przewód zasilający z uziemieniem),

a po jakiego grzyba??

Edytowane przez artw

podłączanie masy do obudowy przez rezystor ma na celu zabezpieczenie się przed hipotetyczną sytuacją gdyby doszło do przebicia lub zwarcia i z jakiegoś powodu pojawił się niej potencjał dodatni lub ujemny to wtedy ten rezystor po prostu odparuje i obudowa zostanie odizolowana od masy układu. Ot po prostu takie dobre zwyczaje, w tym konkretnym przypadku (zas. +/- 20V) to wiele nie ryzykujemy, ale w końcówkach mocy zasilanych nap. rzędu 2x80V to już lepiej tak zrobić !

uziemienie obudowy niemal zawsze pozwala ograniczyć szum wprowadzany przez zasilanie, w prawidłowo wykonanym sprzęcie dotknięcie obudowy (uziemienie) powinno zmniejszać słyszalny brum/szum jeśli takowy się pojawia (jak w moim przypadku gdy do tego samego gniazdka zasilającego dodatkowo podłączymy taką stację lutowniczą - konkretnie zd-99 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - idealny zakłucacz zasilania)

Ukryta Zawartość

Witam

Nie wiem czy było, jeśli tak to nie mogę znaleźć, chcę wykorzystać wzmacniacz jako pre, pytanie: skąd i jak pociągnąć sygnał do końcówki?

Witam

Nie wiem czy było, jeśli tak to nie mogę znaleźć, chcę wykorzystać wzmacniacz jako pre, pytanie: skąd i jak pociągnąć sygnał do końcówki?

Zupełnie nie rozumiem pytania ....

Chcesz wykorzystać HA2013 jako przedwzmacniacz ? Czyli wstawić go jako dodatkowy wzmacniacz (przedwzmacniacz) przed drugim (końcówka) ?

Chyba nic z tego nie wyjdzie - HA2013 to niezły piec, nie nadaje się na przedwzmacniacz.

Chyba nic z tego nie wyjdzie - HA2013 to niezły piec, nie nadaje się na przedwzmacniacz.

dlaczego?

Kondensatora? Jakiego i w jakim celu? Końcówki mają na ogół kondensator na wejściu. Możesz bardziej to sprecyzować?

kondensator na wyjściu z ha2013,po to aby z nie wyjaśnionych przyczyn uniknąć wzbudzania się końcówki mocy.

a kondensator jaki używam to jupiter VT 4,7uF.

Witam, szybkie pytanie, z tego co pamiętam powstała nowa płytka wzmacniacza z poprawkami i dołożonym zasilaczem, tak żeby było wszysko na jednej płytce. Czy taka płytka powstała ?? Jakie są jej wymiary ?? i czy jest ewentualnie dostępna ?? (w jakiej cenie) Chodzi mi oczywiście o 2 szt. Mam problem z upchaniem wszystkiego do rozsadnych wymiarów obudowy i zastanawiam się czy w ten sposób nie zaoszczedził bym trochę miejsca a tym samym kasy na obodowie :).

jest pcb wzmacniacza (białe) bez zasilacza i zasilacz na oddzielnym pcb.Wyjdzie mniejsze niż czerwone pcb i zasilacze.Niedawno było w "kostkach do wzięcia"

• Pokaż nowe odpowiedzi