Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

Był gdzieś zimny lut. Po przelutowaniu wszystkich punktów sytuacja wróciła do normy. Dziwna sprawa z tymi płytkami. Lutowałem już wiele różnych PCB, ale te są pierwsze, które sprawiają mi tyle kłopotów. I jak widać po wpisach innych kolegów nie tylko u mnie są problemy z zimnymi lutami. A tym bardziej dziwi mnie to, że lutuję stacją lutowniczą z dodatkiem jednego z najlepszych topników NC 254, porządnie dogrzewam punkty do momentu aż lutowie w charakterystyczny sposób zostanie zassane przez element a i tak wyszły takie kwiatki.

Może zostały czymś zapaprane a przyznam się bez bicia, że nie myłem ich przed lutowaniem.

Edytowane przez zephyr

problemy wynikają z wylewek masy które często oblewają przez cienkie ścieżki same pady,

często przy jakimś problemie robię tak - pad danego elementu SMD podgrzewam raz z jednaj a raz z drugiej strony - jak jest zimny lut to element się oderwie, więc go przylutuję poprawnie.

Waldi czy możesz pomierzyć napięcia na płytkach opCD i Fuji w najbardziej newralgicznych miejscach.

Mój IX mi dzisiaj w ogóle przestał działać częścią analogową - dźwięku brak na wszystkich PCB więc proszę o schemat jak znajdziesz chwilę bo już mi ręce opadają.

zapodam, ale dopiero jutro,

ogólnie to mnie zastanawia co jest nie tak - zapodaj zdjecia tych niedziałających

Koledzy, czy kondensator C16 na płytce i schemacie PCM1704 nie powinien być odwrotnie? . Czy wylewka masy pod tą płytką z przetwornikami powinna być do masy czy plusa ? Bo mam wrażenie że jest odwrotnie.

Już zamieszczam proszę bardzo Waldku pomóż proszę ;)

Generalnie jest tak że cały czas jako rozrusznik układu musi posłużyć palec :) tj. muszę dotknąć D1 i 2 z R5 i 6 wtedy układ zaskakuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Koledzy, czy kondensator C16 na płytce i schemacie PCM1704 nie powinien być odwrotnie? . Czy wylewka masy pod tą płytką z przetwornikami powinna być do masy czy plusa ? Bo mam wrażenie że jest odwrotnie.

No raczej na pewno jest odwrotnie !

UWAGA

Koledzy proszę o przelutowanie kondensatora odwrotnie niż jest opis.

tak naprawdę chodzi o bezpieczeństwo.

Co prawda żaden nie wybuchł bo napięcie małe.

Pojemność tak wlutowanego kondensatora jest mniejsza niż przy właściwej polaryzacji.

Sorki za buga.

Już zamieszczam proszę bardzo Waldku pomóż proszę ;)

Generalnie jest tak że cały czas jako rozrusznik układu musi posłużyć palec :) tj. muszę dotknąć D1 i 2 z R5 i 6 wtedy układ zaskakuje.

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś problemy z tymi podstawkami - bardzo dokładnie sprawdź ten temat!

wystarczy , że cos nie styka i po wszystkim,

pozatym ostatnio kupione peerki też wymagały zmiany na inny.

Ukryta Zawartość

No już sprawdziłem to kilka razy i o ile się nie mylę przelutowane po raz 4.

Waldku jeśli chodzi o perke to da się na niej regulować wszystko ok więc to nie to.

Problem mam w tym że muszę paluchem dotknąć D1 i 2 wraz z R5 i 6 i dopiero wtedy układ zaskakuje może tu masz jakiś pomysł co to może być.

Wcześniej były wlutowane i było to samo i póki nie dojdę co jest nie tak nie mam zamiaru montować tego na stałe a styka wszystko bo sprawdzałem więc nie tu jest problem - ale dzięki za cenną uwagę

jak masz sprawdzic cokolwiek, to tak

1. każdy element smd grotem lutownicy podgrzej z jednej a potem z drugiej strony - za każdym razem próbuj przesunąc element - jak się przesunie to był zimny lut.

2. obejrzyj pcb czy przypadkiem nie ma zwarcia pomiedzy ścieżkami,

3. wysusz dokładnie , bo zapewne była myta

4. sprawdź prądy tam gdzie już podałem,

5. UWAGA - zabierz swojej dziewczynie drewniany patyczek do skórek paznokci i delikatnie dotykaj nóżek tranzystorów w owych podstawkach, może się okazać , że pojawi się pewna prawidłowość,

6. zakładam, że wszystkie elementy sa markowe i pomierzone przed lutowaniem ! mierzyłem kiedyś rezystory z dobrego sklepu i w taśmie 10k był jeden 2k4 :-(

Ok posprawdzam wszystko wg twoich zaleceń i zobacze co dalej będzie.

Co do prądów to niestety nie zauwazylem abys podal co kolwiek przy pcb fuji

Sent from my idiototelephone using Tapatalk

Zamiast czekać, aż ktoś Ci wywróży rozwiązanie, od drukuj sobie schemat, pomierz napięcia na wszystkich nogach tranzystorów i innych istotnych punktach układu, nanieś te pomiary na schemat i taki skan umieść na forum. Wtedy z pomocą kolegów prędzej uda znaleźć cię przyczynę, a ponieważ brak ci doświadczenia w elektronice, to przy tej okazji przynajmniej czegoś się nauczysz zamiast lutować piąty raz aż poodłażą Ci ścieżki. Przyczyn może być wiele : mikropęknięcią, mikrozwarcia, zimne luty, rozbieżność parametrów elementów. Czasami jakiś element pod miernikiem jest ok. a w układzie pod napięcie zachowuje się inaczej.

Tylko pomiary i ich analiza coś dadzą, a nie macanie na chybił trafił.

Dzięki wielkie za cenną uwagę i tak zrobie, moze wtedy faktycznie będzie dla bardziej wtajemniczonych będzie lepiej

Sent from my idiototelephone using Tapatalk

Dzięki wielkie za cenną uwagę i tak zrobie, moze wtedy faktycznie będzie dla bardziej wtajemniczonych będzie lepiej

Jak postępy?

Na razie odpuściłem temat bo są święta a ja nie mam ani chceci ani ochoty się denerwować wiec po świętach prób ciąg dalszy.

Wiec wszystkim spokojnych i wesołych świat życzę

Wysyłane z mojej kwatery mobilnej

No i tak znalazłem dziś czas i zabrałem się za pomiary napięć płytek Fuji i tu jest ciekawa zależność bo po przyłączeniu sondy do masy i zwarciu z T4 układ tak jak za pośrednictwem palca startuje i działa.

I tu jest problem z dalszymi pomiarami bo w tym momencie nie będą one miarodajne gdyż układ już pracuje prawidłowo.

Nie mam już pojęcia czym to może być spowodowane że te analogi raz startują żeby za chwilę jako rozrusznik musiał posłużyć palec lub inny element.

Mam pomysł na twoją wersję płytki.

To co piszesz pokazuje jakiś błąd w montażu, lub problem z tymi podstawkami.

Przylutuj inny komplet tranzystorów od spodu płytki do punktów lutowniczych.

Będzie trochę roboty ze zorientowaniem się co i jak z wyprowadzeniami. Ale wyeliminuje się brak styku.

Jest jeszcze jedna kwestia - skoro jest problem ze startem T4 to czy na pewno wstawiłeś BF245?

Na próbę zewrzyj S i D feta T6. potem włącz.

Prąd płynący w tym miejscu nie przekracza 1mA a nawet mniej.

Hejka

Co do podstawek to może i masz rację ale z drugiej strony zamontowałem je po to aby mieć możliwość żonglowania elementami po tym jak je z tych miejsc wymontowałem.

I dzięki z podpowiedź - sprawdzę i dam znać jak wyszło zwarcie i co się dzieje, mam nadzieję że nic się stanie :)

Ok więc po połączeniu tak jak napisałeś przy zwarciu S i D układ jak na razie startuje za każdym razem - więc czyżby coś z BFem było nie tak.

Tak jeszcze dopiszę widnieje na nich napis "F245B PH0d" lub "F BC12 BF 245C"

No tak tylko że w tym jednym wypadku wychodzi że to są BFy Farchilda i mają wg datashet wyprowadzenia tak jak na PCB wiec już nie wiem co jest jaszcze jedna myśl mi przychodzi do głowy aby w to miejsce wsadzić SK170

Ja zamiast BF245 zastosowałem BF545 firmy NXP. Jest to odpowiednik BF245 w obudowie SMD. Wlutowałem go od dołu bezpośrednio na pady. Działa bez problemu.

Tylko że mi się nie chce wierzyć a przynajmniej mi się nie wydaję żeby to była jego wina.

Przed chwilą sprawdzałem po kolei w jakiej konfiguracji palca się układ załączy i zauważyłem że dokładnie połączenie C i B w T4 właśnie powoduje załączenie się płytek Fuji u mnie i chyba jeszcze spróbuję powymieniać tego T4 może na innego.

Ciekawi mie tylko że jest dokładnie tan sam efekt i przypadłość na obydwu płytkach i nie ma tak że jedna wystartuje a druga nie, zawsze jest to w parze.

Ciekawi mie tylko że jest dokładnie tan sam efekt i przypadłość na obydwu płytkach i nie ma tak że jedna wystartuje a druga nie, zawsze jest to w parze.

A to oznacza, że błąd jest TAKI SAM na obu płytkach.

Jaki nie wiem - np wadliwe trany, złe przylutowanie itp.

Tylko że mi się nie chce wierzyć a przynajmniej mi się nie wydaję żeby to była jego wina.

Złe podejście. Wiara ani wydawanki nie maja znaczenia (tutaj) - Jest błąd więc go SZUKAJ. Eliminuj kolejne możliwości.

Nie nie to nie o to chodzi że nie może być on tylko zastanawia mnie fakt że już podmieniałem je kilka razy i to z różnych partii, różnych dostaw i dlatego dałem takie stwierdzenie że to chyba nie on.

No i to mi właśnie spędza sen z powiek bo jakby na jednej było ok a druga wadliwa łatiej bym miał ze znalezieniem a tu kicha bo tak jest jak jest.

Waldi a czy może udało Ci się już pomierzyć te płytki w najbardziej newralgicznych miejscach, bo miałeś załączyć jakiś schem.

A czy może jeszcze jakaś podpowiedź z czym może byś powiązane to że muszę zwierać te nóżki BCka żeby odpalić tą płytkę

A czy może jeszcze jakaś podpowiedź z czym może byś powiązane to że muszę zwierać te nóżki BCka żeby odpalić tą płytkę

BF245 w tym układzie zasila źródła prądowe i wtórnik.

Skoro palcówka przy T4 budzi układ jak również pominięcie BFa też, to proponuję narazie zewrzeć BFa. Uruchom kolejne płytki.

Ów BeeF "stabilizuje" prąd (jest źródłem prądowym) ale zwykły rezystor też da radę.

Uruchom tę pcb bez bf'a , na końcu wrócisz do niego. teraz za dużo czasu Ci zajmuje.

Narazie słuchaj.

Edytowane przez Waldi_06

Może tam się coś wzbudza, palec powoduje zwiększenie pojemności i start układu.

Na pcb jest kompensacja aż z nadmiarem.

No chyba, że błąd w montażu, przegrzany kondensator lub inne tego typu wpadki.

W zasadzie to już wszystko mam poskładane bo jak na razie oczekuję na kostkę AD i dopiero jak przyjdzie będę uruchamiał następną a w tym momencie tylko ta mi spędza sen z powiek :)

• Pokaż nowe odpowiedzi